標題: 翻版Lego賣到開鋪 [打印本頁]

作者: dhon    時間: 2012-5-5 23:26     標題: 翻版Lego賣到開鋪

大家話有冇搞錯?! 賣翻版LEGO竟然可以賣到係旺角開鋪...
還要有D係比較少見的款....

作者: team388    時間: 2012-5-5 23:40

不錯!在九龍嗎?我都想去見識一下o  Ching 可PM我地址謝謝!
作者: 阿生    時間: 2012-5-6 15:11

係唔係廣華街阿???
作者: 阿生    時間: 2012-5-6 21:55

如不方便講的話也請pm小弟!
作者: 積克船長    時間: 2012-5-6 23:59

今日去過,第一次見到山寨積木竟然都有散件咁樣散賣
作者: 草上飛    時間: 2012-5-7 00:01

呢間野幾年啦=,=, 之前車仔檔, 大火後先入左街鋪=.=
作者: alpha    時間: 2012-5-7 06:07

車仔檔? 係咪舊時花園街尾, 如果係, 4, 5年前已見過.

廣華街阿...請教下係邊, 我都想見識下.
作者: 阿生    時間: 2012-5-7 14:06

引用:
原帖由 alpha 於 2012-5-7 06:07 發表
車仔檔? 係咪舊時花園街尾, 如果係, 4, 5年前已見過.

廣華街阿...請教下係邊, 我都想見識下.
我估下渣..
作者: simonich    時間: 2012-5-7 16:07

師兄們,太子花園街尾果頭,的確係有一間入左舖
作者: xl76    時間: 2012-5-11 10:42

除咗大形連鎖店外賣正版都好似未有一間開到街鋪賣翻版反而做得~~~~勁!
作者: team388    時間: 2012-5-11 13:08

我也到此一遊買了一隻黑色忍者回來!雖然D膠堅硬D,但印製也中规中舉。但始終也接受不到。
作者: pennywu    時間: 2012-5-11 14:39

花園街...嘿嘿....
作者: arkob    時間: 2012-5-12 23:00

其實應該唔算翻版, LEGO專利好似已經過左
咁SET個D, 就睇設計圖則版權喇...
但我見LEGO D OFFICIAL VIDEO, 感覺上DESIGNER好似係玩下玩下就由堆積木起左個SET出黎
不過理論上都有版權保護

當然, 以上只係小弟拙見

作者: 積克船長    時間: 2012-5-13 01:38

其實啓蒙之所以抄LEGO係因為,國內大陸其實有好多小朋友/家庭都好窮,唔好以為國內大陸人個個都好有錢,事實係相反,佢哋好多小朋友/家庭都鐘意積木玩具或者想買積木玩具,但係由於LEGO太貴原因,佢哋唔係個個都有錢買得起,所以國內大陸就創立咗一間公司叫啓蒙,專門抄LEGO舊Set,以滿足貧窮嘅小朋友/家庭等佢哋可以買到LEGO嘅積木,不過雖然係咁,但係山寨始終山寨,啓蒙抄到LEGO款,但係品質就當然抄唔到,其實我覺得啓蒙類似劫富濟貧,啓蒙一心只係想滿足貧窮家庭/小朋友就無故及到人哋LEGO都有版權,人哋LEGO唔告你,咪算好彩

啓蒙無錯係一間公司,但係可能因為佢哋驚比LEGO知道佢哋抄款所以連間公司地址係邊都無人知披住一層神秘面紗

以上係我搜集返黎嘅資料,不過到目前為止仍未查出啓蒙公司地址,未有頭緒

啓蒙以外牌子,就係大家互相鬥抄

作者: apple    時間: 2012-5-16 22:20     標題: At where

有冇地址,I want to go take a look
作者: 800mah    時間: 2012-5-16 22:34

引用:
原帖由 arkob 於 2012-5-12 23:00 發表
其實應該唔算翻版, LEGO專利好似已經過左
咁SET個D, 就睇設計圖則版權喇...
Lego 的磚頭設計(一種patent) 已經係1988年完結.
任何人都可以生產同Lego bricks 一模一樣, 可以共用的磚頭.

Lego 只可以就外觀上禁止其他公司生產令人誤以為係Lego的產品.
例如包裝的外觀等等.

至於電影之類的系列,版權持有人唔係Lego, 同 Lego 無關。
作者: team388    時間: 2012-5-17 05:31

請問800mahChing你的第一幅圖的刀我都想知你從那裏買的。謝謝!
作者: 800mah    時間: 2012-5-17 11:58

引用:
原帖由 team388 於 2012-5-17 05:31 發表
請問800mahChing你的第一幅圖的刀我都想知你從那裏買的。謝謝!
那是 啓蒙807 裏面的件~ 就係花園街買的~
作者: 積克船長    時間: 2012-5-17 12:15

除咗花園街,係深水埗福榮街50號地下間恆利玩具批發,入面超多積木賣(軍事,海盜,城市警察)...好多不能盡錄,因為佢係批發所以價錢比市面賣得平

間鋪可以行到好入,鋪入面有兩條路:

左邊條路係軍事同城市警察系列,有小量海盜,右邊條路係海盜系列【不過係舊Set果啲】

作者: team388    時間: 2012-5-24 07:41     標題: 回復 19# 的帖子

Ching listed the company is it  good? you can say 深水埗福榮街about 50號 is ok !

Thanks your information sharing. ^^
作者: ball1127    時間: 2012-5-26 10:02

where is it ar ?
作者: alpha    時間: 2012-7-1 20:07

今日有兩大收獲.

其中, 我終於去買了啟蒙 807 吹號手 三大盒. 收集到六個沙包.

係花園街街頭一位檔主話, 佢檔內有六個品牌. (啟蒙, ....等等等等)
另外, 我亦好合意以上倉友講...我地細個時Lego 真係到處有得賣, 雖然警署, 城堡一定無力
去買.  807就係街尾買的.
>...啓蒙之所以抄LEGO係因為,國內大陸其實有好多小朋友/家庭都好窮

作者: team388    時間: 2012-7-2 13:15     標題: Ching啟蒙

Ching啟蒙把刀我十分欣赏的。雖然我非現代軍事迷玩家,都likeD沙包配件。如界喇叭係灰色我一定買此盒。如果有散件配件刀,劍,矛,其他兵器賣的。

我都去過那間買咗隻忍者回來,接受情度80% 左右。都算OK!但其他的我接受不到,亦擔心其含鉛量有害。留比其他人仕吧!

小小的配件刀,劍,矛,其他兵器有興趣買。
作者: alpha    時間: 2012-7-2 16:15

>買咗隻忍者回來
好似5蚊一粒兵添.  把刀都幾特別.  上次見有倉友講祖國的積木 (正面同反面都有)
其實啟蒙, 小鲁班, 甚至加拿大, 台灣, 歐洲的特別組件, 只要岩玩, 我唔介意同Lego 一齊玩.

>亦擔心其含鉛量有害
哩樣真係驚驚
作者: toy_freak    時間: 2012-7-9 06:06

有無人知道邊到買老翻lego最平?因為有啲款lego無,而少弟又幾鐘意,例如帆船酒店。
作者: patchan    時間: 2012-7-11 09:55

真的, 在花園街, 不過無入
作者: paulpoon306    時間: 2013-10-14 14:00

在廣華街嗎?我都想去見識一下,上次起mk買咗$10/@ super hero figure, 正到爆! 期待再入貨
作者: paulpoon306    時間: 2013-10-14 14:03

有冇老翻三眼仔figure?
作者: 邪童II    時間: 2013-10-14 16:59

想知地址, 知嘅話請PM小弟, 萬分感謝!
作者: lacsun33    時間: 2013-10-15 09:09     標題: 啟蒙,小鲁班配件都不差了!

啟蒙,小鲁班配件都不差了!可以摻合Lego 的城堡玩,星戰的兵器!

好5蚊一盒, 只要岩玩把刀,都幾特別,矛似到十足,平過現時點(Inpoint),仲有個別的兵器, 上次見有倉友講祖國的積木 (正面同反面都有)
其實啟蒙,小鲁班, 加拿大, 台灣, 歐洲的特別組件都不錯吖。.

最近街邊有Super Hero,星戰系列。
有相似的賣,好似$80 有 6 pcs 外表都幾似。正!
作者: team388    時間: 2013-10-15 09:27     標題: Good Sharing

Good Sharing as below:
我在街上也見過CHIMA 款式細盒成為$HK8元,相信以上SUPERHERO兵器連人仔平到有好多朋友,我會話比d朋友知道朋友們好多都說謝謝!

一盒$HK8元,

一支兵器矛加人仔仲有人仔那裏找!正

http://www.minifigs.net/forum/vi ... &extra=page%3D1

作者: castle    時間: 2013-10-15 17:53

見過。翻版開鋪唔奇怪   我都見過幾間
作者: lacsun33    時間: 2013-10-16 14:24

見過。翻版開鋪唔奇怪   我都見過幾間 me too. The price is cheap and good. The parts is ok as same as Lego product.
作者: wilson3a10    時間: 2013-10-23 23:24

強國真係強國, 俾d窮到買唔起lego嘅人一個機會, 雖然係衰d, 但lego真係太貴, 我仲見到ironman 有mark 39... 真係神奇..
作者: 豬媽    時間: 2013-10-23 23:28

勁在ironman有幾款自己晝過而官方無出過
作者: team388    時間: 2013-10-24 09:08     標題: 買到之後,水準也不錯,幾元就有人仔,配件正又平!

買到之後,水準也不錯,幾元就有人仔,配件正又平!

若能夠在設計上花d 心機落去,配件做好d ,慢慢地佔有市場,樂見其成。

兵器方面我現在開始換裝,矛,劍,鎚,平,靚,正。恃別是雷神鎚VERY 正!
對於我來說好過日後去玩Castle時,有得選擇

作者: team388    時間: 2013-10-28 13:04     標題: 忍者set盒裝色澤一般般 啦!盒裝來!

經深水涉福華街忍者6盒混裝兵器原來都多。上次車仔買散裝$8一盒。今次SET忍者 HK$48,兵器混合來玩我都無乜所謂!
星戰set 我少玩無買

去太子就買了些 同其他盒SET ,刀發現有同LEGO所出的獸人盾一樣有。質素同Lego真的可以比較!

的刀都係$10 三盒,刀的設計就ok,Hk$3.4 連人仔配件都算數啦!
不過米黄色的人仔身就麻麻地,但有肉頭肉手可用,正啦!沙包尚可,紅色喇叭好一般般。
刀的質素同Lego 獸人盾都一樣有!真係不怕貨比貨大家同樣大陸做不怪得水平都一樣差不多了!^^

刀有哄同獸人盾一樣!刀設計得好!

這盒HK$10 三盒的軍事設計,如果係頭盔似德軍頭盔我會嘗試軍事系列!

Super Hero 只有雷神個款鎚鎚OK! 其餘不適合我。Super Hero 1 Set $48,我就一般般了,買了4盒散娤雷神。

作者: team388    時間: 2013-10-29 08:52     標題: 有人問我地址關於店所在地方!

有人問我地址關於店所在地方,我不知道幾號?
在太子道西No.177號 從這裡行入便係店的所在地。向前行過班馬線,向前行便是花園街,間店係行入去幾間便係。

太子道西No. 177號   01-Nov-2013 Thanks! Chrxx Ching information.
"

作者: lacsun33    時間: 2013-10-29 15:36

賣翻版LEGO鋪,我都見過幾間,有無人知道邊到買老翻lego最平?因為有啲款lego無!

作者: legowoman    時間: 2013-10-30 06:14

真係比佢地吹到x一聲
作者: jkctsui    時間: 2013-10-30 11:43

賣比強國窮人, 但都唔洗抄係咪...講到尾, 都唔尊重知識產權.
我唔係有錢, 唔係窮, 但都唔會因為LEGO貴而去買老番. 人地係花左好多時間去做條PRODUCTION LINE, 諗點放LEGO D位等等.
而家比你一句, 我為窮人就抄左去, 除非你賣既野全部冇錢搵, 如果唔係我都好睇唔起呢D制造商行為.
作者: team388    時間: 2013-10-31 09:52

賣比強國人, 但都唔洗抄係咪...講到尾, 是的以下老翻都唔尊重知識產權。真是可惜!佢哋亦有自己的設計的,一般般,有些都有自己的設計!

深水涉福華街HK$48忍者6盒一SET抽二色忍者比比較,真的有時要拉腳部份才知道老翻。

發現到作比較之時,有分別,約95%像真度。黑色忍者你能夠分別出嗎?

尚有藍色忍者

98%似兵器方面有以下分別。一堆兵器有DD色差!

黑色大刀,正!龍刀............忍者飛鏢尚可,其餘右上角堆兵器差DD。

矛矛的分別,都不錯!究竟那支矛矛是真的?

軍事上一些比較OK,恃別是肉頭,肉手!正!可混合玩吖!
電單車HK$8一盒,仲有小小配件。後面黄身是前一頁個款的807。HK$10 三盒 807。

作者: lacsun33    時間: 2013-11-4 11:06

Yes! The weapons and parts is so cheap.

807 HK$10 for 3 boxes. However, HK$48 for 6 boxes as about photos. It is very good price for you to playing castle.

Baseplate is under HK$80. So cheap.

作者: team388    時間: 2013-11-9 23:13     標題: 太子道西177號直行入去可買到平底版(淺灰,綠色都有

要更正一下D資料,底版大塊差不多係48 X 48 咁大塊底版只係賣$HK 70以下。好鬼大塊我用咗DLego 結合咗都OK!星期五我就係太子花園街行入去。原來地版有好多Sizes 的!

作者: team388    時間: 2013-11-10 22:59

老翻風聞如果到大陸買仲平一盒只係人民幣$3。
作者: wanws    時間: 2013-11-15 09:22

:L :L
作者: team388    時間: 2013-12-1 13:54

大前日朋友準確地話深水涉福榮街80號左右,連對面路成行成市,有好多鋪賣緊星戰,chima, friend,ironman,忍者,TECH 同忍者龜吖!

花園街,旺角好多車仔推車賣緊,好多人買。

我昨日行過有一間賣老翻的係果汁鋪隔離個間 6 盒星戰人仔盛惠HK$40元 新的!
好平!可惜我無玩星戰!我的平友買後我同佢講顔色一般,佢話底坐同槍配件都抵番!
我話儍豬大陸羅湖城買咪仲平! HK$3元!!!

作者: team388    時間: 2013-12-7 11:59

估到估不到老翻有白兵賣散賣$10元一隻。

真是有些嘆息!Starwar 的朋友又有平玩! so sad

但是都是一句不買吧!^^

作者: noir11    時間: 2013-12-15 19:38

我以前對lego真係完全無興趣
但最近比d老翻復仇者吸引到,買左一set之後就愛上左,入左花園街檔野買左盒城市系列老翻
玩完都仲未夠喉,想試下正版
於是就托同事買左盒正版魔戒(有大蜘蛛個盒)
之後發現到老翻同正版品質真係有差異…

雖然老翻係唔岩,不過有時候又真係可以令到其他人認識到呢個圈子

作者: team388    時間: 2013-12-20 10:20

見到山寨積木有散件散賣買到之後,配件水準也不錯,幾元就有人仔,配件正又平!"Only Hk$10 three boxes"
底版大塊差不多係48 X 48 咁大塊底版只係賣$HK 70以下!!

花園街,旺角好多車仔推車賣緊, 一間間見到山寨積木 有賣車仔推車款式不多!

作者: dvdliu    時間: 2013-12-20 10:47     標題: 回復 49# 的帖子

相當同意師兄既講法
小弟細細個玩過lego之後,就進入dark age
去年開始o係淘寶買啲老翻積木散磚砌野
慢慢再接觸返積木
然後又留意返lego既set
買左一set lego之後,直接比較之下,發覺正版lego同老翻品質方面真係有好大分別
宜家都無再玩老翻了,反而又再沉迷返lego

見識過老翻的劣,更了解正版的好
作者: jeffllh    時間: 2013-12-24 15:26

日本都有Megablock喇
好正常
引用:
原帖由 800mah 於 2012-5-16 22:34 發表

Lego 的磚頭設計(一種patent) 已經係1988年完結.
任何人都可以生產同Lego bricks 一模一樣, 可以共用的磚頭.

Lego 只可以就外觀上禁止其他公司生產令人誤以為係Lego的產品.
例如包裝的外觀等等.

至於電影之類 ...

作者: team388    時間: 2013-12-29 14:01

我以前對老翻係完全無興趣!
之後發現到Lego同老翻品質真係有差異10%到,Lego有粉红色的狮字兵
老翻配件平靓正!
雖然老翻係唔岩,不過有時候又真係可以令到Lego 平左!

作者: team388    時間: 2014-2-1 10:43

O! So Bad news!!
I saw a copy of Lord of ring minifigs in Mongkok and Sum Shui Po two months ago.   

Selling price is HK$8.00 per box. But I cannot find the Hom of shield in it. So Sad!

But another one dream come ture : Too many copy goods as same as a wonderland; In mongkok, Wanchai , Shum Shui Po Yau Ma Tei and too many place in Hong Kong and China

[quote]原帖由 Miss.Lego 於 2010-8-5 21:51 發表
好細個去左legoland,不過冇買野,哈哈!
I really really hope there has a LEGO-Flagship-Store in HONGKONG!!

My dream is : The price is low , easy to buy .
我都好想香港有Lego Shop 會好些。相信有困難。因一小撮人利益問題,但係Lego公司想去處理其實都不難。
我都好想香港有Lego Shop !!!我都好想香港有Lego Shop !!!我都好想香港有Lego Shop !!!

作者: donnysam    時間: 2014-2-9 22:55

好似好多人买。。哈哈
作者: ryen    時間: 2014-2-26 21:06

係咪國产嘅启蒙呀,我樓下好多,以前我都買錯
作者: ryen    時間: 2014-2-26 21:08     標題: 回復 53# 的帖子

其实玩具反斗城都有,但大盒啲嘅lego真系少见,可以话百年难得一見
作者: ryen    時間: 2014-2-26 21:10     標題: 回復 9# 的帖子

上水多到你o嘴,周街都系
作者: asdf1234    時間: 2014-8-12 20:20

花園街222(街尾入靠左)
作者: team388    時間: 2014-11-1 12:47     標題: 造福了人羣!

花園街222(街尾入靠左).油麻地/旺角都遍地開花!

造福了人羣!

仲出了好多款式吖! 武器又多 Very good!
作者: LeTown    時間: 2014-12-25 14:36

香港的真實情況就係梗
作者: meowmeowmeow    時間: 2014-12-27 00:52

而家連mini figure 都有啦
成盒黃色
16 in 1
作者: pixelplus    時間: 2014-12-30 09:50

日本Megabloks質地都麻麻~
作者: team388    時間: 2015-2-11 12:48     標題: 深水涉福華街 Too many

而家連mini figure 都有啦
成盒黃色
16 in 1

Three months ago  ^^ ^^

深水涉福華街

I found too many copy and military figures very cheap and good for weapons parts.
I brought too much military and Lord of rings figures so cheap $7 per box
I brought Dragon soliders as same as 2014 Dragon.

Lord of ring 狼騎 $30 only

作者: meowmeowmeow    時間: 2015-2-11 23:26

旺角有間兩蚊店
成個display 櫃
水署附近 穚底

多到可以同 aa 個人仔展相比
作者: team388    時間: 2015-2-16 18:13     標題: 回復 65# 的帖子

Really So good?

Is It cheap?

Do you have address?
作者: MrBump    時間: 2015-3-4 21:36

好多地方都有NOW
作者: team388    時間: 2015-4-18 10:26

Buy the parts is so cheap and good!

e.g : sword. gun, ...........................etc  so many many good price parts
作者: wongweilan    時間: 2015-6-27 11:23

正版禁貴翻版肯定有市場拉~
作者: nihao2009.du    時間: 2015-11-28 17:45

Do you have address?
作者: battermen    時間: 2016-1-7 03:10

炒價實在高得過份啦,造就左國產貨

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://www.minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0