30 123
發新話題

[原創] 超迷你鳥巢 - 再一次挑戰microscale極限

超迷你鳥巢 - 再一次挑戰microscale極限

呢一年實用太忙,好耐無新作分享啦,
雖然北京奧運已經過左差不多一年,希望大家仲會認得北京國家體育場(即俗稱鳥巢).

今次係一個自我既microscale極限挑戰,玩microscale係對自我拼砌技術磨練既一個方式,
亦可以引發更多拼砌概念同可能性.

講番本作, 大小體不超過32x32 (其實鳥巢主體只有24x18).
大部份可以動用既LEGO迷你parts都研究過用黎築巢,無奈只有小量parts適用.

當然不可能要求百分百一樣,至在神似. 不過運動場同看台都無馬虎架.
大家又覺得點呢? 希望喜歡啦.

附件

本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-14 21:27
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-10-28 23:16
  • mcw210 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-9-18 17:18
  • homanchim 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-8-1 16:27
  • Benhmho 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-30 15:02
  • sazabi 人仔倉資產 +5 簡直唔俾分都唔得啦 2009-7-22 12:15
  • tc_forward 人仔倉資產 +5 我要砌多幾年先追到你個level呀...... ... 2009-7-22 01:07
  • derekfan 人仔倉資產 +5 完全唔同Level 2009-7-22 00:29
  • 冇呢個人 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 17:54
  • freedom 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 17:17
  • 疾風LEGO仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 16:43
  • GTLai 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 15:38
  • LEGO龜仙人 人仔倉資產 +5 咁都砌到~ 2009-7-21 13:07
  • 小光仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 13:05
  • JKL x LEGO 人仔倉資產 +15 驚為天人的神作 2009-7-21 12:58
  • mingming 人仔倉資產 +10 精彩作品 2009-7-21 12:57
  • 步驚雲 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 12:50
  • tp001a16 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 12:37
  • fvin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 12:37
  • mythbot 人仔倉資產 +10 精彩作品 2009-7-21 12:20
  • 毅武 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 11:40
  • 維記 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 11:12
  • Alywin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 10:59
  • 小熊 人仔倉資產 +10 精彩作品 2009-7-21 10:33
  • Superb 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 10:33
  • linus 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-21 10:30

請問可否在我的 English language Blog (http://brickand.me) 中轉載及貼圖(指明來源), 謝謝

引用:
原帖由 parchioso 於 2009-7-21 10:21 發表
請問可否在我的 English language Blog (http://brickand.me) 中轉載及貼圖(指明來源), 謝謝
注明註作來源既,當然歡迎轉載啦.Thanks

to fvin,你係咪加錯磚呀

回復 1# 的帖子

迷你 作品, 又是你的看家本領, 在此倉內的玩家中你算最強!

講笑: "有點似用碳做燒烤爐!" 但這是最強的燒烤爐!!!   超正!

最仔細是場門座位的排列, 連龍門都有!

仲有聖火!!! 這個小小的鳥巢 小巧又精細!!  佩服!

真係勁到我都加錯磚呀!!! :funk:
唔該幹事改番! Thx.

Mini scale 但依然有足夠details, 最正係用件及拼砌的技巧, 已是超脫了正常框架概念!  

大使果然係勁, 展示到 LEGO 犀利的地方!  
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

果然係勁到無曬朋友~~~~:funk:
總之係勁到諗唔到形容詞果種勁la~~~~~
砌膠正解:「Rule no.1, there is no rule; rule no.2, follow rule no.1.」

嘆為觀止

不知道蕉強大有沒有計劃砌迷你水立方?
引用:
原帖由 fvin 於 2009-7-21 10:51 發表
真係勁到我都加錯磚呀!!! :funk:
唔該幹事改番! Thx.
已處理
自我介紹: Click here
My Brickshelf: Click here
公告:VIP會員可以在簽名中使用Discuz!代碼<<使用方法>>

太強,
睇左一陣有點頭痛....
對我來講太複雜了~~~~
不過都用加磚!
我個FACEBOOK,大家可以在這裡找到我~
https://www.facebook.com/legomasterpiece

真係好利害啊= =!!!

砌出鳥巢既特點啊!!

30 123
發新話題