標題: [其他] 10分鐘讀完LEGO太空史 [打印本頁]

作者: littlekenken    時間: 2012-4-28 17:50     標題: 10分鐘讀完LEGO太空史

10分鐘讀完LEGO太空史 by太空狂迷

您好! 最近我和一些同好討論LEGO史, 發現原來有很多人都不清楚Space的底蘊, 特別是那些沒有玩開Space或最近才玩Space的朋友. 忽發奇想, 寫一篇LEGO太空簡史, 將一些歷史的來龍去脈道出, 順便介紹一些經典的set, 讓更多人對Space產生興趣, 都不失為一件美事. (如有遺漏, 還望大大多多包涵!)

我是超級Space迷, 由1978年第一set 885 Space Scooter玩到2011年的Alien Conquest, 不經不覺都三十幾年了. 在今天Super Heros, Prince of Persia, 加勒比海盜和Ninjago稱王稱霸的年代, 玩Space就同我的年紀一樣: "out曬".  就算Space近年的極品Alien Conquest, 受歡迎程度明顯比不上Super Heros和Ninjago.  貪新忘舊, 是人的天性. 也許, 我們要從新由1978年開始看起, 才會發現Space的美妙.

雖然Brickipedia都有資料, 但太長太複雜, 一般人未必有興趣看畢. 我這個"雞精版Space史"希望可以滿足大家.

自LEGO有"現代人仔"以來(即1978年), LEGO一直有3條"台柱": Town/City, Castle, Space (不計Technic和Duplo). 3條柱之中, Space最先走下坡, 儘管它的sub theme是LEGO之中最多的. 主要原因, 是自1994年開始, Space theme在設計上迷失了方向 (後來, 過幾年就連Town也迷失方向).  直至2010年的Space Police III才重新找回方向.

我把Space的歷史分成以下6個時期:
1978-79年, 萌芽期
1980-86年, 發展期
1987-94年, 黃金時期
1995-2001年, 黑暗時期
2002-06年, 休息期
2007-11年, 恢復期

第一節: 萌芽期 (1978-79年)

萌芽期, 是指Space還沒有成熟的設計和大規模地發展. 但早在這個時期, 藍, 灰色已成為Space的主色.

1978年, LEGO推出了"改良型"的人仔設計, 大受歡迎, 一直沿用到今天. Space就是順應"新人仔"的推出而在當年一併推出的新theme. 當中885 Space Scooter就是第一set, 也成為了Space的開山鼻祖. Space也是最先在人仔身上採用絲印技術的.

924 Transporter是1978年推出的另一經典Space set.

926 Command Centre(1978年)是LEGO首個太空基地, 亦是首次採用了Crater底板. 所有圖案都是印刷件. 最早期的太空人只有紅白兩種顏色.

Space推出了很多獨一無二的磚. 舉例說, 1979年的452 Mobile Tracking Station車頂上那兩個Castle常見的全透明盾, 就只有在這一set出現過, 非常罕見.

920 Launch Pad (1979年), 早期Space的又一驚喜之作.

928 Galaxy Explorer (1979年), 首次附上升降用的底板.

Space是其中一個最早把人仔重點發售的theme.

第二節: 發展期 (1980-86年)

踏入80年代, LEGO的編號由3位數字走向4位數字, 另一個年代誕生了! 在色調上, 仍然沿用萌芽期的藍灰色. 但在設計上更多元代, 更精美, 更進取. set的規模也更龐大. 另外引入了黑, 黃, 藍三種顏色的太空人.

6880 Surface Explorer (1982年), 機械臂是一個嶄新的設計.

6971 Intergalactic Command Base (1984年), LEGO首個大型太空基地(兩塊底板).

6951 Robot Command Centre (1984年)乃LEGO首個大型太空機械人.

6940 Alien Moon Stalker (1986年)是LEGO Space的另一經典名set, 設計明顯受到Star Wars的影響.

6972 Polaris-I Space Lab (1987年). 由1986年開始, Space的主色調漸漸由由藍灰色變成白色. 藍色太空人是最後引入的.

6750 Sonic Robot (1986年), Space和Town一同走進了發聲年代.

第三節:  黃金時期 (1987-94年)

從這個時期開始,  Space開始分家了. 先有Blackron和Futuron, 再有Space Police, M-Tron, Blacktron Future Generation, Space Police II, Ice Planet 2002, Syprius共8個sub theme, 是Space的黃金時期.  首次推出開合式頭盔.  雖然Blacktron只有區區6set, 但影響最為深遠, 突破了以往兩個時期的設計框框, 為往後十幾年的Space set設計打下了堅實的基礎.

6941 Battrax (1987年), 大輪車首次出現, 在往後的sub theme亦會繼續出現.

6954 Renegade (1987年), 可分體的太空飛船首次出現, 往後的sub theme亦會繼續出現.

6876 Alienator (1988年), Blacktron的另一經典名set, 設計一絕.

6987 Message-Intercept Base (1988年), Blacktron的基地, 玩LEGO的人不可不知啊!

6990 Monorail Transport System (1988年), Futuron的經典基地, 亦是首次在Space出現電動火車.

6986 Mission Commander (1989年), 多年來被Space迷追捧的Space Police經典set. (不過我還是較喜歡Blacktron)

6955 Space Lock-Up Isolation Base (1989年), Space Police的基地. 由於Space Police II沒有基地set, 所以要等多二十年到2010年Space Police III才再出現屬於他們的基地了.

6989 Mega Core Magnetizer (1990年), M-Tron的經典名set. M-Tron主要賣點是螢光和磁石. 但磁石早於LEGO Train已有, 並非M-Tron首先採用.

6988 Alpha Centauri Outpost (1991年), 第二代Blacktron Future Generation 的基地. Blacktron再次有新突破, 採用了1990年Castle的新底盤.

6894 Galactic Mediator (1992年), 有新的Blacktron, 自然有新的Space Police! 這是Space Police II的經典名set.

6813 Galactic Chief (1993年), 留意Space Police II的指揮官採用了Pirates的肩章.

6983 Ice Station Odyssey (1993年). 如果Blacktron是一個大突破, 那麼Ice Planet 2002就是一個小突破. Ice Planet引入了令人耳目一新的色調和主題, 以及新的頭盔設計和電鋸.

6949 Robo-Guardian (1994年), 在黃金時期尾段, LEGO Space不斷自我突破. 繼Ice Planet 2002後, Spyrius又是另一突破, 首次以機械人為主題(不再是飛船和大輪車).

6959 Lunar Launch Site (1994年), Spyrius的基地, 也是Space黃金時期的最後一線光輝!

第四節: 黑暗時期 (1995-2001年)

當Spyrius結束之後, Space推出了Unitron. 不過, 只要你比較一下Spyrius和Unitron兩個基地的分別, 你會明顯發現LEGO的設計開始退步了! 無錯, 在黑暗時期, Space的設計要麼"炒冷飯", 要麼不進則退. 雖然推出好幾個短命的sub theme: Unitron, Exploriens, UFO, Roboforce, Insectoids和Life on Mars, 但基本上設計都沒有突破(除了有些新款的人仔, 但單靠人仔救不了整個theme), 不能設計出一set稱得上"經典"的set. 由此, Space慢慢失去了支持者, 步向消亡.......

1793 Space Station Zenon (1995年), Unitron的基地, 設計大倒退, 十分可惜.

6982 Explorien Starship (1996年), Exploriens的大set, 完全翻炒Futuron和Blacktron的設計.

6979 Interstella Starfighter (1997年), UFO的代表作. 你一眼望落去, 完全唔知佢個設計到底想點, 明顯地已經迷失方向......

2153 Robo Stalker (1997年), Roboforce的代表作. Roboforce是Space最短命的sub theme, 只有4set. 全部都"翻炒"Spyrius的設計, 但看起來似乎設計還不如Spyrius......

6977 Arachnoid Star Base (1998年), Insectoid的基地. LEGO玩到無得好玩, 連昆蟲都要玩埋. 設計師江郎才盡, 已十分明顯.......

7316 Excavation Searcher (2001年), Life on Mars是一個嘗試失敗的突破, 用色方面首次大量採用橙色. 但設計古靈精怪又不甚討好, 望落去根本都唔知玩乜, 只能用"不知所謂"來形容. 結果諷刺地, 這個嘗試突破的系列代表了LEGO Space的正式沒落.

休息期: 2002-06年

Life on Mars之後, 可能LEGO都發覺再做下去不是辦法, 索性把成個Space"摺埋". 可能要換過一批設計師吧!

一別就是5年......

恢復期: 2007-11年

當Space重現人間時, LEGO已經進入了另一個年代了: 人仔主導的年代. 可能LEGO想比較穩妥, 或是當年根本有些材料仍未用盡不要浪廢, 所以當Space重現時, 第一個sub theme居然是Mars Mission.  至今有Mars Mission, Space Police III (分2009年和2010年款)和Alien Conquest.

7699 MT-101 Armoured Drilling Unit (2007年), Mars Mission延繼Life on Mars的色調, 但在設計上, 明顯有所進步.

7646 ETX Alien Infiltrator (2008年), 從這一set可見, Mars Mission已吸取了Star Wars的設計.

5985 Space Police Central (2010年), 久遺了的Space Police基地, 終於回來了!

7052 UFO Abduction (2011年), Alien Conquest是LEGO近年難得的佳作, 絕對值得大家支持!

結語

希望透過這張帖, 可以加深大家對LEGO Space的了解, 能夠和大家分享我喜愛的LEGO, 是一種莫名的快樂! 謝謝!

作者: wing1835    時間: 2012-4-28 18:22

正喎

有d我細個時都擁有過
作者: alpha    時間: 2012-4-28 18:33

雖然只係 City 及 Castle 的fans, 但睇哩條thread 都好有興趣.
885 Space Scooter 及 452 / 894-1Mobile Tracking Station 家中都各有一盒.
細個最鍾意攞太空人做奸角, 紅色做阿頭, 幾個白色做手下. (因為有886-1 Space Buggy, 894-1 Tracking Station, 6801-1 Rocket Sled, 6803-1 Space Patrol, 6804-1 Surface Rover同 6825-1 Cosmic Comet等白色太空人.) 太空人大戰City 警察.

見到 924 Transporter, 928 Galaxy Explorer兩盒. 太大盒, 當時冇機會買, 所以都係睇下catalog 過癮下就算. (其實, castle 一樣, 當時太大盒冇機會買, 依家先買番)

過了第二期後都冇買space, 盒盒都咁大盒, 好難出手去買.

最後, 多謝會友分享文章.

>自1994年開始, Space theme在設計上迷失了方向 (後來, 過幾年就連Town也迷失方向).  
另外, 我想問下原文出處, 因為有興建知道下Town迷失方向的年代.

作者: littlekenken    時間: 2012-4-28 20:16     標題: 回復 3# 的帖子

如果無記錯, Town Jr. 於1997年左右推出, 劣評如潮(不信你可以問下其他玩家), 過幾年便"摺埋"了
無所謂"原文", 全部都是我自己寫的
作者: wing1835    時間: 2012-4-28 20:30

有英文版照殺
作者: congeemouse    時間: 2012-4-28 20:48

謝謝師兄,真的獲益良多!
如有英文版轉載至國外論壇,相信得益人更多!
作者: Game    時間: 2012-4-28 21:05

有趣的文章, 謝謝分享.

我玩過Classic Space, Blackron

最喜歡#6941了, 可惜之後就沒有再買.
作者: Game    時間: 2012-4-28 21:11

仲有個原因令SPACE 死快D.......STAR WAR SET
作者: alpha    時間: 2012-4-28 21:27

>>另外, 我想問下原文出處, 因為有興建知道下Town迷失方向的年代
>Town Jr. ....
其實我都有十幾年冇玩, 真係想知多 d .

>無所謂"原文"
唔好意思. 再多謝分享.
作者: littlekenken    時間: 2012-4-28 21:37     標題: 回復 9# 的帖子

千祈唔好講"唔好意思", 大家網友交流下, 吹下水....
Town我唔熟, 1986年後都無買過任何Town set了. 所以我講得唔係咁實在...
作者: littlekenken    時間: 2012-4-28 21:40

引用:
原帖由 Game 於 2012-4-28 21:11 發表
仲有個原因令SPACE 死快D.......STAR WAR SET
同意. 但LEGO要自己的親生子(Space)讓路給過契子(Star Wars), 實在可悲......
事實上, Space Police III和Alien Conquest都證明, Star Wars和Space同時推出, 並無矛盾.
作者: congeemouse    時間: 2012-4-28 21:52

引用:
原帖由 littlekenken 於 2012-4-28 21:40 發表

同意. 但LEGO要自己的親生子(Space)讓路給過契子(Star Wars), 實在可悲......
事實上, Space Police III和Alien Conquest都證明, Star Wars和Space同時推出, 並無矛盾.
雖然如此,但starwars無可否認有更多fans.一來知名度較大,二來有人用來炒賣.唔知space會否又再次成為短命系列呢?.....
手上只剩下當年space系列的人仔和殘件,有點可惜.
作者: kalafu    時間: 2012-4-28 22:09

我覺得STAR WARS無疑有D取締左SPACE,
但STAR WARS係跟戲入面的外形而設計...
所以外形係最緊要迫真....然後又要加一D機關落去...
要設計得好真係有一定難度..
但SPACE個D就係原創...外形放面就無限制..玩法上面應該可以多D變化...
耐何設計上我想成本不可以太高...因為不可能跟STAR WARS賣一樣價...風險太高
所以外形不能像star wars的完成度這麼高...像10221用三千幾件賣差唔多成5千蚊.
唔係star wars呢個brand真係唔知有無人買...當然呢個exp.有D extreme
係唔明點解D SPACE出個一兩季就停...
佢係想借star wars個名黎吸引人買太空野丫>?定係仲係到定緊位/...等star wars個約完左仲有得玩space,...本人十分喜歡space sets,特別係ship...希望star wars完左之後可以出返D令人感動的space
作者: samueljim    時間: 2012-4-28 23:11

KEN大既太空導航好正~
解構左lego太空期盛衰~
其實細個買lego時候,總有一個對太空神秘探知既心而買space,
不過可能隨著時代轉變,lego space已經唔算太大驚喜,
細個時候,一般的我只知美國穿梭機上月球,所以對太空上有基地的概念很新鮮~
但隨著不停的發射人造衛星上太空,令到大家對太空知識知多一點(只是一點點)而失去神秘感~
或者這是space還未番生的原因吧~
只是個人感覺~
作者: alpha    時間: 2012-4-28 23:24

>starwars無可否認有更多fans.一來知名度較大,二來有人用來炒賣
對於Lego fans 的我, 我就冇咩興趣買Star Wars.
不過可以睇下Star Wars 的網上manual , 睇下可否啟發下砌Lego
作者: 草上飛    時間: 2012-4-28 23:32

我自己都非常喜歡舊太空系列, 由其是78-86年!
space+castle+town 是小時候的重要玩伴!
作者: 光鯨    時間: 2012-4-29 00:56

我認識的SPACE是由, 第二代Blacktron Future開始,
他的主城令人印象深刻!
作者: shichun17    時間: 2012-4-29 03:36

我都係好鍾意space系列, 我亦都有第一個出的太空基地! 勁鍾意!
不過依家啲space我覺得有啲古靈精怪, 唔鍾意!
作者: littlekenken    時間: 2012-4-29 08:34

引用:
原帖由 shichun17 於 2012-4-29 03:36 發表
我都係好鍾意space系列, 我亦都有第一個出的太空基地! 勁鍾意!
不過依家啲space我覺得有啲古靈精怪, 唔鍾意!
你有926? 實在太勁了, 現在這一set已經十分難找了. 我當年也沒有入這一set啊, 可惜.
2012年Space又無咗影了. 希望佢下次翻生時設計可以更進一步.
Mars Mission和Space Police III的確有點古靈精怪, set與set之間的設計並不統一, 讓人覺得好"垃雜".
但我覺得去到Alien Conquest已作出修正, 至少set與set之間的設計和用色都成功地統一起來, 沒有了那些"三尖八角"的設計, 看起來比較乾淨利落, 有美感.  建議一試.
作者: 安東尼Anothy    時間: 2012-4-29 12:33

6940=A.T.A.T..............................................
作者: wongluncheong    時間: 2012-4-29 22:45

非常正的資料

我玩過920 及LL 918 兩過經典set。印象中920若二佰幾蚊(82年左右) 差不多是兩兄弟的利是錢總數。
918平D,若一百

928 當年非常貴。冇玩過
作者: despond    時間: 2012-4-30 13:24

6959好細個果陣曾經有過,不過細路仔唔識珍惜,已經響€搬屋果陣比左人啦
依家唯有好好珍惜現有既野啦
作者: 阿哈    時間: 2012-5-10 18:10

謝謝你的分享
你所撰寫的lego的太空史實在讓我大開眼界了
小弟就只有6900/6999 Cyber Saucer 的殘件(大部分都遺失了)
我有一個小疑問:
你說02-06年間是space的休息期,但2003年不就出了名為Discovery 系列的太空產品嗎?
作者: littlekenken    時間: 2012-5-10 22:44

引用:
原帖由 阿哈 於 2012-5-10 18:10 發表
謝謝你的分享
你所撰寫的lego的太空史實在讓我大開眼界了
小弟就只有6900/6999 Cyber Saucer 的殘件(大部分都遺失了)
我有一個小疑問:
你說02-06年間是space的休息期,但2003年不就出了名為Discovery 系列的太空產品嗎? ...
問得好! Good question!
不是單純以太空為背景的theme都會歸納為Space的. LEGO Space的精髓不是太空, 而是以太空為背景的科幻元素.
Discovery像真度很高, 沒有科幻成分, 所以不是Space的sub-theme. 事實上, Discovery是一個獨立的theme來的.
情況如同2011年City的太空系列, 同樣是像真的. 所以LEGO把它安排在City之下推出, 就是這個意思
作者: sean    時間: 2012-5-10 23:21

我都記得玩過 926 同 928... 好似係購自當年的大大公司
作者: littlekenken    時間: 2012-5-11 20:46

引用:
原帖由 sean 於 2012-5-10 23:21 發表
我都記得玩過 926 同 928... 好似係購自當年的大大公司
我都好懷念大大公司, 小時候住北角, 在城市花園有一間大大, 記得大大執笠時我同屋企人去掃貨~
作者: shichun17    時間: 2012-5-12 11:46

引用:
原帖由 littlekenken 於 2012-4-29 08:34 發表

你有926? 實在太勁了, 現在這一set已經十分難找了. 我當年也沒有入這一set啊, 可惜.
2012年Space又無咗影了. 希望佢下次翻生時設計可以更進一步.
Mars Mission和Space Police III的確有點古靈精怪, set與set之間的 ...
呢SET我細細過開始玩, 已經玩到殘晒! 圖下面那個紅色太空人, 就係來自嗰一SET, 塊面都差唔多甩晒色! 遲啲砌出來畀大家羨慕吓先!

作者: littlekenken    時間: 2012-5-12 16:48

引用:
原帖由 shichun17 於 2012-5-12 11:46 發表

呢SET我細細過開始玩, 已經玩到殘晒!%3Ca%20href= 圖下面那個紅色太空人, 就係來自嗰一SET, 塊面都差唔多甩晒色! 遲啲砌出來畀大家羨慕吓先!
...
人仔退色唔緊要, 五色太空人要replace一D都唔難, 最緊要926那些印刷件無退色, 否則......
作者: shichun17    時間: 2012-5-12 17:24     標題: 回復 28# 的帖子

啲印刷件無褪色喎...個塊大屏幕仲保存得好好添!!!!!
反而地基塊板已經好殘, 凸出來的隕石坑有啲殘缺! 應該無得救!
作者: rommel    時間: 2012-5-12 20:43

Ref. # 1

Very useful information, thank you for your sharing.
作者: 阿池    時間: 2012-5-12 22:55

勝在夠CLASSIC. 太空我只玩CLASSIC,
作者: Everlook    時間: 2012-5-12 23:48

繼CASTLE 後,我自己買SET 最多就是SPACE.
自己覺得玩SPACE ,要好有幻想力,比CASTLE 還要再加多點幻想,畢竟可能是小時候生活中少接觸有關。CASTLE 古代THEME 看書看戲接觸較多會較有共鳴一點。只不過,除了CASTLE 外,自己就會選SPACE, 因為可以發揮創意,也可看看DESIGNER 怎樣發揮其意念DESIGN 一副關於太空的PRODUCT.

本人先後買過6983, 6984, 6959, 6979, 6977
恕小弟和KEN 大大意見有分別,本人覺得6979 和6977 都是很好的SET, 6979 UFO 用FRONT SHOT 影可捕捉到UFO 味道,亦有FIBRA OPTIC 燈配襯,很美的一SET, INSECTOID 6977 外型亦很吸引我,深綠色的透明BRICK, 很RARE 又很精美,又有發聲,綠色蜂狀鑽石亦很細緻美觀。
另外6983 及6959 都是太空經典,這兩SET 我最愛它們的是衛星裝置,比起CASTLE THEME的沉悶,只得四面牆一道監獄的呆板設計,6983 及6959 肯定有趣得多。(雖則自己係CASTLE FAN) ~_~"
最後係6984, SORRY, 我唔係幾欣賞哪個SPACE POLICE 太空船,可能一來外型唔夠吸引,二來冇乜可玩之處(只得機尾夾住的兩個JAILS) ~_~"

無論如何,多謝你的報告,令我重拾小時的重要回憶。^^"

作者: 小光仔    時間: 2012-5-13 01:17

以前CLASSIC space  lego 真係無分顏色敵尌,d人仔彩色賓紛,謝謝大大讓見lego space由普通太空人再演變成打外星仔的歷程
作者: whung    時間: 2012-5-13 01:44

有少少意見:

其實自Blacktron開始, 90年代太空系列係改為走向科幻主題。

不過可能去到97-98年有d走火入魔,D設計鬼五馬六,本身我覺得UFO飛碟太空船個idea幾好,但款式設計上就真係差少少,例如駕駛艙設計太求其。

但早期d太空船真係好多設計得好正,例如6973, 6982, 6984

我覺得LEGO唔想Space 跟Star Wars撞,所以99年開始就唔再常規性推出新款。

Life on Mars 就真係幾失敗,不過唔單只係呢個系列嘅問題,係當年(2001年)整體款式設計都好不濟。

到2007年重新出返,Mars Mission D 款我覺得一般般。
反而2008年個批就真係正好多,其中7645可以power function motorize 真係好正。

至於之後Space Police III, Alien Conquest, 我覺得d 人物設計又有d走火入魔。

有部份款個背景似City多過Space,冇傳統太空世界嘅感覺。

今年LEGO暫時未再有出任何Space新款。唔知係short break定又end左呢條線了。
作者: shichun17    時間: 2012-5-13 03:02

引用:
原帖由 小光仔 於 2012-5-13 01:17 發表
以前CLASSIC space  lego 真係無分顏色敵尌,d人仔彩色賓紛,謝謝大大讓見lego space由普通太空人再演變成打外星仔的歷程
我都唔明lego的世界觀點解會轉變, 去到要有正邪之分! 我以前細過玩space系列, 都唔係一定要打打殺殺! 大家一樣可以和平共處!
可能呢個轉變(包括city在內, 依家會有奸角)係市場需要掛! 但我覺得lego可以出得純真一啲!
大家睇吓以前淨係會有笑面咪幾好. 每次見到個笑面, 我都會忍唔住笑, 尤其當長大咗之後, 發現呢個世界咁醜惡, lego係唯一的人間樂土!
作者: pennywu    時間: 2012-5-13 03:23

多謝師兄介紹!!!

我曾經買過 (應該係話屋企人送j的) 6973
好冧佢set頭盔同可分體式戰艦...o個陣玩得好開心~
作者: pennywu    時間: 2012-5-13 03:36

引用:
原帖由 shichun17 於 2012-5-13 03:02 發表

我都唔明lego的世界觀點解會轉變, 去到要有正邪之分! 我以前細過玩space系列, 都唔係一定要打打殺殺! 大家一樣可以和平共處!
可能呢個轉變(包括city在內, 依家會有奸角)係市場需要掛! 但我覺得lego可以出得純真一 ...
但佢出得police...無人比佢捉又好難發展落去呢..
敵對勢力似乎係無可避免....
但我都覺得係咪一定係人類同d惡型惡相的壞人打呢....雖則佢啲鯊魚人做得好過癮...有少少心郁想入隻人仔黎玩
作者: littlekenken    時間: 2012-5-13 12:18

各位大大的討論真的很有建設性, 要讚一下!
作者: lovelovebaggio    時間: 2012-5-28 12:39

好正呀! 想當年我都有幾副space police 同 ice 冒series..
而家先知classic space 原來係咁正
作者: eric33    時間: 2012-6-22 00:42

正post!!!我最舊既一set都係80s,
而自己第一盒擁有既lego就係Arachnoid Star Base 個個系列既一架小飛船,好懷念!!

之前搵到有個網係有好多lego set既說明書,有得睇返d舊set,唔知大家有無個個網?
作者: kevinpang    時間: 2012-8-9 22:43

盒6989我都有買過,
可惜自己細個冇留盒,已經唔太知其他的lego no. 了。
作者: LifeAfterDeath    時間: 2012-8-10 06:03

thx for sharing
i remember my first set is 920 and second set is 928
(yes I am old man)
作者: alexwong    時間: 2012-8-13 02:16

見到Classic Space又有師兄出post,唔回應下點得呢!!希望多D人玩返Space!!!!!
作者: alpha    時間: 2012-8-13 16:23

嘩, 樓上的倉友個 人頭相有咁多太空人?
雖然我主力唔係玩太空人, 但因為有少部份太空set , 所以都有留意舊款太空 LEGO.
藍色及黑色太空人我好似冇.
作者: Airborne    時間: 2012-8-16 01:43

Classic Space在小弟心目中的地位永遠無法取締!小弟生平第二盒LEGO就是894。

小弟認為太空系列真正的黃金期是82-87,即開始出現黃色太空人到最初幾款Futuron為止,之後零件越來越大件,配色、設計亦越來越怪,老實說 Blacktron I 除了人仔之外小弟都不喜歡他們機體的設計,到了 M-Tron 及 Blacktron II 的時期改善了一點,但配色實在「難以入目」……之後便一直衰落下去……

順帶一提,第一款「大輪車」應該是 Classic Space 的 6950 (1982年出品),還有一款「中輪車」6927(1981),另外首個大型基地應該是6970(1980)。

作者: phjeff    時間: 2012-8-17 00:17

我覺得EXPLORIAN也不錯,特別的係佢的鐳射貼紙及磁性貼紙,雖然比較難保存,但總算特別。當然,有部份的SET的設計唔突出,大部份的人可能都會覺得呢個系列擁有一兩SET就夠。
作者: alexwong    時間: 2012-8-17 01:20     標題: 回復 44# 的帖子

自己原本有少少,買返2手SET中有少少,見到格仔店有又買少少..不過齊唔到一SET 9成新既5色太空人.白色唔夠白,黑色個金LOGO又唔清楚......唉...
作者: Airborne    時間: 2012-8-17 01:28

補充一下,根據 Brickset 的資料,最早的太空系列應該是美版的462 、483、487及493:
http://www.brickset.com/detail/?Set=462-1
http://www.brickset.com/detail/?Set=483-1
http://www.brickset.com/detail/?Set=487-1
http://www.brickset.com/detail/?Set=493-1

它們分別是歐洲版的894、920、924和926,不過要翌年才推出!當年國際交通尚未像今天如此發達和方便,丹麥的出品竟然在美國搶先一步發售,小弟最初看到時十分詫異!
作者: marco301    時間: 2012-9-7 01:25

I like classic space too, good post
作者: zythumhk    時間: 2012-11-4 13:46

Classic space 人仔真係好靚
作者: since7288    時間: 2012-11-4 16:30

好正,比        littlekenken大哥喚起我0既記憶,細個去玩反的確見過太空系列,但細個我鍾情CITY同中世紀系列,冇玩過太空。有冇考慮打多篇CITY歷史,好想睇
作者: TOE0603    時間: 2012-11-17 02:07

哈哈,睇完發現自己以前買過Life on Mars系列既一個機械人...
同埋一架唔知咩時期既深海潛水機械...
作者: legorookie    時間: 2013-1-25 23:10

Thanks for restoring my old memories!
作者: fishballjack    時間: 2013-6-15 20:39

令我記起小時候既6981 喔~~~
呢家散哂仲起床下底
作者: niteangel    時間: 2013-6-15 21:52

good good 我諗可以講多啲最新既 space police,因為設計上係好好,好特別,唔係齋科幻而係用返一啲大家熟悉既 vehicle 做基礎,好似 Lunar Limo 等等

而 5973 係我最愛,設計好靚!係一架警車同偷車既太空版!

新既 Galaxy Squad 唔太差但都係少左驚喜,最大既 Titan 都幾特別

不過蟲既設計就反而令人有耳目一新既感覺,原來 Lego 都可以砌出呢啲蟲蟲,最好既我覺得係佢!

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://www.minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0