23 123
發新話題

[原創] 請支持9號: 香港魅力之都 <2010樂高建築師大賽>

請支持9號: 香港魅力之都 <2010樂高建築師大賽>

<2010樂高建築師大賽 -香港特色好去處>

請支持9號:香港魅力之都  (Hong Kong - A City of Charm)
跟住年一樣,LEGO HK 將會於7月動漫節期間,舉行樂高拼砌大賽,
今屆參賽作品大小為20吋x20吋x18吋高, 要求不算大亦不算得小.

我就好幸運地入到圍,成為最後12強之一. 因為今屆比賽引入網上投票評分部份 (佔15%),
所以我都只好硬著頭皮地向大家 "R"票, 如果覺得我件作品唔失禮既,請你給我一票吧.

投票可到 http://www.easttouch.com.hk/events/lego/
投票期由16/7 ~ 30/7 , 請大家投9號:

點都要講番我件作品既, 以下係作品簡介:

名稱: 香港魅力之都 (Hong Kong - A City of Charm)

香港一個亞洲國際都會魅力之都.
她充滿著活力熱情,既有現代化的氣息,亦有古舊文化的足跡.
維港兩岸的景色,油尖旺區繁華景象,名店購物街,石屎森林, 道地文化,當中那一樣最能吸引你?無論你想乘坐山頂纜車遊覽凌霄閣,到金紫荊廣場看升旗禮,或暢遊動感主題樂園, 必定能帶給你最難忘的回憶.香港-誠意向你推介.
有關製作
今次用了另類方式帶出香港特色,作品全用上微型(microscale) 砌法要呈現香港各種不同的景點,特色及文化. 尤如一幅立體的拼圖海報,展現出大大小小的故事.作品從不同方向觀看會得出不同的主題,觀眾不妨轉360度,看看你能發掘出幾多有趣事.

請大家投9號:
http://www.easttouch.com.hk/events/lego/

更多角度相片請到:
http://www.facebook.com/note.php?saved&&suggest&note_id=133008323402983#!/album.php?aid=187992&id=600348896

本帖最近評分記錄
  • Jared 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-24 20:16
  • 安東尼.安 人仔倉資產 +10 精彩作品 2010-7-23 23:10
  • SCANIA 人仔倉資產 +5 2010-7-18 16:58
  • legostarwarsfan 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-18 13:06
  • legokinsfolk 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-18 11:14
  • haggar 人仔倉資產 +5 好精緻作品, 謝謝蕉強大分享! 2010-7-18 08:36
  • mythbot 人仔倉資產 +10 精彩作品 2010-7-18 02:51
  • gordongordon 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-18 00:04
  • MichaelLau 人仔倉資產 +10 精彩作品 2010-7-17 23:44
  • 小熊 人仔倉資產 +10 精彩作品 2010-7-17 23:09
  • fvin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 22:39
  • lk_brick 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 20:40
  • superkirby65432 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 19:05
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 18:40
  • 步驚雲 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 18:15
  • alanboar 人仔倉資產 +5 2010-7-17 17:59
  • 淺草田園 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 17:38
  • cyo011072 人仔倉資產 +5 2010-7-17 17:34
  • Cracker 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 17:32
  • Alywin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-7-17 17:20
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 精彩作品, 謝謝你的分享! 2010-7-17 17:17

理論上好似有點錯, ... 主題是 "香港"  '特色'  的好去處  (一個地方),  而這個作品包含好幾個主題...
不過﹐這個作品有好多精緻的地方﹐紅白藍 & 電車真係做得好好

冠軍相! 對於再去多次legoland, 有什麼感想?
睇\清楚題目好似無話一個定多個, 人人都諗住砌一個地方, 被常識活埋創意
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=tkh

hi cracker兄,謝謝你的意見,
不過以我自己對本屆game rule既解讀,並無不妥。
相反因為今屆我完全沒有參賽包袱,可以將創意向後推多幾步,試試用藝術文化角度表達。

仲有既係我係製作本作品時已得到莫大的滿足感, 得獎或否已不重要啦。
引用:
同時分享一下本屆既game rule:
目的:
1. 透過樂高積膠發揮香港人的精神
-推廣香港特色的旅遊景點和活動,引起大眾對本地旅遊的興趣。
-透過拼砌香港的事物,展現香港的特色情懷,喚起香港人的共鳴感和親切感。
2. 讓香港的樂高迷體驗拼砌過程中的無窮樂趣,同時可展示其創造力和想像力,從而提升香港樂高迷的製作技巧。

香港的「好去處」,包括香港的特色景點,或各種的文化及康樂活動等,盡顯香港中西文化的匯聚,展現香港獨特的情懷。

引用:
原帖由 阿T 於 2010-7-17 19:48 發表
冠軍相! 對於再去多次legoland, 有什麼感想?
睇\清楚題目好似無話一個定多個, 人人都諗住砌一個地方, 被常識活埋創意
T兄唔好玩我啦, 我自評會係排第12 o個個。
網上投票呢D野真係唔係好利我

CK 取材係12強之中最特別, 用mini scale 砌出香港的特色
個人覺得好好
再者, 要砌咁多件作品再集合埋做成一件大作其實所花的心機絕對比起其他作品要多!
有力一摶再去legoland! XD
網上投票小弟都係但願唔好無就得喇........... 盡力拉下票咁啦! 哈哈 ^_^!

加油!

名乎其實"玩嘢之作"
我真係覺得個概念好正, 喺眾多作品中呢件相信會係好突出,

完全是蕉強兄show off其强項--mini scale功架的作品.
再加上"大雜燴"形式在鋪排上甚具層次和美感

絕對有力爭標之作品

不過客觀立場去看, 觀眾或評判們對此作的概念演繹方法,
有可能出現buy/唔buy的兩個極端
小熊的brickshelf
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=andybear

生活融入樂高, 樂高融入生活
請支持本地創作!

蕉強 大 又一 強勁 mini-scale 大作, 以迷你手法精緻的砌出各香港特色, 成功包攬豐富的內容, 厲害地 強攻比賽 題目!
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

要處理咁多唔同o既主題, 好考腦筋呢!!

怕網上投票??
你用3D poster 形式推廣香港所有好去處.實在别樹一格
是一件eye-catcher作品
加上CK 你件作品以藝術掛帥.
藝術評審已經搶左唔少分啦
怕甚麼?
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=BoKingWan

23 123
發新話題