17 12
發新話題

LEGO..... 我又回歸~~~ 感想編!!!!!

LEGO..... 我又回歸~~~ 感想編!!!!!

很久沒有回來人仔倉了..........原因是家庭方面出了很多不同的因素而暫別了人仔倉.....甚至lego兩年時間.

看見版友出標題lego.....我又回歸...... 不禁自己也想和大家分享一些過去兩年的家庭改變.

自從呀女出左世後, 已將所有時間放於照顧她身上. 已經沒有上網, 砌lego, 甚至很多的興趣都再沒接觸. 雖然如此, 但我對lego仍然不離不棄. 上年度更因為呀女要搬去新居, 由於新地方比較細的限制, 在收拾行李時很多無用的東西都要放棄. 還很清晰的記得, 有一天晚上在收拾行李時, 為左lego而差點落淚. 原因是小弟將過去所有多年來買的lego原裝盒全部拆掉, 轉入密實袋再入膠箱方便新居擺放.

過去多年的盒裝lego, 大大話話超過一百原裝盒未拆. starwar, city, exclusive 等等, 有些甚至叫朋友從外國帶回來的....自己一盒一盒的拆掉, 心裡實在捨不得.

太太原先都讚成拆掉紙盒, 但當她看見我一言不發地拆掉, 她也忍不著說著要保留. 可是, 我仍一言不發地拆掉........ 可惜.

雖然失去了很多的珍藏盒, 不過現在呀女都差不多歲半了, 她有時都會拿著我的lego通屋走. 而且我還利用lego教她顏色 數目 及和她一起砌.     就連我的朋友也從日本購買一些回來給她玩.

希望日後可以和她一起砌出開心的童年~

本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2010-4-21 15:36
  • edwardwong 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2010-1-23 20:14
  • samchuck 人仔倉資產 +5 真摯感人......謝謝你的分享! 2010-1-17 12:49
Coffee

引用:
原帖由 coffeelego 於 2010-1-12 14:17 發表
過去多年的盒裝lego, 大大話話超過一百原裝盒未拆. starwar, city, exclusive 等等, 有些甚至叫朋友從外國帶回來的....自己一盒一盒的拆掉, 心裡實在捨不得.  
你大可以賣左MISB Sets, 然後購回二手Sets (No Box, with Instruction), 從中獲利, 也滿足你妻子的要求

這個相信佢唔夠時間咁做。

連盒都無開,儲MISB,要佢將自己D真藏變無盒...都好慘,變可能會SELL左出去呢......我明...我明架..........
exclusive我就一盒都無開,ONLY開左細盒既,收得就收啦....大盒唔想開..一來砌左無地方DISPLAY,所以忍手...忍手....

你個女半歲半...我10個月.......明白...明白........你CUT左2年,即係未出世就忍手....我都係個女出左世先忍手........唉.......
鬼叫係自己個女咩....嘿嘿!!

講真,和仔女玩,樂趣一定會比玩LEGO大。
我都會不自覺地薰陶他們喜愛LEGO,記得未夠一歲已買了桶裝給他們玩。
最初,他們不懂如何玩,但每次幫他們砌一件件的玩具,他們的喜悅,比自己砌好一SET為大。
過了一陣子,見到他們開始懂得將LEGO砌在一起,又是一個喜悅 (LEGO比普通積木難合在一起,因為要對好位)
到現在,兩歲多了,見到他們開始懂得組合LEGO (故然他們所砌的完全不似樣),還開心地跟你說,「這是火車」「依間係屋」「機械人」
真是老土的都要講句,
LEGO 多謝你……

引用:
原帖由 gilgil 於 2010-1-12 22:57 發表
講真,和仔女玩,樂趣一定會比玩LEGO大。
我都會不自覺地薰陶他們喜愛LEGO,記得未夠一歲已買了桶裝給他們玩。
最初,他們不懂如何玩,但每次幫他們砌一件件的玩具,他們的喜悅,比自己砌好一SET為大。
過了一陣子,見到他們開始懂得 ...
"薰陶"我個女...我諗過...不過老婆話...一係唔比佢砌,一係就開盒大既比佢砌.........
一係我就轉玩小朋友個隻大lego囉咁話....

我買大lego給他們玩呀!細lego佢地會夾親手。

引用:
原帖由 gilgil 於 2010-1-13 10:00 發表
我買大lego給他們玩呀!細lego佢地會夾親手。
咁咪會開多一條line...嘿嘿!!

回復 2# 的帖子

比我會暫時租個迷你倉放住先, 之後再放misb買番入no box version.
我個FACEBOOK,大家可以在這裡找到我~
https://www.facebook.com/legomasterpiece

我睇到樓主咁做,有d感動,哈哈!

17 12
發新話題