725聚會城堡區16x16參賽作品

繼之前版聚之後, 今次聚會城堡區都係砌16X16. 上次砌咗間巫師屋(書房), 今次轉砌情景:

(1) 兩層嘅設計, 情景重點喺上面嗰層

(2) 水晶吊燈用嚟增加空間感

(3) 唔知大家睇嘅時候有冇留意到: 上下兩層嘅主角都係食緊嘢, 都係有人服侍.
      但一個就冇心機, 一個就食得好開心.......呢個係我希望表達嘅一個對比.

(4) 夫人為伯爵安排嘅小丑表演

(5) 小丑落力演出

(5) 但伯爵唔見咗個仔, 邊有心情睇呢

(6) 鏡頭一轉, 去下面嗰層: 魔王所住嘅地下室

(7) 原來係魔王捉咗伯爵個仔!!!! 魔王好開心, 要食翻餐好嘅!!

(8) 骨骨餐枱......上面有蜘蛛扒同蛇蟲邊爐

(9) 魔王至愛美食: 紅燒蛇棒  (留意相片左方......大家見唔見到有鬼影??)

(10) 上面嗰張唔係靈異照嚟, 其實真係有鬼呀!!  (聚會嘅時候應該唔係咁容易留意到)

(11) 盞水晶燈會著嘅 (聚會嗰度光線充足, 難得大家都睇到, 好感動呀!!)

(12) 熄咗燈, 效果會明顯啲

最後, 要再一次多謝大家嘅支持: "謝謝!!"

~遲啲再見~

評論(12)

曾在這裡為了吃飯糊口,表演了疊羅漢

最尾張相人仔渣果個咩尼架

0o4 Rank: 1

引用:
原帖由 alanboar 於 2010-7-27 12:09 發表
曾在這裡為了吃飯糊口,表演了疊羅漢
難得大大賞面一齊玩!!

引用:
原帖由 0o4 於 2010-7-27 16:04 發表
最尾張相人仔渣果個咩尼架
大會o既禮物: 獎杯.
詳情請看: http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=33599&extra=page%3D2

在現場 睇已覺 砌得 很細緻, 已是"小品大作", 再經gordongordon 大 介紹, 原來有更多 設計包含在內, 有很完整的佈局, 非常有心思!   水晶燈 配合亮燈, 更是 砌得花心思, 將來一定要 "抄考"的.  隱藏的鬼也是一絕!

佳作!

引用:
原帖由 Alywin 於 2010-7-27 17:01 發表
在現場 睇已覺 砌得 很細緻, 已是"小品大作", 再經gordongordon 大 介紹, 原來有更多 設計包含在內, 有很完整的佈局, 非常有心思!   水晶燈 配合亮燈, 更是 砌得花心思, 將來一定要 "抄考"的.  隱藏的鬼也是一絕!

...
謝謝Alywin大大支持同鼓勵!!
小弟砌技好一般, 所以放多o的時間o係場景呀, 人仔呀呢o的地方

引用:
原帖由 gordongordon 於 2010-7-28 07:34 發表

謝謝Alywin大大支持同鼓勵!!
小弟砌技好一般, 所以放多o的時間o係場景呀, 人仔呀呢o的地方
Gordon大呢個作品拼砌一D都唔一般!淨係個LED水晶燈,幾層高既石壁,隱藏鬼魂都係證明。

而且作品有一個好明顯嘅故事架構,帶出平靜中嘅殺機,奢華之外嘅腐敗信息,我覺得好有意思。

再次恭喜Gordon勇奪冠軍!

(此刻都係冇磚頭係手,等一陣回返就補比大大)

大大的作品做得很精彩!
別出心裁 看得出大大對作品的用心!

wjp

水晶燈好精緻

引用:
原帖由 haggar 於 2010-7-28 10:02 發表

Gordon大呢個作品拼砌一D都唔一般!淨係個LED水晶燈,幾層高既石壁,隱藏鬼魂都係證明。

而且作品有一個好明顯嘅故事架構,帶出平靜中嘅殺機,奢華之外嘅腐敗信息,我覺得好有意思。

再次恭喜Gordon勇奪冠軍!

(此刻都係冇磚頭 ...
好多謝Haggar大大o既支持!!
自己用心砌o既o野, 總希望其他人都用心咁去睇!!  

Thanks!!!!!!!!!!!

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。