標題: [經驗] 朋友的遊樂場第一彈: 旋轉木馬 (movie #39) [打印本頁]

作者: skcheung    時間: 2013-5-16 00:01     標題: 朋友的遊樂場第一彈: 旋轉木馬 (movie #39)

由思考到完成, 差不多用左兩個月時間才可以起貨:

10196初初推出市場時, 我仲未中lego毒, 不願意用二千幾蚊買一盒, 而家真係都幾後悔。最初只係想複製一個很像是10196的東西 (意思係在某些裝飾性的地方不跟原裝, 其他就跟足), 完成之後又發現其實原裝的用色還未算很靚, 而且原裝的設計尚有一些缺點, 所以都係諗住攪下野先。另一方面, 阿女又幾鍾意玩「朋友」, 所以有此念頭, 用色一定要「姣屍凳督」。

有砌過原裝10196的朋友可能會發覺, 搬運10196是一件很危險的事: 底板是軟lai lai的, 一般個木馬的轉盤好易散; 另外, 有時轉得多, 底盤的plates經常都會鬆散。除些你將整個旋轉木馬「連根拔起」, 否則難以將個轉盤整實。因此, 我決定將成個木馬加高以增加底部的硬度; 另外, 我亦在基座開一個生口位, 方便我隨時用手夾返實個轉盤(如下圖):

其實如果自己執件砌10196而你又不介意沒有音樂磚及原裝的布件的話, 是非常平的。我又不介意在bricklink盡量執二手件, 我很有可能只是用了不足$3000就可以自製一個。只是到了中後段我缺定自製一個friend style的旋轉木馬後, 我的苛包就出事了... 不過算啦, 我又真係幾鍾意用粉色。另外, 大家如果細心留意的話, 應該會發覺我改動了許多裝飾性的細節, 務求要靚又不用太貴的件。
在這裡, 必須要提醒大家, 如果真係要自製10196的話, 所有的technic件是必須的 (除了是用作開關音樂磚的technic part #4210759, 如果你沒有音樂磚的話, 可以不買)。
另外, 原裝10196用上很多並非平價的bricks/ plates/ tiles, 其實當中有不少的件是不外露的, 基本上大家可以用最平的件就可以, 不用考慮顏色的需要。

友人看過當初的完成品後, 建議我加燈, 我呢隻玩精當然去馬... 開燈!!!!

真係醒神好多!!!

原則上呢套野要玩出friends的特色, 當然只用這些人仔。為方便佢地騎馬, 於是乎隻馬都有少許改動, 我用左Panel 1 x 1 x 1 Corner或Panel 1 x 2 x 1 with Rounded Corners and Central Divider。

吸引左一對新人過來睇野...

呢隻肥腫難分的新娘都話想玩, 所以都俾佢, 係得呢架先可以容納佢...

我將電滋盒及led燈的開關都放在轉盤下。其實而家覺得我可以收得靚d, 不過算啦, 因為已經好心急想砌第二樣野。

大家玩旋轉木馬的指定動作, 搵人幫手影相!!!

這是其中一個改動得較多的地方:

晚上的旋轉木馬特別靚, 相信大家都同意, 再開燈!!! 首先開第一組先....

跟住再開埋第二組...

轉呀!!! 轉到頭都暈...

謝謝觀看, 希望大家喜歡。有問題的話, 不妨提出, 答得到的我都會盡量答。

後話: 我真係覺得唔值得追炒價玩lego...

作者: 煙花    時間: 2013-5-16 00:06

一定要LIKE~~~做得好好~~配色方面獨突~:gd::gd:
作者: Dutak    時間: 2013-5-16 01:01

簡直巧奪天工!!!  靓過原版好多!!!
作者: kongkong    時間: 2013-5-16 01:06

超靚.但相對 冇MOC經驗.就算汁散件都10分難搞@@
如果可以睇下片就好LU^_^
作者: inch123456    時間: 2013-5-16 08:03

woooo........how much for it?
作者: michaelksw    時間: 2013-5-16 09:27

正呀!!!!!想問下d散件由外國送到香港,一般運費幾錢?
作者: ckf_hk    時間: 2013-5-16 10:01

:yo: :yo:
作者: don1981    時間: 2013-5-16 10:03

真係好正。我覺得你簡直係進化左10196。
呢set 可以叫10196 mk2. 師兄, 我都好想砌呢SET俾我個女。有無辦法指教下點砌呢?
作者: momonear    時間: 2013-5-16 11:32

靚到爆啦!想唔鑽都唔得!
Ching一定花費唔少心血、Good job~
作者: cityman    時間: 2013-5-16 11:50

Oh my GOD, i think it is even much beautiful than the original, you make me want to build one for my daughter also

Thanks ching!!!
作者: 積少    時間: 2013-5-16 12:47

好靚呀!!真係有心機!
作者: dvdliu    時間: 2013-5-16 12:56

好靚!! friends 系列既配色比原裝o個隻配色更加吸引!
樓主既小朋友真係開心,大個左之後,一定好多美好既童年回憶

不過都想知樓主下一個project會砌咩呢~
作者: williamconnie    時間: 2013-5-16 15:26     標題: 心血的結精品

非常有心機的作品只可以比叻叻你
作者: q61897214    時間: 2013-5-16 17:56

仲識得著燈! 好犀利!!!
作者: legorookie    時間: 2013-5-16 19:20

Thanks for your sharing!
作者: gantzguru    時間: 2013-5-16 20:50

Such a wonderful peice of art !!!!! I really like ur creation !!
作者: coldplayk    時間: 2013-5-16 21:12

神作呀
作者: vitz    時間: 2013-5-16 22:22

勁呀
作者: andywinky    時間: 2013-5-16 23:02

好好,好精彩,我都買散件砌10182,我想問布係點整?自製嗎?
作者: 漆黑天使    時間: 2013-5-17 00:54

真係正到不得了~
作者: skcheung    時間: 2013-5-17 09:44

引用:
原帖由 kongkong 於 2013-5-16 01:06 發表
超靚.但相對 冇MOC經驗.就算汁散件都10分難搞@@
如果可以睇下片就好LU^_^
計劃中.... 日後完成就會擺上來XD
作者: skcheung    時間: 2013-5-17 09:55

引用:
原帖由 michaelksw 於 2013-5-16 09:27 發表
正呀!!!!!想問下d散件由外國送到香港,一般運費幾錢?
最初我盡量跟足原裝10196執件, 但沒有買布料, 音樂磚, 人仔, 貼紙, 底板及一些很基本很基本的Bricks及Plates, 另外又同本地賣家買入power function及部份散件, 理論上不足$3000, 可能低至$2600添... 以上數字已包括運費

在此我必須強調這是理論上的數字, 因為一入左Bricklink, 就會不受控的買多左野(驚蝕運費), 所以條數都幾亂幾難計。

個人經驗, 運費和磚件的支出比例大概是1:3至1:4, 視乎你買甚麼重量的東西。
作者: skcheung    時間: 2013-5-17 09:57

引用:
原帖由 dvdliu 於 2013-5-16 12:56 發表
好靚!! friends 系列既配色比原裝o個隻配色更加吸引!
樓主既小朋友真係開心,大個左之後,一定好多美好既童年回憶

不過都想知樓主下一個project會砌咩呢~ ...
我未來一段時間的project(s)都會係和我的前作屬同一系的東西... 我想懶神秘先
作者: skcheung    時間: 2013-5-17 10:00

引用:
原帖由 andywinky 於 2013-5-16 23:02 發表
好好,好精彩,我都買散件砌10182,我想問布係點整?自製嗎?
無錯, 是DIY, 用色紙
剛剛check過, Bricklink無貨, 但係就算有貨都可能二三百蚊(一塊~~~), 嚴重違反我的cheapie原則
作者: niteangel    時間: 2013-5-17 10:57

神級,好佩服!

最 like 你最後個句!Lego 係玩智力架嘛,係訓練大家既創造力同想像力,有啲人只係為左追,動輒萬蚊咁買買買,違反既原意!

睇完後我覺得你用粉色係正確既,比之前既原裝仲靚!

一見到燈我就...目瞪口呆,勁!
作者: fans    時間: 2013-5-17 19:54

勁呀! 識轉又有燈,應該要分享下點樣執件&砌出黎
作者: skcheung    時間: 2013-5-17 23:14

引用:
原帖由 inch123456 於 2013-5-16 08:03 發表
woooo........how much for it?
如果要砌最終版本(包括蛋糕基座), 會因為用上了粉色件而成本大增, 粗略估計要$4500左右
作者: mingming    時間: 2013-5-18 02:48

真係非常好,樓主又一次証明根本好多時DIY都會靚過原廠出gei野~

BTW呢款迴轉木馬有一個設計上0既大缺陷(我係指原設計,唔係講樓主),你開得佢多就會發覺,佢個底盤會以驚人速度磨蝕條呔,想佢耐玩D一定要改底盤,將邊緣0既角位改成彎位先得
作者: CALVINYIP828    時間: 2013-5-18 10:21

勁!!!重靚過原裝的
作者: kai721    時間: 2013-5-18 10:35

樓主, 你好強!!! 真係好靚
作者: skcheung    時間: 2013-5-19 18:25

引用:
原帖由 mingming 於 2013-5-18 02:48 發表
真係非常好,樓主又一次証明根本好多時DIY都會靚過原廠出gei野~

BTW呢款迴轉木馬有一個設計上0既大缺陷(我係指原設計,唔係講樓主),你開得佢多就會發覺,佢個底盤會以驚人速度磨蝕條呔,想佢耐玩D一定要改底盤,將邊緣0既角位 ...
我都唔知自己會唔會有呢個問題, 不過我一早買多幾個同樣的呔, 照計有排玩!!!
作者: 99420010    時間: 2013-5-25 23:36

D燈真係冇得講          !!
作者: skcheung    時間: 2013-5-26 18:44

如何在訂件時盡量減低支出:

http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=47273
作者: ckf_hk    時間: 2013-5-27 09:51

係咪download manual照執.........
除左"音樂磚, 人仔, 貼紙, 底板及一些很基本很基本的Bricks及Plates"

但上bricklink真係上到頭暈
作者: J_CHOI    時間: 2013-5-27 13:58

勁ar! ching!多謝分享
作者: 斯大林    時間: 2013-5-28 00:01

excellent !
作者: ryhlam    時間: 2013-5-28 18:07

It is a good MOC!
作者: awonght    時間: 2013-6-6 14:33

師兄好勁呀…好靚!!
睇黎有排練……先有師兄咁高道行
我都好想自己整返個………
不過淨係執磚都吃力……………T.T
唔知師兄有冇貼士呢
作者: skcheung    時間: 2013-6-13 11:15

http://www.youtube.com/watch?v=T8ccD69r21s&feature=youtu.be

第一次拍片及上載youtube, 對於我呢位新手來講真係好困難, 希望大家睇得開心!

作者: cityman    時間: 2013-6-13 11:44

Ah.....may......sing!!!!!
作者: andywinky    時間: 2013-6-13 11:52

引用:
原帖由 skcheung 於 13/6/2013 11:15 發表
http://www.youtube.com/watch?v=T8ccD69r21s&feature=youtu.be

第一次拍片及上載youtube, 對於我呢位新手來講真係好困難, 希望大家睇得開心!
拍得好好
作者: karench999    時間: 2013-6-13 21:15

我小朋友話你呢個靚過件"正"貨, 比錢都要你0個件.(顏色配搭好搶眼, 而且好有童話FEEL, 係0吾係因為有好多公主)
作者: J_CHOI    時間: 2013-6-14 12:55

真係唔讚下都對唔住自己.....勁
作者: nozomi1230    時間: 2013-7-1 17:27

好靚呀!比原版多左好多花花~顏色攞哂分!
作者: twktwai    時間: 2013-7-2 02:46

樓主可否開班分享製作過程同心得?係brickline真係睇到眼蒙。
作者: 22kaka'    時間: 2013-8-12 10:52

c-ching 的女兒真幸福
作者: mcdondon    時間: 2013-8-13 16:33

very nice! good job
作者: kl180    時間: 2013-8-14 22:06

靚到爆啦!想唔鑽都唔得!
作者: pennywu    時間: 2013-8-21 14:02

正評不解釋~~~
無~~~敵~~~
作者: terrapatris    時間: 2013-8-26 12:48

在 let"s xo  見到實物,實在太強了 !!!!!   

是不是仲有其他 project 呢??很期待!!!!!
作者: skcheung    時間: 2013-8-26 17:20

引用:
原帖由 terrapatris 於 2013-8-26 12:48 發表 在 let"s xo  見到實物,實在太強了 !!!!!   是不是仲有其他 project 呢??很期待!!!!!
對的, 暫時已有part 2(摩天輪)及part 3(跳樓機), 不過都係因為這個木馬來自10196這副神set的關係才有較多人注意...

現階段可以透露將會有part 4 & 5... 我都唔知玩到幾時就會停...
作者: foolvillager    時間: 2013-8-28 06:31

沒有 technic 件 只砌外形是否可行
想分開等有錢時才買
作者: skcheung    時間: 2013-8-29 12:21     標題: 回復 52# 的帖子

呢個問題我好難答你, 勉強要答的話, 我會話NO。
10196本身用基本磚的地方可能不及一半。technic件的作用不只是推郁個木馬, 亦是有支撐作用的。
你要用基本件砌木馬的話, 亦要用更多的hinge, wedge, 就算你夠件都好, 結果砌出來的應是另一個模樣的木馬(當然, 我覺得這可能更好)。與其要用錢特登買呢D件, 不如蓄下錢先慢慢完成仲好。
作者: rollochan    時間: 2013-9-2 12:53

神級!!!   想問下個生口位,點方便隨時用手夾返實個轉盤?有否個多d相照果個位?thanks a lot!!!
作者: skcheung    時間: 2013-10-11 21:43

引用:
原帖由 rollochan 於 2013-9-2 12:53 發表
神級!!!   想問下個生口位,點方便隨時用手夾返實個轉盤?有否個多d相照果個位?thanks a lot!!!

幫唔幫到你?
作者: nic928    時間: 2013-10-16 21:32

beautiful
作者: hokkeung    時間: 2014-2-1 17:09

Hi,
介唔介意講吓個頂嘅8塊布點 DIY?
Thanks.
作者: skcheung    時間: 2014-2-5 00:06     標題: 回復 57# 的帖子

無乜特別架, 砌完晒成件野之後, 對返3個窿位, 跟住自己劃一幅圖, 再影印8張, 搞掂!
這一步絕對不是困難的一步...
作者: hokkeung    時間: 2014-2-5 13:13

唔該晒....
你係用 A4 紙? 有無試過出面搵啲布嘅物料?
作者: molala123    時間: 2014-2-5 22:05

嘩, 真係好靚呀, D粉色磚好啱女仔玩
作者: skcheung    時間: 2014-2-11 23:20

引用:
原帖由 hokkeung 於 2014-2-5 13:13 發表
唔該晒....
你係用 A4 紙? 有無試過出面搵啲布嘅物料?
普通A4色紙... 我呢個cheap友無諗過再花多D錢買布...
作者: fedorov718    時間: 2014-2-18 05:32

Where is your part 2(摩天輪)及part 3(跳樓機)
作者: fedorov718    時間: 2014-2-18 05:35

我都執了兩盒10196. 完全跟原版都執了一年.

作者: kk    時間: 2014-2-18 19:00

Great colour
作者: wearesn    時間: 2014-3-21 05:17

LIKE爆呀!!!!!超正!

歡迎光臨 人仔倉討論區(Minifigs Forum) (http://www.minifigs.net/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0