14 12
發新話題

[攻防戰] 聖海審戰鬥訓練!! PART 2 OF 3

[攻防戰] 聖海審戰鬥訓練!! PART 2 OF 3

[攻防戰] 聖海審戰鬥訓練!!  PART 2 OF 3

上回話說...

由新紫靈, 巴提斯公國, 特萊斯 及狼兵假想敵部隊組成的戰鬥訓練部隊,
在巴提斯公國的訓練場上展開一場大戰...

第一場的訓練 由 假想敵部隊及特萊斯部隊 對抗 新紫靈 + 巴提斯公國軍,
由於雙方久未戰鬥, 大家對佈陣知識都要重要學習...

積: 特萊斯, 新紫靈的將軍, 你們剛剛死了, 快點起來, 第2場的訓練就要開始了...
2位將軍: ........

狼兵假想敵部隊大叫: 我們不是弱兵, 不要少看我們步兵~!!!!!!

巴提斯公國軍: ...  不過, 你們已被我們包圍了啊??
積: .....勇氣可嘉!!!!  好!!!!

"來吧來吧!!!" 又不是真正戰鬥! 怕什麼??"

積:  希!!!!

狼兵1,2,3 : 呀~~~~~~ (暈~~~)

好啦.....  在3位假想敵部隊被擊暈之後....

第二場訓練開始了....

戰鬥訓練2
埋伏  / 反伏擊戰術

訓練內容: 由新紫靈部隊組成的部隊, 在行進時 突然受到由特, 狼組成的部隊包圍, 新軍要突破包圍 , 巴提斯
公國軍會在第5會合加入增援!

新紫靈部隊:  部隊集中!!!! 保持陣形!!!

" 伏擊!!!!"  "伏擊!!!"

" 大家小心!!!"

"上一回我們輸了, 你們今次走不了!!!"

"快投降!!!"

"改變陣式!!! 狼兵先上!!!"  (今次遊戲給狼兵有陣亡每5隻就可以復活5隻的支援.....)

特萊斯將軍:  可惡!~~~~ 沒有下次的了!!!!  大家給我上!!!! 騎兵隊先看清情況再進攻!!!
狼兵隊長: 交給我吧~ 他們有難了!!哈哈哈

"大家留心!! 不要亂!!"
"弓箭手準備!!!  "

狼兵開始攻擊!!!

"不用怕!!!"
"只是步兵!!!"

"可惡!!!" 原來來打算消耗我們的兵力!!!"

不過看來只以步兵攻擊是沒用的....看來狼兵隊長跟特萊斯將軍有溝通的問題吧??

"好~!!! 看準時機!!!  我們突擊!!!!"

新紫靈部隊的騎兵第一時間衝進狼步的陣營內, 希望可以用衝鋒來打散他們!!
弓箭手跟隨在後, 以支援他們的突擊!!!

不過同一時間, 長久未有反應的特萊斯騎兵隊突然往其他方向!!!

"分兵!!???" 新紫靈將軍心知不妙...

" 6點鐘方向!!!!"  

"什麼!!"

原來特萊斯騎兵隊轉向是為了引新紫靈部隊深入敵陣, 再予以前後夾擊!!!!

"中計了!!!"

原先突擊支援的弓箭手, 現在成了步兵近身戰的.......該死了.....

"可惡!!"  

"立即後退!!!"  "由我來支持住!!!!"

"將軍!!!!"

特萊斯將軍" 哈哈哈, 真的是沒有人教你兵法嗎??以為你真的是英雄嗎??"

...........................

在之後的十分鐘之內...剛剛大言不慚的特萊斯騎兵將軍及其幾位手下.....

都給新紫靈將軍統統殺掉!!!!!!!! 哈哈哈哈...

這一戰果, 令到整個戰場的氣氛都不同了....軍心開始動搖!!!!

同一時候, 巴提斯公國軍的支援到達了!!!

積大叫~~:  oh!!!!!!!! 我來遲啦~~~~~~大家上呀!!!!!

"敵人騎兵餘黨交給我們啦~!!!"  

"大家上!!!!'

狼兵支援隊到達!!! ( 其實是剛剛陣亡太高.....可以立即復活幾次....)

當然, 狼兵在當日戰鬥的勇猛都令敵方嘗不到甜頭....  時常發生騎兵給步兵大量擊殺的情況出現.....

好啦, 到底特萊斯騎兵隊的下場會怎樣呢??

請留意:  [攻防戰] 聖海審戰鬥訓練!!  PART 3 OF 3

(chris, 你呢日真係bad luck day, 看來下次不要輕敵啦~~~)

本帖最近評分記錄
  • ricky88ling88 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-9-15 17:57
  • 羅馬兵仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2009-9-15 12:31
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 精彩作品! 2009-9-15 08:59
  • superkirby65432 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2009-9-15 01:03

其實利個遊戲係點玩嫁==?
好似好好玩咁><

引用:
原帖由 dororo.keroro 於 2009-9-15 01:07 AM 發表
其實利個遊戲係點玩嫁==?
好似好好玩咁&gt;
簡易玩法介紹:  [url=viewthread.php?tid=5990&extra=page%3D1]聖海盟聚活動~城堡大戰遊戲簡介[/url]

另外其他大小戰役可以看以下:

人質營救行動<<紫靈.飛龍.特克王>>

狼族反攻第2擊!! 狼族.維記.攻防戰

狼族反攻! 飛龍堡邊境保衛戰

回復 3# 的帖子

睇完至後好似幾好玩wo++
點解唔用返利個方法去整個軍事板呢??

步兵  -變-  步槍兵
弓箭手  -變-  狙擊手
騎兵  -變-  min嫁坦克車個D
本帖最近評分記錄
  • 疾風LEGO仔 人仔倉資產 +5 好提議,贊成! 2009-9-15 09:12

引用:
原帖由 dororo.keroro 於 2009-9-15 01:20 發表

好呀!
你真係聰明!
如果成功,
一定好好玩,
安大,
呢個提議好好,
諗諗佢呀!

........................................經常潛水人士..................................

引用:
原帖由 dororo.keroro 於 2009-9-15 01:20 AM 發表

其實我地係有研究過的, 遲下既試game會你地可以來報名參加~ 請等我既通知~

而家我係推廣緊城堡wargame既活動, 有關"現代戰爭版"既我會遲下係軍事moc版中再介紹下, 放心放心~

有興趣既玩家可以係"約戰留言版" 進行約戰 或 參加下一次的約戰~

引用:
原帖由 安東尼.安 於 2009-9-15 00:43 發表
..
以我理解 新紫靈將軍係圖中金盔騎士= =

身邊圍住既重騎兵同埋石怪巫師都係敵人 點解一瞬間D敵人同石怪巫師會瓜晒柴既-0-

引用:
原帖由 mingroro 於 2009-9-15 04:24 PM 發表

以我理解 新紫靈將軍係圖中金盔騎士= =

身邊圍住既重騎兵同埋石怪巫師都係敵人 點解一瞬間D敵人同石怪巫師會瓜晒柴既-0-
這就是這城堡GAME高深之處....  有時人多未必係SURE WIN   他們只在1-2個會合就被擊殺掉....
(CHRIS不要傷心...)

引用:
原帖由 安東尼.安 於 2009-9-15 16:36 發表

這就是這城堡GAME高深之處....  有時人多未必係SURE WIN   他們只在1-2個會合就被擊殺掉....
(CHRIS不要傷心...)
即係有人好不幸地擲左好多次骰都打唔中敵人?
本帖最近評分記錄
  • 安東尼.安 人仔倉資產 +1 哈哈哈....該由當事人自己講LA 2009-9-15 16:45

引用:
原帖由 mingroro 於 2009-9-15 16:41 發表

即係有人好不幸地擲左好多次骰都打唔中敵人?
只不過係12隻騎兵+英雄vs4隻騎兵+英雄

第一次 我先攻 8隻+英雄vs1英雄

結果 對方扣左1血....

對手回合 1隻英雄殺我4隻騎兵+英雄1血

再到我回合 我8隻騎兵+英雄vs英雄+4隻騎兵

結果殺1隻騎兵

再到對手回合 我全滅...
本帖最近評分記錄

14 12
發新話題