發新話題

揾到一个宝藏

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-13 22:09 發表
唉, 見到 mchk06 兄 的 跳蚤市塲 分享, 真係羨慕不已.

不過就算 香港有, 香港人多地方太細交通方便了, 特意去撿平貨遠較外國易, 大家都會湧去買...
Alywin兄又亦是道理,之不過香港炒味太濃,令一衆支持者想買心儀嘅set都被人掃晒,
迫住捱貴價,今炒家有搶錢機會,難過!

見到你便宜的收藏品,哈,真係羨慕你,
個兩隻海盜船就算回到廿年前買,都做唔到咁平

引用:
原帖由 豬古力 於 2009-10-13 23:30 發表
見到你便宜的收藏品,哈,真係羨慕你,
個兩隻海盜船就算回到廿年前買,都做唔到咁平
相信猪兄都己見到跳蚤市塲是怎麼樣,本地人擺賣嘅原意係勿浪費,
能賣到有錢飲咖啡啤酒都己滿足,可能他們不知(炒)字為何物,
曾試過2歐元買到大型technic林布堅尼跑車,齊件兼有盒新嘅差不多,
足令小弟歡喜若狂,但有一次衹行慢一步,令我錯失了有十架大型sw,
至今亦難以忘記,所以經此教訓之後,逢星期日行跳蚤市塲必早到塲,
以免歴史重演,

Maleneyee兄:早晨,
如收到郵件時定會知會你,請放心,
近幾日都很忙,祗有放假星期日去跳蚤市塲尋宝,
這次去多一个地方,在Carrefour(家樂福)超市外停車塲中,
執到少少收穫,現介紹給你分享,

這个停車塲可泊150架車,這刻為早上8h30,氣温12°左右

剛剛開始半小時,行人未算多

這裡一堆城堡人仔,付了15歐元,未曾真正点算過

用了45分鐘整理完,竟然有超過50个人仔,兵器件有多及頭盔,

另一个地方執到老爺車,無說明書,要5歐元,望見它都幾型仔

這隊城堡人仔給小弟一个驚喜,再有收穫再与你分享,請請
本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享 2009-10-21 21:02

引用:
原帖由 mchk06 於 2009-10-20 05:29 發表
Maleneyee兄:早晨,
如收到郵件時定會知會你,請放心,
近幾日都很忙,祗有放假星期日去跳蚤市塲尋宝,
這次去多一个地方,在Carrefour(家樂福)超市外停車塲中,
執到少少收穫,現介紹給你分享,

這个停車塲可泊150架車,這刻為早上8h30 ...
3蚊一隻士兵咁低買:funk:

引用:
原帖由 freedom 於 2009-10-23 20:39 發表

3蚊一隻士兵咁低買:funk:
係跳蚤市塲中有D嘢令你意想不到,例如平常你話貴嘅物件,
在跳蚤市塲中令你心郁郁唔買唔得,lego玩具其中之一,
巴塞球衣全新亦不外4歐元,所以這个帖題小弟會keep落去,
有收穫時与眾分享,發現有新嘅跳蚤市塲拍相介紹給大家認識,
讓各位朋友清楚究竟係怎麼樣?

真係好羨慕 mchk06 兄又入到超平嘢!    不過我都有嘢分享吓...

早幾個月都會去 eBay 搵吓有冇平嘢, 但近來又懶, 就算上親去都見唔到 / bid 唔 到平嘅嘢, 有D 灰心...  

反而 7 月時 在 eBay bid 咗 一堆 底板 , bid 羸咗後賣家話攪錯咗個郵費報價!  問我可唔可以取消 或加錢先用到空運...

我話 bid 羸咗 就一定要, 但無理由 bid 完後先加價! 賣家話咁樣只能平郵... :funk:   最後因D 底板 唔等住用,  我同意了然後俾錢...

不過平郵原來真係好...  空郵通常一個星期左右就到, 平郵過咗兩個月都未收到, 打定輸數 收唔到貨 或寄 失咗...

竟然3個月之後嘅今日卒之收到!     

點解我當時堅持要買, 因為 以下 底板 連郵費 從英國 寄嚟 只要 HK$111...  

有 3 塊 特別用途 的 舊 set 32 x 32  底板 , 2 塊 32 x 32 綠板, 2 塊 16 x 32 綠板, 1 塊 16 x 32 白板 (比較特別), 及 3 塊 細板 (有一塊是粉綠), 雖然污糟 D, 但無穿無爛, 洗完佢又ok !

本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +2 謝謝你的分享 2009-10-26 18:20
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-23 21:29 發表
真係好羨慕 mchk06 兄又入到超平嘢!    不過我都有嘢分享吓...

早幾個月都會去 eBay 搵吓有冇平嘢, 但近來又懶, 就算上親去都見唔到 / bid 唔 到平嘅嘢, 有D 灰心...  

反而 7 月時 在 eBay  ...
恭喜你Alywin兄都執到正嘢,除郵費後都係花費幾十港元,唔錯,

唯小弟很少bid,怕貨不對辨,尤其係外國郵購,想跟進很難,

查實以前香港都有跳蚤市塲,對一D有剩餘物資或想套現嘅朋友,

帶來不少方便,既環保又可賣給有需要嘅朋友,一舉两得,

可惜香港地方短缺,消失了十分可惜。

小弟最喜歡收集D小朋友唔玩嘅物件,一大蘋果箱セ都有嘅散件,

亦衹不過十數歐元,其中有很多稀有件,底盤,底板,人仔及說明書,

好運嘅會全set砌完整,下次post少少小弟收集嘅散件你分享,

引用:
原帖由 Alywin 於 2009-10-23 21:29 發表

反而 7 月時 在 eBay  ...
百多元真係好平=,=
如果只計郵費,英國去hk大多數要多少錢=.=?
我仲係bricklink 探索中.....
我是city 同creator 的愛好者.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=390042

引用:
原帖由 草上飛 於 2009-10-26 18:21 發表

百多元真係好平=,=
如果只計郵費,英國去hk大多數要多少錢=.=?
我仲係bricklink 探索中.....
一般來說, 英國空郵到香港, 人仔, 少量散件及細set (唔連盒)起碼 1.x 英鎊起  , 再大份D 要 3 英鎊 或以上閒閒地, 連盒的話就更...

其實自己 去 Bricklink 買過很少嘢...., 考慮埋運費, 個人覺得Bricklink 係 set 方面 不一定很平, 買散件又量大的話就化算好多!
本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +3 謝謝你的解答 2009-10-27 18:02
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

發新話題