發新話題

科幻及機甲聊天室

引用:
原帖由 mingming 於 2010-7-3 03:44 發表

T件要用先夾得實,一般30cm高的機械人幾乎全身都可以用T件做
有時會加少少hinge如http://img.bricklink.com/P/9/44301.gif" border="0">就可以了

...
thanks~ mingming
估唔到用T件可以砌到成 30cm咁高~~
不過我的機械人應該得18cm高~~
但 "股" 關節方面,用T件"吉"落 Modified 1 x 1 with Headlight (砌車頭燈個種),都是比較鬆。
應該都是因為重量吧~~請問有咩砌法可解決呢﹖
thanks a lot~

既然是機甲聊天室,交住小小功課先,請大家比比意見~

機械腳一對:

Remarks:小腿及腳掌大部份參照 brickshelf 中高手的作品~

砌好後發覺大腿與小腿之間關節好鬆,唔知可以點改好......
請各位師兄比比意見~
本帖最近評分記錄
  • haggar 人仔倉資產 +5 精彩作品, 謝謝你的分享! 2010-7-19 11:50

我都想知點做機械人><  家中無零件
請問各大大多數係邊到買零件??
要很便宜的喔^^

t件又偽咩黎???
4頭件又係咩黎嫁><????

引用:
原帖由 漆黑天使 於 2010-7-7 14:30 發表
既然是機甲聊天室,交住小小功課先,請大家比比意見~

機械腳一對:

Remarks:小腿及腳掌大部份參照 brickshelf 中高手的作品~

砌好後發覺大腿與小 ...
最近我轉左砌電單車,好似同你msn分享仲多過係人仔倉,呢度有d冷清,唯有再努力
我又post張電單車相先
本帖最近評分記錄
  • haggar 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-19 11:50
  • 小光仔 人仔倉資產 +3 精彩作品 2010-7-14 20:16
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-13 21:21
  • Jonathan 人仔倉資產 +3 精彩作品 2010-7-13 20:49

引用:
原帖由 otiga1 於 2010-7-13 18:50 發表

最近我轉左砌電單車,好似同你msn分享仲多過係人仔倉,呢度有d冷清,唯有再努力
我又post張電單車相先
...
哈哈....HK的確交流心得的人唔多~
大多數只對出新set 比較有興趣~~
BTW.... 好正的自組電單車~
車身方面已經完美 ( completed with no defects)~~
車 look 方面試下用大一個 size,睇下可唔可以好 d~

引用:
原帖由 kwanning328 於 2010-7-10 09:50 發表
t件又偽咩黎???
4頭件又係咩黎嫁>
T件是:淺灰色T形件,多數配用夾件
4頭件是:1 x 1磚,但側邊個 4 面都可以砌的~

希望幫到你!

(ps:如果唔明的話,等其他師兄 upload 相回覆你吧)

引用:
原帖由 otiga1 於 2010-7-13 18:50 發表 最近我轉左砌電單車,好似同你msn分享仲多過係人仔倉,呢度有d冷清,唯有再努力我又post張電單車相先 ...
我想看看後面

引用:
原帖由 漆黑天使 於 2010-7-3 14:33 發表

thanks~ mingming
估唔到用T件可以砌到成 30cm咁高~~
不過我的機械人應該得18cm高~~
但 "股" 關節方面,用T件"吉"落 Modified 1 x 1 with Headlight (砌車頭燈個種),都是比較鬆。
應該都是因為重量吧~~請問 ...
會唔會去725聚會?到時你可以搵我,大家交流下喇~
「南韓都打得過半場,你都未過到去(半場)」

我的Brickshelf: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=mingmingzeno
我的Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/jw!oXZTRQSeERpl2YWOkHo37Kbi_Yri

引用:
原帖由 mingming 於 2010-7-19 01:43 發表

會唔會去725聚會?到時你可以搵我,大家交流下喇~
明大大你好!我有一大派Bio件平掃返嚟唔識用,請問可以聚會當日請教嗎?
永遠的FABULANDPARADISA磚魂!

發新話題