發新話題

塑膠品除黃化大作戰!

現在又作出另一測試

就是用印有貼紙的LEGO作測試

圖中有黑圈位置的LEGO連磚變黃了

用雙氧水浸兩天等結果.......坦白說 我好驚D貼紙會玩完........

附件

琴日搵到觀塘有得賣,聽日先有時間去買,計落幾貴,問過價,$25/一支藍妹啤酒瓶大小
想問多個問題,入玻璃瓶晒個陣,個瓶要閂緊,定係微微打開呢?反應中瓶既內壓會大左,爆瓶就sh!t囉~
還想問,因為同一set入面,變黃既嚴重有不同,有d較黃,有d無咁黃,如果一起浸,會唔會變白既情度有所不同呢?
因為我家唔係太陽直射,放近窗邊既光夠唔夠反應?

引用:
原帖由 小賤賤 於 2009-6-25 21:48 發表
琴日搵到觀塘有得賣,聽日先有時間去買,計落幾貴,問過價,$25/一支藍妹啤酒瓶大小
想問多個問題,入玻璃瓶晒個陣,個瓶要閂緊,定係微微打開呢?反應中瓶既內壓會大左,爆瓶就sh!t囉~
還想問,因為同一set入面,變黃既嚴重有 ...
我是把瓶關緊的!!! 我有一瓶有4天都沒打開過=.=  但我不會放太多雙氧水 你見圖中我是留有空間的
我試過有D較黃同較冇咁黃放在一起 漂白取出後都分不出了 但太黃果D可能真係漂完一次要再浸多次先得

記住要小心處理雙氧水 同放在一些陰涼位置 如家中有小孩更應放在小孩拿不到的地方!!!!!

引用:
原帖由 小賤賤 於 2009-6-25 21:48 發表
還想問,因為同一set入面,變黃既嚴重有 ...
由於雙氧水具有輕微不穩定的特性,因此會不斷釋出氧,所以理應有空間讓它洩氣,否則打開蓋時會比較困難,水花可能因此淺出。

引用:
原帖由 淺草田園 於 2009-6-25 22:18 發表

由於雙氧水具有輕微不穩定的特性,因此會不斷釋出氧,所以理應有空間讓它洩氣,否則打開蓋時會比較困難,水花可能因此淺出。
嗯 如大家真係要測試 建議用非常非常之少量作測試先 安全第一

非常有用既實驗,等待你既結果...
我果d封哂塵既警車警局仲救唔救得番睇你啦

引用:
原帖由 Jared 於 2009-6-27 02:44 發表
非常有用既實驗,等待你既結果...
我果d封哂塵既警車警局仲救唔救得番睇你啦
變黃同封塵用呢個方法應該唔難處理=.=
晚些 有貼紙的lego會取出來等結果!!!
係wo=.=你呢排有冇砌moc building? 我因要番新好多舊set 攪到 砌building非常之緩慢.....

今天下午取出前兩天所浸的lego件

貼紙暫時試過係冇效 唔會變番白

附件

本帖最近評分記錄
  • Alywin 人仔倉資產 +4 謝謝你的解答!!! 2009-6-27 18:16

再次用有貼紙的lego作測試 今次用6369
貼紙範圍較大

附件

今次一天後取出lego
貼紙沒有損毀 但沒有效果出現

又有兩set經處理後重生了
以下是6369 同 6655雙氧水處理後的圖

實驗差不多完了 遲些做個總結 當然自己仲有好多舊set要處理

附件

發新話題