標題: 揾到一个宝藏 [打印本頁]

作者: mchk06    時間: 2009-7-28 22:41     標題: 揾到一个宝藏

家住比利時,每个星期日例行跳蚤市塲揾lego,有一定收穫,近三个星期日認識到一位本地人專賣全新star war lego,已經同佢買多盒,最平宜及最開心用50歐元買7676全新靚盒,其他一律30%至40%,無以置信,而且全部08至09款式,地下室及士多房全放滿自己心中至愛,我會繼續買,祗怕無磅位帶,故如有有心人路經此地,我可以帶你同行狂買,記緊要預留磅位,稍後會放照片与各位看看,7671,7672,7674,8037,都係25歐元一盒,7749,8016,8036,亦係15歐元一盒,係咪流口水呢!其他不能盡錄,補充他說遲D有8035,10195大盒庒,真係收唔到脚制剎車。
作者: mchk06    時間: 2009-7-28 22:50

版主

想問問本人這个話題是否放錯地區,如有放錯請提示一二,謝謝
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-28 23:27

呢度應該無咩問題既=w=

真係好抵喎@w@
7749,8016,8036,亦係15歐元一盒
<<<8036同7749差咁遠都劃一價!囧
HK既話差成舊喎@x@
作者: mchk06    時間: 2009-7-28 23:34

經常會幾歐元就一大桶散件,但識到那朋友之後就狂買差不合40盒全新sw,在本他sw很少降價,所以他有幾多就掃幾多,但相同款我祗取二盒,如全掃哂的話衹怕已過一百。
作者: mchk06    時間: 2009-7-28 23:48

可能本地人無怎麼計數,我都奇怪,衹要價錢啱就ok,他實在太多盒大大小小,有志同道合嘅朋友就叫揾到一个宝藏嘅意思,反過來動漫節中優惠比較實在太遠
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-29 00:44

引用:
原帖由 mchk06 於 28-7-2009 23:34 發表
經常會幾歐元就一大桶散件,但識到那朋友之後就狂買差不合40盒全新sw,在本他sw很少降價,所以他有幾多就掃幾多,但相同款我祗取二盒,如全掃哂的話衹怕已過一百。 ...
唔知我有無get錯意思~~~
即係佢係.com特價時就大量入貨~~
所以可以好平賣比你?=w=?

lego hk佢計埋運費各樣野...當然要係消費者度拎番啦~~
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 01:03

may be.but he have new modlefor 09
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 01:20

bonjour :morning

hk is 01am.here 19pm how are you?BRICKHOUSE
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-29 01:26

引用:
原帖由 mchk06 於 29-7-2009 01:20 發表
bonjour :morning

hk is 01am.here 19pm how are you?BRICKHOUSE
你有無問佢點解可以咁平XDD
(唔會係...賊贓掛=x=)

keke~~一點十五分喇XDD
因為睇緊陀槍c姐4~~XDD
睇完~~可以去休息lu~XD
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 02:12

the area is inside the shopping .i can fond the police here.he said too muchso want to sell.thx .
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 05:12

我估佢係有鋪嘅,而佢很多其他玩具都有,例如playmobie,所以都比較放心,自己亦不會作犯法事,玩具而矣。我有拆開一盒內裡係百份百正版貨,估不到有機會執到心頭好,多謝你好意!
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 05:23

brickhouse:在本地行跳蚤市塲每每有令你驚喜,如一些未用過电器,波鞋,波衫名牌風褸,都衹不過三幾歐元,水晶香水亦有,行跳蚤市塲係我生活一部份,尤其風雨不改都有人擺,因為有室內及室外,包你一試難忘。
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 05:40

brickhouse:可否指教如何擺相片在此?
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-29 11:20

引用:
原帖由 mchk06 於 29-7-2009 05:23 發表
brickhouse:在本地行跳蚤市塲每每有令你驚喜,如一些未用過电器,波鞋,波衫名牌風褸,都衹不過三幾歐元,水晶香水亦有,行跳蚤市塲係我生活一部份,尤其風雨不改都有人擺,因為有室內及室外,包你一試難忘。 ...
搞到我都想去睇下=w=
我未去過歐美咁遠既地方架~O~
呢類野好得意!XD
係北京有睇過類似既~~不過全部都係疑似古玩既玩意

而家係HK維園都好似有類似既野~~
不過無去過睇@@
作者: kalafu    時間: 2009-7-29 11:28

比利時邊到...有無exact位置?
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-29 11:29

引用:
原帖由 mchk06 於 29-7-2009 05:40 發表
brickhouse:可否指教如何擺相片在此?
係呢個區好似無得直接upload@@

用另一個麻煩少少既方法啦@@
我會去Brickshelf upload左相先~~(http://www.brickshelf.com/)
再copy 個張相既link~~
禁右上面(睇圖)個個小圖~~~再放條link落去~~
咁就出到架喇~~
記得個圖的filename只限英文~~

作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-29 11:34

引用:
原帖由 kalafu 於 29-7-2009 11:28 發表
比利時邊到...有無exact位置?
你都有興趣?
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 19:34

brickhouse:早晨

多謝指教,試吓自行得否,因电腦智識有限,唔該晒!

順帶一覆Kalafu兄跳蚤市塲在Bruxelles中嘅Westland shopping 外停車塲舉行,擺賣者付23歐元面積有3x4m,採先到先得制,現值暑假天晴每次有約150至250架車位擺賣,很熱鬧,行完還可以嘆杯咖啡,一樂也。
作者: mchk06    時間: 2009-7-29 21:15

Brickhouse兄:以前我都無乜興趣行,由l个香水瓶就深淪下去,數百港元名牌香水瓶付(5港元)就可擁有,亦開始我收集興趣,很多絕版或絕跡都有機會執到,那份喜悅難以形容,及愛上lego之後,發覺從跳蚤市塲中往往揾到更多經典set,如7725,加上本地人愛錫物品,起碼有70至80%新,甚至乎包裝都完整,都幾吸引人,現正值夏季日長夜短,10h30才入黑,今年經濟差,更多人賣家當籌錢去旅行,合晒我心意(平 靚 正)不妨見識吓。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-30 13:55

引用:
原帖由 mchk06 於 29-7-2009 21:15 發表
Brickhouse兄:以前我都無乜興趣行,由l个香水瓶就深淪下去,數百港元名牌香水瓶付(5港元)就可擁有,亦開始我收集興趣,很多絕版或絕跡都有機會執到,那份喜悅難以形容,及愛上lego之後,發覺從跳蚤市塲中往往揾到更多經典set,如7725,加 ...
真係好正喎!

你住左係比利士好多年?
個邊d氣候好嘛?=w=
有機會既話去個邊旅行=w=
Ps.唔使加個兄喇XD我唔係好大個架咋

補充番先~~
另外,你可以用「引用」架~~
你想覆邊個既文,就係個個人的文的右下角~~禁「引用」就ok~~

作者: kalafu    時間: 2009-7-30 15:41

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-7-29 11:34 發表
你都有興趣?
佢講到好吸引...都想去尋下寶
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-30 16:37

引用:
原帖由 kalafu 於 30-7-2009 15:41 發表

佢講到好吸引...都想去尋下寶
的確的確~~~
我去到可能會勁掃野
(唔係掃lego~~掃「精品」)
作者: mchk06    時間: 2009-7-30 21:16

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-7-30 13:55 發表
真係好正喎!

你住左係比利士好多年?
個邊d氣候好嘛?=w=
有機會既話去個邊旅行=w=
Ps.唔使加個兄喇XD我唔係好大個架咋

補充番先~~
另外,你可以用「引用」架~~
你想覆邊個既文,就係個個人的文的右下角~~禁「引用」就ok~ ...
早晨,陽光大地,氣温現時有25°左右,有風冇香港咁濕,最啱氣候亦係全年最好嘅月份7和8月,其他就不敢恭維,又凍又陰天,無セ陽光,最惨係(悶),PM7点全面店鋪関門,跟香港兩回事,年青好動一定走,我為生活無辨法,一住己經28年,亦係打算回流,張多年收穫開間小店過日,以興趣找生活費,我唸得啩。

擺相仍未成功,會再膏試,我似本地人性格,絕不假話,如你或其他志同道合過來旅行我可以做免費導遊,當交个朋友,OK喎,但一定要揀星期6及日,才可帶你去逛跳蚤市塲,有時會多達4至5地方,所以自己編好行程,比利時景点有限,最出名有N年前世愽嘅原子球展館及前拿破崙舊滑鐵瀘戰場等,重有此地朱古力,芝士都唔錯,講到食始終香港好,起碼無咁貴,現時歐元差不多1對11,食个漢堡餐都要6.6歐元,怕未,所以我每年都回港玩兩次,農曆年及暑假尾一定在香港,可以的話九月人仔倉聚會握握手都唔奇,可恨次次不能見識動漫節,下次定會去。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-30 21:27

引用:
原帖由 mchk06 於 30-7-2009 21:16 發表

早晨,陽光大地,氣温現時有25°左右,有風冇香港咁濕,最啱氣候亦係全年最好嘅月份7和8月,其他就不敢恭維,又凍又陰天,無セ陽光,最惨係(悶),PM7点全面店鋪関門,跟香港兩回事,年青好動一定走,我為生活無辨法,一住己經28年,亦係打算回 ...
28年都真係好耐喎@o@
回流都幾好既~~
個人覺得香港同其他地方比起黎都係一個福地=w=

不過你話係度開鋪既話,租都幾貴~

Ps. at least你已成功引用XD
作者: mchk06    時間: 2009-7-30 21:52

幾經辛苦總算擺到,此set全齊件,有圖,件98%新,有盒衹付8歐元,太驚喜未,不過自己亦要付出,早上7hAM就要到塲揾啦。
作者: mchk06    時間: 2009-7-30 22:10

此star wars 7676陳列品螢光燈及有主題音樂

全套裝很型仔,我衹花55歐元,可能貴少少
作者: mchk06    時間: 2009-7-30 22:28

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-7-30 21:27 發表

28年都真係好耐喎@o@
回流都幾好既~~
個人覺得香港同其他地方比起黎都係一個福地=w=

不過你話係度開鋪既話,租都幾貴~

Ps. at least你已成功引用XD ...
香港鋪租貴到驚人,賺埋利潤上扣起3份1,有生意支持還可以,市道差隨時倒貼,加上競爭大,揾餐飯真不容易,冇睇錯你都係老闆,我有經過西九蘋果lego店,是否你貴店,失覺晒,西九人流不少,但消費lego身上客不多,始終旺角集中多客,但鋪租又兩回事。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-30 22:55

引用:
原帖由 mchk06 於 30-7-2009 21:52 發表

幾經辛苦總算擺到,此set全齊件,有圖,件98%新,有盒衹付8歐元,太驚喜未,不過自己亦要付出,早上7hAM就要到塲揾啦。 ...
好靚呀!!
100HK唔使!好正!!
是幾時出的?@w@
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-30 23:02

引用:
原帖由 mchk06 於 30-7-2009 22:28 發表

香港鋪租貴到驚人,賺埋利潤上扣起3份1,有生意支持還可以,市道差隨時倒貼,加上競爭大,揾餐飯真不容易,冇睇錯你都係老闆,我有經過西九蘋果lego店,是否你貴店,失覺晒,西九人流不少,但消費lego身上客不多,始終旺角集中多客,但鋪租又 ...
西九個間店好耐架喇!(所以租應該超貴!)
我雖然都係深水個頭XDD
不過價錢不一樣喇~~暫時租算平架喇~~
唔係都幾難維到~~

而家都會吸引到小部分客仔~~
亦有d呢度既朋友仔會上黎支持下~~
咁都ok既~~!
作者: mchk06    時間: 2009-7-30 23:56

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-7-30 22:55 發表
好靚呀!!
100HK唔使!好正!!
是幾時出的?@w@
this set 8877 from 2005

another two sets 8672+8144with boxes complete=12euro
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-7-31 00:11

引用:
原帖由 mchk06 於 30-7-2009 23:56 發表

this set 8877 from 2005

another two sets 8672+8144with boxes complete=12euro
實在太正喇!
d價錢XDD

其實我好細過玩過...人地玩到唔玩最後散磚比我玩個d~
之後...就無買過/收過一盒完整的~~
係而家開始慢慢學囉=w="
作者: mchk06    時間: 2009-7-31 00:55

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-7-31 00:11 發表
實在太正喇!
d價錢XDD

其實我好細過玩過...人地玩到唔玩最後散磚比我玩個d~
之後...就無買過/收過一盒完整的~~
係而家開始慢慢學囉=w="
童年時代lego不甚吸引,再加上經濟年幼,無玩

現時有經濟能力,找回童真,亦係正常嚐好,幾好,好比過其他不良嘗好,再加上lego越出越精采,又迎合老中青三代,不作他選。

我收集多元化,有香水版,特別香水瓶,擺設品,名牌袋亦有,曾找到全新卡地亞銀包連盒身份sim卡都祗不過12歐元,收集得幾什吓,地方大還可以,以香港屋小放多件都要計位置空間,他日都不知如何運回港從事鋪頭仔生意,頭痛!
作者: mchk06    時間: 2009-7-31 05:18

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-7-31 00:55 發表

童年時代lego不甚吸引,再加上經濟年幼,無玩

現時有經濟能力,找回童真,亦係正常嚐好,幾好,好比過其他不良嘗好,再加上lego越出越精采,又迎合老中青三代,不作他選。

我收集多元化,有香水版,特別香水瓶,擺設品,名牌袋亦有,曾找到全 ...
早晨,今天動漫節開,塲中肯定熱鬧,尤其係頭十名排隊朋友,為了至愛通頂都面不改容,祝各位朋友揾到心頭好。Brickhouse你是否其中一員,如揾到限量版都值得,可惜我祗有乾睇,遺憾!有什麼收穫告知一二。
作者: mchk06    時間: 2009-7-31 05:51

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-7-31 05:18 發表

早晨,今天動漫節開,塲中肯定熱鬧,尤其係頭十名排隊朋友,為了至愛通頂都面不改容,祝各位朋友揾到心頭好。Brickhouse你是否其中一員,如揾到限量版都值得,可惜我祗有乾睇,遺憾!有什麼收穫告知一二。 ...
LEGO何以有咁大魔力吸引男女老幼着迷,定有過人之處,以本人為例,我至愛大型TECHNIC,以一小粒膠積木砌埋成一架可活動大型機械車,用了多少腦力才活現出來,令我欣賞,再加上其他主題塲景及人仔,一迷上巳有十多年,花費LEGO身上都值得,人仔倉友就有加無減,Kenny最清楚,願大家一齊支持,買得開心,玩得開心。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-1 11:22

引用:
原帖由 mchk06 於 31-7-2009 05:18 發表

早晨,今天動漫節開,塲中肯定熱鬧,尤其係頭十名排隊朋友,為了至愛通頂都面不改容,祝各位朋友揾到心頭好。Brickhouse你是否其中一員,如揾到限量版都值得,可惜我祗有乾睇,遺憾!有什麼收穫告知一二。 ...
我尋日都去左!
好累呀!我又唔高~差d焗暈係lego入面~囧
因為好多好多人係入面呀~逼住郁唔到~O~
無限量版到手呀
不過係外團見到好多cos....買左少少精品~~可惜行唔晒~O~
作者: mchk06    時間: 2009-8-1 21:43

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-1 11:22 發表
我尋日都去左!
好累呀!我又唔高~差d焗暈係lego入面~囧
因為好多好多人係入面呀~逼住郁唔到~O~
無限量版到手呀
不過係外團見到好多cos....買左少少精品~~可惜行唔晒~O~ ...
Brickhouse:早晨

有無留意一个訊息,話深圳lego清貨行動,如屬實唔錯啱哂你入貨,勝過去動漫搶,其中star wars最好,發覺star wars很少會死貨,衹有升值少降價,以4系升值倍計,長買長有。
但不理性狂入正價貨,如匙扣,金磚等會少人接貨,多人仔嘅set始終有奉塲朋友。係我自己睇法。

動漫節展中lego展品很有創意,star wars塲景十分壯觀,遺憾未能收藏自己相机儲存。

明天輪到我去每星期天嘅shopping,有好嘅東西与你分享,上星期天用50歐元買了两个Kipling(City)系列大型大袋,原價120歐元一个,全新連價錢牌未除,送俾女朋友定會鐘意。有時間放一些戰利品相片与你分享。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-1 23:56

引用:
原帖由 mchk06 於 1-8-2009 21:43 發表

有無留意一个訊息,話深圳lego清貨行動,如屬實唔錯啱哂你入貨,勝過去動漫搶,其中star wars最好,發覺star wars很少會死貨,衹有升值少降價,以4系升值倍計,長買長有。
但不理性狂入正價貨,如匙扣,金磚等會少人接 ...
咁等你好消息/相XDD

我都睇到呀!我都好想去!
但我好少會上深圳個d架...成日都聽到話打劫~龍蛇混雜咁=.=
自己一個人上就絕對唔會喇~~
加上好似好多人都話上去掃貨@@
車費個d係比去會展貴唔多~~不過要既時間,要考慮既野都多左~~
貨量又唔知仲有幾多~
好驚去到無想要既仲蝕 囧

人仔匙扣都賣左唔少@w@
因為我地資歷唔深~無咩精品賣~~
所以狂掃呢d~~
無咩boxset都用左好多錢喇
(好彩有得碌卡 )

我都影左d相架~~不過入場(lego)個時真係無暇欣賞@@
所以好對唔住d參賽者@@
因為條線唔知去左邊~~所以未入到相 囧

有機會再同你分享!(不過我影個d唔專業又手震 )
作者: mchk06    時間: 2009-8-2 06:06

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-1 23:56 發表
咁等你好消息/相XDD

我都睇到呀!我都好想去!
但我好少會上深圳個d架...成日都聽到話打劫~龍蛇混雜咁=.=
自己一個人上就絕對唔會喇~~
加上好似好多人都話上去掃貨@@
車費個d係比去會展貴唔多~~不過要既時間,要考慮既野 ...
照Ben Wong所講應該重有貨,之前見佢post相中入唔少城堡,

你做生意冇理由有平貨唔補倉,更何況平40%,去得過

但Ben Wong話衹怕萬一打稅,有朋友齊齊照應相信問題不大

明天我會全掃大型星戰set,帶唔帶到返香港後話,最緊要抵買3份1價錢冇理由唔補倉,有好嘅相片与你分享,夜巳深,晚安
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-2 09:01

引用:
原帖由 mchk06 於 2-8-2009 06:06 發表

照Ben Wong所講應該重有貨,之前見佢post相中入唔少城堡,

你做生意冇理由有平貨唔補倉,更何況平40%,去得過

但Ben Wong話衹怕萬一打稅,有朋友齊齊照應相信問題不大

明天我會全掃大型星戰set,帶唔帶到返香港後話,最緊要抵 ...
早~~
係呀~~佢好厲害!
消息來源勁快呢!亦都多謝佢咁無私分享
castle有好多都仲有存係度...
加上動漫節都血拼左唔少...
又到交租呀~交x費y費既時候~~
所以都要睇送食飯

Ps.呢度變左我地既私人聊天室
作者: mchk06    時間: 2009-8-2 22:28

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-2 09:01 發表
早~~
係呀~~佢好厲害!
消息來源勁快呢!亦都多謝佢咁無私分享
castle有好多都仲有存係度...
加上動漫節都血拼左唔少...
又到交租呀~交x費y費既時候~~
所以都要睇送食飯

Ps.呢度變左我地既私人聊天室: ...

全部上星期的收穫(1)

這是今天的收穫(2)

唔知是否擺相中有出錯,下次再試

(2)用了150歐元,最驚喜有10174,本來有3盒,但有其他人訂咗,己預定下星期再要,可能有其他款,都唔錯。

又買多个Kipling新款大袋,衹付30歐元,一問袋唔可以post過你欣賞,揾机會

他還有很多細盒,我已經有很多所以無入,8014及8015祗係6.5歐元一盒,買嚟儲兵都幾盞,換着你点會忍得住手,所以之前提及小心磅位就係咁解

(1)用咗85歐元係上星期的收穫,都唔錯有7676,又係得一盒,而另2盒亦被人訂咗,下次吧

動漫節又破入塲人數,股樓興旺市道好,人人有工開,心情都好,香港有前途
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-3 12:36

引用:
原帖由 mchk06 於 2-8-2009 22:28 發表

全部上星期的收穫(1)

這是今天的收穫(2)

唔知是 ...
嘩~~~好多SW型號我見都未見過呀!囧
(新手黎架咋=x=)
點解影唔到個袋?
個度唔止可以放lego有關的東西吧@@

7664架機原來都幾得意個喎!
你一個星期咁買法~~真係無咩位架播XDD

我尋日都北上左~~~都有多無左@@
反而你買左既7676~我一盒都見唔到~O~
奪寶細細盒個d都無咩喇~~~每日分批出貨既~~所以都係睇彩數~~
d sales話呢兩日好多香港人掃貨~~
(我出地鐵個時都見到有人拎住幾箱XD)

好彩我買有7624(自己要左~有我想要既人仔=w=)~7627~
SW都有~~不過唔太記得型號LU~~
好多都唔靚盒~~
不過算啦~~但D SALES姐姐好狠架~~~
要比箱人用~箱入仲有幾盒都好~一野"劈"出黎 囧
唔會錫盒架~
但禮貌都算係咁~~

真係舟車勞動好鬼累~~我今日成12點至起身~
作者: mchk06    時間: 2009-8-4 07:32

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-3 12:36 發表
嘩~~~好多SW型號我見都未見過呀!囧
(新手黎架咋=x=)
點解影唔到個袋?
個度唔止可以放lego有關的東西吧@@

7664架機原來都幾得意個喎!
你一個星期咁買法~~真係無咩位架播XDD

我尋日都北上左~~~都有多無左@@
反而你買左 ...

今天太忙,未能回覆,係你話貼另類相片可以,有問題叫版主与你算脹

昨天在深圳你都有收穫,証明Ben兄好介紹,可能你早一日去會較豐富收穫,其他倉友都執番的,皆大歡喜,比起去動漫得多,可遇不可求。

晚上整理咗一部份相片,可以擺相与你分享,今次有三幅,其中有你所析望嘅(袋)相啦,如何?

我回望地窖中d戰利品,有喜亦有愁,他日都唔知点算,但又中毒太深,巳成病熊,有時都不知怎辨,矛盾。

很開心結識到你,無咁自閉,現在有你分享小弟喜樂,多謝哂。

可否給你e-mail過我,有時間大家可以e-mail。

全新2870每盒2毫子歐元

全新海盜1733每盒3毫歐元

這个全新kipling得唔得
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-4 09:36

真係好多喎~~
你仲要個個星期都去尋寶
你個地窖有幾大?@w@
睇黎你回流的話都要去個d迷你倉借個黎用喇!

Ps.與lego無關的文章只能於自由聊天室出現. <<<這是版規所說的喔A___A
作者: mchk06    時間: 2009-8-4 15:13

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-4 09:36 發表
真係好多喎~~
你仲要個個星期都去尋寶
你個地窖有幾大?@w@
睇黎你回流的話都要去個d迷你倉借個黎用喇!

Ps.與lego無關的文章只能於自由聊天室出現.  ...
早晨:有你咁解釋法都安心,為免被人面斥都係(規行舉步)好D,免被扣磚塊

早前帶朋友行,替佢揾到N年前嘅古董電話及胆管式收音機,令他雀躍萬分

呢箱全部SW,未有時間處理,它被你發現及早於其他競爭者而擁有,那份喜悅就似執到宝物無分別,宝藏版題因此而來

作者: mchk06    時間: 2009-8-4 15:27

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-8-4 15:13 發表

早晨:有你咁解釋法都安心,為免被人面斥都係(規行舉步)好D,免被扣磚塊

早前帶朋友行,替佢揾到N年前嘅古董電話及胆管式收音機,令他雀躍萬分

呢箱全部SW,未有時間處理,它被你發現及早於其他競爭者而擁有,那份喜悅就似執到宝 ...
今天動漫節終極一天,再有無入塲掃貨,聽到有舊款及殘盒set个價錢平,都化算

從人仔倉友消息中看到砌関二哥嘅作品,功力深厚,百份百佳作,我估佢係今次展品中得獎,未知你可有同感
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-4 22:43

引用:
原帖由 mchk06 於 4-8-2009 15:27 發表

今天動漫節終極一天,再有無入塲掃貨,聽到有舊款及殘盒set个價錢平,都化算

從人仔倉友消息中看到砌関二哥嘅作品,功力深厚,百份百佳作,我估佢係今次展品中得獎,未知你可有同感 ...
有去呀~~不過不是買lego~~不想再排隊^^"
而且個人想要的東西都沒甚麼了~~
cookie jar也好似斷了~
所以去不去也沒所謂~~
到7點時想進場影相的~但已不準排隊了XDD

我四點多才進場~~都是周圍看看~~
自己有寫postcard送人的習慣~~所以去了掃價錢/樣子ok的postcard=w=+
也買了兩本書~一本是韓國的簡易旅遊短句~~一本是日本人寫的介紹各國郵局/郵品的書^^

那個真的很厲害!
初時看都唔知係咩@@
近睇至發現,係大戲人!
好精緻!希望佢得獎啦!^^
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-4 22:46

引用:
原帖由 mchk06 於 4-8-2009 15:13 發表

呢箱全部SW,未有時間處理,它被你發現及早於其他競爭者而擁有,那份喜悅就似執到宝 ...
咁個度的確係一個寶藏呢!XDD
不過唔係個個都去得到XDDD
[s]我都唔知幾時至有機會去咁遠><[/s]
作者: mchk06    時間: 2009-8-6 06:06

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-4 22:46 發表
咁個度的確係一個寶藏呢!XDD
不過唔係個個都去得到XDDD
[s]我都唔知幾時至有機會去咁遠>

攪相攪到一頭煙,幸好都可以,又三幅戰利品,(1)石羔摸索造型維肖維妙,動作神韻傳神,線條刻劃清楚,至愛之一。

唯一收穫的全新古董飛機,十多年衹收集到唯一一架,留為已用不會擺賣

此三款水滴型香水版亦極難尋,不是有綠人想買唔容易,亦為本人珍藏之內

下次再擺其他過你分享,久不久處理下地窖,發現自己都洗唔少,未計時間,之前与你提及過此地得个(悶)字,唔揾的愛好做人就無意思,什麼古靈精怪都有,自己似个收買爛銅爛鐵嘅收買佬,而Lego亦係唯一嚐好,越泥足深陷,無得救絕症。HA HA
作者: mchk06    時間: 2009-8-6 06:48

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-8-6 06:06 發表

攪相攪到一頭煙,幸好都可以,又三幅戰利品,(1)石羔摸索造型維肖維妙,動作神韻傳神,線條刻劃清楚,至愛之一。

唯一收穫的全新古董 ...
brickhouse:

再返睇深圳清貨行勳,再有倉友執到唔少心頭好,其中難得有星戰及城堡,你有無再入貨,拆實後圍港元多少一盒,舉例如7621要付多少?一於大批入貨,機會可一不可再。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-6 14:11

引用:
原帖由 mchk06 於 6-8-2009 06:48 發表

brickhouse:

再返睇深圳清貨行勳,再有倉友執到唔少心頭好,其中難得有星戰及城堡,你有無再入貨,拆實後圍港元多少一盒,舉例如7621要付多少?一於大批入貨,機會可一不可再。 ...
7621無見到有呀@@
7624就有~~
RMB 75~兌換率大標1.1x~~
HKD 8x左右~~

不過番去一轉都真係幾辛苦~O~
如果夠資金既~~大量入的確唔錯既~~

水滴形的香水真係好靚喎!!!
係咪好細個架?
好似可以做吊咀~

如果我係你~~我實掃得仲勁喎XDD
我媽成日都話我咩都收
作者: mchk06    時間: 2009-8-6 22:19

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-6 14:11 發表
7621無見到有呀@@
7624就有~~
RMB 75~兌換率大標1.1x~~
HKD 8x左右~~

不過番去一轉都真係幾辛苦~O~
如果夠資金既~~大量入的確唔錯既~~

水滴形的香水真係好靚喎!!!
係咪好細個架?
好似可以做吊咀~

如果我係你~ ...
HI

照(天才瑪姬)兄post相中有多盒7621及7672,款靚價平,包無錯,日後衹怨入貨少,以當地人均收入,數以百元計嘅lego,消量唔理想,才有清貨開倉行動,相信清貨後再無lego賣,是我小小推測,亦見到很多朋友入貨力度唔細,大家都抓緊機會,正路,做生意有貨好過無貨,客人盡量留住身边,客緣自然越來越多,你有貨客人揾set定會揾你先

那三款水滴型香水版係可以當吊咀裝飾,很別緻,人見人愛,咁呢三款又如何?

此三款香水版係純香水,想買都或者買到,非常貴,下次post(微細银雨型)香水版,亦係可遇不可求收藏品

此幢city飛機在1月1日玩具公司大減價四五拆,約20歐元一盒,送比兒娚或姪仔玩都ok,再唔啱自己擺跳蚤市塲內散貨算,這衹是一小部份,好彩所有消費都係自已,唔怕有(奪命煩音)而亦有身边人支持,玩..玩具很正常,亞媽話千祈唔好去(賭)。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-7 00:05

引用:
原帖由 mchk06 於 6-8-2009 22:19 發表

HI

照(天才瑪姬)兄post相中有多盒7621及7672,款靚價平,包無錯,日後衹怨入貨少,以當地人均收入,數以百元計嘅lego,消量唔理想,才有清貨開倉行動,相信清貨後再無lego賣,是我小小推測,亦見到很多朋友入貨力度唔細,大家都抓緊機會 ...
瑪姬唔係女既咩@@
我以為瑪姬=maggie@@

咁矇你咁都睇到!?
我而家都覺得少架~~
不過無法啦~~而家唔夠本XDD
錢(本同賺番黎既)又好~客又好~貨又好~呢d都係慢慢累積番黎既~~

我都希望佢仲有開倉既XDD
可以長入長有
其實佢係清倉既樓上係有間鋪架~~
因為大陸個價都幾貴~~比HK仲要高@@
所以一般係唔會吸引到我地架~~
但你又唔好睇小大陸人的消費!
好多人都係先富起來架!
lego相對貴同多競爭對手咋~~唔係銷量都唔錯架~~
不過好多人(大陸)都對名牌有嚮往~~
有錢個d對名牌係毫不吝惜架~~

呢套都靚!!尤其相中相入面影到好似冰霧咁!=w=
微細银雨型?!即係點?好想睇呀!

好多機呀!
你有好多姪仔姪女架?:funk:
作者: mchk06    時間: 2009-8-7 07:15

[quote]原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-7 00:05 發表
瑪姬唔係女既咩@@

咁矇你咁都睇到!?
我而家都覺得少架~~
錢(本同賺番黎既)又好~客又好~貨又好~呢d都係慢慢累積番黎既~~

我都希望佢仲有開倉既XDD
可以長入長有

首先重申本人絕不會睇少國內朋友,衹係話如果人均收入不高怎能花費,自己亦一樣,始終都要量入為出,有很多自由行朋友消費力驚人,有時連自己也感到望塵莫及,不能一概而論。

就是這款银雨微型版,有原裝透明膠盒,十分可愛,要揾有一定難度,之不過曾經有次在希斯魯機塲見到大型版,那時價約65磅,都幾貴路經欣賞無錢買。而這支版都係咁啱有緣執到,加以珍藏。

我有一套奇趣蛋(星戰人仔)大細和lego size差不多,造型好,衹不過已運返香港,冇相奉欠

暑假期間生意一定幾好,又有動漫節升温,如果經濟好,两餐無憂
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-7 12:36

引用:
原帖由 mchk06 於 7-8-2009 07:15 發表
[quote]原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-7 00:05 發表
瑪姬唔係女既咩@@

咁矇你咁都睇到!?
我而家都覺得少架~~
...
咁睇番~~好似之前個3粒水滴靚d=w=

暑假反而又一般啦~~
因為黎得買既~多數都係成年人XDD
加上動漫節後~~好多人都破費左唔少~~
而且都買到唔少心頭好/平野~~
所以反而無咩聲氣
作者: mchk06    時間: 2009-8-8 05:35

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-7 12:36 發表
咁睇番~~好似之前個3粒水滴靚d=w=

暑假反而又一般啦~~
因為黎得買既~多數都係成年人XDD
加上動漫節後~~好多人都破費左唔少~~
而且都買到唔少心頭好/平野~~
所以反而無咩聲氣 ...
生意生意,估唔到,希望理想在前面

中午無聊係人仔倉週圍逛,才得知你位置所在,我每次回港定會逛黄金及睇手机,今次回港定會拜會打个招呼,睇嚟你都係受歡迎嘅老細,很多朋友都讚你們服務好,口碑唔錯,前景大有作為,一定得,打做另一个lego浦点,又有一个聚脚地。

lego玩意最有消費力係成年人,小朋友都係靠父母給零用,两者不同,成年人有經濟能力,祗要揾到一樣嗜好,花費多少在所不計,我本人對越大set越想擁有,如同買車一樣,初初揸架車仔很滿足,遲吓就換車越換越大,一樣道理,大型set係貴,但有一定市塲,在跳蚤市塲中發現大型set我都會付多少少買嘅,因為大型set貨最比較少,人無我有嘅心理影响下,人人定必追求到手。
作者: mchk06    時間: 2009-8-21 15:45

去咗旅行再加上搬倉行動,今天才有時間聊聊

近幾日天氣温度跟香港不相伯仲33度,全球温室效應之下,不可能變有可能,大家真係要認真環保,才有美好明天

跳蚤市塲內真係環保,舊東西不用即棄,讓它重用真要提倡節儉

星期天跳蚤市塲內執到一盒大型吊架車,欠十數件散件,其重要件齊晒,平到你唔信,以為聽錯,4歐元。

在我記憶中有另一盒TECHNIC係大型黑色跑車林布堅尼靚盒齊件(2歐元),再遇上筍件与你分享。
作者: BRICKHOUSE    時間: 2009-8-21 20:03

引用:
原帖由 mchk06 於 21-8-2009 15:45 發表

去咗旅行再加上搬倉行動,今天才有時間聊聊

近幾日天氣温度跟香港不相伯仲33度,全球温室效應之下,不可能變有可能,大家真係要認真環保,才有美好明天

跳蚤市塲內真係環保,舊東西不用即棄,讓它重用真要提倡節 ...
咦~~~去左邊度旅行呀?^^
講起旅行,我6月去左首爾~~仲有去愛寶個個大型遊樂場~~
勢估唔到...原來佢個度居然有lego賣!囧(所以當時完全無考慮入去囧)
仲要勁平(有d平過入貨呀)...囧
而家真係dup心喇><
詳情請睇:http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=28849&extra=page%3D1

不過愛寶的確幾好玩~~
玩左77度斜坡既過山車...真係嚇都嚇死!
作者: mchk06    時間: 2009-8-23 21:11

引用:
原帖由 BRICKHOUSE 於 2009-8-21 20:03 發表
咦~~~去左邊度旅行呀?^^
講起旅行,我6月去左首爾~~仲有去愛寶個個大型遊樂場~~
勢估唔到...原來佢個度居然有lego賣!囧(所以當時完全無考慮入去囧)
仲要勁平(有d平過入貨呀)...囧
而家真係dup心喇><
詳情請睇:http://www. ...
有親友經過,順帶四圍逛逛,一提去巴黎揸車千萬咪制,每過一段公路衹少收14歐元,

到巴黎計淨比來回两程路費承惠150歐元,未計其他簡值搶錢

brickhouse順帶告訴你,小弟9月回港探親,到時定會拜候

近两星期日執到些少Lego,昨天擺上報料區,標題(6285古戰船)比多少意見
作者: mchk06    時間: 2009-8-31 07:15

CAN:早晨

昨天30/8星期日在CARREFOUR跳蚤市塲中揾到少少驚喜,

亦係回港渡前最後尋宝,所有宝物留侍日後處理,這是昨天早上一部份收穫

暫時未知齊件?

有五份TECHNIC說明書亦要等渡假後才處理

呢盒最驚喜,回港探你時講價錢你知,保持小小神秘?

很倦,昨天早上六時半出門行跳蚤市塲,後再要執行李,

今天又要早起辨事,晚安
作者: 鴨仔    時間: 2009-8-31 09:02

見到mchk06兄一直嘅post, 真係剩係得"羨慕"兩個字...
單係個海盜船咁, 我早2年同另一個會員買個一個6286, 又無盒仲有小小缺件,
都要$1,500呀!!
真係好想去歐洲, 一次都未去過呀!!  
作者: mchk06    時間: 2009-8-31 16:00

引用:
原帖由 鴨仔 於 2009-8-31 09:02 發表
見到mchk06兄一直嘅post, 真係剩係得"羨慕"兩個字...
單係個海盜船咁, 我早2年同另一個會員買個一個6286, 又無盒仲有小小缺件,
都要$1,500呀!!
真係好想去歐洲, 一次都未去過呀!!   ...
千金難覓心頭好,能擁有應該高興,

小弟喜愛LEGO已有十年多,源自一架大型吊架車TECHNIC,

亦係發現在跳蚤市塲中,那時LEGO正在低潮,

未有SW,當SW受萬人接受,LEGO現在價錢都貴多了,

但在跳蚤市塲內有d人搬家,有d小朋友仔太多玩具,

才制造咗機會,如叫我每set都買全新的話,無可能做到,

話比你知,小朋友仔賣玩具全權由那小朋友仔開價,

他們d父母無表態架,有時自己都會比多二 ,三歐元个位小朋友仔
作者: mchk06    時間: 2009-10-7 21:05

大家好,小弟剛從香港渡假回來,難得渡過國慶及中秋節,

馬上post了6276帖子大家分享,現繼續宝藏再現,

放假前執到三盒宝物,全付出85歐元,

全部係一位小朋友仔生日禮物,因那位小朋友仔衹得7歲,

父母,祖父母未有顧及到是否啱這位小朋友玩,

才做就小弟執到宝

作者: 草上飛    時間: 2009-10-11 09:04

見到你可以買到咁多正野, 真係好羨慕
作者: mchk06    時間: 2009-10-11 21:28

引用:
原帖由 草上飛 於 2009-10-11 09:04 發表
見到你可以買到咁多正野, 真係好羨慕
飛兄,所見是今早嘅收穫,價錢仍未除

未知這3合1香港見到嗎?

至為搶手嘅set

那盒細差不多無計錢

價錢仍然係標記為公價

轉為港元要1610

在港渡假時行斗城230左右,歐洲偏貴

下星期日再報料過大家,請請
作者: 草上飛    時間: 2009-10-12 22:26

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-10-11 21:28 發表

飛兄,所見是今早嘅收穫,價錢仍未除

未知這3合1香港見到嗎?

至為搶手嘅set
http://www.brickshelf.com/gallery/mchk06/lego11/thumb ...
小弟對星戰...是好少見識...=.=
最熟都係city系列....=.=
作者: mchk06    時間: 2009-10-12 22:30

唔知点解,部腦速度很慢,回帖稍遲
作者: mchk06    時間: 2009-10-13 06:24

引用:
原帖由 草上飛 於 2009-10-12 22:26 發表

小弟對星戰...是好少見識...=.=
最熟都係city系列....=.=
飛兄:早晨

咋晚處理完相片,可以介紹吓跳蚤市塲是怎麼樣,亦即是尋宝藏既地方

這三張相拍於五月中,亦係比利時最好天氣嘅月份,早上6時巳天光直至晚上10時才天黑

背景後係商場,內有两層高,在此十月尾那个星期日會搬入室內擺跳蚤市塲,而會撥慢1小時為冬令時間,
亦即是話氣温很冷,變為日短夜長,8点天光至4点半天黑。

westland  shoping 譯作中文為西岸商場,人流幾多,擺賣者要付22歐元一次,時間早上8点至中午1点半

作者: 草上飛    時間: 2009-10-13 08:21

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-10-13 06:24 發表

飛兄:早晨

咋晚處理完相片,可以介紹吓跳蚤市塲是怎麼樣,亦即是尋宝藏既地方

這三張相拍於五月中,亦係比利時最好天氣嘅月份,早上6時巳天光直至晚上10時才天黑

http://www.brickshelf.com/gallery/mchk06/castle3/22.j ...
早上6時己天光, 10點才天黑=,=  比利時天氣好像不錯
跳蚤市塲真係好多人好熱鬧
作者: mchk06    時間: 2009-10-13 22:04

引用:
原帖由 草上飛 於 2009-10-13 08:21 發表

早上6時己天光, 10點才天黑=,=  比利時天氣好像不錯
跳蚤市塲真係好多人好熱鬧
飛兄你可否試過全年3份2時間為陰天,兼夾凍你唔死个吓,
室內室外車內無暖氣嘅滋味,你話凍死人多定熱死人多,
本地人見陽光如見蜜糖。
作者: Alywin    時間: 2009-10-13 22:09

唉, 見到 mchk06 兄 的 跳蚤市塲 分享, 真係羨慕不已.

不過就算 香港有, 香港人多地方太細交通方便了, 特意去撿平貨遠較外國易, 大家都會湧去買...
作者: mchk06    時間: 2009-10-13 23:20

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-13 22:09 發表
唉, 見到 mchk06 兄 的 跳蚤市塲 分享, 真係羨慕不已.

不過就算 香港有, 香港人多地方太細交通方便了, 特意去撿平貨遠較外國易, 大家都會湧去買...
Alywin兄又亦是道理,之不過香港炒味太濃,令一衆支持者想買心儀嘅set都被人掃晒,
迫住捱貴價,今炒家有搶錢機會,難過!
作者: 豬古力    時間: 2009-10-13 23:30

見到你便宜的收藏品,哈,真係羨慕你,
個兩隻海盜船就算回到廿年前買,都做唔到咁平
作者: mchk06    時間: 2009-10-14 05:48

引用:
原帖由 豬古力 於 2009-10-13 23:30 發表
見到你便宜的收藏品,哈,真係羨慕你,
個兩隻海盜船就算回到廿年前買,都做唔到咁平
相信猪兄都己見到跳蚤市塲是怎麼樣,本地人擺賣嘅原意係勿浪費,
能賣到有錢飲咖啡啤酒都己滿足,可能他們不知(炒)字為何物,
曾試過2歐元買到大型technic林布堅尼跑車,齊件兼有盒新嘅差不多,
足令小弟歡喜若狂,但有一次衹行慢一步,令我錯失了有十架大型sw,
至今亦難以忘記,所以經此教訓之後,逢星期日行跳蚤市塲必早到塲,
以免歴史重演,
作者: mchk06    時間: 2009-10-20 05:29

Maleneyee兄:早晨,
如收到郵件時定會知會你,請放心,
近幾日都很忙,祗有放假星期日去跳蚤市塲尋宝,
這次去多一个地方,在Carrefour(家樂福)超市外停車塲中,
執到少少收穫,現介紹給你分享,

這个停車塲可泊150架車,這刻為早上8h30,氣温12°左右

剛剛開始半小時,行人未算多

這裡一堆城堡人仔,付了15歐元,未曾真正点算過

用了45分鐘整理完,竟然有超過50个人仔,兵器件有多及頭盔,

另一个地方執到老爺車,無說明書,要5歐元,望見它都幾型仔

這隊城堡人仔給小弟一个驚喜,再有收穫再与你分享,請請

作者: freedom    時間: 2009-10-23 20:39

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-10-20 05:29 發表
Maleneyee兄:早晨,
如收到郵件時定會知會你,請放心,
近幾日都很忙,祗有放假星期日去跳蚤市塲尋宝,
這次去多一个地方,在Carrefour(家樂福)超市外停車塲中,
執到少少收穫,現介紹給你分享,

這个停車塲可泊150架車,這刻為早上8h30 ...
3蚊一隻士兵咁低買:funk:
作者: mchk06    時間: 2009-10-23 21:17

引用:
原帖由 freedom 於 2009-10-23 20:39 發表

3蚊一隻士兵咁低買:funk:
係跳蚤市塲中有D嘢令你意想不到,例如平常你話貴嘅物件,
在跳蚤市塲中令你心郁郁唔買唔得,lego玩具其中之一,
巴塞球衣全新亦不外4歐元,所以這个帖題小弟會keep落去,
有收穫時与眾分享,發現有新嘅跳蚤市塲拍相介紹給大家認識,
讓各位朋友清楚究竟係怎麼樣?
作者: Alywin    時間: 2009-10-23 21:29

真係好羨慕 mchk06 兄又入到超平嘢!    不過我都有嘢分享吓...

早幾個月都會去 eBay 搵吓有冇平嘢, 但近來又懶, 就算上親去都見唔到 / bid 唔 到平嘅嘢, 有D 灰心...  

反而 7 月時 在 eBay bid 咗 一堆 底板 , bid 羸咗後賣家話攪錯咗個郵費報價!  問我可唔可以取消 或加錢先用到空運...

我話 bid 羸咗 就一定要, 但無理由 bid 完後先加價! 賣家話咁樣只能平郵... :funk:   最後因D 底板 唔等住用,  我同意了然後俾錢...

不過平郵原來真係好...  空郵通常一個星期左右就到, 平郵過咗兩個月都未收到, 打定輸數 收唔到貨 或寄 失咗...

竟然3個月之後嘅今日卒之收到!     

點解我當時堅持要買, 因為 以下 底板 連郵費 從英國 寄嚟 只要 HK$111...  

有 3 塊 特別用途 的 舊 set 32 x 32  底板 , 2 塊 32 x 32 綠板, 2 塊 16 x 32 綠板, 1 塊 16 x 32 白板 (比較特別), 及 3 塊 細板 (有一塊是粉綠), 雖然污糟 D, 但無穿無爛, 洗完佢又ok !

作者: mchk06    時間: 2009-10-23 22:42

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-23 21:29 發表
真係好羨慕 mchk06 兄又入到超平嘢!    不過我都有嘢分享吓...

早幾個月都會去 eBay 搵吓有冇平嘢, 但近來又懶, 就算上親去都見唔到 / bid 唔 到平嘅嘢, 有D 灰心...  

反而 7 月時 在 eBay  ...
恭喜你Alywin兄都執到正嘢,除郵費後都係花費幾十港元,唔錯,

唯小弟很少bid,怕貨不對辨,尤其係外國郵購,想跟進很難,

查實以前香港都有跳蚤市塲,對一D有剩餘物資或想套現嘅朋友,

帶來不少方便,既環保又可賣給有需要嘅朋友,一舉两得,

可惜香港地方短缺,消失了十分可惜。

小弟最喜歡收集D小朋友唔玩嘅物件,一大蘋果箱セ都有嘅散件,

亦衹不過十數歐元,其中有很多稀有件,底盤,底板,人仔及說明書,

好運嘅會全set砌完整,下次post少少小弟收集嘅散件你分享,
作者: 草上飛    時間: 2009-10-26 18:21

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-23 21:29 發表

反而 7 月時 在 eBay  ...
百多元真係好平=,=
如果只計郵費,英國去hk大多數要多少錢=.=?
我仲係bricklink 探索中.....
作者: Alywin    時間: 2009-10-26 20:12

引用:
原帖由 草上飛 於 2009-10-26 18:21 發表

百多元真係好平=,=
如果只計郵費,英國去hk大多數要多少錢=.=?
我仲係bricklink 探索中.....
一般來說, 英國空郵到香港, 人仔, 少量散件及細set (唔連盒)起碼 1.x 英鎊起  , 再大份D 要 3 英鎊 或以上閒閒地, 連盒的話就更...

其實自己 去 Bricklink 買過很少嘢...., 考慮埋運費, 個人覺得Bricklink 係 set 方面 不一定很平, 買散件又量大的話就化算好多!
作者: mchk06    時間: 2009-10-26 21:56

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-26 20:12 發表

一般來說, 英國空郵到香港, 人仔, 少量散件及細set (唔連盒)起碼 1.x 英鎊起  , 再大份D 要 3 英鎊 或以上閒閒地, 連盒的話就更...

其實自己 去 Bricklink 買過很少嘢...., 考慮埋運費, 個人覺得Bricklink 係 se ...
Hi:Alywin

昨天去另外一處跳蚤市塲,稍後介紹給大家分享,執到少許lego,

並有两件另類收穫,post過你欣賞:

這件可樂擺設有燈及音樂以及熊仔會跳舞,幾可愛

正版卡地亞银包,全新及有身份証明,麵包價錢,估吓多少个吞那魚飽?

作者: Alywin    時間: 2009-10-26 22:13     標題: 回復 81# 的帖子

嘩 mchk06, 你都鍾意收藏好多唔同嘢?!  就算再平都要有地方擺...    定係你會賣番出去?
作者: mchk06    時間: 2009-10-26 23:27

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-26 22:13 發表
嘩 mchk06, 你都鍾意收藏好多唔同嘢?!  就算再平都要有地方擺...    定係你會賣番出去?
首先目前都有地方放,當小弟回流嘅時候,會逐一賣給有緣朋友,

講及小弟收藏種類乜都有,合眼緣及超值才買,剛才那个银包衹需8个吞那魚飽,

咁比着你會抗拒它的誘惑嗎?另外還收集起唔少女仕們喜愛嘅(靚)香水版,

咁lego首先係第一目標物,真係有時全新風褸波鞋乜都有,行跳蚤市塲嘅樂趣就在其中,

如女仕們行亦會更加瘋狂過小弟多多,巳經店鋪揾唔到嘅物件會在跳蚤市塲中出現你眼前,

所以每星期日指定動作。
作者: mchk06    時間: 2009-10-28 06:21

這是今个星期日行嘅跳蚤市塲,逢每个月最後嘅星期日擺賣,
擺在天橋底下,可不怕日曬雨淋,每次都人山人海,
全長有1公里擺滿擺賣者,閒閒地令你消磨1小時以上,
因為係星期日泊車不用收費,不過都係要早到才容易有車位,

這是外圍入中心嘅公路入口,上面仍然係高速公路
介紹如下:

在天橋上直去可到布魯塞爾市中心,大概10分鐘車程

剛剛那天更換冬令時間慢一小時,時間為早上7am已非常熱鬧

這是小弟介紹嘅第三个跳蚤市塲,下次再介紹其他跳蚤市塲大家分享,請請

作者: 草上飛    時間: 2009-10-28 08:20

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-10-28 06:21 發表
這是今个星期日行嘅跳蚤市塲,逢每个月最後嘅星期日擺賣,
擺在天橋底下,可不怕日曬雨淋,每次都人山人海,
全長有1公里擺滿擺賣者,閒閒地令你消磨1小時以上,
因為係星期日泊車不用收費,不過都係要早到才容易有車位,

這是外圍入 ...
天橋底都有跳蚤市塲=.=, 真係到處都有...
作者: mchk06    時間: 2009-11-3 05:20

引用:
原帖由 草上飛 於 2009-10-28 08:20 發表

天橋底都有跳蚤市塲=.=, 真係到處都有...
有時學校都有辨跳蚤市場,好大機會執到好嘢,
總之樂在其中,常常有意外收穫,
昨天星期日lego揾粒睇吓都無,但執到一件大芝士,
另外一羣老鼠仔,衹不過7歐元,全部都幾Q,
分享一吓!唔好意思,Brickshelf還未儲存好,稍後會post過,sorry
作者: mchk06    時間: 2009-11-3 05:47

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-11-3 05:20 發表

有時學校都有辨跳蚤市場,好大機會執到好嘢,
總之樂在其中,常常有意外收穫,
昨天星期日lego揾粒睇吓都無,但執到一件大芝士,
另外一羣老鼠仔,衹不過7歐元,全部都幾Q,
分享一吓!唔好意思,Brickshelf還未儲存好,稍後會post過,sorry ...
好啦,現在可以給大家分享件大芝士,件芝士可以掛牆,

先來五隻熊仔

接着七隻老鼠仔

另有两隻大隻D,係咪夠Q呢

一家大細大合照,女仔見到實開心

另外今天星期一收到一份玩具店廣告,本星期開始有優惠,買滿50,100,150,200,有扣减,不過有少少限制要購買以下產品,小弟祇不過趁有時間介紹大家知道清楚本地嘅玩具店如何推廣,多謝分享!

作者: team388    時間: 2009-11-3 13:19     標題: 跳蚤市塲

你好!MChk06兄你好!我是玩Lego Castle的,星戰就近期漸漸地中了毒,真是十分羡慕你可在跳蚤市塲中尋寶。比利時的跳蚤市塲是很多嗎?
作者: Alywin    時間: 2009-11-3 13:30

D City sets 價錢平過香港行貨正價, 大部份同香港街價差不多, 折埋就值得考慮了!
作者: mchk06    時間: 2009-11-3 22:09

引用:
原帖由 team388 於 2009-11-3 13:19 發表
你好!MChk06兄你好!我是玩Lego Castle的,星戰就近期漸漸地中了毒,真是十分羡慕你可在跳蚤市塲中尋寶。比利時的跳蚤市塲是很多嗎?
team388:你好
通常每个星期日都一定有,有時會同日有两三處擺跳蚤市塲,
尤其在四月及五月最多,在五一勞動節假期擺嘅跳蚤市塲為最大,
相等於旺角行人專用區,由早上6:30至中午5:30為止,
好運嘅挽到手都軟,熱鬧如行年宵,下次定拍照大家分享,
早前剛剛執到全新8039用了50歐元及7676亦係50歐元,
十分超值及開心,都係D小朋友太多生日禮物才有機會執到,
總之一句,行跳蚤市塲樂趣多。
作者: mchk06    時間: 2009-11-3 22:29

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-11-3 13:30 發表
D City sets 價錢平過香港行貨正價, 大部份同香港街價差不多, 折埋就值得考慮了!
無回贈个價錢都幾貴,通常我狂掃入貨在年頭及年中大減價時候,
有高達50%off。
在復活節及聖誕節就全部set一律減30%,祗做三天,
一定要第一日晨早去掃貨,搶手貨賣完貨架上不會補貨,
小弟最愛掃大盒sw及technic,城堡等,
火車亦有,細細盒就無乜興趣,剛剛去超市購物,
睇完lego有乜出品,取了2本不同嘅2009及2010catalog,
淨睇都己很開心,時常比人話大細路。
作者: Alywin    時間: 2009-11-3 22:33

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-11-3 22:29 發表

...  睇完lego有乜出品,取了2本不同嘅2009及2010catalog,
...
嘩, 已有 2010 年 的 catalogue?! , 可否映些2010 新set 的相  登出來?  Thanks!
作者: mchk06    時間: 2009-11-3 22:45

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-11-3 22:33 發表

嘩, 已有 2010 年 的 catalogue?! , 可否映些2010 新set 的相  登出來?  Thanks!
Alywin兄,對唔住,攪錯咗2010catalog係playmobil,lego嘅catalog衹去到decembre,
但有两本唔同封面嘅2009catalog,就此攪錯,唔好意思!
作者: Alywin    時間: 2009-11-3 22:48

哈哈, 我心急睇嗻, 唔緊要!  
作者: mchk06    時間: 2009-11-3 23:14

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-11-3 22:48 發表
哈哈, 我心急睇嗻, 唔緊要!  
Alywin你唔會如你版面个句,睇多過砌呀嘛,
都幾趣致嘅稱呼
作者: Alywin    時間: 2009-11-3 23:53

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-11-3 23:14 發表

Alywin你唔會如你版面个句,睇多過砌呀嘛,
都幾趣致嘅稱呼
其實"睇多過砌"係真嘅...

說來慚愧, 玩番有年半, 不斷"睇"同"買", 收番來嘅 set 已超過 100 套 加不少 散件, 其中 1/4 重係 MISB, 尤其是 D 大 set ...  

個人不愛好收藏 MISB, 主張LEGO 是要來砌嘅, 只係未有充足時間及/或 懶惰, 地方亦是個大問題, 唔可以攤開哂 D  LEGO 太耐...

砌原裝設計都無問題, MOC 嘅話重慢, 一開壇起碼要砌幾個鐘, 平日非假期是很難做到...

所以你見我D post 亦係 有關 "睇" 多過 MOC, 就算砌MOC 都係細雞嘢...  是名副其實"睇多過砌"!!!!  

近來已減少"買"的時間, 好少上 eBay買海外嘢, 但香港Yahoo重會睇實, 但睇海外 LEGO 有關網站 係一定會繼續, 亦唔駛太多時間, 留意吓海外資訊始終幾有趣及有用.  砌方面希望再慢慢"消化"所有MISB 及 再多 D MOC喇 ...

mchk06, 你都買埋好多 LEGO, 睇你登出來D 相 肯定遠多過我.    情況又如何?
作者: mchk06    時間: 2009-11-4 05:43

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-11-3 23:53 發表

其實"睇多過砌"係真嘅...

說來慚愧, 玩番有年半, 不斷"睇"同"買", 收番來嘅 set 已超過 100 套 加不少 散件, 其中 1/4 重係 MISB, 尤其是 D 大 set ...  

個人不愛好收藏 MISB, 主張LEGO 是要來砌嘅, 只 ...
Alywin兄我情況好不了你太多,收集lego已有多年,累積到己超負荷,但這是唯一嗜好,停不了,自己想起都有後悔太狂

熱,逢大盒都買,想砌又想保存,矛盾一直存在,加上在跳蚤市塲搜穫到不少,給你看看小弟可以放嘅地方已爆滿,

這是其中一个閣仔

這是地牢一角

這是1月1日新年大減價入嘅飛機,忍不了手入咗8架,每架20歐元,死未,中毒身亡天國近!唉!

重有很多sw,teachnic,有機會回流嘅時候平D賣晒所有,當攞退休養老金,

重申小弟並不是炒家謀利,自己極欣賞lego嘅作品,稀有定會保存欣賞,決不會為小利而失去至愛,

亦不會用高價追款,玩具而矣比金錢污染咗它嘅存在價值,小弟希望大家玩得開心,買得開心。
作者: team388    時間: 2009-11-4 09:05     標題: 你就好的!有高達50%off。真正!

相信mchk06兄所存的MISB也不少,嘩!有高達50%off。真正!
我小時都係睇到Catalogue都己好開心。但買不起Castle,87年係永平買了一盒大Set城堡$200左右記得係8折,好珍地放在衣櫃上,經過了8年的一個早上,我發現不見了,問媽說不知道。你大個仔出來工作仲細玩Lego,直至上年初再買Lego Castle 玩,媽才告知我借了比朋友的仔仔玩,同佢嘅仔面都未見過,我只能知道佢姓名袁x樂。個Antie 人我都不熟識。真係提起都有D興。
作者: 草上飛    時間: 2009-11-4 11:49

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-11-4 05:43 發表

Alywin兄我情況好不了你太多,收集lego已有多年,累積到己超負荷,但這是唯一嗜好,停不了,自己想起都有後悔太狂

熱,逢大盒都買,想砌又想保存,矛盾一直存在,加上在跳蚤市塲搜穫到不少,給你看看小弟可以放嘅地方已爆滿,

這是其中 ...
嘩 大開眼界=,=
你的收藏非常之多=,=
作者: Alywin    時間: 2009-11-4 21:52

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-11-4 05:43 發表

這是其中 ...
   你的情況是 "差我好多", 擺明 唔可能拆哂嚟砌喇!

咁多 MISB 唔賣可以點?   索性 係Bricklink 開番個 account 賣喇!  不過之前最好 做番個 人仔倉會員 特價 pre-sale!...

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://www.minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0