發新話題

塑膠品除黃化大作戰!

回復 20# 的帖子

如果就咁睇..好似都真係白左d WOR..不過唔知質地上有無改變到呢???
不過都辛苦曬你 ,你將你既實驗過程POST上黎......期待你下一期既報告~~~努力呀~~
唔知對印左圖案既LEGO....印既位置會有咩影響呢??

右手面較高身樽的LEGO件已取出 真係有漂白左 而且印有圖案的LEGO的字也沒有受損 透明件悖沒受損
但左手邊較肥橫的樽的效果較慢 但也有明顯白左 現在計續浸中   唔通較高身的樽效果會好D?

附件

再次測試
用番剛剛右手邊果高身樽的雙氧水再浸另一SET LEGO 睇下效果又如何
測試物品 如下

附件

wow,睇泥真係work喎!!真係要試下
想問問師兄你係咪用1:1(濃度50%)既分量做呢?

引用:
原帖由 小賤賤 於 2009-6-21 18:29 發表
wow,睇泥真係work喎!!真係要試下
想問問師兄你係咪用1:1(濃度50%)既分量做呢?
係 完全冇溝淡 但記得要小心 手掂到一定要立即洗手 我試過好"哪"手=,=

想再問多少少,普通藥房賣既雙氧水得唔得架呢?
你買個度幾遠下~

引用:
原帖由 小賤賤 於 2009-6-21 18:46 發表
想再問多少少,普通藥房賣既雙氧水得唔得架呢?
你買個度幾遠下~
藥房果D得2%~3%濃度 放耐D都過期自動變番做普通的水=.= 完全不行
我行過全旺角 油麻地 大角咀 所有五金鋪都沒有高濃度雙氧水賣
一定要係做化工原料才有得賣 深水步就最多這些鋪頭了
深水步 海壇街165號地下買到 大支70$  細支20%  濃度為50%
放在家中記得要陰涼位置 不要比太陽晒到 晒到會產生大量氣泡的=.= 樽內壓力會變得較大

未夠18歲就有家長陪同或同意先好考慮攪呢D野啦

回復 27# 的帖子

1) 唔知D質地有無變左呢?例如有D脆?OR表面唔再光..變得暗左..OR手感粗左呢?
2) 你支大既.....用完以上兩個測驗..剩番幾多呀??細既會唔會唔夠用呢?
3)另外其他色..用左之後...有無改變架?
THX~

引用:
原帖由 MICHAEL3499 於 2009-6-21 20:24 發表
1) 唔知D質地有無變左呢?例如有D脆?OR表面唔再光..變得暗左..OR手感粗左呢?
2) 你支大既.....用完以上兩個測驗..剩番幾多呀??細既會唔會唔夠用呢?
THX~ ...
答:質地我自己試過沒變過 我遲d會再放d 1x16 長條磚漂白順便測試漂白後的硬到! 至於表面光唔光滑就沒改變 即本身表面閃亮亮的 浸完後都係閃亮亮 本身暗啞的 浸完都係暗啞

答:仲有好多 現在只係用左1/10左右

答:有改變 會貼近番佢原本的顏色 但視覺上唔夠白磚明顯=.=

遲些會測試
1:漂白後的硬度
2:有貼紙的lego
3:同一件磚浸一半另一半不浸效果如何
4:一次的雙氧水可以重複用多少次

本帖最近評分記錄
  • 八爪魚王子 人仔倉資產 +5 內容詳盡 2009-6-22 01:44
  • mythbot 人仔倉資產 +5 期待你的實驗和結果 2009-6-21 21:44

好厲害! 不如樓主遲D整理一下d資料再出番個post丫, 一定入精華帖~~
我地睇都方便D嘛!

Support!
想看我的城市介紹嗎??多多支持!
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=13853&extra=page%3D1

發新話題