發新話題

辦工室的生活 (3)

辦工室的生活 (3)

自從過左地獄五月之後,都無咩事情發生...
就正當風平浪靜的時候,我條team發生了一些麻煩的事情,就係有人走呀.....

-----------------------------------------------
同team同事:"唔好意思呀....我打算唔再續約了.....
上司的上司:預左你啦...得啦..放低封信出返去啦.......

----------------------------------------------------------
咁又咩事情比一個同team同事走更加麻煩呢?

另一位同team同事:"唔好意思呀...我都決定唔做啦......"
上司的上司:"下! 唔做? 點解咁突然呀? 有冇想清楚呀.....?"

---------------------------------------------------
咁有咩比兩位同team同事走更加麻煩呢?

上司:"喂..你執野? 我條team3個人現在走左2個,你比幾個月時間我,你唔好走住好喎!"
T.C.:"我執野唔係走呀..只係想飛幾條蕉入去個女人間房度....
隔離team上司:"喂..預埋我呀..比多條蕉我飛丫唔該..."

---------------------------------
比兩個人走更加麻煩的,就係其中一個會走的人玩野呀!!

同team同事:"唉...都就快走呀...請多兩日病假,等下一手同事有多些實習機會先..."
T.C.:"我都係唔飛個女人,飛佢算啦...."
上司:"你飛佢啦..我放棄左佢架呀...."

----------------------------------------------------------
但係點都好啦.....有人走就緊係要同佢地食餐飯,歡送佢地啦.....

上司的上司:"好啦..大家過幾日食餐飯啦,咁既然我地條team有兩個同事將會走,咁我就請你地食飯啦...."
我地四個的心靈交流:"咁好死?"

------------------------------------------------------
上司的上司:"但係唔包括你地兩個未走的!"

--------------------------------------------------
唔係咁灰呀.............................
(我與上司的心靈交流)

----------------------------------------------------------------
唉.....話咁快又到左食飯那天,我地去左耶樹餐廳到食......

上司:"再走快些先..我唔會同個女人一齊坐架...."
T.C.":咁你唔好彩呀...我玩爭蹬仔未輸過的...."

------------------------------------------------
到最後大家就咁坐呀......

T.C.:"恭喜你喎....上司!"
上司:"是福不是禍,是禍躲不過.....算啦....."
上司的上司:"你地又係度講咩呀..."

------------------------------------------------------------------
其實今天大家都知道是一場悶局...所以大家都無咩野講,就算講都係無聊野.....

上司的上司:"係呢..你地以前係邊度做...."
同team同事:"我以前係邊度邊度做過啦...幾好架...T.C.一定好喜歡係那邊到做...."
T.C.:"係?我又想去做喎....."

-----------------------------------------------------------------

到最後始終都係要老練的上司打開多些話題.....
上司:"我地一下子走兩個人,唔知可唔可以調一些人手過黎我地度頂住先呢..."
上司的上司:"係就好啦....如果唔係係未有新人黎之前都唔知點算..."

------------------------------------------------------------------------------------
講開又講...耶樹餐廳有個好大的問題...並唔係食飯唔好食,而係那些侍應叫極都唔應...

上司:"喂..唔該.....
侍應甲:"一陣啦......"

---------------------------------------------------------------
到最後,上司的上司依然都係無請我同我的上司,一場悶局就此結束,一如所料,沒有驚喜....

上司的上司:"好啦...咁就祝兩位前程似錦啦...."
兩位同team同事:"多謝多謝...."

------------------------------------------------------------------

趁有機會,我都祝兩位將會唔做的同事(其實有一個已經走左)一路順風,一帆風順....
可以的話都唔駛再回來這個地方....有機會係出面再見啦好同事!!

故事係唔會因為佢地兩個走左而完結,所以.........待續........................

P.S.  支外閃依然用得唔好,圖片可能有些暗........

辦工室的生活 (1)-----http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=27718&extra=page%3D1   

辦工室的生活 (2)-----http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=27804&extra=page%3D2

多謝收看!!!!!!

本帖最近評分記錄
  • Sebastian 人仔倉資產 +5 值得加分! 詳見我的回應 2011-8-26 13:49
  • 小熊 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-22 19:01
  • ddmj2 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-22 18:03
  • DC5_RC1000 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-22 13:45
  • mythbot 人仔倉資產 +6 精彩作品 2009-7-22 13:06
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-22 10:10
  • 疾風LEGO仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-7-22 08:55
  • ericcheung45 人仔倉資產 +3 精彩作品 2009-7-22 02:14

好灰個張做得唔錯~~
用磚表達到漫畫裹面既情景~~
support~~

餐廳佈局很有心思,成功營造熱鬧的氣氛
自我介紹: Click here
My Brickshelf: Click here
公告:VIP會員可以在簽名中使用Discuz!代碼<<使用方法>>

都係咁啦, 都有餐食!
比着另外D老細 886 都無!

好灰那張相確實好難影,先做到我想做的效果.....

不過砌餐廳就真係砌左好耐....
因為唔夠件,影完一張就要拆左佢,再砌另一邊先可以再影到...好慘....
看來漫畫節真係要買多些件先得....

再一次多謝各位捧場!

有人飛蕉 ,辦公室間格,砌得好似

發新話題