標題: 普通用戶不受專重 [打印本頁]

作者: thomasng45    時間: 2009-1-5 17:10     標題: 普通用戶不受專重

我覺得普通用戶越來越不受專重,
因為很多時創作沒有人加磚又無人比意見,有,但係D普通用戶回
反而,vip(不太完美,不是兩三舊磚砌果D,果D叫求其)啲作品就n甘多人加磚
我爸爸成日說唔好為左玩電腦(參加會員)而比錢(即是我自己比都唔可以)
在P園,新加入既會員都有人比意見或 e.g:讚喔! or 謝謝大大的分享哩~ 或是 PL金幣 +5 X2 (只是一張圖)
參加(或者有玩活動)回復,又無人回下(無人理)
但係,都有D會員,版主同幹事回復人地
我想以後有D會員,版主同幹事看一下普通用戶有心的創作
多謝

作者: kin2006026    時間: 2009-1-5 17:23

我自己又唔覺有咩特別大的感覺。
好的作品當然是會獲得讚賞,而你眼中的求其,只是你自己的看法,也許不小人也會覺得事實不是如此。
P園我都有去過,但畢竟是人地。人地有人地的準則,我地自己也有自己的準則。請分辨自己身處哪兒。

(語無論次中,不希望引起罵戰,有冒犯便請原諒。
作者: hn5339vrm    時間: 2009-1-5 17:24

我也是一個普通的用戶,但我沒有這樣的感覺。我曾經發文而違反了一些規則,最後只扣剩餘下 60磚,你現在看看我的磚數,136磚吧!! 試想想原因...... 2個月前,我用『心』做了一個故事,獲各位會員支持加磚。
由此證明,普通會員是沒有被忽視。 只要用『心』做,別人是看得到的。別灰心,你也試試吧...期待你的作品。
作者: thomasng45    時間: 2009-1-5 17:30

引用:
原帖由 hn5339vrm 於 2009-1-5 05:24 PM 發表
我也是一個普通的用戶,但我沒有這樣的感覺。我曾經發文而違反了一些規則,最後只扣剩餘下 60磚,你現在看看我的磚數,136磚吧!! 試想想原因...... 2個月前,我用『心』做了一個故事,獲各位會員支持加磚。
由此證明,普通會員是沒 ...
基本上你做的作品我全部看過,也覺得很好,但係,我父母不給我買LEGO,所以創作不多
作者: derek2816    時間: 2009-1-5 17:36     標題: 回復 4# 的帖子

這麼你可以大過出尼做野
儲$買lego
感你都可以做到好既作品呵
作者: kin2006026    時間: 2009-1-5 17:38

引用:
你這一句的意思會不會是想說:有VIP會員回覆你的作品能使你感覺到被尊重?

你說家中的Lego儲藏不多,其實就是要「」啦!
我相信在電腦前面的每一位都經歷過儲這階段。只不過是時間的問題。
至於大大呢個字詞,無一個什麼標準。
我自己都被人叫過kin大
但也只不過是一個稱呼,表示對你的尊敬。

thomas大

作者: cliff    時間: 2009-1-5 17:40

之前有位 普通用戶 tiger 就是有人留意才 會被邀請
作者: lego1    時間: 2009-1-5 17:42

我對樓主的言論,末免有點說錯

首先,我講下我自已對普通會員的感受

Vip同普通會員有咩分別?有得加分,同改左個名等功能

VIP是指已經知道的身份,就好像身分證一樣,但我不是說普通會員沒有身份證

其實大家不用管大家是Vip還是普通會員,覺得好帖就回覆/加分,我覺得對於發帖者已經是很大支持
作者: pingo95412    時間: 2009-1-5 17:47

我認同,的確,自從,人仔倉被那些電腦自動登記搞破壞後,大家就開始把我們和那些電腦自動登記用戶[一視同仁]加上普通用戶汎濫,普通用戶又沒有明確標簽(即簽名或頭像),令人難以留下深刻印象,相反,vip常駐人仔倉,當然和其他人較易做成朋友,看post也會先看朋友的,回復也會想盡一點。說真的,雖然我非常尊敬各幹事、版主,但他們也試過不理我的意見(也可能只是忘記了),我告訴他們傭兵工會的post不會顯示在首頁,他們回復我已經安排幹事去做了,但到現在還是......
作者: lego1    時間: 2009-1-5 17:53

引用:
原帖由 pingo95412 於 2009-1-5 05:47 PM 發表
我認同,的確,自從,人仔倉被那些電腦自動登記搞破壞後,大家就開始把我們和那些電腦自動登記用戶[一視同仁]加上普通用戶汎濫,普通用戶又沒有明確標簽(即簽名或頭像),令人難以留下深刻印象,相反,vip常駐人仔倉,當然和其他人較易做 ...
其實k大應該改善用戶組,Vip和普通會員,好像差得非常之大,我有小小的建議

開放人仔倉會員申請,加增管理人員
作者: kin2006026    時間: 2009-1-5 17:57

引用:
原帖由 pingo95412 於 2009-1-5 05:47 PM 發表
我認同,的確,自從,人仔倉被那些電腦自動登記搞破壞後,大家就開始把我們和那些電腦自動登記用戶[一視同仁]加上普通用戶汎濫……
咁又係ge我都認同某部分原因。

不過其實出一些好作品,就可以使人另眼相看,自己又可以多加創作。 人氣自然會升吧。

作者: loneydriver    時間: 2009-1-5 17:57

其實都唔洗咁執着吖~
貼作品上尼  都係志在分享姐
有磚加  又如何?
又唔係有錢加
作者: congeemouse    時間: 2009-1-5 18:04

個人來說,我覺得vip會員,亦包括我自己,通常會依據那個作品的好壞而發表回覆或加磚,唔會因為你是普通用戶而唔回覆你地既好作品嫁.好就是好,點會因為你係普通用戶而變得唔好?真係好既作品,真係有心既作品,點會唔受重視?
就以tiger大為例,佢一開始都係普通用戶,但係後來佢一直同大家分享好既作品,所以Kenny邀請佢成為人仔倉會員.
正如樓上一位會員說,這是看你有沒有心!
我就會一視同仁......

另外,加磚這回事,的確不是有錢加,但係加磚代表咗人地對你既作品既肯定,好的作品自然受大家歡迎~磚加得也特別多.
對於LEGO迷嚟講,加磚是有很大意義!

作者: pingo95412    時間: 2009-1-5 18:09

引用:
原帖由 loneydriver 於 2009-1-5 05:57 PM 發表
其實都唔洗咁執着吖~
貼作品上尼  都係志在分享姐
有磚加  又如何?
又唔係有錢加
那你就錯了,有很多東西是比起錢大家更加希望得到的,那是對大家的一份尊重。這不是用錢就可以買得到的。我說,一顆磚,不是有錢加,而是代表對那個人的認同。但大家看到自己的分享只有幾個人隨便說句'Good!!!!'的灌水文,一定覺得被人迎面潑冷水......
作者: loneydriver    時間: 2009-1-5 18:26

我都知加磚係一件好開心的事
一件用辛苦時間而成的作品
得到加分  對作者有很大鼓勵
只係樓主太執着加磚 看得太重
每人的審美觀都唔同
自己認為美  唔一定真係美
會員及vip都一定係Lego迷
如果唔係佢地都唔會比$入會
佢地的作品自然會較精彩($$也會較多 )
所以多人加磚
作者: kin2006026    時間: 2009-1-5 18:31

其實直到現在,都沒什麼幾個VIP發表…
樓主會不會是指呢種情況……
作者: pingo95412    時間: 2009-1-5 18:31

引用:
原帖由 loneydriver 於 2009-1-5 06:26 PM 發表
我都知加磚係一件好開心的事
一件用辛苦時間而成的作品
得到加分  對作者有很大鼓勵
只係樓主太執着加磚 看得太重
每人的審美觀都唔同
自己認為美  唔一定真係美
會員及vip都一定係Lego迷
如果唔係佢地都唔會比$入會
佢地的作品自然會較精彩($$也會較多 )
所以多人加磚
你有看過vip的帖(只算分享)是0到3嗎?你知道有多少普通用戶的帖是0到3回復嗎?
作者: harbour    時間: 2009-1-5 18:42

引用:
原帖由 kin2006026 於 2009-1-5 18:31 發表
其實直到現在,都沒什麼幾個VIP發表…
樓主會不會是指呢種情況……
真係攪笑
冇人reply冇人加磚就話係vip同普通會員呢個身份既關係而又唔睇下d post既質素
咁同拉不出糞就推說是地面硬有咩分別??

呢個post,可以好有pt,但係而家呢個point簡直不知所謂,隨便就將冇人reply冇人加磚 既原因歸因於係唔係vip會員。

對vip會員黎講係一個好嚴重既指控!!亦將個問題重點轉移!!

p.s.我一路都係普通會員。
作者: 軒少    時間: 2009-1-5 18:42

引用:
原帖由 lego1 於 2009-1-5 17:53 發表

其實k大應該改善用戶組,Vip和普通會員,好像差得非常之大,我有小小的建議

開放人仔倉會員申請,加增管理人員
呢個話題我記得幾個月前都幾hit...但經過大家商討之後認為暫時無需要住.
作者: 26KaFai    時間: 2009-1-5 18:43

不會吧
如果你既作品真係好既
相信一定會有人賞識加磚
作者: kin2006026    時間: 2009-1-5 18:58

引用:
原帖由 harbour
2009-1-5 06:42 PM 發表

真係攪笑
冇人reply冇人加磚就話係vip同普通會員呢個身份既關係而又唔睇下d post既質素
咁同拉不出糞就推說是地面硬有咩分別??

呢個post,可以好有pt,但係而家呢個point簡直不知所謂,隨便就將冇人reply冇人加磚
既原 ...

我的意思是說,樓主話發表作品回覆沒什麼人理而且內容又表明出自己希望得到vip的回覆,可能他會覺得自己出的post或作品都沒什麼人(不論是vip或其他一眾用戶理會),所以我才聯想出樓主心中可能存在的想法。
希望您能夠理解我的原意。

又好像是真的離題了   多謝提醒^^

作者: s0101433    時間: 2009-1-5 18:59

如果一個人作品精彩,言行良好,自然其他會員會見到並加上正面言行(不管認真回覆還是加磚鼓勵〕
   抽象的名利,有就有,無就隨缘吧。有時我受太多朋友擁戴反而有更多壓力
我少上來,不清楚你有何情況令你不滿,不過網上各種問題日益嚴重,令使用者漸漸失去信心,這也難免的。

換句話說,像參軍一樣----年數越長,事件越多,eXp便越多-最後成為歴史傳記、萬人英雄[或當個戰地老兵,真正站在前線的領袖]

結尾送樓主一句 : 施主,何必那樣執着紅麈俗事呢

作者: Cracker    時間: 2009-1-5 19:19

引用:
原帖由 kin2006026 於 2009-1-5 03:58 發表

我的意思是說,樓主話發表作品回覆沒什麼人理…而且內容又表明出自己希望得到vip的回覆,可能他會覺得自己出的post或作品都沒什麼人(不論是vip或其他一眾用戶理會),所以我才聯想出樓主心中可能存在的想法。
希望您能夠理 ...
如果 search 下樓主出過的帖子﹐大概都明白樓主所想要的"尊重"。開出的帖﹐70%係一兩個人(五人以下)的回覆﹐其餘都係有磚加但係都少回應的帖。難怪樓主這麼心淡....。

ps: 其實那 70% 大多都係"轉載"的舊料..﹐少人留意係正常的。
作者: hopeso009    時間: 2009-1-5 19:20

Harbour
你咁得閒吋人...?
不如挑戰下我...我好悶....
大家好似只係喜歡 挑戰 Arzlan 咁....

樓主呀~~樓主呀~~
等我回應下你先...

首先我估你是好意...
但你沒有具體指出誰被人忽視...
你只是將一眾"普通用戶"拉落水 ...說....被人忽視...

首先 我懷疑 真的有人 忽視"普通用戶"嗎?
這個世界幾時變得咁怪了?

樓主呀~~~樓主呀~~~
你將一條罪放在創立人仔倉的人, 版主,  我們VIP會員, 及至"普通用戶"的頭上來了~~~
你有證據嗎? 試舉例說明之...不要憑空指控...呀...
作者: 26KaFai    時間: 2009-1-5 19:38

引用:
原帖由 s0101433 於 2009-1-5 18:59 發表
如果一個人作品精彩,言行良好,自然其他會員會見到並加上正面言行(不管認真回覆還是加磚鼓勵〕
   抽象的名利,有就有,無就隨缘吧。有時我受太多朋友擁戴反而有更多壓力
我少上來,不清楚你有何情況令你不滿,不過網上各 ...
s0101433兄
世事都給你看透了
那句佛計用得好恰到好處

作者: edward    時間: 2009-1-5 19:47

我起初都係"普通用戶", 得100磚.
之後既磚, 都係得各管理人員/板友們支持加比我的.
而後來亦得到kenny大哥比面, 將小弟"提升"至"會員".
我從來都無覺得作為"普通用戶"不受尊重.
黎得呢度大家都係應抱住分享既精神.
而唔應該希望因為發表過d乜野而有分加.

我細個時都見一盒新lego想買一盒.
但邊有可能. 即使出來工作, 娘親都仍然
唔比我買. 因為屋企無地方放. 而家叫做有地方,
先可以買多d.

我唔知有無理解錯, 樓主意思似乎係父母唔買
lego比佢, 使佢lego少而砌唔得多野, 再加上唔比佢
比錢成為vip會員而令佢仲在"普通用戶"階層, 因此
感到不受其他板友尊重. 試想想, 如果成為"vip"後,
又會唔會咩改變呢? 人地睇既係文章內容, 而唔係睇你既"階級"啊.
作者: Cracker    時間: 2009-1-5 19:49

講開又講﹐其實有一個用戶組別 相對比較普通會員同VIP等等有多一定程度的地位﹐就是“人仔倉會員”。   

人仔倉會員 - 唔可以用錢就買到 (加入VIP會員)...
人仔倉會員 - 磚數 / 誠信要達到一定程度。
人仔倉會員 - 由 Kenny 私人邀請加入...

正因為人仔倉會員沒有加磚數的功能﹐相對我地的回應較為珍貴。

不過正因為普通用戶不受尊重﹐自己是否就不用努力呢。 你的作品/主題係有人認同﹐就應該繼續做好。好似會員 "屎人頭" 所講
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=24978

對於自己的作品
我也有別的看法
(不要對自己的作品太過滿意)
就好像科學家一樣
(是沒有完美的成果)

對於別人的作品
也有另外的看法
(各人有各人的觀點,不要亂踏別人的作品)
別人踏自己的時候也不好過
(無論好不好也不要攻擊)
作者: Alywin    時間: 2009-1-5 19:50

引用:
原帖由 harbour 於 2009-1-5 18:42 發表

... 冇人reply冇人加磚就話係vip同普通會員呢個身份既關係而又唔睇下d post既質素...

...隨便就將冇人reply冇人加磚 既原因歸因於係唔係vip會員。對vip會員黎講係一個好嚴重既指控!!亦將個問題重點轉移!!
認同!

在人仔倉VIP及非VIP 據我理解於發帖, post圖發MOC有關方面沒甚分別, 至於有冇人reply加磚是同枱食飯, 各自修行了...

能在人仔倉結識比網上閑聊更熟的朋友, 是個人取向及合不合得來的問題, 與VIP與否沒甚關係, 而 Friend底關係多交流, 甚至日常生活有見面, 多些回帖, 加磚並夾雜吹水是人之常情, 無可厚非

最後一句, 平常心睇開D便可能好過D喇!
作者: 101kmb    時間: 2009-1-5 19:55

睇左甘多位會員意見, 我都覺得要花幾分鐘時間去發表下!

其實加磚、回覆、發表......................都係要用"心"的.

在這裡發生的情况其實跟現實生活都好相似, 亦都可以給你一個啓示. 好讓你他日踏足社會做事嘅時候, 得以借鏡. 衹要用"心"去做, 自問無愧, 那便可以了. ~~~凡事希望越大, 哪失望亦越大~~~

我試試舉個例子:  
在任何公司裡, 都會有經理(版主)、營業員(VIP)、一般文員(普通用户)以及老闆(人仔倉管理員). 當老闆要提升人材(發表感覺)或加薪時(加磚), 首先會考慮將受進升的員工其個人之處(產品風格), 所做之事(創作技考), 功作態度(整体表現)等才會作出一個決定(回Post). 斷不會因為他是經理或任何職位而居功.

現實生活裡, 有很多打工仔, 都是由低做起(好似我甘 ), 當你把握到功作的重點(Limited Lego/有限資源), 盡展個人表現(Creative/創作), 將必受同事或老闆嘗識, 這才是代表你被升職(Reply=回報/回覆)及加薪(加磚)時的應有正面態度

(以上所有言論都是我101KMB有感而發, 如有得失名界人仕或舉錯例子, 懇請見諒, 亦樂於接受批判)
作者: 26KaFai    時間: 2009-1-5 20:05

現在這個post多麼受歡迎,多麼受重視
開這類較敏感的題目時要三思而後行
想想為甚麼有些人會有加磚、回覆....是不是自已做得不夠?
作者: TYN    時間: 2009-1-5 20:05

可能係
但我唔在乎
因為上黎係為LEGO而來
我只係覺得如果個名叫會員/普通會員
唔好叫普通用戶咁怪雞就好
普通用戶個名好似訪客咁~.~
作者: 安東尼.安    時間: 2009-1-5 20:11

記得呢度係分享作品既地方, 現轉送往會員相關版區, 另呢位會員先扣5磚, 希望你地係出post之前先睇下自己要發咩種類既post, ok??

另, 有關普通會員呢個問題? 為什麼不可以先問問自己, 你們的作品呢? 你的付出呢?
重要記得有付出係未必must立即有回報, 我也在以前重申過, 如果我見到有會員係咁"近利"既
sorry, 呢度唔係好地方, 好既創作會帶來好既作品, 有好既作品就唔怕冇人發現,
如果冇人發現, 係咪要先睇下自己有冇咩問題要改良呢? 90年代出生的會員, 我希望你們明白, 你手上既野可能係順利咁得到, 我希望你地可以好好珍惜, 再加以利用及發展.

唔係咩都係奉旨要俾你, 對你好好架, 朋友?

我希望大家會員, 所有人, 記得呢度係冇分咩人種, ok? 仲有, vip唔代表一切,員犯錯, 佢地受既處分可能會更重呢!

如果你地唔重視創作, 係指你地自己都要創作, 或鼓勵人家創作, 就唔好把責任推向人地度,
你付出就有機會(記住係有機會, not must)有收獲, 你咩都唔做, 唔正面既, sorry, 人仔倉唔係你合適的地方. 我係好老實跟你們說清楚, 我不想代人教仔, 只係我唔希望再講啦~

最後請集中討論, 不要有任何筆戰,針對之文章, 如有發現, 發pos者t將先扣100磚, 有可能會安排
禁言處理, thx!!

人仔倉係俾你地分享創作既地方, 緊記
作者: 彥少    時間: 2009-2-13 20:50

我覺得樓主你咁話就錯la
呢到又唔係話一定要做vip
你唔做又唔會俾人扣磚架
仲有你上泥呢到都係為左同一班志同道合的lego迷交流姐

作者: Jonathan    時間: 2009-2-14 16:23     標題: 普通用戶不受專重

小小愚見分享:記得08年6月爸爸交表格給Kenny老師時幸好有你地一群樂高喜愛者及人仔倉的成立讓大小朋友可藉著樂高發揮無限的創作共同欣賞和分享個中之樂趣和滿ƒ就這樣,入了會ƒ

第一次出帖:有怎麽好介紹ƒ引來一連串的對話,給我很大的教訓ƒThomasng45,我同你一様,父母若不給我買LEGO,我便沒有需要的散件來創作ƒ但並不表示不可以有創作,多與不多,好視乎你的積極性..等等ƒ

讓我們重温一下人仔倉的成立目的,(轉載)宗旨是希望透過這個網站能讓大家瀏覽到不同系列的LEGO人仔(minifigure),並成為各位LEGO愛好者的聚腳地。多謝各位的支持,人仔倉現有的會員人數已超過六千人了誠意邀請未成為會員的你的加入及進入討論區與我們討論有關LEGO的內容。人仔倉討論區 - 歡迎到我們的LEGO討論區一同交流對樂高玩具的心得和樂趣

爸爸常說,嘲笑別人的話不要講,讚美和欣賞的說話不要吝惜,這是分享的原則ƒ講得不好,請見諒ƒ

還有,有關人仔倉VIP會員及VIP會員卡事宜,緣由請細閱下文:(轉載)人仔倉一直使用的人仔倉卡以區別會員及作為一張優惠卡,為會員提供各類優惠,然而由於人仔倉卡上沒有會員資料,這對我們在爭取商戶優惠時,做成困難。樂高香港有限公司亦向我們反映,當他們給予人仔倉卡持有人優惠時,曾有人將卡不斷借給他人,這使他們很難再繼續為人仔倉卡提供優惠,他們希望我們的會員卡能附有會員相片,以令優惠能公平分配。再者,現在人仔倉的會員申請過於簡單,以至造成討論區往往出現一些不負責任的言論,影響大家討論和交流LEGO的興致,他們不計較刪去戶口,因為再開一個戶口亦十分簡單。故此我們推出人仔倉VIP會員及VIP會員卡。

故此,問問自己,為怎麽入會呢?目的是怎麼呢?有沒有貫切地履行一個會員的責任和義務呢?這樣,你再不須因會籍性質而煩惱,更不須担心普通用戶不受尊重。你的作品/主題係會有人認同和不認同的,祗要繼續嘗試,不斷檢討,他朝一日,定有收獲ƒ正如會員"屎人頭"所講 http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=24978,共勉之ƒ

作者: unclepapa    時間: 2009-2-16 10:50     標題: 回復 34# 的帖子

每事必有因果,現實社會更不會有免費午餐,所以,不要計較别人的讚賞有多少,應反問自己做了幾多.
朋友們,開心d啦!!不要忘記,我地都係鍾愛樂高而聚首一堂,又何必處處比較呢?
作者: 豆腐    時間: 2009-2-16 12:37

就咁睇你之前出既POST, 又真係好難加分既...
我相信大家都只會因為作品既質素去評分, 而唔係會籍...
講真, 你唔講, 我都唔會特登睇左你個會籍類別先REPLY你啦
作者: kibo    時間: 2009-3-24 12:28

其實加唔加好個人的,好似我咁,我需要係vip,不過我有時都無人俾塼啦,不過我都潛左水好耐,其實用心的話.大家一定會睇得到的,所以唔好灰心呀,知道未,大家會見到你的努力的
作者: JERRY    時間: 2009-6-17 23:57

作者: kalafu    時間: 2009-6-18 12:10

普通會員點post作品?
作者: JERRY    時間: 2009-6-18 20:29

作者: kalafu    時間: 2009-6-19 11:51

+新帖....
ic.....thank you
作者: Aston Martin    時間: 2009-7-25 14:39     標題: 回復 1# 的帖子

我都覺得d  vip 做出的作品一定會係幾分鐘有回應,但我地呢d普通用戶做出的作品不是問你係咪偷人地d圖當自己的就是不回應,所(胃)小熊都說:重現人仔倉以往多回覆、多交流、多討論的風氣.
作者: ymp    時間: 2009-7-25 22:15

引用:
原帖由 小籠包乂喵 於 2009-7-25 14:39 發表
我都覺得d  vip 做出的作品一定會係幾分鐘有回應,但我地呢d普通用戶做出的作品不是問你係咪偷人地d圖當自己的就是不回應,所(胃)小熊都說:重現人仔倉以往多回覆、多交流、多討論的風氣. ...
I never watch the membership before making reply.
作者: 小熊    時間: 2009-7-26 12:31

引用:
原帖由 小籠包乂喵 於 2009-7-25 14:39 發表
我都覺得d  vip 做出的作品一定會係幾分鐘有回應,但我地呢d普通用戶做出的作品不是問你係咪偷人地d圖當自己的就是不回應,所(胃)小熊都說:重現人仔倉以往多回覆、多交流、多討論的風氣. ...
人仔倉是鼓勵創作的地方
只要你用心創作, 作品帖一定受到大家的注意掂認同
香港無恥的人太多了, 很多會員試過偷別人的圖當自己作品,
所以建議大家發表作品時宜多加介紹, 甚至可寫吓創作感覺
一些普通會員未能"上傳附件"
使用birckshelf時可選用與自己網名相近的名稱
再貼上link便減少很多誤解.....

另一方面, 觀乎樓主的topic, 大多是轉載
"轉載"他人作品並不是不鼓勵
但這些作品很多版友亦看過了,
加上留言沒有意思(原作者看不到)
而非樓主創作自然沒有鼓勵說話可言
自然少回覆

而一些我買了XXX, 或一些set的圖片
由於非原創
大家亦會覺得欠新鮮感
回覆亦自少較少

看看人仔倉的風氣
現今年青一代總是較現實和喜歡"抽水"
對於好的作品, 往往一看就算, 少於回覆...即使支持、喜歡亦因"唔知講咩好"就沒有留言
一些討論新貨post, 往往積極回覆
遇上值得批評的帖子, 例如一些帖內未能上傳的"X"圖, 往往積極留言"抽水"
再看看這些會員, 平日根本沒有對創作帖留言
正如"黃子華"早前的talk show所言, 香港人是喜歡睇人"PK"的!!

可見香港現時充斥著負能量
這些值得大家去關注的

作者: keroro321    時間: 2009-8-30 23:39

我都唔知講咩好,但係我好認同小熊兄講個d野
引用:
原帖由 小熊 於 26-7-2009 12:31 發表
可見香港現時充斥著負能量這些值得大家去關注的

作者: Haha    時間: 2011-4-11 19:22

引用:
原帖由 thomasng45 於 2009-1-5 05:10 PM 發表
我覺得普通用戶越來越不受專重,
反而,vip(不太完美,不是兩三舊磚砌果D,果D叫求其)啲作品就n甘多人加磚
我爸爸成日說唔好為左玩電腦(參加會員)而比錢(即是 ...
我非常認同!
冇人加磚le個問題,我覺得係因為如果D人加磚俾VIP,D VIP會有機會加番磚俾佢地;而如果加磚俾我地le D普通用戶,我地唔可以加番磚俾佢地。D人想加磚俾人的同時,自己都有番多D磚!
作者: anguslam827    時間: 2011-4-14 20:03

引用:
原帖由 Haha 於 2011-4-11 19:22 發表

我非常認同!

冇人加磚le個問題,我覺得係因為如果D人加磚俾VIP,D VIP會有機會加番磚俾佢地;而如果加磚俾我地le D普通用戶,我地唔可以加番磚俾佢地。D人想加磚俾人的同時,自己都有番多D磚! ...

非常認同!以我的新post為例:MISSIONS OF AGENTS AND POLICE 第三集 Episode 3,來來去去也是普通用戶的回覆,從沒有會員或以上人員的回覆(語無論次中,不希望引起罵戰,有冒犯便請原諒。   )

作者: 虎丸    時間: 2011-5-17 18:49

Thomas 大大您好,我想您有少少誤解了
首先容小弟講述下VIP member既意義 .  管理團隊
要知道用戶既身份,希望用戶們能在這論壇發言,行為
負責。也希望能有效維持這論壇的秩序及和諧氣氛
另外您認為有些作品求其,這樣說法似乎有欠尊重.
要知道各人既背景,層次所負擔能力是有所不同
您怎知道他們的作品是求其? ^_^
沒有人回覆是因為大家都不什認識 。有時看過便算
當一件用心既作品post上來.總會有人欣賞.加唔加磚請不要看
得太重.這只是一種支持及鼓勵
希望您能繼續在這論壇與大家分享lego的樂趣
最後想問吓大大要不要申請為VIP member?
^_^
作者: anguslam827    時間: 2011-5-17 22:20     標題: 回復 48# 的帖子

你又講得幾好bo~可能我真是有所誤解了,以後我一定會尊重別人.
作者: 惡魔卡西火    時間: 2012-2-21 19:07

唔好咁啦,有人回應都算幾好la
我都係普通用戶,大家加油啦
作者: Anakin19    時間: 2013-2-24 09:18

我也是普通用戶,發帖又沒有人回應,就是我回應別人的也被其他人炮轟。還有為何只有vip會員可以加別人的磚,而普通用戶就不可以!太不公平了!
作者: alpha    時間: 2013-2-24 20:29

冇睇晒成條thread, 但回應樓上倉友. 唔係VIP, 先加到其他倉友磚. 出多點有用的post/thread 儲磚.
我都係咁收集了超多四百粒磚, 成為人仔倉會員, 就可以加別人磚.

VIP 要俾錢, 又停了好多個月冇收人, 算吧喇.

>而普通用戶就不可以!太不公平了
我都諗過這問題, 不過如果人人都加得磚就好亂. 一個普通用戶A(剛開account)加俾一個普通用戶B,  B又加俾A. 唔駛三日, 就加到N 粒磚.
每個地方, 每個遊戲都有rule及其原因, 我想要有加磚權都有特定原因先有這個權限.

作者: shichun17    時間: 2013-2-24 21:20

我到呢一刻才發現這個POST, 並且已經討論咗幾年~
我覺得啲報告用心啲出, MOC用心製作, 其實一樣會有好多回應同加磚! 我都差唔多儲夠400磚了! 好快就可以派磚畀人! 可惜樓主已經再無上嚟人仔倉了...
作者: KL_2299    時間: 2013-2-24 22:47

引用:
原帖由 小熊 於 2009-7-26 12:31 發表
人仔倉是鼓勵創作的地方
只要你用心創作, 作品帖一定受到大家的注意掂認同
香港無恥的人太多了, 很多會員試過偷別人的圖當自己作品,
所以建議大家發表作品時宜多加介紹, 甚至可寫吓創作感覺
一些普通會員未能"上傳附 ...
可惜以下例子可以證明vip和非vip分別
[BadLeo] Chima鷹 改機甲http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=45823&extra=page%3D2
[跟跟風]限SET 創作70003 CHIMA 魔動王                http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=46055&extra=page%3D1
[跟風]chima機甲http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=45888&extra=page%3D2
大家題材都係一樣

有時真係好氣餒辛辛苦苦打篇野出黎都無乜人睇.
而家人仔倉好似分左兩個小圈子咁.一個VIP圈子,一個普通用戶圈子.
vIP圈子:有共同利益互加磚就大家客氣氣.
普通用戶圈子::某啲人眼中就好似"運吉"同二等公民咁.
當然人仔倉仲有好多好既用戶.

P.S.以上小圈子言論只係我個人想法

另外想離一離題:
其實幾時先再收vip?
上年七月就話八月會開放一段短時間申請VIP.但之後就無左聲.
我明白每個人都有自己既現實生活需要處理.
我亦唔係想比壓力任何人.我只係想系延期或取消時得到通知.

作者: alpha    時間: 2013-2-25 09:03

>而家人仔倉好似分左兩個小圈子咁.一個VIP圈子,一個普通用戶圈子.
>vIP圈子:有共同利益互加磚就大家客客氣氣.
>普通用戶圈子::某啲人眼中就好似"運吉"同二等公民咁.

相信我係第三類, 唔係VIP, 又唔係所謂二等公民.

off topics.
玩得開心, 得閒上 下o黎人仔倉. (近兩個月真係好忙, 我只買了一個聖誕老人- 八代, 今年未買過box set)
現在三個聖誕老人, 但以八代最新, 最靚.

>上年七月就話八月會開放一段短時間申請VIP.但之後就無左聲.
>我明白每個人都有自己既現實生活需要處理.

上年四月放了一轉就冇喇. 八月果次真係冇左聲氣.
如果今年七月灣仔動漫有discount 又冇VIP申請 就唔買野喇.

作者: Anakin19    時間: 2013-3-5 17:49

引用:
原帖由 alpha 於 2013-2-24 20:29 發表
冇睇晒成條thread, 但回應樓上倉友. 唔係VIP, 先加到其他倉友磚. 出多點有用的post/thread 儲磚.
我都係咁收集了超多四百粒磚, 成為人仔倉會員, 就可以加別人磚.

VIP 要俾錢, 又停了好多個月冇收人, 算吧喇.

>而普 ...
我連點放相也不知,怎樣人加我磚,而且說明也不清楚。
作者: hugowong    時間: 2013-3-5 21:50

引用:
原帖由 shichun17 於 2013-2-24 21:20 發表
我到呢一刻才發現這個POST, 並且已經討論咗幾年~
我覺得啲報告用心啲出, MOC用心製作, 其實一樣會有好多回應同加磚! 我都差唔多儲夠400磚了! 好快就可以派磚畀人! 可惜樓主已經再無上嚟人仔倉了... ...
你已經夠400磚, 但係仍未升人仔倉會員, 點解?
作者: mythbot    時間: 2013-3-5 23:14

引用:
原帖由 Anakin19 於 2013-3-5 17:49 發表

我連點放相也不知,怎樣人加我磚,而且說明也不清楚。
貼相教學已放在論壇顯眼位置(即討論區置頂的走馬燈部分)
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=42335&page=1&extra=page%3D1#pid478293
引用:
原帖由 hugowong 於 2013-3-5 21:50 發表

你已經夠400磚, 但係仍未升人仔倉會員, 點解?
現時升級係人工操作,需要時間辦理,包括後台設置和發短訊息通知用戶。
而達標的普通用戶不止一位,會留待週末一併處理。

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://www.minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0