發新話題

LEGO報告: 6374 - Holiday Home ( city 系列)

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 alb_townlover 於 2010-2-8 00:10 發表
Lego公司都玩"高地價"政策,1980年至1999年出過的房屋不太多,所以云云"Classic Town"的Sets中,以平民屋的價格較為突出

現在我較為少買Classic town的Lego Sets, 除了"classic town"內的"平民屋"和"1"字頭的特別Sets ...
6372又係一set 幾難找的屋仔...要有完整貼紙的真係非常非常難找.....
我是city 同creator 的愛好者.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=390042

引用:
原帖由 草上飛 於 2010-2-8 19:45 發表

6372又係一set 幾難找的屋仔...要有完整貼紙的真係非常非常難找.....
我個Set 6372都欠奉貼"紅色斜件磚"的貼紙, 不過就有變黃的:

White Stickered Assembly 4 x 2 x 2 with Refrigerator and Oven Pattern (Sticker) - Sets 6372, 6374 - 2 Bricks 2 x 4
White Tile 2 x 2 with Black Stove Top 3 Burner Pattern (Sticker)

數月前係油麻地用大約HK$500買來的, 件95%齊、有不錯的盒和instruction,所以都算是"有著數"

引用:
原帖由 alb_townlover 於 2010-2-8 22:28 發表

我個Set 6372都欠奉貼"紅色斜件磚"的貼紙, 不過就有變黃的:

White Stickered Assembly 4 x 2 x 2 with Refrigerator and Oven Pattern (Sticker) - Sets 6372, 6374 - 2 Bricks 2 x 4
White Tile 2 x 2 with Blac ...
咁我知道是哪一set 了, 上電梯2/f 果間.....哪set 6372是寄賣啊.
開頭不是賣500的 是9xx, 我原本想買但一開盒check件發覺........., 店主都覺得9xx貴了一點...

http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=390042

引用:
原帖由 草上飛 於 2010-2-8 22:50 發表

咁我知道是哪一set 了, 上電梯2/f 果間.....哪set 6372是寄賣啊.
開頭不是賣500的 是9xx, 我原本想買但一開盒check件發覺........., 店主都覺得9xx貴了一點...
9xx真是不值, 當時5xx買佢,係因為D件其實唔難去補(當然不計stickers啦),而且instruction+盒都起碼值$250,個盒keep得幾OK......

我見間舖亦有售6267 (Lagoon Lock-up), 但好似一兩個月前俾人買左,有冇風收到?

Creator 屋始終都係玩個樣, 冇乜內涵, 係4996個年開始好似叫多d野,

都係Town系列早期平房屋感覺正d.

我小時候都好想有呢D屋仔(不過最後一間都無),雖然而家自己搵錢,但我都唔捨得買。。。都係玩新野算lu。。。
我覺得你呢SET係眾多屋仔之中最特別既,主要因為有車房門做既簷蓬,當然Cypress tree亦值好多分。
多謝你既詳細介紹。
P.S.真係保存得好好。。。

引用:
原帖由 alb_townlover 於 2010-2-9 00:42 發表

9xx真是不值, 當時5xx買佢,係因為D件其實唔難去補(當然不計stickers啦),而且instruction+盒都起碼值$250,個盒keep得幾OK......

我見間舖亦有售6267 (Lagoon Lock-up), 但好似一兩個月前俾人買左,有冇風收到? ...
呢set 我就不知道=,=  反而之前這間店舖有6370同6276等正set賣啊...

引用:
原帖由 草上飛 於 2010-2-9 08:28 發表

呢set 我就不知道=,=  反而之前這間店舖有6370同6276等正set賣啊...
6276其實並不太難找到 (但HK比較罕見), Bricklink價 (with box & instruction)大約HK$1,200, 包括運費大約是HK$1,500 ~ HK$1,600, 也類似Yahoo近幾個月來的拍賣價......

"Imperial soldiers"系列中的3個要塞 --- "6259 Broadside's Brig",  "6265 Sabre Island", "6267 Lagoon Lock-Up", 6267相對比較難找到......

老實說, 官兵艦其實比要塞或者是堡壘(不包括Imperial Guards的6266)更難找, 例如:
6274 Caribbean Clipper
6271 Imperial Flagship

Bricklink的6271賣方僅僅是10個.......此外,在近一年之內我還沒有看到有人在Yahoo出售 (不包括Incomplete set)

引用:
原帖由 alb_townlover 於 2010-2-9 10:59 發表

6276其實並不太難找到 (但HK比較罕見), Bricklink價 (with box & instruction)大約HK$1,200, 包括運費大約是HK$1,500 ~ HK$1,600, 也類似Yahoo近幾個月來的拍賣價......

"Imperial soldiers"系列中的3個要塞 - ...
6274 好耐好耐之前係油麻地見過一次, 但好快就唔見左了=.=

引用:
原帖由 草上飛 於 2010-2-9 18:59 發表

6274 好耐好耐之前係油麻地見過一次, 但好快就唔見左了=.=
有靚盒的6274都不易找, 知唔知當時油麻地賣甚麼價錢??

發新話題