發新話題

「磚」心齊建人愛城活動感想區

我肥了真係唔出奇,好耐無磅過添! 等我聽日一早去跑步先! 都希望有機會在人仔倉活動中見到你!
引用:
原帖由 Cracker 於 2008-2-6 16:52 發表 睇過會員 upload 上來的 video, Kenny 肥左... 睇落好似好少人... 我明白其他會員所謂反面的意見。 見到好多好好的作品﹐大家都好努力攪好。 都係果句﹐希望有日可以親身來睇睇。 ...
人仔倉: http://www.minifigs.net
我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kennysze1511

日日加下新野咪仲好,想吸引d人黎多幾次O麻!
引用:
原帖由 ichitakap 於 2008-2-6 11:49 發表 唔知係咪太趕定係點~ 好似有好多時都未set 好~prepare好 係討論區睇到話過一陣就加呢样function同lego~ 過一陣就加果样function同more buuildings 攪到第一日去既人(可似我)miss 左好多野... 不過over all 都ok~ 因 ...
我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kennysze1511

jeff 你是版主,應該有能力可以幫手諗下d解決方法!
引用:
原帖由 JKL x LEGO 於 2008-2-6 13:19 發表 地方大 可惜係大學入面,參觀ge人多極有限 規劃好 但係setup ge時間真係少左D 搞到展覽個陣都仲有人未set好 時間差 得果3日時間,走馬看花 講完,希望下次可以改好呢D缺點啦 ...

地方:下次都唔知係邊搞...呢D下次先諗 >宣傳:今次準備時間真係唔多夠,結果宣傳做得真係好少......下次唔可以再咁臨急抱佛腳 規劃:今次展覽正值農曆新年前夕,不少人都難以抽空去setup...... 我覺得係開放比公眾參觀之前應該基本set好晒,唔會再有乜大修改咁 時間:下次砌城,如果時間適合ge可以長D,大約四至五日左右都得(當然要睇番人仔倉有冇咁ge能力搞啦) 今次有唔少人係病左(我.....)/要工作/其他原因而去唔到幫手,下次砌城如果選擇在年中搞ge話,咁可能會有多D人可以來幫手

估唔到今次會員d意見係咁直接~ 活動意義A 首次辦籌款 展覽作品數目B+ /活動人手A+ 我覺得今次活動比想像中好,事關事前我很擔心今次太少人參與,當然事實上個場還可以容納更大的地方.另外值得讚賞的是我覺得人仔倉每一位義工都好盡心盡力去做辦這個活動,佢地能夠抽出私人時間,自問我也不可.而我也覺得city既同學都有盡力去配合,所以人手編配方面都是不錯的. 保安B 秋田私下試過兩次很不愉快的被盜經歷,兩次案發地點均有閉路電視,但兩次都店主都因不同的理由而將影帶拒絕交予我或警方,所以閉路電視其實不能有效追查失竊甚或防止失竊發生.但坦白說,除非你不拿展品出來,否則無人能夠防止失竊或遺失問題,就算係珠寶展過億展品都會有失竊,這是防不勝防的.我作為參展者之一,可以說也要豁出去的,這是唯一可取的態度.至於保險,除了主辦單位可以買第三者保險外,自己參賽者亦可買意外/財物保險.當然,其實如果主辦單位已take了measure去保障各參觀者,例如不可亂碰告示,咁就唔見得主辦單位有疏忽,有咩是對方成功申索便低了. 透明度C+ 其實凡涉及會員自願捐款,都應增加透明度,否則容易起爭議.這方面主辦單位稍欠敏感,但相信有關數字會很快公佈的.另一件百思不得其解的是為何城大專業英語傳意學生會以辦活動作為fyp呢?與lego有何關係呢?整個活動須否以全英語進行咧? 這方面的背景資料似乎可以披露更多. 城觀及城規B 美中不足的是landscaping做唔切,所以其實legohk借出的磚不能盡用,十分可惜.火車稍嫌太少,但變速器能美觀收藏,十分好.另有足夠的桌子把整個城升起,比416那次大為改善,而且不是每個地方也能提供這些資源,實難能可貴.但值得留意的是每臺也有落差,不幸地我的高樓座落點落差達0.8cm,當然有幸主辦單位能借出底板解決問題.城規方面,我十分滿意效率甚高,會員有意見即改.而下次活動可以把城規再做得好一點,另一些屋不會背向外,面向內,增加可觀性. 活動事前通知C+ 可以於約四個月前通知各會員即將有砌城活動,讓大家多點時間預備和放假. 其他 可以增加多一點獎項,例如最具創意獎,最佳氣氛獎,專業砌功獎等,增加變化. 攝影比賽:到底是攝影比賽還是海報設計比賽要分清楚,以我所知,攝影比賽不容許併圖或人工修飾或加入文字,所以兩這是有分別的. 總評: B+ 感想:要搬運真辛苦,平時好少搭的士,但面對著重達14kg,一箱二箱展品連packing,真的不搭不可.自己都幾著重砌城活動,所以也放了散假來砌城,因為不是年年有得搞的. [ 本帖最後由 秋田豪傑 於 2008-2-7 15:33 編輯 ]

引用:
原帖由 秋田豪傑 於 2008-2-7 13:02 發表 我作為參展者之一,可以說也要豁出去的,這是唯一可取的態度.至於保險,除了主辦單位可以買第三者保險外,自己參賽者亦可買意外/財物保險.當然,其實如果主辦單位已take了measure去保障各參觀者,例如不可亂碰告示,咁就唔見得主辦單位有疏忽,有咩是對方成功申索便低了.
同意!!, 既然今次各大戶都是已 "豁" - - - - - - - - - -內容刪除 - - - - - - - - - - " 如果係咁, 呢個世界真係好簡單, 好美好, 我鍾意呀 ----------------------------------------------------------------\\ 我覺得我關於保安上的意見有某些朋友不甚認同, 為免爆出罵戰的危險.. 所以我自行封嘴, 以和為貴!! 希望大家繼續發表正面感受 [ 本帖最後由 dogjumpjump 於 2008-2-7 20:30 編輯 ]

回復 36# 的帖子

不同人有不同立場,秋田表達他的意見,而我就以活動統籌的立場,表明我們首要是確保展品的安全,而我們所做的保安措施之前文章已提及了,而參展者覺得措施不足的,我們也盡可能去配合。這些立場其實在之中文章你都可以瞭解得到。 不明白為何閣下會引申到各大戶都是已 "豁出去", 「放得出來, 預咗會無」 ,跟著又推論 到展覽者、工作人員,為何要不斷從這個方向去想呢?!

持平d黎講,小弟覺得佢地算係做得唔錯,當然亦有改善既地方。小弟共駐場四日,睇到佢地都係辛苦既。 好多人講保安方面好大問題,小弟認為係有問題,但係又唔係為極之有問題。 1.圍板下面有吉洞,可以俾人入黎偷野。 ------呢樣我又覺得太誇張,因為在場有我地人仔倉既義工,有Kenny,Patrick,又有城堡區人駐場,d人又點可以爬入黎偷野呢?當然如果做得好d既話,就係搵d wrap膠包一包個底佢。 ------讀過大學既朋友或者有問FMO (Facility Management Organization)借過野既朋友都知道係好麻煩,甚至唔願意,佢地可以搵到佢地借圍板已經係好好。 2.有會員唔見野 ------係咪有人偷就真係唔知,不過正如Kenny所講,路軌係幾日展期都係齊既,係執野個時唔見左,可能俾其他會員唔覺意囉左者。金幣咁細,難以評論。至於巫師,由於識巫術關係,可能消失左。 3.保安 ------d保安叔叔同嬸嬸其實唔知咁多野,唔知道d野有幾貴,以為有幾個人睇住就得,所以有點鬆懈,乜人都放入黎。同埋佢地唔係日日都係個個人,所以叫佢認住我地幾個係有點困難,呢點係日後需要注意。 至於呢班學生,大家見到既只係d表面既野。當然活動舉行時做功課係唔對,但係佢地似終係學生黎,有功課要交既,體諒下佢地啦!同埋每晚收工後(我地人仔倉義工離開後)佢地幾個同學會做一些檢討,所以每日早上,展場既擺位,遊戲都會唔同,同增加左。佢地亦會每朝七點幾番黎睇住個場,都辛苦架。 不過值得改善既係,小弟見到有d黎幫手既同學冇穿上活動制服,令人難以辨認。

回復 35# 的帖子

活動事前通知: 其實四個月前當時展期要有改動,原先暑假時打算砌城個活動時間為3月中左右...但由於city book場問題,只有2月1-5日這個period...故此令幹事/版主在好多事情上要重新安排,可能亦這樣拖慢公開砌城消息的時間...請你留意 透明度: 其實該課程的final year project其中一個重點,是希望可以多個機構組織合作舉辦一個活動,基於Jack"紅忍哈哈"本為人仔倉會員,和人仔倉合作砌城活動亦不足為奇...活動又為浸會愛群籌款,既可砌城,又可做善事,何樂而不為呢? 在籌備砌城活動的過程中,他們(Jack和Anna)都是用英文來聯絡各大機構的,來符合課程要求...(例如和人仔倉proposal和invitation letter都是用英文寫的,不過礙於當時好多細節仍未落實,所以好難和大家透露)...而你亦都發現開幕禮Anna是用英文講台詞的,而POSTER亦有中英對照的,突顯了FYP的要求... 不過對於好多會員來說,這是一個普通的砌城活動,不知道背後的準備工夫,才會有這個想法而已...

引用:
原帖由 kennysze 於 2008-2-7 18:05 發表 不同人有不同立場,秋田表達他的意見,而我就以活動統籌的立場,表明我們首要是確保展品的安全,而我們所做的保安措施之前文章已提及了,而參展者覺得措施不足的,我們也盡可能去配合。這些立場其實在之中文章你都可以瞭解得到。 ...
我睇唔到上文講過d咩,不過都希望這個慈善活動可以和氣收尾. 其實我覺得人仔倉既幹事都好盡心盡力去protect d展品,而佢地只不過係義工,我估好多時都要同時分身去應付很多事情,所以我覺得有d野做左,就係加分,無做既,或者思慮未周既,就當係合格.其實圍板某程度上係減低左觀賞的人流,可見得主辦單位有考慮過這一點. 我估主辦單位開者個thread目的都係想睇下大家有咩感想,同有咩建議,等下次有機會可以搞得周備一d,並唔係話想演變成一d攻擊大會.只要記住兩樣野,一就係所有人都係義工,二就係所有活動都非必然,咁就會持平一d嫁喇~~~

發新話題