17 12
發新話題

LEGO報告: 5525 Amusement Park(閱)

本主題被作者加入到個人文集中

LEGO報告: 5525 Amusement Park(閱)

1. LEGO編號: 5525 Amusement Park (Factory 系列)

2. 購買日期及地點: 2008年6月14日 - 614人仔倉賑災義賣日(p1622p 兄捐出 )!

3. 價錢: HK$400 -  MISB

4. 人仔數目: 0

5. 物品介紹:

-
這factory set叫 Amusement Park, 即遊樂場 (如海洋公園等的地方), 2005年出品, 比較冷門吧...

- 包含4 16 x 16格大小, mini scale迷你比例砌成的遊樂場設施, 分別為: 海盜船, 機械人, 賽車場 滑雪場

- set 其實是將當年LEGO公司舉辦的”LEGO Factory Design Competition” 官方比賽4個優勝作品集合推出市場, 4個優勝作品是由兩個小朋友及一個AFOL 設計的!

- 共含1,344部件, 包括超多中小型parts, 及很多tile 件和關節件, 收中小型parts是值得考慮之選, 當日買佢都係為收件

(詳見Peeron inventory list: http://www.peeron.com/inv/sets/5525-1 )

- 由於是mini scale作品, 主要是作擺設觀賞, 反而可玩性並不高, 只有機械人有不少關節提供活動能力

-可能是因為忠於原設計 (小朋友家中缺件??!), 其中海盜船有不小地方用小型散件太多, 導致結構相對不穩   , 另外機械人由於體形關係, 亦相對易出現”腰斬”情況

- 個人覺得海盜船及賽車場都頗美觀   , 滑雪場相對較單調   , 機械人就真的當作機械人玩吧

6. 評分(5分為滿分)

好玩指數:2主要是作擺設觀賞, 可玩性並不高

抵玩指數:4.5 - $400絕對是便宜, 官方原價US$70! 又可做善款, 抵!

靚件指數:3 – 冇乜特別件, 但包括多塊中小型件, 頗能協助製作MOC及實用, 收件用不錯

罕有指數:
3 – 不多見了, 但要搵應唔難

7. 撰文者: Alywin

8 相片:

原裝盒正面, 還貼著義賣當日價錢牌!

原裝盒背面, 介紹4個優勝作品的設計者, 其中兩個作品是由同一小朋友設計的!

十幾包件, 不愧是有1,344塊 parts!

件夠多, 但搵唔到說明書??? :funk:   原來下面張咭話是要上番LEGO 官網 online睇(或download)的, 真係大鄉里... (張咭正正講咗我當時情況... )

盜船完成圖, 配合埋個海岸, 都幾靚!

盜船另外一面.  要提一提, 如 peeron inventory list 所述, LEGO原裝是俾漏咗一條 1 x 4 啡色 plate 的      , 所以其中一條船桅是有缺陷的, 這圖可看出:

淨海岸圖, 都幾靚, tile 位是用來放船

滑雪場完成圖無人狀態, 山坡中段有兩個起跳位, 右側的估計是登山纜車, 不過唔係好似...

滑雪場有人狀態, 綠色cone加啡色件是樹, 而其他cone件代表用滑雪板的玩家

另一角度看滑雪場, 有人用起跳位跳高玩花式

賽車場完成圖, 衝線點兩邊有觀眾席及四國旗幟, 上方為天橋

三架同款唔同色賽車仔, 幾cute!  

賽車場完整風貌, 根本就是City set 題材縮小化...!

機械人完成圖, 外觀及色調ok, 中間紅色 cone 是遊樂場玩家...

機械人腳關節頗多, 可以坐低

機械人作為遊樂場設施之完整風貌

全set四個遊樂場設施大集合, 整體分兩日砌咗我三個多鐘!

更多此set照片將在我的Brickshelf登出:  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Alywin

多謝觀看!  

本帖最近評分記錄
  • ymp 人仔倉資產 +6 加入精華(系統自動加30分)並增補 6 分 ... 2009-3-29 02:21
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的報告 2008-10-6 18:01
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

Nice share! You bought it at a good price!!!

PS, I wrote that price tag.
A cat lover from the Dark Side.

真係唔錯的小裝飾, 滑雪O個個真係幾靚,

隻船遠望都有海盜FEEL, 個賽車場都唔錯, 最中意條橋 (可能自己砌過橋掛)

對機械人就真係冇乜FEEL

不過我覺得呢SET 最值得既就係D小朋友砌野技術咁叻

多謝你詳細的報告!! 精彩!
人仔倉: http://www.minifigs.net
我的blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kennysze1511

好得意呢!
如果沒有電腦的話就沒說明書看?

開頭都有諗過買
不過最後放棄了
LEGO近排搞咩成日缺件-.-

引用:
原帖由 ymp 於 2008-10-6 16:16 發表
Nice share! You bought it at a good price!!!

PS, I wrote that price tag.
雖然只在當日見過, 我估我大概認得你! Thanks.

當日大概記得重有一位善心的較年青朋友同我競投這set, 我開第一口價$320, 佢同我輪流承咗兩輪價, 到$400先肯讓俾我 我...  
引用:
原帖由 ChoCho 於 2008-10-7 00:20 發表
真係唔錯的小裝飾, 滑雪O個個真係幾靚,

隻船遠望都有海盜FEEL, 個賽車場都唔錯, 最中意條橋 (可能自己砌過橋掛)

對機械人就真係冇乜FEEL

不過我覺得呢SET 最值得既就係D小朋友砌野技術咁叻 ...
個人覺得此set四個model砌磚技術不算高難度, 但mini scale設計創意當然值得讚賞!
引用:
原帖由 kennysze 於 2008-10-7 11:34 發表
多謝你詳細的報告!! 精彩!
Thanks, 現階段做吓D舊sets報告略盡綿力...
引用:
原帖由 淆斌 於 2008-10-7 12:28 發表
好得意呢!
如果沒有電腦的話就沒說明書看?
是的, 有點不合理...
引用:
原帖由 TYN 於 2008-10-7 18:47 發表
開頭都有諗過買
不過最後放棄了
LEGO近排搞咩成日缺件-.-
剛剛上咗LEGO.com報咗案, 睇吓佢會唔會寄番一條件俾我...
My Bricklink shop: Alywin's Shop

I have seen this set sell in BRICKSHOP.
But it sells $879:funk:

引用:
原帖由 Speed 於 2008-10-8 20:53 發表
I have seen this set sell in BRICKSHELF.
But it sells $879:funk:
你指Bricklink? Brickshelf 有嘢賣??

原本官方開售價US$70, 8算計都HK$560喇, 可況Factory 系列我估當年香港未必有行貨?!  HK$600以上是跑不掉...

Bricklink的話sets 是一向較貴, 唔係人哋賺乜...

所以我話HK$400是超抵!!!

這盒我也有一副

它的海盜船和賽車場是其中兩個做得較仔細的

而且海盜船和三輛賽車可以從中取出

令人愛不釋手

尤其是小海盜船
外型非常吸引

如買不到海盜系列
這艘船是不錯的代替品

P.S.如peeron.com所言,是漏了 1x4 brown plate,但反而多了條 1x4 white plate
自我介紹: Click here
My Brickshelf: Click here
公告:VIP會員可以在簽名中使用Discuz!代碼<<使用方法>>

17 12
發新話題