13 12
發新話題

LEGO 報告: 7722 Steam Cargo Train Set(目錄)

LEGO 報告: 7722 Steam Cargo Train Set(目錄)

以下報告同本身o個set 7722 有d唔同, 冇左架lifter 同埋個月台,

. LEGO編號:7722
2. 購買日期及地點:1988 - 西貢屋watson
3. 價錢: unknown, but half price , was on sale
4. 人仔數目: 3
5. 物品介紹:see below
6. 評分(5分為滿分)
好玩指數:4
抵玩指數:5
靚件指數:4 個信號杆比較少見
罕有指數:4

呢一set 我諗有玩開4.5v 火車o既人都會有,(我都好想知道點解咁多人有??) 而呢一set好可能係我1歲o既時候, 我阿媽佢自己買呢玩. 又如火車已經達到19之年歲, 佢係行唔到, pure display. 佢本身係有一列火車, 月台, lifter, 但係lifter 同個月台d件分散得好嚴重, 暫時冇法搵番 (題外話:我個城已經complete destruction thx to ar 媽, d件分晒係3個大箱, 最少需要3日分流番)

一部火車黑色車頭,帶住3個卡,

車頭本身係一個motor, 佢由第二卡取電,

車頭冇左粒磁石

個紅色卡係電源盒

由於1980年化火車仲未係好先進階段, 呢隻車只可以向前and 向後, 冇得control 個speed o既 ,前後係個電池卡到control, 上圖係去前,下圖係向後

3粒電呢推呢架火車

火車頭靠電線取電, 但係就令到個架駛室非常擠迫

車頭有樣比較怪o既梯, 注意係motor 4個wheel上係有灰色rubber band, 呢種做法呢到個efficiency 大d, 減少個wheel 同條軌 sliding (我都幾出奇d rubber band 仲俾我搵得番), 7898都有咁做, 只不過7898條rubber band 冇咁闊

7722既貼紙 (如果唔係搵到上面個粒7722,我都唔寫呢個report)

第三 第四卡係運油桶同埋郵件
第三卡比較簡單, 同7898放紅車有d相似
而第四卡就係紅色撞黃色, 有sliding door, 同普通門,

第四卡interior
(同原本7722唔到, 本來應該係藍色chair 同藍色 desk

個mail logo , 唔知同08 既mail 有冇分別??
呢d兩隻色o既門, 近來好似冇乜見過

唯一呢卡有o既缺點就係slide door 同普通門 唔可以一齊開, 如下2圖

7722仲有一個4.5v 車軌loop, 同埋一枝control 停車o既野,
上圖為比車通過, 下圖為停車

7722仲有2枝可以呢架車轉前轉後既野, 但係我真係冇辦法搵到

仲有一樣我覺得值得留意o既係磁石adaptor

圖遠為7722, 圖近為7898, 相比之下7722 既磁石adaptor係真d, 有一條野伸左出呢, 我知道已前d大陸火車係咁既

conclusion, 舊o既火車買少見少, 而且行唔行到都成一個問題, 同埋盡量唔好俾d 4.5卡係rc 軌行, 因為d卡會''食實''條軌, 如果用7898車頭拉o既話會非常吃力
7722仲有第二隻砌法, 不過比較少見

本帖最近評分記錄
  • ymp 人仔倉資產 +11 加入精華(系統自動加30分)並增補11分 ... 2008-1-2 21:12
  • Coolman 人仔倉資產 +2 很精彩作品 2007-12-26 00:47

回復 1# 的帖子

7722呀!!!!
我都有呀!!!佢係我好細個果時既生日禮物黎,不過佢既命運比你呢架差得遠...
好多貼紙無左啦...magnet holder,電線同訊號桿爛左,battery wagon入面生左鏽,架forklift無左條彈弓...
簡單黎講就係死得好慘啦...
估唔到你個車頭d rubber band仲用得,我果d已經乾哂爛哂啦...好好保存呀!

A 物品介紹: 10
B 評論分享: 8
C 清晰圖片: 5
D 註解圖片: 5
E 創意技巧: 5
F 經典特別: 3
Subtotal: 36
G 首篇發表: 5
Total: 41
A cat lover from the Dark Side.

我部仲行到,不過四條rubber band都已經因為老化而碎左。

我set 7722 D rubber band 都差不多碎得,不過好彩都算齊件,係呢幾日的勞力下,最後只係差了火車頭邊那個"Train Steam Cylinder 2 x 2 x 1 & 2/3 Curved" (Part # x461),不過我估要找到2nd hand都好難了
當然,我set野當然亦都行唔到了

oh
唔記得左講,我部車之前都有一段時間行唔到,但最後自己整返好佢,整的時候唔駛整爛野的。會壞的只有第一卡同第二卡。
第一卡個動力部份其實係可以拆縲絲打開的(記得只有一粒縲絲要拆),打開後會見到個motor,可以先test個motor仲行唔行,個motor有機會可以買到代替品的(係一個幾普通的motor來的),之後就係check齒輪<-如果壞呢part應該幾難整,最後check所有導電位(用multi-meter check通唔通電。),唔通電用洗銅水洗走表面的氧化物。三part都無問題就開始check第二卡。
第二卡要的做野主要都係用洗銅水洗走銅片上的氧化物,要用multi-meter check洗左的地方仲過唔過電。可以用棉花棒洗深入的地方。
本帖最近評分記錄
  • ymp 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2008-3-20 02:40

真???
我都要試下啦咁, 可惜而家唔係香港, 只有得個等到暑假字
如果有問題, 我諗真係要PM你...

我個7722 係呢2年先唔行得, 應該係2006到, 之後督冇再搞過

照你個情況呢睇, 我應該係壞MOTOR, 因為第2卡既銅片 都仲係金色

我都有,人地送but我拆左

想test motor有無事可以拆佢出來用rechargable的9V電test,我記得個motor的兩邊電極o岩o岩好可以接到9V電的電極。
屋企裝修後架火車一直放左係牀下底的箱入面,諗緊搵一日拿返出來拆開個動力part影相俾大家睇。

test導電用的multimeter鴨寮街華輝有得賣,我幾年前買的時候只係要四十幾蚊,只要有ohm meter的功能就可以test導電。

我以前都有呢盒,可惜搬屋吾見左!

13 12
發新話題