發新話題

[原創] My LEGO Urban LOFT [MOC] [理想家居 (非入圍作品)]

My LEGO Urban LOFT [MOC] [理想家居 (非入圍作品)]

香港呢個高樓價嘅地方,要有一個自住嘅單位相當困難,所以要善用空間打造自己理想嘅安樂窩。

單位本身係一個studio flat,大約四百呎。樓底較高,近單位門口,用上半層做了睡房,下半層做儲物空間,單車存放位置及琴室。為了增加客廳空間感,設置了一條隱藏式嘅玻璃樓梯通上睡房。(梯級側身有一手抽柄移動樓梯,並設有抽屜儲物。)

睡房與客廳以白色木百葉分隔,以保睡房私密性,同時保存與大廳連貫性。房內綠色床鋪配以金銀地氈製造型格舒適空間。門廊頂較窄空間可作梳裝枱,電腦桌及儲物空間。客廳及飯廳配以名師設計傢具。飯廳上方有層架可擺放Lego同其他藝術品。露台變身成小花園,牆身以垂直綠化作裝飾,另有盆栽點綴。屋主閒時可在露台長木櫈飲杯咖啡、睇吓書。

浴室方面,白色圓形及正方形地台磚嘅淋浴間有敞門設計,加設咗rain shower,天花上喉管隱藏木百葉後。從單位外走廊可見單位高窗設計,增加自然光透進室內。單車存放位置從走廊玻璃磚牆可見,增加單位嘅獨特性。

Compare 一下真實版 =P

參考單位

樓梯開啟通往睡房

型格電視櫃, 走廊下為琴室

開啟隱藏式嘅玻璃樓梯通上睡房

Open kitchen, 上為木百葉遮掩風喉

型格家居

貓貓揾食中

廚房設備應有盡有

房內綠色床鋪配以金銀地氈製造型格舒適空間

露台變身成小花園,牆身以垂直綠化作裝飾,另有盆栽點綴

可在露台長木櫈飲杯咖啡、睇吓書

浴室方面,白色圓形及正方形地台磚嘅淋浴間有敞門設計,加設咗rain shower

天花上喉管隱藏木百葉後。從單位外走廊可見單位高窗設計,增加自然光透進室內

鋼琴設計

門口地磚pattern, 大門右邊為存放單車位置

單位外種滿綠色植物

Front View of Urban LOFT

正面有落地大玻璃和綠色露台

左面手制可開啟機關

隔壁單位裝修中

General view

謝謝收看

本帖最近評分記錄
  • lysander 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-7-12 23:33
  • HOSIKYEUNG 人仔倉資產 +5 內容詳盡 2015-7-9 17:32
  • angussyho 人仔倉資產 +2 精彩作品 2015-7-9 17:29
  • tong3182 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-7-9 09:48
  • Alywin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-7-9 00:03

室內一些設計不錯, 支持!
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

回復 2# 的帖子

Thank you for support =)

The design for the stairs leading to the bedroom/sleeping area is so amazing!

發新話題