發新話題

[原創] 日本大阪 Den Den Town

日本大阪 Den Den Town

大阪除了 Rinku Premium Outlet LEGO專門店之外,在大阪市中心有個地方叫做Den Den Town 主要是年青人購物的好地方,這個D
en Den Town 賣點是秋業原(電器)及玩具店二合一,電器包括電腦, notebook, 手機或其他電子產品,而玩具方面就多姿多彩, 有好
多香港沒得買的限量版模型, 手辨公仔, 攪旦機, lego, 控車, , 直昇機及飛機, 氣槍及其他玩具,還有其他包括潮流雜誌,電子遊
戲,CDDVD, 如果你想去Den Den Town的話,可以坐市內地鉄到日本橋站下車跟住一直步行1015分鐘就會到達,很多日本
男人都會去這個地方,我在Den Den Town 有一間叫個 SUPER KIDS LAND, 裡面有LEGO , 我打算影好多相片給人仔倉會員看,
個職員叫我們不要攝影, 因此只可以影少部份相片, 這間玩具店買的LEGO 款式不算多, 但有拆扣優惠, 玩具品種又多, 如果你是喜歡
玩具的話, 這個Den Den Town 值得推介。

附件

係唔係香港人玩LEGO玩得瘋狂,定係冇咩日本人玩LEGO呢......
我地日爭夜爭的款,係日本成日都有......

好似OUTLET呢類型的鋪,香港真的做不到嗎?

謝謝樓主分享~
最新作品: Marco's Creation: Batman Legend Vol. 8 (Batman & Robin) http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=14541&highlight=batman%2Blegend
最新報告: LEGO 7888 http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=20223

引用:
原帖由 Marco_Pochi 於 2007-9-23 19:09 發表
係唔係香港人玩LEGO玩得瘋狂,定係冇咩日本人玩LEGO呢......
我地日爭夜爭的款,係日本成日都有......

好似OUTLET呢類型的鋪,香港真的做不到嗎?

謝謝樓主分享~ ...
其實我個人覺得, 日本有好多 lego 專門店及斗斗城, 根本要玩 lego 是很容易的事, 而我們香港人就喜歡儲 lego 人仔, 其實香港人點解玩 lego 變得瘋狂? 我相信最主要原因是 lego 在香港發售數量及款式不足, 如果可以學到日本有這麼多專門店的話, 就唔會日爭夜爭啦, 不過無論如何怎樣, 在香港開間 lego 專門店的話, 絕對是一件好事....

引用:
原帖由 watsonliu 於 2007-9-23 19:21 發表

其實我個人覺得, 日本有好多 lego 專門店及斗斗城, 根本要玩 lego 是很容易的事, 而我們香港人就喜歡儲 lego 人仔, 其實香港人點解玩 lego 變得瘋狂? 我相信最主要原因是 lego 在香港發售數量及款式不足, 如果可 ...
想對watsonliu的見解發表意見...

你提到"lego 在香港發售數量及款式不足",我都好同意,因為好多款式都沒有行貨,來貨亦不足(尤其star wars, castle好明顯)...
問題係:始終日本係一個大市場,需求比香港大,lego總公司在制訂策略時,首先顧及的是日本,美國的大市場,所以亦會優先提供貨給日本...

始終日本除了反斗城之外,都有不少大型專門店,所以供應不成問題...反觀香港,反斗城已經佔了lego市場的大部分,亦沒有人肯投資開設連鎖大型lego專門店...貨源變得好緊張...

但大型專門店在香港出現的機會不會好大...除非lego總公司對香港政策有變(最大可能是lego準備要開拓中國市場,但受到啟蒙的影響,lego總公司短期內不會向中國大規模發展),否則香港貨源應該繼續緊張,捱貴貨相信要維持一段時間...

發新話題