26 123
發新話題

Starwar ep3, Venator Class Star Destroyer

本主題被作者加入到個人文集中

Starwar ep3, Venator Class Star Destroyer

作品: Starwar ep3, Venator Class Star Destroyer
件數: 無數到, 不過我估都超過二千粒
重量: 大約3-4kg
設計及製作時間: 兩個月多(包括bricklink訂件時間)
作品介紹: 這隻是我夢未以求, 但lego又遲遲都未出的destroyer, 因為論外型, 我覺得她在starwar
最有型。所以我等唔到啦, 拆咗6211, 用佢d件再加訂咗大量brick做出來。

設計難度: 難度在於如何可以穩固安放面版及低版, 加上這個作品都有一定重量,
所以主要用technic brick做骨架

引擎方面,  因為是venator class的靈魂所在, 所以不能馬虎

外觀

全機照

右弦

正面

上面

左弦

後面

引擎

引擎部份, 落了不少工夫, 因見到不少人都用車輪, 但我覺得不夠detail,
所以諗咗好耐, 用brick拼出來

後面看

引擎特寫

下面看完來都好具氣勢

細部特寫

側面機倉門

側面turbolaser cannon, 其實我多手加多個cone包住一支支炮管 , 好看點

艦橋 bridge

機底本來係個 docking, 不過我見到ep3有一個鏡頭係那裏有主炮發出laser一下打爆敵艦
所以忽發奇想, 做了個炮比佢

主炮收納狀態

可伸出發射

另一個特寫

艦底

這個角度影上去氣勢十足

加多張

艦底特寫

加多張

在後面影出去, 都幾好, 大家看到支撐座是完全由technic brick造成, 否則一定好易爛
因為太重...

附件

本帖最近評分記錄
  • what 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-11-10 00:06
  • mingming 人仔倉資產 +10 精彩作品 2008-7-14 13:14
  • DarthMAUL 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-26 02:14
  • 小光仔 人仔倉資產 +1 內容詳盡 2008-1-25 21:42
  • kaworuonline 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 21:05
  • xiaosum 人仔倉資產 +5 無辦法唔比滿分比你...... 2008-1-25 20:05
  • mike1b26 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 19:50
  • victorhawk 人仔倉資產 +5 精彩作品 勁! 大制作顯神力 2008-1-25 17:16
  • clarence 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 15:21
  • JKL x LEGO 人仔倉資產 +20 精彩作品 2008-1-25 14:30
  • iT@IT 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 12:18
  • LEGO龜仙人 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 09:54
  • sr20det_fung 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 05:38
  • chiukeung 人仔倉資產 +10 很用心機,很精彩的作品! 2008-1-25 01:21
  • alexhui 人仔倉資產 +5 精彩作品 2008-1-25 01:03
  • ymp 人仔倉資產 +10 精彩作品 2008-1-25 00:55

I love this destroyer, too!
A cat lover from the Dark Side.

繼star destroyer之後...我都好like這架...但又like反抗軍醫療ship...唉...但都唔知lego方面會唔會出囉

我鐘意依隻多過ep5的star destoryer, 無得頂~
我個FACEBOOK,大家可以在這裡找到我~
https://www.facebook.com/legomasterpiece

好神既作品!!
做得好仔細

Fantastic creation!!!
I also love this starship and waiting for lego......
If you can make a constructing instruction of your creation for us, I will give you hundred bricks!!! (Just kidding!)

Great!

thx all, 如果有時間我都想做個instruction, 不過呢隻太多件.. 淨係拼都搞好耐

厲害厲害
外型無得頂
若果能夠顯示更多機關或內部
效果更佳
大量收star wars 機械骨兵

神人 創神跡

It's very beautiful la~

What is the dimension of it la

It seems larger than 6211~

Incredibly amazing!!!!!!!

26 123
發新話題