標題: Lego 今日次貨睇真D ! [打印本頁]

作者: team388    時間: 2012-8-17 10:05     標題: Lego 今日次貨睇真D !

可以分享一下 Lego  品質的過去同現在!

最近一個故事分享,你能看到個獸人盾的哄嗎?18-FEB-2013

盾之戰 (1) + (2) + (3) + 後記 + Mo On Cz 砌法分享一個寒冷中午,蘇菲亞共和國,奥的加河蟹伯爵。

QQ 地要創新! 睇嘢啦喂!

最新的火炎炎設計!跟着要推及擴充軍備,人來!

人來!人來!

河蟹大人,你叫人是不來的,安酉理酉獸人總管來到講應叫獸人來!先會有獸人會來!

奥的加河蟹伯爵就講咗D 問安的說話 "@#%$%^^&**"
安酉理酉獸人總管,

奥的加河蟹大人有何吩咐!

我發明咗獸人之盾,可以防護得好好,戰爭一定打勝!現今

蘇菲亞共和國可以發財同擴張!哈哈!

安酉理酉獸人總管 : 但係個盾好似有D !

奥的加河蟹伯爵就講: 多事!做就做啦!增加人手吖!死蠢!

安酉理酉獸人總管 :係!

獸人兵增加至,因為

安酉理酉獸人總管做自己嘢又落咗格!

獸人兵增兵一個獸人兵!咁多!

生産主管黑加斯

話個盾品質好似有問題呀

安酉理酉獸人總管大人。

安酉理酉獸人總管: 有乜Q ,是但啦!照做照生産生産出來就算吧!

生産主管; 係!

生産主管黑加斯

心想是是但但豉油撈飯,話知你去睡睡做元帥!生産主管黑加斯,睡覺好健康!ZZZZ...... ZZZZ

MOC  亞高巴巴工廠 Mo On Cz 型創新型設計!艾朗西大陸元年5月建成!

奥的加河蟹伯爵設計的火炎炎型的獸人盾正在艾朗酉大陸嘅亞高巴巴工廠瘋狂地生産!!!

亞高巴巴工廠瘋狂地生産火炎炎型的獸人盾!

火炎炎型的獸人盾生産的近照。亞高巴巴工廠 火爐MOC Mo On Cz 設計款式獨特,火爐火力威猛。

後期搜記:

亞高巴巴工廠 火爐MOC Mo On Cz 設計,融合咗歌得式,加利多多式設計而成。

年半前見過Mo On Cz工廠設計朋友,而家先得閒係箱底揾出來post 吓。

下期有晉國的邊防部,北方大山地防區分離主義軍出塲。令敵人見到頭痕頭痛的部隊,軍中格言 令敵人 "分崩離節,摧心斷腸"

本帖最近評分記錄
  • 羅馬兵仔 人仔倉資產        +5 謝謝你的分享 2013-2-4 23:51

team388
人仔倉VIP會員

2#發表於 2013-2-6 10:09         只看該作者

盾之戰 (1+ 2)

安酉里酉獸人主管心想
D 獸人眼睛係弱視的,睇不清楚的應該無問題,生産出來就係咁,偸雞偷懶誰人會知!^^ ^^

晉國的邊防部,北方大山地防區分離主義軍 (副務部)

一個分離主義軍衛兵報告:助理副務部副主管大人,發現了蘇菲亞共和國的擴張計劃,由奥的加河蟹伯爵
研發發明的MOC Mo On Cz 火炎炎獸人盾,據聞盾靚防護力強!準備大量生産投入獸人軍團。

分離主義軍衛兵:
用咗二個蘋果換來的!

副務部副主管:拿來睇睇!咦個右部上面有一個喎!
副務部副主管手按按,盾有裂紋!

副務部副主管:呢度防護較弱,一摸有裂紋,盾品質素質十分差,相信一定係生產時監控失誤所致!有人偷懶同偸工減料。

分離主義軍衛兵: 但係呢個盾係出自亞高巴巴工廠

副務部副主管: 吓!真的嗎(國語)?亞高巴巴名廠艾朗西大陸品牌喎。十幾年前仲申報咗全世界七州八洋,有艾數零零十十減一號認証添!

分離主義軍衛兵: 盾係由安酉理酉獸人總管主理生產。

副務部副主管:難怪!難怪!好!傳令一軍第四團第85副務部中隊,明日早上8時30分準時集合!記住通知大家要吃埋早餐,吩咐廚房燕麥加蛋糕,奶茶小甜,食完九時零三分進攻!我帶隊!^^

副務部副主管: 仲有 軍號 " 旗令,無盾 "

分離主義軍衛兵: 係!大人!

team388
人仔倉VIP會員

3#發表於 2013-2-6 20:29         只看該作者

盾戰 (3)天矇矇霧霾霾,一個三分晨鐘早上。

晉國的邊防部,北方大山地防區分離主義軍 (副務部)第四團第85副務部中隊集結!

晉國分離主義軍副務部大軍壓境,獸人兵仍然得三位,亞蒙,亞太亞奇守住 Mo On Cz 亞高巴巴工廠。

" 旗令,無盾 "
9 時零3分 突然!(國語)  ,分離主義軍 衝吖!殺吖!" 旗令,無盾 " 衝吖!殺吖!

亞蒙奥的加河蟹伯爵研發發明的MOC Mo On Cz 火炎炎獸人盾以為盾靚防護力強火炎炎獸人盾擋一擋,可惜是有哄部份裂開,劍尖刺向亞蒙面前!

亞蒙,嘩的一聲!掉頭就走!走吖!

其餘亞太同亞奇走得仲快!

亞奇被追,大叫救命!救命!

剛剛如厠又大不出的 Mo On Cz 計劃安西里西獸人總管,黑仔黑仔撞正分離主義軍添,慘啦!救命!

分離主義軍全塲Clear !

副務部副主管: Good! 試試個新圓形盾先!

奥的加河蟹伯爵剛剛吃完早餐!大搖大擺咁行去Mo On Cz 亞高巴巴工廠

副務部副主管: Hi! 咁正!奥的加河蟹伯爵你好!幸會!幸會! ^^  ^^ ^^
奥的加河蟹伯爵: What? 咁亞,亞同亞呢?

副務部副主管:佢哋都走咗啦!

奥的加河蟹伯爵: 都係呢二曰研製緊MOC Mo On Cz 基甲二型蕉皮流馬運輸車,二日都無大便!
真係 Mo On Cz !黑仔!黑仔啦!杰過黑仔傑!

奥的加河蟹伯爵: 哼!究竟你想點?

救命!救命!救命!

副務部副主管: Hi! 奥的加河蟹伯爵你好!Mo On Cz 火爐火咁正好用來BBQ燒烤最好!燒烤最好不過!^^ ^^ ^^

奥的加河蟹伯爵: 救命!救命!

副務部副主管:好可惜因Burget問題無西蘭花,如果有加埋隻鑊,罩罩油加蓧葱,葱花抄蟹片仲正!^^ ^^

然而奥的加河蟹伯爵並未死,半蟹熟咁走咗,燒熟咗一半,走!走!走!半生熟嘅奥的加河蟹伯爵正蟹蟹咁行!行返去蘇菲亞共和國。
奥的加河蟹伯爵 : 哼! I  WILL BE BACK!  ><"

MOC Mo On Cz 工廠重新制盾,但炒咗主管黑加斯,用新主管泰爾基斯,生産咗一批正正圓盾仲有酉蘭花標誌圖騰添!

新主管泰爾基斯原來係黑加斯表哥,咁艾朗茜大陸 MOC Mo On Cz 亞高巴巴工廠會不會再有事發生!!!

多謝收看,謝謝!

songwm
人仔倉會員

4#發表於 2013-2-7 10:26         只看該作者

哈哈,樓主真幽默,我看得很開心呢,尤其是煮螃蟹。

另外,那個火爐的設計很棒。也很羨慕妳有那麽多6918鐵匠(我才一個,後悔沒多買)

team388
人仔倉VIP會員

5#發表於 2013-2-7 12:43         只看該作者

後記:

十分可惜揾不到 Lego 橙色的蟹仔
首先謝謝上星期Ching 換咗隻紅蟹仔比我!Thanks! ^^

攝影技術的突破!用咗蕉能相機 Mo3000,蓋沙鏡 沙沙龍技術拍攝
想拍攝得似米普諸拉獎的山漬拍攝技術

此圖名叫做
“炎蟹之淚” 滴眼淚係圖中可見到嘅,反光個點就係!睇唔到都幫不到你!
真係十分可惜!無Lego橙色蟹仔,Lego紅色蟹太上鏡。做不到深層次變化效果!燒之前同燒之後!!!

補充補充呀 !奥的加河蟹伯爵除咗有眼淚外,有瀨尿吖!右下有尿漬一處!

不知道舊時點,菲雲堂,百花園,念慈庵,高佬里,肥仔堂有冇橙色蟹仔買呢?

可惜突顯不出主角
亞高爸爸哄次貨的獸人盾上。隻紅蟹仔只係閒角,十分盼望會有哄的蟹仔出現,變色都可以!最好有白色黑色添用嚟做故事閒角最好不過的!

分享之前成品的拍攝花絮,有晉國龍軍駐守,此時未有修改的嘉利多多形式設計,

閣下可見到香蕉,蘋果同餅添!可知制作嚴謹的MOC Mo On Cz 設計!

team388
人仔倉VIP會員

6#發表於 2013-2-7 13:11         只看該作者

回復 4# 的帖子謝謝!SONGWM Ching 不知道舊時點,菲雲堂,百花園,念慈庵,高佬里,肥仔堂有冇橙色蟹仔買呢?
6918 是一般的鐵匠來。

SERIES 9 隻皇冠騎士(口亞色) 個隻騎士用來做石裨像就幾好!這隻騎士顔色真令人失望!只可作為石裨像。

team388
人仔倉VIP會員

7#發表於 2013-2-10 13:42         只看該作者

MOC Mo On Cz 信痔痔瘡護理中心,三叔公太平洋聯合社及大眾花園十九路北方委員會讚助!

讚助商:委員會讚助!

讚助!

亞高爸爸廠房MOC Mon Cz On 主管,飛,基,明作講解,但飛,基,明三位因無酬金而無返工。又要做自己嘢所以無嚟!

由於又係無Burget誠聘咗蘇菲亞共和國鄰國小太陽英花國
MOC Mo On Cz大師大路口洋二文不多次郎 San比咗少少分享意見

Moc Mo On Cz分層次火炎技巧解構由深出入淺

No. 1 一粒紅色圓磚已不簡單!利害!由深出入淺

No.2  二粒紅色圓磚已有變化不簡單!利害!

No.3

No.4 四粒不同顔色圓磚已有不同顔色色澤變化不簡單!利害!!

No.5

No.6

No.7  多粒混合不同顔色圓磚已有不同顔色色澤變化!利害!!

No.8 多粒混合不同顔色圓磚3D砌成重叠又重叠已有不同顔色色澤變化!利害!!!

No.9 依後用多粒混合不同顔色圓磚3D 3C砌成深層次色彩混合效果技巧!

大家可以砌砌成不同形形式式無窮無盡嘅MOC Mo On Cz 作品

真係講多亞高巴巴Mo On Cz 名句 : 亞高多創意,粒粒考意思

Moc Mo On Cz分層次火炎技巧解構由深出入淺

Mo On Cz大路口洋二閔不多次郎 San:貼士:
MOC Mo On Cz砌砌方程式*&*+ 3.7% - 7 /Mo3000=r*k – On 8 + Cz 9/5000

由於又係無Burget誠聘咗蘇菲亞共和國鄰國小太陽英花國
MOC Mo On Cz大師大路口洋二閔不多次郎 San比咗少少意見
編輯關係删減咗Mo On Cz大師大路口洋二閔不多次郎 SanMo On Cz 作品同習作,有機會時補返比大家!有時候上Mo On Cz book有時有得睇嘅。

大路口洋二閔不多次郎 San結語咁講: 其實應該多謝我的幼稚園補習啟蒙老師亞歷士波斯富修蘭士曾經咁講過 : 磚不在多,志在砌意。今日我有咁嘅MOC Mo On Cz 成就要好多謝老師了!

仲有二款晉國大山地MOC Mo On Zc 爐,大概係3年前砌成已鋪滿塵!
一個爐燒雞比,一個爐烤餅。

No.10

No.11

No.12

No.13

No.14

副務部副主管:沙鍋大師講過 :  “爐不在於舊,用料為主要

副務部副主管: ””蘇菲亞共和國嘅奥的加河蟹伯爵。

這二個MOC Mo On Cz爐燒雞比,爐烤餅設計Mo On Cz朋友有福了雖然都鋪滿塵,無問題!而家同各位講解 MOC Mo On Cz 砌法分享!由深入淺。最難最難係買磚,咁貴!過咗呢步就容易了!

請留意下個月or D 時候由亞高巴巴太神奇報特別記者利公民報導,四格就能道出 MOC Mon Mo On Cz 精神由來!敬請留意,萬勿錯過!

.

lacsun33
普通用戶

8#發表於 2013-2-13 18:26         只看該作者

樓主幾識攪笑!

team388
人仔倉VIP會員

9#發表於 2013-2-14 17:07         只看該作者

回復 8# 的帖子一般般攪笑! ^^ ^^ 希望你會喜歡!

joehon
普通用戶

10#發表於 2013-2-14 17:17         只看該作者

好笑,,好攪笑...睇得好開心...

古時: 草船借箭現時: 徵文蟹現

^^ ^^

本人不是完美主義者,只是一個普普通通的消費者。為應該有的權益而講。

22-Aug-2012  Update 估計資訊
純估計,不知道是否對or 錯的?
估計一是都生産咗知都推出市場先!
估計二冇做到以上程序!
估計三這件産品就是這樣!
估計四本身完全不知道!

估計 5.  $$163 提供,謝謝!
On lego box, you can find out there are many manufacture countrys. Different country will have there own culture.

有冇其他見解同估計?

如果Lego若不是一個好的品牌,品質是受到普羅大眾認知的, 但是Lego 玩具本身已經不便宜,一般的小孩子想買也非容易(年幼時也經歷過,付費不起),現今打工仔也感吃力,幾佰元買盒玩具回來開開心心玩!價錢貴都算了都買回來,但求是開心減壓吓!連小魯班,大陸一些本地品牌的盾都冇哄喎老友,人哋都做成咁樣。(不計其含鉛量先)
Lego 品質嘅粗疏,一次又一次真令人感到失望。

2012年度 Lego 次貨 Hom (哄) of the rings 的分享

係 Lego Hom (哄) of the rings  Item no. 9741 & 9474會揾到獸人盾 又有哄!

獸人盾 又有哄,我買了9472 同 9471 ,開咗盒9471發現2個獸人盾次貨 又有哄!以上是龍軍UFO 頭盔的哄!

都不想提個的塑膠收水部份,先提個次貨
哄先!次貨品質價錢都不知怎樣去衡量!

哄 of ring!   lost of ting!   *   Ting者  次貨笨賊!
係 Kingdom 粉紅色獅子軍 Item no. 7950  同 Kingdom Lion Battle Pack 便會揾到!
上次2010年在Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨獅子軍偏粉紅色次貨
,缺仵等。

Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨 係 7948,7946, Kingdom Dragon Battle Pack便會揾到

生産時嚴謹些便可以避免問題。冇QC 之過!,我不知道 Lego 生産程序守則如何,但連SGS (一間品質檢驗檢定機構) 標準都缺乏嗎?好普通嘢嚟喎。 我仲有些擔心的是含鉛的標準,一般人都知道啦!大陸祖國生産一般既有程序,程序就有但操作的也難看到。當$$蒙眼時有標準可言?看到了內地生産模式就嚇暈你,若不是那會有咁多人落嚟買奶粉!題外話。(並不排除在海外,如果是外地生産仲更應炳多幾句添。)

善意的提醒
調教温度同壓力個哄就不會出現,調好温度同壓力先生産就冇問題的,(女維京盾又不見有哄?) 不要生産咗比你就算,咁好的 Lord of ring 人仔做得咁好咁正,仲係咁求其疏忽做成咁。幾佰幾千元買盒玩具來玩,駛錢要開心買到好品質來玩自然開心,公道自在人心。次貨 的獸人盾接受不接到就自行决定了。

大家看看! 有買到的朋友和倉友們也看看注意吧!成個次貨哄係在盾的左頂部吖!

The black shadow on the Left hand side top of the shield. Opened 9471 I was found 2 pcs shield all of them like this.
Black shadow Bad quality!

以上用女維京人的盾作對比,就知道D次貨
哄是什麼了。

一個Lego生産優良的冇哄的盾 。

25-June-2012
Kingdoms Chess ,
事實上此chess盒的 狮子兵係偏粉红色的 次貨

(—) 狮子兵係偏粉红色的。D次貨 可以向Lego.com or 香港Lego公司 換番正確的白色獅子兵。7950同Battle PacK 便可以揾到卖Lego 偏粉紅色的獅子兵 次貨'
(二) 以往的Lego kingdom 有哄的次貨龍軍UFO頭盔 出現係7946同7948次貨 可以向Lego.com or 香港Lego公司 換番正確的龍軍UFO頭盔

>"
同發現龍軍UFO頭盔是有的那種哄? 又會在Lord of ring 的獸人盾找到了,看到又是Lego 的品牌品質又是這麼差!

先比大家看看有次貨的産品是怎樣的!

Please see the attached helmet to you. Please see the quality.

係 Kingdom 粉紅色獅子軍 Item no. 7950 同 Kingdom Lion Battle Pack 便會揾到!
Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨獅子軍偏粉紅色次貨

Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨 係 7948,7946, Kingdom Dragon Battle Pack便會揾到

作者: james03181973    時間: 2012-8-17 21:23

非常同意
不過亦建議大大勿太執著
本人當初比閣下更嚴謹
但越玩越化
人無完美,何況玩具
比著以前,你個維京盾,
我也認為有問題
因圖案印歪了
其實lego從來都好多不知所謂
尤其是printing
現在的人仔上下身圖案併唔埋常有
肉色頭人仔同個身的肉色多數有色差
抽人仔頭幾個series人仔腳有圖案的話,企直是會穿崩的
拿2代女泳手與8代女泳手比較你就明白
還有許多torso設計是半個腰帶扣,有上冇下
只可以講別太認真,以免貼錢買難受,傷完財再傷身

p.s.唔麻煩有得換當然好,冇的話,次的當戰損or擺後面其實唔多覺,反正大把兵,right?
       有時間約埋玩城堡大戰好過啦!
作者: team388    時間: 2012-8-17 23:30

JAMES03181973 Ching,都算你有D吉士。

小弟並非執着,Lego 品牌品質做得差,仲要消費者向佢說明你的品質有問題呀國際品牌,Lego都丟臉啦!品質差是事實,非十隻八隻係咁!
Lego人仔如賣$10元一盒,我就由佢啦!(以小魯班,啓蒙價錢),Lego佢賣成8倍價錢人仔成$80老虎都係假照打!
這幾次顔色同個哄的而且確係差,佢估消費者是阿炳呀!
作者: james03181973    時間: 2012-8-18 00:28

我覺得唔關平貴事,差就係差,事實擺在眼前,冇得拗
之但係,值唔值得為佢嘅差劣枉費心力先?

曾幾何時,我買cd會即拆check有冇花有冇哄
買波鞋我會拎幾對睇吓左右對唔對稱,d線有冇車歪車漏
慢慢我發覺好煩
同埋當我越仔細去睇,就越發現多問題
終於我明白大量生產的東西,是一定有瑕疵
只係你有冇去發掘出嚟
或者呢啲唔係執著,係我庸人自擾

另外,我又發現身外物過了一段日子就會變得不再重要
這幾年,我每星期丟一對波鞋
nike又如何
唔著擺得耐係會自動溶解的
儲波鞋的朋友就會知

而無論你玩乜嘢大牌子玩具幾貴都好
必有sad貨,bandai如是,hottoys如是
儲耐咗,著衫公仔d皮衫又係會自動溶解
聖衣電鍍會氧化

作為消費者自然感不快
但只要有人買,商家繼續賣
除非全世界一齊罷買
否則他們只會告訴你這是玩具,不是藝術品

lego品質一向都不是好好
要不BL賣家就唔會在store policy保障自己講明new not 100%mint
有花痕,有印得唔好都係lego廠問題
可想而知有瑕疵不是新鮮事
淨係今時今日,都冇pack好人仔同印刷件,任得同d磚撞
說明書都唔係全線有包,但個盒就老蓮咁大
就知lego唔係咁睇重我們緊張嘅嘢
在他們眼裡,玩具嚟啫,why so serious?

所以都無謂勞氣,玩係要開心
接受唔到放晒佢算數
趁未爆煲仲有人接貨

老友,take it east啦!
可能廿年後,d人仔爆晒手又爆晒身lu
作者: team388    時間: 2012-8-18 09:03

JAMES03181973 Ching 唔關平貴事,差就係差,我以一句到尾,咁你又不去玩小魯班,啓蒙?價錢平好多添!
(我玩係品牌,品質,安全。) 咁閣下呢?
利之所在嗎?

CD, 波鞋買時候我會睇係咪好的先買免回頭换。
其他品牌bandai,hottoys我無玩我不知道?其他的品牌玩具or日常用品之後日子耐了時長了而耗損合理(time value),Lego 亦然!

有哄的龍軍頭盔,獸人D CHING post 相都見到!
由我買Kingdom回來玩時,請問閣下都有玩castle的,我一向玩的KINGDOM 獅子兵由白紅 (TIME VALE )即時獅子兵由白紅成為粉紅紅,顔色錯了放後邊,你的想法都好好呀!國民教育正缺你呢一種人人材。

有事隱藏,隱惡揚善。河蟹,庵仔,搖尾就多 Ching 不喜勿插!

品質有問題就要出聲向Lego 换回正常的,這是消費者的權益。這是我開此POST的的。明不明白?懶懶地而家先出Post 同各位分享。真係抱歉!

非真實(寓言故事)
當幾位星戰X Ching買盒 8084 白色白兵,開咗盒 白色白兵變米色兵時候,米兵放後邊,白色放前面。相信持續下去也會有這一日來臨!

首尾相對,寓言故事。

作者: otiga1    時間: 2012-8-19 11:27

你開此POST的目的係講來講去三覆被,因為得唔到認同要死撐下去
講來講去那幾件事, 悶唔悶呀? 都叫你寫信去換,換到咩OK囉! 換唔到講多100次都都改變唔到LEGO D品質有問題!
最後你想玩咩又係要買下去囉
作者: 阿生    時間: 2012-8-19 14:00

買咩野都會有風險架喇!
想追求完美?
一係你唔好開盒,眼不見為淨,
一係你開盒後發現邊幾件parts有問題既,
自己去配過件靚靚仔仔既!
作者: alpha    時間: 2012-8-19 17:02

以執著來講 可能對 樓主 本身有點負面的講法.
或者可以話係一個堅持.

上面兩位倉友的睇法有未為錯. 其實我同上面兩位倉友睇法有相點點相類. 因為有關的討論已有幾個星期, 但亦希望從一方出聲.

我發聲係因為見到James 倉友的兩次回應 意思都想 開道樓主.

之前發過兩次信俾LEGO 分別為 錯件(六月中) 及 一盒 US99.9 的LEGO 內部packing(七月尾) 問題, 佢地都正面答我及 寄回正確物件給我.
我覺得佢地係部份問題 肯跟進.

樓主, 其實 對LEGO 提及 "調好温度同壓力先生産就冇問題的", 或者對制膠的程序想多討論.
但製作問題, 可能係LEGO塑膠啤模 設計上跟本 無法好完美 啤到件 "獸人盾" 或 "UFO頭盔" 無問題.  除非唔啤哩樣件, 整個設計改了.

簡單點講, 大家都識.  如果想整件膠, 中文 回 字 (冇實物, 大家聯想下), 中間個口字無法與外邊個口字 聯合埋, 唯有係兩個口字之間做o的connection. 咁個塑膠啤模先啤到.(大家或者樓主會否投訴個回字唔似樣)  當然LEGO 的塑膠啤模好複雜好多.

點都好, LEGO 係哩類設計有錯重應該冇得改善(見上次倉友貼封信係遊花園, 唔係我收過果兩封straight forward 就知呀), 大家知道. 買唔買, 各自諗.

所以引用倉友 在帖#2 講 "只可以講別太認真,以免貼錢買難受,傷完財再傷身"
我都唔想大家開心的玩, 但開火的討論.  LEGO 的錯, 所以...

樓主, 唔好太堅持喇, 睇LEGO 封遊花園信, 用心神玩其他Set 重好呀.

我表明立場, 我唔鍾意"UFO頭盔", 所以Kingdom Box Set 外, 我所以另外買的Kingdom 兵都係尖頭盔.  LOTR 真係好貴, 所以"獸人盾"與我無緣, 我只買牆景, 重集齊了. (9471x4+9472+9473+9474+9476)

作者: team388    時間: 2012-8-20 12:45

我的目的是給人仔倉的倉友及觀看此論壇的人,知道這以上幾款Lego 品質差係主要的目的,
我非要別人認同!無需要別人的認同!認同用來做乜!
回應埋河蟹(和諧)的蟹文, 我懶! 我十月先去信LEGO換, 不要你為我粗心,不過謝謝你的假設我send信比 Lego換。^^ 多謝你的熱心啦!十月先去信!

JAMES03181973 Ching 等你的回覆吖!你縮咗入店? ^^ 遲D走來向你say Hi! 咁約埋你玩城堡大戰好嗎?嗱係你講在先,唔好話我屈你機呀!^^
河蟹(和諧)Ching 相信你仲未有冇哄的獸人shield ! 我只係將以上幾款Lego 品質差劣展示衆人面前!你又無開店,你利益多麼?至於你話我要人認同我,我一D都無咁需要的, 因為我只是將以上幾款Lego 品質差劣貨品展示衆人面前enough,差不差各人各有自由定案,有次貨只有對大衆有利,店店就差DD,次貨價又能炒上多少。^^

生Ching 你好!(又同你們又say Hello! 了)
呢D 都是生Ching 的主意常中一D提醒,佢用後期效應買了之後,如果係我就用即時效應,買時開盒先睇清楚,驗明不是次貨先付款,開咗盒係次貨比番佢。冇問題先買!是否會更有效應,全是消費者權益。
(大眾福利利益就有)

Alpha Ching 你也說何必太認真!認真D好,係對大衆買Lego玩家有益的,對持貨者(店)如斗斗城,店店就相反,因為比人知道是次貨,你話個價怎樣炒上。正如黑暗不喜歡被光照出來,暴露出來!
産品質素是可以調正的,比多一個例子你,從Lego series 5 gladiator 羅馬鬥士的圓形盾,盾都是gray color 冇哄,9471 ,9474 獸人盾只是Lego 生産咗,是是旦旦便算。
至於龍軍UFO 頭盔的哄,係獅子兵銀色UFO頭盔你能見到哄嗎?請你說一說?能看到嗎?Have 哄 production problem ?  Tell me !

我說的全部有實物在手。你們有的只是叫我不太執着,以免損害你們的利益是嗎?^^
Lego的品質質素不好與人無由!

作者: $$163    時間: 2012-8-20 14:14

Hi team388 C Hing,

小弟是河蟹人, 也十分讚成1/10的盲目愛國!

小弟開始感受到你心中的道理!

作者: otiga1    時間: 2012-8-20 17:50

回河蟹Ching d 隱語已經知你係想打出面d賣家啦! 你覺得人地好好搵唔抵得呀?你自己d貨走唔到心急呀?閣下咩又係一個打電話比人叫佢幫你係自己買賣post推高之人,做咩係度冷清高呢?我唔知話緊邊個呢?我懶呀,自己想啦!
利申:LOTR我等埋十月睇下出什麼先決定儲唔儲!
作者: team388    時間: 2012-8-20 19:02

次貨的價值令炒的價值低落,Kingdom Castle UFO 的 哄,粉紅獅子兵 & HOM  of the ring 獸人Shield有問題就炒不起了!好事來的可以向LEGO 換番大家先至好!特別係玩城堡的倉友,係咪正?^^ 平玩好定貴玩好!
只是的是這一批Kingdom Castle UFO 的 哄
粉紅獅子兵 & HOM  of the ring 獸人Shield有問題是very good!價值自然低!
相信Lego 次貨睇真的是有益於大衆!換番好貨係咪正,唔駛價咁高!
河蟹Ching師兄又可以說是又是去講三覆被。係咪!  

生Ching 的善意的提議 ,加強少少效應大家覺得可好?大家可以分享一下。
呢D 都是生Ching 的主意常中一D提醒,佢用後期效應買了之後,如果係我就用即時效應,買時開盒先睇清楚,驗明不是次貨先付款,開咗盒係次貨比番佢。冇問題先買!是否會更有效應,全是消費者權益。
(大眾福利利益就有)

作者: chanying13    時間: 2012-8-20 19:45

我玩左30+年LEGO.  這是玩具工業, 不是航天科技,   有個哄幾咁正常!?  

消費者權益?  以為俾左錢就可以要求最好既野?   即係你去買棵菜, 有無同個阿嬋講要塊塊葉一樣大呢?   你覺得物非所值, 咪買第樣囉, 這才是消費者的權益啊!
作者: team388    時間: 2012-8-20 20:27     標題: 回復 13# 的帖子

CHANYING13 師兄玩左30+年LEGO。相信你也有獨立建解。我只玩了三年尚淺。

不過今次KINGDOM一些由初初 獅子兵由白紅成為粉紅紅,品牌品質是這樣的麼?(我玩品牌,品質,安全)

駛錢都要覺得有價值,我買SET,CHESS都駛咗,也買了其他Lego咪買LORD OF RINGS 玩都出事,你話啦!用市場力量懲罰製造者也是有效的方法之一。

Lego 係2010年龍年頭UFO頭盔就有哄,我有投訴,其後Lego 公司生産另外一批無哄的頭盔,才是企業應有的承擔。

個人只玩Castle,所以對此十分看重。玩的不是品牌,品質,安全玩Lego做乜!如果不是的話這裏便成為小魯班倉,啟蒙倉!

我是個玩Lego Castle,收藏,賣買的玩家。

作者: wyhkenneth    時間: 2012-8-20 20:28

好同意樓上話:覺得物非所值, 咪買第樣囉...

適度的消費者權益可以爭取...但有時太過火就會有反效果...唔怪得有D外國人好驚同某些地區既人做生意...香港市場先得果700萬人, 樓主唔好搞到LEGO覺得香港人好煩就得...
作者: $$163    時間: 2012-8-20 21:50     標題: 回復 11# 的帖子

Hi otiga1 C Hing,

請問11# 的帖子中提及的 "河蟹Ching" 是否指小弟?
作者: $$163    時間: 2012-8-20 22:21

今天因此topic "Lego 今日次貨睇真D ! " 看過 Lego Progess report 2011.

http://aboutus.lego.com/en-us/ne ... -library/documents/

message inside:
point 1,
Quality systems in place
The LEGO Group imposes high standards on design,
development and production of LEGO products. All
LEGO play materials comply with the European and
the US toy regulations. All play materials must as a
minimum comply with all toy standards, national as
well as international. Our ISO 9001 certified quality
management system forms the basis for quality control
and continuous monitoring. The system ensures
quality through random sampling, including counting
elements, building models and assessing moulding
quality. We want to ensure that external partners comply
with our guidelines not only with regard to quality
and safety but also with regard to our strong opinions
about children and play.

point 2.
The Value-Quality is one of  four promises are defined as part of our LEGO® Brand Framework

point 3
We believe that
the LEGO Group should produce and market
high quality products that last for generations
and are safe online and offline.

似乎也十分注重products quality!

所以team388 也有他的道理.

當然所有C Hing 也有他的道理.

作者: alpha    時間: 2012-8-20 22:23

引用:
原帖由 otiga1 於 2012-8-20 17:50 發表
利申:LOTR我等埋十月睇下出什麼先決定儲唔儲
題外話, 借問聲點解? 莫非等個價落?  不過我冇收集LOTR人仔. 養Kingdom 人仔已吃不消  

by the way, "有個哄幾咁正常" 其實有o的 1 x 4 定 2 x 4 係 Lego 凸面字都個別冇了Lego 字樣. (不過我砌完都唔記得係邊件零件 , 因為我冇咩記性)

作者: team388    時間: 2012-8-21 10:14     標題: 回復 17# 的帖子

$$163Ching 謝謝你!你的資訊關於Lego 的 ISO 9001都係好強的品質認定標準。

相信文字上 Point 1 , Point 2 & Point3 的標準,對 Lego 我所說的品牌品質,次貨品質,哄,顔色變樣。就可能有那個了。

Ching 們相信你們明白分享。我係一個玩Lego Castle 的 Fans,但我從來係不盲從的!說  yes!

(和諧)個位Ching你以前日思夜想要的權威認証,看有都出成咁次貨品質,你上多次這個網址看看吧!
作者: otiga1    時間: 2012-8-21 11:11

引用:
原帖由 $$163 於 2012-8-20 21:50 發表 Hi otiga1 C Hing,請問11# 的帖子中提及的 "河蟹Ching" 是否指小弟?
唔係指你,有D人比人講中左佢立心不良已經沒回應了!我係人仔倉咁耐真係未試過有人打比我要幫佢推買賣post囉!可能有人眼紅別人有大量拆LOTR強獸人賣自己冇先一而再,再而三copy and paste 係度睇真D! 由此至終佢目的都係打底個價,買前開盒睇左先?姐係唔靚叫人拿去做MIB賣?不如你入貨我同你買啦!咁難接受D QC問題真係唔好買或等下一水D貨睇下有冇bad QC再決定囉!

作者: team388    時間: 2012-8-21 13:54

本人不是完美主義者,只是一個普普通通的消費者。為應該有的權益而講。

(我玩係品牌,品質,安全。)

這Post topic "Lego 今日次貨睇真D ! "
$$163 Ching  你回覆得正確合題!

相信看過 Lego Progess report 2011.Ching都十分有用同知多D Lego 品質生産係有標準!若有埋中文文本仲正。

(生産之中明白也會有失誤),大家常識之中,生産並非係完全完美無失誤的。祇要有更改善便可讚!我之前也讚佢地Lego 龍頭盔冇哄!好!

大家看看2010年,産品都是重覆有哄!白紅顔色仍然係粉粉紅,以上所說的生産程序真係有程序同規劃,真係有些不解的次貨又再次發生,事實真令人費解。

其實係之前我也提到磚有收水部份,即是有凹陷也少提這些了。

純估計,不知道是否對or 錯的?
估計一是都生産咗知都推出市場先!
估計二冇做到以上程序!
估計三這件産品就是這樣!
估計四本身完全不知道!
有冇其他見解同估計?

(我玩係品牌,品質,安全。)
另舉一例子:
Series 6 人仔羅馬兵,也是我喜玩的士兵,個 小了點方形長D會更好。觀感品質感仲正這些便是意見了,我儲的並非盲從附和的。我年少時玩Lego Castle 見到Lego隻黑鷹兵係親眼見到實體係咁,其他人話佢係鷹來,佢個設計個樣係好難說服我係隻鷹來。

晉國的羅馬軍團軍旗! 鷹旗幟!
"
15-Apr-2012 此鷹旗幟並非Lego product : Lego design 尚未能有此能幹吧!好似是Mega 產品我也忘記了!Sorry!

羅馬兵團美中不足的地方。都是Lego 公司的選用。
(雖然盾牌是新造的,但是尺吋大些就好好多了)

方形盾牌的長度我就覺得好好多。

這Post topic "Lego 今日次貨睇真D ! "
至於說其他嘅(和諧)Ching 你開番個Post,相信回應你之時,令你有意想不到的驚喜,
包正!^^

我是個玩Lego Castle,收藏,賣買的玩家。

作者: chanying13    時間: 2012-8-21 14:19

我會傾向你的 "估計三".  正如我之前所講, 我不認為那是質量問題, 有個哄幾咁正常, 而無哄亦是正常.
作者: $$163    時間: 2012-8-22 00:22

Hi,
I have  two more 估計

估計 4.
After checking number of set per year by Lego. You will know the production line is heavy loading. Therefore, factory time is so critical.

估計 5.
On lego box, you can find out there are many manufacture  countrys. Different country will have there own culture.

In addition, I checked my technic 8043 set, most lift arm and plate part have "哄" too.

Let it be! "哄" is nothing in my standard.

I still love my technic 8043 set.  
作者: team388    時間: 2012-8-22 10:17

尊重Chanying13 Ching 觀點看法,謝謝!

$$163 師兄,謝謝你的回覆估計 4 & 5

lift and plate part  have 哄的圖片。可post 上來看麼?
(十分歡迎有其他fans同好,提供資料圖片,多些交流。

估計 5 容後我會探討一些。
作者: $$163    時間: 2012-8-22 10:39     標題: 回復 24# 的帖子

You are right!

互相尊重 is very and very important in this  "www.minifigs.net/forum"

I dun have photo site account ar. cannot upload my own photo ar.
作者: team388    時間: 2012-8-22 12:47     標題: 回復 25# 的帖子

$$163 Ching 中文回覆較好!謝謝!
若有圖片提供會更好!否則不能作為論証!
作者: $$163    時間: 2012-8-22 14:05     標題: 回復 26# 的帖子

I use Chinese hand writing, it is hard and slow, therefore, sometime I type English.

after Lunch,

I have new idea.

Aim of your Lego is 外觀美感!  
外觀美感 is very and very  important for you.
Therefore, you do not happy with "哄".

Aim of my Lego is "功能"!
Therefore, I still happy with "哄"

不如你直接 Call
香港LEGO既代理係
樂高香港有限公司 Lego Hong Kong Ltd.

可於辦工時間致電:2366 1515 聯絡LEGO(HK)

Hope you Happy!
作者: team388    時間: 2012-8-23 13:30     標題: 回復 27# 的帖子

$$163 Ching 既然用中文不流暢用英文也冇問題的!

$$163 Ching 係我係着重外觀美感品質質素之一。
你玩 Lego Tech 件,好用,實用變化多已OK!正如你所說有哄影响Noting!
顔色有不同我就不知道你個人接近受與否!

玩Castle Kingdom Set ,Kingdom Chess set 同一系列,顔色有不同,有哄同出現,另一Castle 系列 Lord of rings 又有哄。

我玩Lego Castle 我係着重人仔外觀美感同Lego 磚變化萬千,正!
外觀美感包括人仔,人仔兵器配件,排兵時候見到頭盔有哄,有哄,士兵顔色仲可以有二款,品牌,品質真係不知怎講得過去。

Thanks Blackeny 84 Ching 今日Post 的 Kingdom Chess 比我睇真D 添!
P.S 長形龍盾 顔色同三角龍盾 顔色也不同,都講埋 > <"。  23-Aug-2012

我定了時期,10月先email Lego.com, 上年我都是這樣,每逢這個時候剛巧正忙,一次過好過分多次投訴。

作者: $$163    時間: 2012-8-24 00:19

顔色有不同我就不知道你個人接近受與否!--- 我係接受

10月先email Lego.com, Wish you have a happy reply from Lego.com.
Hope you Happy!
Bye Bye!
作者: team388    時間: 2012-8-24 09:17

其實真係要多謝 Blackeny 84 Ching Post 的 Kingdom Chess 比我睇真D 添!
P.S 長形龍盾 顔色同三角龍盾 顔色也不同,都講埋 > <"。  23-Aug-2012

昨晚回家後開了四盒Chess ,全部獅子兵都是粉紅紅。全部都係在動漫其間買回來分別有二位朋友協助。

獸人盾有哄,龍軍的UFO 頭盔有哄,獅子兵都是粉紅紅,
龍軍的長形龍盾 顔色同三角龍盾 顔色也不同,會問埋。

信我會在下星期email 比Lego. com。真是想看看是怎樣回覆。

我在這裏只是談論分享品質素質,科技媒體領域廣大無邊際。
在家IP Block 了上人仔倉,請持份者請開番,謝謝!
若有犯規請明示!

作者: 愛麗絲公主    時間: 2012-8-26 07:09

正如溫生所說:"只有更好,沒有最好~"
雖然有時玩lego卻想怨為啥香港找散件要這麼難...沒信用卡就玩不了b.link,好心行貨商就給人訂件....比動漫展定高點點價,上去office填張表,大家不用煩......有時玩到真的想走歪路(啟蒙),人家香蕉只賣7仙人仔一條,在街上買lego香蕉跟到生果店買香蕉沒分別....只能說生果店應該便宜一點  有時買些透明件又會有明顯花痕  感覺上近年lego的"次貨"問題應該出在qc上~ 樓上估計四點似乎第一點明知照推出市場較合理,下一批再推不改可能趕起貨也許可能覺得只是小問題~

最後,lego始終都是玩具,買六千幾蚊模型都有qc問題,幾蚊幾亳一件散件有問題都是很合理的.......只可以說這世界成本上漲,就等於$賺少了,賺少了就要想方法填補......開公司的想看見的是今年比往年又賺多了?%,而非賺少了什至蝕本...如果喜歡玩lego,相信大家都會玩下去....

p.s.有時寄封信都是一件好事,有些人可能要被踢一下才會改一下
作者: team388    時間: 2012-8-27 10:18

愛麗絲公主,你好!
p.s.有時寄封信都是一件好事,有些人可能要被踢一下才會改一下

你估第一點明知照推出市場較合理,也是我估計之一,五點估計也有,的確一D都不出奇!

剛出差回港!這二天要影相了。星期三先出email ,因為要影相。

作者: 草上飛    時間: 2012-8-27 11:43

先唔講d 印刷件問題, lego 係膠黎, 一包包放係lego 袋入面, 運送途中d 件chok 下 chok 下, 真係有花痕好正常. 我自己玩過好多其他模型, lego品質我自己覺得唔算太差了....
作者: team388    時間: 2012-8-27 13:17

草上飛Ching,你說的是的一包包放係lego 袋入面, 運送途中d 件chok 下 chok 下, 真係有花痕好正常. 呢D也可以是十分輕的問題,大家也可以理解明白得到的,謝謝你的意見。

愛麗絲公主/草上飛Ching 相信你們都玩Lego 城市的,有冇D 別的 Lego 品質問題?

就我喜愛玩Lego Castle 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。
                                                        有哄的 頭盔同Shieid?
我這些 Lego  castle 次貨品質都是顯而易見的。
作者: team388    時間: 2012-8-29 09:09

這二天要影相了。星期5 or 4 先出email ,因為要影Lego次貨 相。

作者: kellyandkelly    時間: 2012-8-29 11:11

恭喜樓主,我相信你已成功發掘另一種玩LEGO的方向,小弟甘拜下風,希望日後有更多精彩分享!
作者: team388    時間: 2012-8-29 13:37     標題: 回復 36# 的帖子

kellyandkelly Ching 你好!我只係玩LEGO Castle,至於其他lego類別的starwar,city 都少玩,我玩的是要係品牌,品質,安全嘅産品。

有位$$163Ching 所提供嘅資訊 Lego 已係十分有高標準要求的國際品牌,可惜係連色都錯!産品有哄!我先post出來同大家分享交流信息,玩lego便會知多D莫盲從。

人家會笑^^ 你玩緊以上的係次貨嚟,就不好了。班兵排出來同款多色,頭盔,盾有哄!影相Post出來便睇到了!

Lego 生產程序品檢理應要更正一下吧!

作者: JACKYHAHA    時間: 2012-9-5 00:36

學到唔少野,多謝
作者: team388    時間: 2012-9-22 09:58     標題: Lego 8833 series 8 品質

引用:
原帖由 samsamt 於 2012-9-19 19:00 發表
很不幸確實有中國工廠的。特別是collectible minifig全部中國生產,852921/852922這2個KINGDOM兵包我也肯定都是中國生產,包括那些武器。

地址不遠,就在深圳

這事其實令人覺得很氣憤,因為那些工廠(我不知道是否只有一間),已 ...
Lego  8833  Series 8 的聖誕老人袍的圍邊是偏粉紅色的,海盗身體也是偏粉紅色的,生産同QC 是否眼睛有問題?

有否大大有買了可提供相!謝謝!
Lego 8833 series 8 品質

Lego  8833  Series 8 的聖誕老人袍的圍邊是偏粉紅色的,海盗身體也是偏粉紅色的,生産同QC 是否眼睛有問題?

頭盔有哄, shield 有哄!,偏粉紅色的獅子兵!大陸制造以上Ching 提供好有用!

我可能是色盲嘅!粉紅色的同白色分不到!!!!

玩 Lego  不是玩品牌品質真是不知道了!比人笑 玩 Lego 原來係玩緊同啟蒙,小魯班一樣水平品質貨咋。Lego 個QC同生産個位人兄 視力正常。粉紅色當白色!勁!

作者: team388    時間: 2012-9-24 09:10

作者: team388    時間: 2012-9-24 13:51

Hello! 有否大大有買了可提供相!謝謝!

作者: dennisdom    時間: 2012-9-24 15:50

先不要討論次貨既問題, team兄你講既粉紅色問題, 其實我一直都有留意到, 出現粉紅色既lego一定係紅底白印的, 好似你講既士兵, Series 8 的聖誕老人同海盗, 最近我仲發現spider man對眼都係甘, 個人覺得問題又唔係好大, 如果介意既c兄們可以特別留意紅低白印既lego, 唔好買就得啦....

而次貨, 我玩甘耐lego, 發現過有兩次問題出現, 一次係爛件, 一次係印刷問題, lego公司方面, 兩次都好快手同nice甘幫我解決左問題....有問題, 肯解決, 對於消費者既我梨講, 已經好足夠!!

team兄, 你呢個post想表達既野我明白, 都好認同, 但係作為玩具, 真係好少人甘理會lego既品質問題, 老實講, 所謂品質問題, 都係你同我把口講姐, lego大可以話呢d係正常生產出梨既產品, ok就買, 唔ok咪唔好玩囉! 有好多c兄對呢個post持有反對意見, 其實我知佢地本質上都係認同你作為消費者應有既權益的! 不過玩具即係玩具, 係你玩佢, 唔係佢玩你, 唔中意咪掉左佢囉! 唔好再起呢個次貨問題浪費你時間, 哂你精神啦~~~team兄, 有時間show off 下你d珍藏比我睇好過啦~~~
作者: team388    時間: 2012-9-24 17:01

Just talk color  問題出現係Castle Kingdom 獅子兵 :
獅子兵正確的色係白红色獅子兵。7950同Battle PacK,Chess set  便可以揾到卖Lego 偏粉紅色的獅子兵的 次貨。
就我喜愛玩Lego Castle 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^

利之所在嗎?有好多c兄對呢個post持有反對意見, 其實我知佢地本質上都係認同你作為消費者應有既權益的!
Do you know 有好多other people & 對呢個post持有對意見!

有時間show off 下你d珍藏比我睇好過啦~~~"  I don't want show off "  I havn't the shop! ^^ ^^.

Series 8 的 聖誕老人 同海盗係偏粉紅色的次貨! 正確的色係白色!

我可能是色盲嘅!粉紅色的同白色分不到!!!!
玩 Lego 不是玩品牌品質真是不知道了!比人笑 玩 Lego 原來係玩緊同啟蒙,小魯班一樣水平品質貨咋。Lego 個QC同生産個位人兄 視力正常。粉紅色當白色!勁!

利之所在嗎?縮咗的Ching

JAMES03181973 Ching 等你的回覆吖!你縮咗入店? ^^ 遲D走來向你say Hi! 咁約埋你玩城堡大戰好嗎?嗱係你講在先,唔好話我屈你機呀!^^

(和諧)個位Ching你以前日思夜想要的權威認証,看有都出成咁次貨品質,你上多次這個網址看看吧!

作者: chanying13    時間: 2012-9-24 17:57

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-24 17:01 發表
Just talk color  問題出現係Castle Kingdom 獅子兵 :
獅子兵正確的色係白红色獅子兵。7950同Battle PacK,Chess set  便可以揾到卖Lego 偏粉紅色的獅子兵的 次貨。
就我喜愛玩Lego Castle 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅 ...
越來越唔知你想點了.  
因為讀不明白你寫的東西....
作者: team388    時間: 2012-9-24 18:59     標題: 回復 44# 的帖子

不是的話,你會講嘢嗎?^^  ^^  不好意思,剛才回覆好多是懶copy & paste 咋!^^ 又用英文添!Ching我英文不太好請見諒!

先講一款Lego 次貨顔色問題出現在Castle Kingdom 獅子兵 :
Lego 生產的獅子兵正確的顔色係白红色獅子兵,我手上有是實物看看圖吧!
係7950同Battle PacK,,新買回來的 kingdom chess set 盒棋 便可以揾到Lego 偏粉紅色的獅子兵的 次貨。
我喜歡玩Lego城堡,買回來初時是白红色獅子兵,跟着買回來的是 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^這不是次貨係叫乜!

利益之所在嗎?有好多c兄對呢個post持有反對意見, 其實我知佢地本質上都係認同你作為消費者應有既權益的!
有些人看到也能夠知道何謂白色同粉紅色。你估佢哋係$$蒙眼,白色同粉紅色不分嗎?

Series 8 的 聖誕老人 同海盗係偏粉紅色的次貨! 正確的色係白色!
連聖誕老人紅袍白邊也成為粉紅色!不過看來更改為聖誕老人 婆婆也不錯!
各位我可能是色盲嘅!粉紅色的同白色分不到!!!!
玩 Lego 不是玩品牌品質真是不知道了!比人笑 玩 Lego 原來係玩緊同啟蒙,小魯班一樣水平品質貨咋。Lego 個QC同生産個位人兄 視力正常。粉紅色當白色!勁!

P.S 仲有一篇係講 Lego fake lego 生産咗,內容一些fake lego 更係旺角某商店鋪售賣,詳情方面我也記不太多了。但我只着重 Lego 品質質量。

利益所在嗎?縮咗的Ching!

白红色獅子兵,跟着買回來的是 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^這不是次貨係叫乜!回覆玩了30多年lego 的 chanying13 Ching
>

作者: otiga1    時間: 2012-9-24 19:36

總括來講,樓主分享了次貨的定義
到頭來...其實係一份哭訴! 因為當成隊白色獅子兵放出來有幾隻粉紅獅子兵,又真係好灰
所以不想展示出來, 因為唔係一間鋪頭...陰公,食左d死貨...點賣呀
作者: kellyandkelly    時間: 2012-9-24 20:38

我又咁睇, 其實呢位人兄執著於其他人覺得無聊既野(我都曾經覺得係), 都係佢自由, 其實仲有好多玩LEGO 既心得, 你可以執著到不共戴天, 例如玩LEGO 係咪一定要去到MOC 先值得表揚呢? 買返黎唔開擺係屋企係咪代表無玩LEGO 呢? 追求絕版貴到喊既收藏家又係咪不智呢? 大家都識叫人唔鍾意咪唔好買, 咁呢度係聊天室, 你唔鍾意咪唔好睇呢編文, 道理其實一樣!
作者: team388    時間: 2012-9-24 20:50     標題: 偏粉紅色的又來了

回覆 46#的(和諧) CHING
師兄不要為我休心了!謝謝!^^ ^^ ^^ (和諧) CHING 我儲是龍兵龍軍!知道實情情况的其他CHING早些 pm佢。^^ "  ^^!
(和諧) CHING看看我晉國城堡區我所Post 出來係乜,儲的是乜!^^ ^^ 內裏講得十分清楚!我們班人不會笑你的。

最重要的是:
玩城堡們朋友得知道玩LEGO 城堡係什麼素質大家笑笑吧!白红色獅子兵--->成為粉粉紅色獅子兵。這裏只是說出其中之一Lego 的一種次貨來。
玩 Lego 不是玩品牌品質真是不知道了!以前玩 Lego 就話係小學雞比人笑 ,我初初玩番仲以為品質品牌,見佢皇冠
都幾好吧!殊不知道原來 玩Lego同玩啟蒙,小魯班差不多水平水準品質貨咋。^^ ^^

作者: team388    時間: 2012-9-24 21:06     標題: 回復 47# 的帖子

我又咁睇, 其實呢位人兄執著於其他人覺得無聊既野(我都曾經覺得係), 都係佢自由, 其實仲有好多玩LEGO 既心得, 你可以執著到不共戴天, 例如玩LEGO 係咪一定要去到MOC 先值得表揚呢? 買返黎唔開擺係屋企係咪代表無玩LEGO 呢? 追求絕版貴到喊既收藏家又係咪不智呢? 大家都識叫人唔鍾意咪唔好買, 咁呢度係聊天室, 你唔鍾意咪唔好睇呢編文, 道理其實一樣!

我同意kellyandkelly ching 所講,這裏只是聊天室只是聊聊天,而我談論只不過是事實,Lego 次貨有實物有圖有証,
証明係事實。

公道自在人心!難窒悠悠衆口!
作者: chanying13    時間: 2012-9-24 22:51

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-24 21:06 發表
白红色獅子兵,跟着買回來的是 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^這不是次貨係叫乜!回覆玩了30多年lego 的 chanying13 Ching
既然明說是回應我, 那麼我也希望要發表一下我的看法.

首先想了解多一點的就是,為甚麼你所描述的情況就一定是次貨呢? 作為一件玩具---的其中一件部件上---的一個印刷,為甚麼會老化會褪色是那麼不可思議呢?  有人會對著雪糕大吼, 你為甚麼會溶呀!  你是次貨! 我是吃品牌的, 你是Hagan daz喎, 怎麼水平和品質跟牛奶公司一樣?  利之所在嗎? (若果大家看得有點一塌糊塗的話, 不好意思... 儘量忠於原著)  

阿Sir, 你在追求的甚麼高科技顏料或印刷技術?  我之前也曾回應過, 這是玩具工業, 不是航天科技,   幾咁正常!?  世間是否存在這樣的一種顏料或技術是一個問題,  要將這種偉大發明用於LEGO印刷要用多少錢是第二個問題.   另是否值得,是否需要用於玩具上是第三個問題.  (你經常問的, 利之所在嗎?  答:絕對是!)

自由聊天室固然可以自由討論,但思辯要從多角度,切忌鑽牛角尖,一味亂叫。否則免不了被訕笑 (這也是自由),可憐還自以為看透了世事,概嘆曲高和寡,自覺被打壓而文字越來越狗屁不通。              當然,這也是自由。
作者: LifeAfterDeath    時間: 2012-9-24 23:04

引用:
原帖由 chanying13 於 2012-9-24 22:51 發表 既然明說是回應我, 那麼我也希望要發表一下我的看法.首先想了解多一點的就是,為甚麼你所描述的情況就一定是次貨呢? 作為一件玩具---的其中一件部件上---的一個印刷,為甚麼會老化會褪色是那麼不可思議呢?  有人會對著雪 ...
Sorry I normally should not be posting in here... But happen to be seeing this and just want to point out one thing...
Because of the so call "world saving environment" many manufactures has to change their chemical in order to keep production running.

Many products been changing and not just in toys market...
If u look back to camera industary many old great lens was using so call non-envinament saving chemical in order to archived some great result. So that is why nowadays many new product is not as good a old timer.

This is what I have observe in pass 10 yrs changed in most industary (all around us) and maybe u don't think this is a problem but it does affecting us at the end.

So is your call want to keep the high standard of toys and your life may live short?

Just my 2 cents
作者: chanying13    時間: 2012-9-24 23:09

引用:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2012-9-24 23:04 發表

Sorry I normally should not be posting in here... But happen to be seeing this and just want to point out one thing...
Because of the so call "world saving environment" many manufactures has to chang ...
thanks for supplement.  This is the so call "different perspectives".
作者: otiga1    時間: 2012-9-25 00:51

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-24 20:50 發表

回覆 46#的(和諧) CHING
師兄不要為我休心了!謝謝!^^ ^^ ^^ (和諧) CHING 我儲是龍兵龍軍!知道實情情况的其他CHING早些 pm佢。^^ "  ^^!
(和諧) CHING看看我晉國城堡區我所Post 出來係乜,儲的是乜!^^ ^^ 內裏講得十分 ...
其實你自己都識講你儲龍兵啦...不停咁嘈d獅兵粉紅色唔通真係賣唔出無脾氣
咁的確係d QC害左你...陰公!
不過希望你學好D中文,真係好難睇得明...
作者: team388    時間: 2012-9-25 09:05     標題: 回復 50# 的帖子

其實航天科技同吃雪糕 CHANGYING13 請看看我的標題,你可以在聊天室開post 聊聊航天同雪糕的我尊重你。

CHANGYING13 回覆你問的 Lego 次貨,你看到圖片中女獅子兵係粉紅紅色,男獅子兵係白紅色此其事實。

正確來說Kingdom Castle 獅子兵係白紅色。

不稱為Lego次貨,不如叫”Lego 顔色不好的次貨” (除非閣下眼睛對顔色有障礙請你先說明,會體諒)

第一)想問問你在圖中所見的女獅子兵是什麼顔色?

第二)想問問你在圖中所見的男獅子兵是什麼顔色?

p.s 你可向有玩開城堡Ching問問,若要知道持平和正確的,問問其他玩城堡Ching Kingdom Castle

獅子兵原來係白紅色,定是粉紅紅色。

(有開店CHING就不能作準的 ^^ ^^  )

回覆玩了30多年lego 的 chanying13 Ching

作者: team388    時間: 2012-9-25 09:06     標題: 回復 53# 的帖子

你現在先知道我儲龍軍^^ ^^ ^^多些交流,我就知道你閣下的皇冠大軍。

獅子兵方面,其實我在這裏只是同大家分享LEGO 次貨信息!

河蟹師兄,我是不智的問問你,你同你的朋友們個個難度先有好多Kingdom Castle貨?

如果我有好多好多獅子兵貨,我一定不會出此POST 一定保持緘默,靜到無論啦!^^ ^^ ^^

(就像一些話自己專玩城堡CHING 靜默無聲! 好乖乖!
作者: team388    時間: 2012-9-25 10:31     標題: 回復 51# 的帖子

差D漏了回覆Ching,多謝師兄你的發表意見,但閣下可看明白中文標題講Lego 次貨睇真D!

其實影相相機我都有DD興趣,你看看以下相片影得很差!你可以在聊天室開post 聊聊影相相機的我尊重你。

順便問問你。不過你有冇眼睛對顔色有障礙請你先說明,會體諒

作者: otiga1    時間: 2012-9-25 13:39

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-25 09:06 發表
你現在先知道我儲龍軍^^ ^^ ^^多些交流,我就知道你閣下的皇冠大軍。

獅子兵方面,其實我在這裏只是同大家分享LEGO 次貨信息!

河蟹師兄,我是不智的問問你,你同你的朋友們個個難度先有好多Kingdom Castle貨?

如果我有好多 ...
我開鋪個D朋友都有小量貨啦,等緊BL平到15蚊以下一隻咪入D返來轉手賣下囉,不過市場上獅兵好像唔太多人儲囉!
我基本上只買散件好小買set wo! 我係一個好渣的moc玩家囉!我基本上好懶,連個買賣post都懶得堆囉

河童師兄,你又手持幾多貨要搵人幫你推post賣呀?
作者: team388    時間: 2012-9-25 14:07     標題: 回復 57# 的帖子

會是以下的粉紅色次貨嗎?做女獅子兵是十分不錯的!^^ ^^  不過我會儲龍軍好過了!!!

作者: chanying13    時間: 2012-9-25 14:30

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-25 09:05 發表
其實航天科技同吃雪糕 CHANGYING13 請看看我的標題,你可以在聊天室開post 聊聊航天同雪糕的我尊重你。

CHANGYING13 回覆你問的 Lego 次貨,你看到圖片中女獅子兵係粉紅紅色,男獅子兵係白紅色此其事實。

正確來說King ...
你那張圖post了無限次,  眾人都不可能看不到兩者的分別. 你嚐試體諒"其他人的視力對顏色敏感度有障礙" 實屬多此一舉. 我的問題一直都是"有分別" 是否就於次貨.

所謂Quality Assurance 一般是以一個Range來控制品質的.  作為一件玩具---的其中一件部件上---的一個印刷, 這個range會相對較寬鬆.要將這個range收緊, 第一是現實能不能做到, 第二是有沒有需要, 第三是要以甚麼代價達到 (你經常問的, 利之所在嗎?  答:絕對是!)

這些論述之前都提過了, 現在只是以另一種形式呈現.  閣下似乎屬於"不明白"多於"不同意".  我沒有儲兵的嗜好, 所以可能未必能了解其他朋友在這一方面的執著.  但要求所有士兵絕對一樣, 這不是近乎病態嗎?  這又不是CG動畫.  你不會想連面部表情也完全統一罷?
作者: team388    時間: 2012-9-25 14:36     標題: 回復 59# 的帖子

其實你是否有閱讀障礙,我只是想問問你顔色的問題,是什麼顔色!8歲 細路都會知道怎樣答!

以下是文字對於所謂Quality Assurance是乜?關顔色乜事???
所謂Quality Assurance 一般是以一個Range來控制品質的. 作為一件玩具---的其中一件部件上---的一個印刷, 這個range會相對較寬鬆.要將這個range收緊, 第一是現實能不能做到, 第二是有沒有需要, 第三是要以甚麼代價達到 (你經常問的, 利之所在嗎?  答:絕對是!)

這些論述之前都提過了, 現在只是以另一種形式呈現. 閣下似乎屬於"不明白"多於"不同意". 我沒有儲兵的嗜好, 所以可能未必能了解其他朋友在這一方面的執著. 但要求所有士兵絕對一樣, 這不是近乎病態嗎? 這又不是CG動畫. 你不會想連面部表情也完全統一罷?

你沒有儲兵的嗜好?同回答係什麼顔色有何相干呢?我並非要求所有士兵絕對一樣,我知道無東西是完美。
但是玩了30多年的Ching有圖片為証,Lego 次貨的品質大家可以見到!

這是我叫這些是Lego 次貨的原因!開Post 同大家分享!

作者: chanying13    時間: 2012-9-25 14:55

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-25 14:36 發表

第二)想問問你在圖中所見的男獅子兵是什 ...
#59 不是已經回答了你的問題了嗎? 你的閱讀能力和理解能力有障礙的話, 請你先說明.  
寫咗都唔睇, 更枉論思考了.  所以似乎也無謂浪費大家時間了, 就此擱筆.
作者: Big_Lazy_Bear    時間: 2012-9-25 15:15

長時間出post話係次貨又如何?
我諗大家回覆者立埸已定

別再回覆等個post沉下去
或由得樓主自言自語推post好了
作者: team388    時間: 2012-9-25 15:15     標題: 回復 61# 的帖子

請見諒我正在Copy and Paste中。全文是以下

回復 59# 的帖子

其實你是否有閱讀障礙,我只是想問問你顔色的問題,是什麼顔色!8歲 細路都會知道怎樣答!

以下是文字對於所謂Quality Assurance是乜?關顔色乜事???
所謂Quality Assurance 一般是以一個Range來控制品質的. 作為一件玩具---的其中一件部件上---的一個印刷, 這個range會相對較寬鬆.要將這個range收緊, 第一是現實能不能做到, 第二是有沒有需要, 第三是要以甚麼代價達到 (你經常問的, 利之所在嗎?  答:絕對是!)

這些論述之前都提過了, 現在只是以另一種形式呈現. 閣下似乎屬於"不明白"多於"不同意". 我沒有儲兵的嗜好, 所以可能未必能了解其他朋友在這一方面的執著. 但要求所有士兵絕對一樣, 這不是近乎病態嗎? 這又不是CG動畫. 你不會想連面部表情也完全統一罷?

你沒有儲兵的嗜好?同回答係什麼顔色有何相干呢?我並非要求所有士兵絕對一樣,我知道無東西是完美。
但是玩了30多年的Ching有圖片為証,Lego 次貨的品質大家可以見到!

這是我叫這些是Lego 次貨的原因!開Post 同大家分享!

作者: team388    時間: 2012-9-26 14:10

Lego 次貨的 狮子兵
Mr. D Ching post D 狮子兵偏粉红色的。Lego 次貨的 狮子兵!!!

The circle is right color(Red/white) but the other not correct color(Pink/Red).
作者: team388    時間: 2012-9-27 09:05

很不幸確實有中國工廠的。特別是collectible minifig全部中國生產,852921/852922這2個KINGDOM兵包我也肯定都是中國生產,包括那些武器。

地址不遠,就在深圳
information for samsamt  post on lego 工廠

作者: 豬古力    時間: 2012-9-27 21:44

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-27 09:05 發表

地址不遠,就在深圳
information for samsamt  post on lego 工廠 ...
collectible minifig銷售情況理想,
將來的lego產品更難避免中國生產可能性,
你有何高見令lego放棄大陸生產線,全部回歸丹麥生產?
作者: team388    時間: 2012-9-28 12:55     標題: 回復 66# 的帖子

朱古力Ching抱歉!遲了回應你,因我的電腦IP時常上不到人仔倉。
P.S 持份者小朋友你懂嗎?網絡係無疆界的!^^ 你越是這樣,包你適得其反!

回覆朱古力Ching 以上的我只是轉載其他Ching 所提到的Post!

可能也是Lego 生産 次貨 成因之一。

大陸生產線Lego 的QC 同 生産者的責任應是Lego 檢討,點解會生産到咁樣水平品質的次貨!

(又話品牌,乜無檢測?)
作者: otiga1    時間: 2012-9-28 13:04

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-28 12:55 發表 朱古力Ching抱歉!遲了回應你,因我的電腦IP時常上不到人仔倉。P.S 持份者小朋友你懂嗎?網絡係無疆界的!^^ 你越是這樣,包你適得其反!回覆朱古力Ching 以上的我只是轉載其他Ching 所提到的Post!可能也是Lego 生産 次貨  ...
其實你聲稱IP被ban,會唔會係你屋企又有小朋友開個新account洗板之類比人ban了呀?不如問清楚先啦!論壇持份者我都叫認識佢地,佢地好似未有小朋友wo! 有懢你都唔係第一次被家中小朋友用你account發言啦!check清楚好wo!
作者: team388    時間: 2012-9-28 16:58     標題: 回復 68# 的帖子

IP 方面我會再檢測,謝謝Ching!祝中秋節快樂!
作者: otiga1    時間: 2012-9-28 20:29

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-28 16:58 發表
IP 方面我會再檢測,謝謝Ching!祝中秋節快樂!
中秋節快樂,祝你玩膠玩得輕鬆
作者: team388    時間: 2012-10-4 10:11     標題: 差D 忘記謝謝你們!

差D 忘記謝謝你們!
要鳴謝以下Ching 的Post 才有Lego 今日次貨睇真D。提供圖片同介紹!
Sorry! 遲咗謝謝你們!

有勞!有勞!各位Ching 們。 Thanks!

Ki ching  
Turnf ching
M2A3 ching
JokerXIII ching
BlackKeny 84 ching

P.S. Thank so much Lego QC and Production Department "Mistake" 才有今日Lego 次貨

作者: team388    時間: 2012-10-15 12:41

Lego 次貨的禍害!在某拍賣網見到Lego 的粉紅色的獅子兵同紅白色的獅子兵一齊,顔色不同明顯的分別!O!

不知道的人烏烏吓便買咗了!有玩開城堡獅子兵的提醒其他人吧!

上邊個行粉紅色的獅子兵,下邊個行紅白色的獅子兵。^^ 我手機得800萬象,無呢位人兄相片咁清晰!

作者: team388    時間: 2012-11-6 13:24

Is it some color difference in series 8 minifigs. ? lilkely white in pink color?
作者: otiga1    時間: 2012-11-6 16:24

引用:
原帖由 team388 於 2012-11-6 13:24 發表
Is it some color difference in series 8 minifigs. ? lilkely white in pink color?
邊D有問題快D單聲未買呢套... 8代我發現出面好小人成套賣.......我感到袋裝人仔末日近了?
作者: team388    時間: 2012-12-8 07:16

Any News for  SERIES 8 Santa?

The color is it good in white color?
作者: otiga1    時間: 2012-12-8 21:50

引用:
原帖由 team388 於 2012-12-8 07:16 發表 Any News for  SERIES 8 Santa?The color is it good in white color?
昨天終於買左,為儲已買,d色水好似OK呀!
作者: team388    時間: 2012-12-10 10:53     標題: 回復 76# 的帖子

Do you have a photo . Ching  Thanks!

Let us look look!
作者: otiga1    時間: 2012-12-10 16:34

我很懶,懶得影了,反正純收藏已儲
作者: team388    時間: 2012-12-10 17:27

Too Much 懶, You are 懶 !  I don't agree it !  ^^ ^^  
Almost  your reply record so work hard in  minifigs.net.forum

I am really 懶.  

^^ ^^
作者: otiga1    時間: 2012-12-10 18:25

引用:
原帖由 team388 於 2012-12-10 17:27 發表
Too Much 懶, You are 懶 !  I don't agree it !  ^^ ^^  
Almost  your reply record so work hard in  minifigs.net.forum

I am really 懶.  

^^ ^^
呢排小左睇啦,幾個星期冇玩過膠了...
作者: otiga1    時間: 2012-12-10 18:26

不過八代真係唔易搵到一套...我$320入手...等九代睇下如何吧~
作者: flygelgel    時間: 2012-12-25 00:12

thx~~~~~~~~~
作者: wwhcfy    時間: 2013-1-27 14:26     標題: 回復 1# 的帖子

請問那一盒先揾到粉紅色的獅子兵?
作者: team388    時間: 2013-1-27 15:18     標題: 回復 83# 的帖子

有時發現到有朋友一半又是劣貨的獅子兵!

Hi! Ching  you may be find the pink white lion soldiers poor quality kingdom Lion soldier in box sets 7950, 7946,7948, Kingdom Chess and  Kingdom Lion Battle Pack . You may be find it.

When  Kingdom Lion Battle pack see very clear. Pink white color soldiers. ^^ ^^

小弟比一花朶比佢咪幾好!^^ ^^

作者: wwhcfy    時間: 2013-1-28 21:56

引用:
原帖由 team388 於 2013-1-27 15:18 發表 http://www.brickshelf.com/gallery/team/MISB/bad_lion_soldier.jpg有時發現到有朋友一半又是劣貨的獅子兵!Hi! Ching  you may be find the pink white lion soldiers poor quality kingdom Lion soldier in bo ...
謝謝你的回覆
作者: team388    時間: 2013-2-18 11:59     標題: 一些標緻的盾

近來自己作了一個故事,一些標緻的盾!

作者: team388    時間: 2013-2-25 10:31     標題: GOOD IDEA

I SAW OTHER CHING POST GOOD IDEA TWO WEEKS BEFORE.   

題外話:

有d 要油D油先更改番好,我油都懶,換隻手便OK! ^^ ^^ ^^ 見到笑咗以為玩模型油吓油吓D 哄,

都好的,有問題次貨叫 LEGO 公司 出埋補救的油,就可以賺多D!但係D 粉紅色獅子兵點油? 有四格我又懶!你們話啦!

^^ ^^ ^^  相信 LEGO 公司的員工水平都不會咁醒目掛,如果係咁即是D LEGO 品質 = 唔多得。 O!  

自從有了8827 的阿拉丁之後!晉國的黄金皇冠騎兵團就進行了進階級。就更換了黄金手手,完備的黄金皇冠騎士!^^

由於不過油咗係好DD! 咁即係說出 LEGO 個盾唔多好!有哄!品質素質 NOT GOOD!

油喎!油喎!

Thanks  個位Ching 咁醒目見解!有見地,失覺!失覺!

作者: otiga1    時間: 2013-3-9 17:43

引用:
原帖由 team388 於 2013-2-25 10:31 發表
I SAW OTHER CHING POST GOOD IDEA TWO WEEKS BEFORE.   
題外話:

有d 要油D油先更改番好,我油都懶,換隻手便OK! ^^ ^^ ^^ 見到笑咗以為玩模型油吓油吓D 哄,

都好的,有問題次貨叫 LEGO 公司 出埋補救的油,就可以賺多D!但 ...
首先我唔係油囉,我係噴!
都係為左你所講有哄突登買個返來玩,點知拿上手質感唔錯,咪自己改改佢囉!

偷圖? OH.......
你仲係改唔到同一件事講幾百萬次呀? 發掘到新野出來講未呀?

作者: team388    時間: 2013-3-24 12:37

質量巳普遍下,近日有談到未來設廠在大陸看看近年的質量便知了!

真是失覺了要噴色! ^^ ^^
同一個素不知Lego太多的人說到噴色!佢話Lego不是砌的嗎?我即時笑咗!

係吖上呢網址看看便知道了!   “真的"我用了国語說出!  ^^

遲D先補番Lego 海盗船長四隻當中是偏粉紅色的!
作者: otiga1    時間: 2013-3-24 20:41

引用:
原帖由 team388 於 2013-3-24 12:37 發表 質量巳普遍下,近日有談到未來設廠在大陸看看近年的質量便知了!真是失覺了要噴色! ^^ ^^同一個素不知Lego太多的人說到噴色!佢話Lego不是砌的嗎?我即時笑咗!係吖上呢網址看看便知道了!   “真的"我用了国語說出!  ...
咁冇出個隻色要自己上色好奇嗎?笑就笑自己無知啦!反而你個d lord of ring讀左hon of ring 咪仲低能白痴,哈哈
之後D件大陸出質素差咪玩小d,唔好玩囉,我睇完都有覺悟將來質素差就大不了唔玩lego,lego只係門collection, play for fun啦師兄!
作者: team388    時間: 2013-4-9 09:06     標題: 補番四隻海盗對比資料先!

補番四隻海盗對比資料先!轉載一位Ching 圖片^^!看看第二隻海盗可以更改成女海盗,粉紅色的身體一句,正!
海盗朋友們可以省咗不少時間有現成嘢用,我比較懶,你們可試試吖!

The second one is pink/white color . So good for lady style ! ^^ So good!

作者: INPOINT大使    時間: 2013-4-9 20:40

太汁雀,放鬆D la ,who care? why so serious ?
作者: team388    時間: 2013-4-20 07:56

Just share the information of lego product bad for you.

Know it more . Smart it more. Are you?
作者: team388    時間: 2013-4-24 13:46     標題: 懒消息! 倉友懒消息!來慢了!

O!我昨晚收到series 系列的聖誕老人。O! 發現同海盗的粉紅色有相同色o

根據人仔倉其他Ching話series人仔包係大陸做的!我要不要咁相信這消息呢? 真的嗎?(国語) 未(敢)知道! 未(敢)明白! 未(敢)次貨!(国語)e

咁咪好了! 又可以優化為聖誕婆婆了! 但咪冇咗紅白的聖誕老人!有咗粉红的聖誕老人,歷史又從現今開始!

有否倉友有以前的白紅色聖誕老人! 看看!
作者: team388    時間: 2013-5-15 12:12     標題: 河蟹Ching ISO ^^ ^^ 第2頁! $$163 post 出來分享的!

Lego今日 次貨睇真的!有講$$163 有講到的!

作者: spawn3306    時間: 2013-5-15 22:51

買咩野都會有風險架喇!take it easy
作者: team388    時間: 2013-5-16 12:47     標題: Lego 今日次貨睇真D !有新的分享

轉載

今日剛剛看見SERIES 8 的粉紅色的聖誕老人!粉紅海盗係後邊。

作者: HOSIKYEUNG    時間: 2013-5-16 13:07     標題: 回復 97# 的帖子

SERIES 8
作者: team388    時間: 2013-5-16 13:14     標題: 回復 98# 的帖子

謝謝!  ^^  ^^  ^^
作者: team388    時間: 2013-5-16 13:17     標題: 獅子兵粉紅色的轉載!

獅子兵粉紅色的轉載!呢幅就有明顯的對比。影得真靚!次貨的獅子兵粉紅色好正!好清晰!

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://www.minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0