發新話題

塑膠品除黃化大作戰!

回復 47# 的帖子

就咁睇,d set真係同新既差唔多(可能你本身補養得好).
唔好話d貼紙漂唔到,唔爛已經好好啦(我d 新set既貼紙幾乎已經爛哂).

我自從3月Tommy仔之後就無郁手啦,我諗起碼會停多3個月(一到7,8月番工就會好忙)...
呢段時間都無咩掂lego(除左買set),parts都好耐無去執.
我都想再砌屋仔ga,連主色都訂埋,不過諗唔到題材,同埋自覺拼砌技巧開始技窮(暫時諗唔到新既techniques),所以都要停下.
你砌好左又post上黎睇下,可能俾到好多人新靈感呢 !

塑膠品除黃化大作戰總結

警告: 試驗有危險.
雙氧水的正統學名是過氧化氫,其結構式為 H-O-O-H 。和水的分子比較,雙氧水的分子中多了一個氧原子,所以雙氧水有輕微的不穩定,可分解出新生氧來殺死細菌或發揮漂白能力。雙氧水在受熱期間可能令濃度增加、同時又釋放大量有助燃性質的氧氣(氣泡),當氣體膨脹後,而沒有空間供氣體釋放,膠樽或樽蓋可能爆開,洩漏易燃氣體或雙氧水。因此,奉勸大家切勿放近其他易燃物品,例如香煙等等,否則可能引起爆炸或火災。2003年有一宗有關雙氧水加熱的案例,最後引發的大爆炸事件

主要物品:  
  (1) 雙氧水
  (2):高身透明玻璃樽

注意事項##
     (1)雙氧水購買的地方: 深水步海壇街165號地下,大支70元  細支20元  濃度為50%

(2)雙氧水是化學物品不要低估它的危險性,如不小心掂到記得立即用清水洗淨.

(3)放在家中記得要陰涼位置,不要比太陽晒到,晒到會產生大量氣泡,使樽內壓力會變得較大.

(4)如家中有小孩應放在高處或是小孩拿不到的地方.

(5)未夠18歲就有家長陪同或同意先好考慮攪呢D野啦

實驗過程:
      我用的濃度為50%,而且是完全沒有攪淡的.
      最好有太陽照射,有太陽照射會明顯產生較多泡泡,漂白過程愈快.
      一般一天,兩天就已經明顯有效果
      樽裡最有留有一些空位,不要放得太滿.

下圖是實驗先後的兩張相比較

幾樣測試結果的重點:
    (1)lego質地我自己試過沒變過,用手屈件硬度測試同埋與另一種同類形的磚作掉落地下測試
         硬度 同 聲音 都沒有太大分別至於表面光唔光滑就沒改變,即本身表面閃亮亮的,浸完後都係閃亮亮,
         本身暗啞的,浸完都係暗啞.

(2)同一樽玻璃內的氧雙水,我試過不換新的雙氧水情況下可以用7次8次還有效.

(3)其他顏色的lego都有效的,會貼近番佢原本的顏色,但視覺上唔夠白磚明顯.

(4)同一件磚浸一半另一半不浸效果如何,我試過有一些較長身的lego得3/4浸到雙氧水下,果1/4也有效果

(5)lego磚上的特別印刷圖案在雙氧水浸了一,兩天測試下是完全沒有問題,不會脫色.

(6)貼紙暫時試過係冇效,唔會變番白,但也不會對貼紙造成損毀.

(7)lego的透明件也可以浸的,但效果不太大.

經雙氧水漂完後用清水過清一次,待乾透後再用特別膠袋保存,哪就不再怕lego變黃了

後記:
     為期差不多兩星期的測試暫時需完結!但我家中仲有好多舊set要番新,真係唔知要攪到幾時,
     以前用普通漂白水效果真係唔大.經樓主分享下知道這方法,實在感謝

希望大家的舊set可以在安全情況下重生啦

本帖最近評分記錄
  • Alywin 人仔倉資產 +5 謝謝你的解答 2009-12-26 19:55
  • mythbot 人仔倉資產 +10 謝謝你的分享 2009-7-3 00:39

好似新嫁一樣ar
勁ar~~~

好正咁....我都想試...但你浸個時個蓋係close左....唔會有問題?

有冇試過攞白兵來浸??

效果OK喎

i afraid of 氧雙水

:funk:~~~左手邊果個浸完黎,的確白返,不過d金色,銀色油冇左:funk:

附件

引用:
原帖由 hk_mars 於 2009-11-30 21:51 發表
:funk:~~~左手邊果個浸完黎,的確白返,不過d金色,銀色油冇左:funk:
好彩咋, 我只浸d腳

我決定以身試法!!!!!

先看看今次的實驗品, 最右一條是全新白色作對比

由於馬仔太大, 結果入唔到.............(慘)

三日後

開封的大日子......

扒上黎啦!!!!!

睇結果, 最右一條是全新白色作對比

圖案件

對比

對比
本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2009-12-4 19:24

發新話題