12 12
發新話題

LEGO報告: 10184 Town Plan (Warning: 多圖)(目錄)

LEGO報告: 10184 Town Plan (Warning: 多圖)(目錄)

1. LEGO編號: 10184 Town Plan
2. 購買日期及地點: 28/1/2008 (Arm arm就係50週年紀念日!!!) 人仔倉買賣區(hasami202)
3. 價錢: $1850連7731 Mail Van
4. 人仔數目: 8
5. 物品介紹: 50年前...LEGO係28/1/1958為我地而家玩緊既LEGO磚申請專利.10184係依照當年好早期以磚砌既700/1,重新創作為人仔scale以紀念呢個日子.相信對呢set有興趣既朋友都知道盒面推緊車仔既大人就係小圖入面既小朋友,亦即係LEGO創辦人個孫仔.起初見到呢set覺得好似得好少野咁,不過砌落真係砌左好耐!Building techniques更加俾到我唔少驚喜.我最鍾意個戲院既設計,完完全全50年代既代表,正門既廣告版,cinema招牌都好正,Jamie Berard你真係我偶像...(佢係邊個?佢就係設計呢set個cinema,油站同埋Cafe Corner, Green Grocer果個designer!!!)作為守舊派,個人非常欣賞D車仔依照番4 wide scale去設計.至於個Town Hall相比下則較遜色(但都唔錯既),最令我流口水既係佢d dark green件,我一直係度搵緊dark green件去MOC新屋仔,不過好明顯我唔會捨得拆左佢黎咁用...

好啦...讚完一輪,係時候鬧下...我本instruction封面中間竟然被界開左!!!界穿左幾頁紙!!!另外貼紙亦因為太多件壓皺左...已經request LEGO再寄過俾我了,不過發生呢d事實在好frustrating...爛貼紙已經唔係第一次發生了...據我所知LEGO方面既Quality department亦知道有呢個問題...但仲係未解決...
6. 評分(5分為滿分)
好玩指數: 4呀!
抵玩指數: 3呀! 呢個價錢真在好貴...但諗真d,漫畫節平到盡都要$14xx-$15xx仲要唔知買唔買到,咁我玩早半年兼唔駛爭都只係俾多果2,3百,抵啦!有勞seller hasami202,希望遲d你會再幫手,hehe...
靚件指數: 5呀!
罕有指數: 4呀!我敢講,今時今日係香港有既人唔會多過50個!哈哈哈!
7. 撰文者:
8 相片:
Previously on Medieval Chinese Restaurant (MOC Street No. 3)
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=16451&extra=page%3D9

My lord!估唔到係農曆新年,我地會有番份工

呢度兩間dark green屋,邊間先係10184既town hall呀?

呢間先係!另外果間係唔夠料停左工既MOC黎ja...

唔怪得另外果間咁醜樣啦 (Designer:咩話?!!!)

2x2金磚入手!

Palpatine:呢間係咩黎? Vader:油站lor...(呢張相好黃喎)

Palpatine: u mean petrol?仲有人用d咁落後既fuel ga咩?我地empire係a long time ago都已經用緊超高科技既...

Vader:夠啦...睇相唔好咁多野講!

戲院喎...有咩戲上呀?

售票員:無呀!咩都無...等3個星期LEGO寄番D貼紙先再黎啦!

潮流興儲閃卡,我都俾幾張閃卡大家啦!只限朋友!!!

閃卡Set 1,女既夠索!!!

明明構圖唔錯,點知有成3個穿幫位...

個新娘係咪好索呢?

閃卡Set 2 激情噴血

LEGO都算毒啦...居然係戲院既poster度用Creator Spider 4994做其中一套戲既主角!結果我就特登走去買番盒啦,銀包噴血...

閃卡Set 3 激戰連場!

至於呢兩張,純粹係我想整呢個scene好耐ga啦,哈哈!

d閃卡正唔正呢?版權所有,唔好轉載,唔係手都砍左你!
多謝收看!

本帖最近評分記錄
  • skyheart 人仔倉資產 +5 2012-5-31 23:50
  • ymp 人仔倉資產 +8 加入精華(系統自動加30分)並增補8分 ... 2008-2-20 04:16
  • karho3693 人仔倉資產 +3 內容詳盡 2008-2-10 01:40

我果盒仲未捨得開呢... =D
未獲授權,不得轉載任何內文或圖片。
DO NOT distribute this post (text and image) without permission.

回復 2# 的帖子

特登俾貴咁多提早買又唔開對自己唔住喎

回復 3# 的帖子

都係既,但一無時間,二無地方...
忙埋呢幾日啦,我諗點都會係動漫展前開既。
早買早舒服嘛,呵呵呵呵。
未獲授權,不得轉載任何內文或圖片。
DO NOT distribute this post (text and image) without permission.

我果盒仲等緊寄去美國個friend到...

即係你有 2 set 貼紙 ??

正set, 希望漫畫節有得買

引用:
原帖由 newsos2 於 2008-2-10 12:02 發表
正set, 希望漫畫節有得買
在何文田愛民商場地下維勝百貨玩具店見到有一盒
放Lego走,價錢唔係最重要,只緊要你想收佢地!
http://www.minifigs.net/forum/redirect.php?tid=27758&goto=lastpost#lastpost

A 物品介紹: 9
B 評論分享: 9
C 清晰圖片: 5
D 註解圖片: 5
E 創意技巧: 4
F 經典特別: 1
G 首篇發表: 5
Total: 38
A cat lover from the Dark Side.

回復 8# 的帖子

it sell for $1850!

12 12
發新話題