發新話題

[Technic] Lego Technic 42042XL Full RC Crawler Crane Motorized

Lego Technic 42042XL Full RC Crawler Crane Motorized

Lego Technic 42042係2015下半年既中set, 亦係近來熱門之選.
難得係其實完裝set都好好玩, 只係略嫌細部, 所以在未推出前已打算入兩set二合一.

full RC係指定動作, 今次單純二合一比之前的moc在motors擺放上都易得多,
難度在於車架既補強上, 因為車身重左, 原裝設計會不勝負荷.
第二樣係, 我同自己講, 我係一個Technic佬, 唔可以就甘放隻motor係隻鉗度做開合.

最後, 鳴謝 Ken Sir/陳輝月 協力

配置如下:
驅動: L motor x2
磨盤: M motor x1
大jib科筒: L motor x1
二jib科筒: L motor x1
鉗升降科筒: M motor x1
鉗開合科筒: M motor x1

車架補強 用上6個方block 前後左右雙斜牚

雙電箱設計

由於要打斜接合 唔可以夾硬黎 否則履帶會唔直 因此每一格都經過精心文計算

加大車身後安放motors位置相當充裕

改大屋至technic人size 並與大jib連動 自動調節角度

用繩去控制鉗開合

2015兩set technic出色作品 Full RC完成 出年見!

Thank you for your watching

本帖最近評分記錄
  • a4victorwong32 人仔倉資產 +5 精彩作品 2015-9-28 12:44
  • mchk06 人仔倉資產 +5 精彩作品,二合一加大碼。 2015-9-24 16:35

其實呢類起重機,第二條beam有乜用?8288玩完一輪,都唔知第二條beam有乜用
KCRC No.51 Diesel-electric Locomotive Sir Alexander is on display at the Hong Kong Railway Museum

我理解用來拉主吊臂, 因主吊臂太重, 無可能在支點用油壓臂推, 一定要在接近力點位拉最慳力, 所以要第二條BEAM, 而且第二條BEAM可令負重重心向後移, 無咁易反車, 有錯請指正, 我估原理同呢架LTM11200工程車差不多

http://forums.dhsdiecast.com/default.aspx?g=posts&t=130915

其實咁樣設計會唔會夾唔實?

引用:
原帖由 what 於 2015-9-24 18:24 發表 其實咁樣設計會唔會夾唔實?
唔會 實物原理都係一樣 靠自重壓實

引用:
原帖由 l_thomas 於 2015-9-24 11:46 發表 其實呢類起重機,第二條beam有乜用?8288玩完一輪,都唔知第二條beam有乜用
第一, 二jib令大jib條纜既幾何改變左 令科筒搞起上黎更輕鬆

第二, 8288屬於細set所以效果唔明顯 而家42042XL支大jib甘長
如果平放在地上 要升返起就會先升起二jib再升大jib 甘就輕鬆得多

多謝兩位師兄解答,即係直接由機尾winch會喺水平位無足夠vector拉返起支主jib,一定要多一支細jib,令條䌫可以由較高既角度去拉起支jib。 Thanks c-hing
KCRC No.51 Diesel-electric Locomotive Sir Alexander is on display at the Hong Kong Railway Museum

回復 1# 的帖子

好利害喔 要改成這樣 我看了頭的暈了

發新話題