發新話題

有關對人仔倉/討論區的建議

引用:
原帖由 Fizzy 於 2006-11-2 13:28 發表

禁不禁止買賣空盒是重點嗎?
你們連出公告提醒一下也沒有做,求其話唔會禁止買賣空盒就算,友個問題o係度就很珍惜時間嗎?
如果買空盒黎做成misb呃人 係禁止買賣空盒既唯一原因
咁 散件、貼紙、膠袋等等 既買賣亦會係造假misb呃人既"幫兇"
係咪亦要禁止?
剩係禁"空(兇)盒", 會唔會"大細超"?    細-> :o  <-大

建議:
1) 禁止買賣所有 LEGO 件/膠袋/ 貼紙/ 吉盒, 杜絕假misb, 同時斬去所有腳趾...

2) 找出有人賣假misb 實例, 響討論區大肆宣揚, 令大家知道真有其事而唔係道聽途說, 之後 探究/研究/分析 事件既來龍去脈、犯罪手法, 嚇驚會員, 嚇驚罪犯, 令大家一擲千金買misb 時都會加倍小心...
「熊屋」http://baerland.shorturl.com

引用:
原帖由 Fizzy 於 2006-11-2 13:28 發表

禁不禁止買賣空盒是重點嗎?
你們連出公告提醒一下也沒有做,求其話唔會禁止買賣空盒就算,友個問題o係度就很珍惜時間嗎?
你提出既問題係禁止買賣, 所以禁不禁止買賣空盒就係同你討論既重點,
而提醒公告已經係另一個問題
要出通告之前亦都要知道有多少會員受騙, 要有證據先可以行動

引用:
原帖由 豆腐 於 2006-11-2 14:28 發表

你提出既問題係禁止買賣, 所以禁不禁止買賣空盒就係同你討論既重點,
而提醒公告已經係另一個問題
要出通告之前亦都要知道有多少會員受騙, 要有證據先可以行動 ...
1 再一次証明幹事根本沒有看人說什麼,請看我同kenny的對話。
2 請問你知道什麼是拋磚引玉嗎?

引用:
原帖由 Fizzy 於 2006-11-2 14:52 發表

人仔倉應表明立場,禁止 LEGO空盒的交易
已回答及表明立場

引用:
原帖由 豆腐 於 2006-11-2 15:09 發表

已回答及表明立場
回答和表明 了你不知道什麼是拋磚引玉,也沒有看人說什麼。

各位除了討論去回絕禁止空盒交易這建議之外,有否討論怎樣去應付這種行騙手法?

另:請某位幹事勿再自以為一針見血。說話不清晰,逃避別人質問,一句起兩句止,只表演出你的含糊不清。

引用:
原帖由 Fizzy 於 2006-11-2 16:44 發表

回答和表明 了你不知道什麼是拋磚引玉,也沒有看人說什麼。

各位除了討論去回絕禁止空盒交易這建議之外,有否討論怎樣去應付這種行騙手法?

另:請某位幹事勿再自以為一針見血。說話不清晰,逃避別人質問,一句起兩句 ...
有人以電子零件充高科技產品欺騙人, 是不是政府要禁止所有電子零件買賣 ?
人仔倉已表明立場, 知道有這可能, 不過相信只是極小部分人會以應方法行騙, 人仔倉不會禁止買賣空盒.

唔係已經表明立法場同做法?

請某人看人說什麼..

不滿可以不來 ~

回復 #25 Fizzy 的帖子

我欣賞Fizzy兄的發現和洞見, 我一向只收集MISB的set, 至少我以往從未留意過有這種"假MISB"的危險.  但以偏蓋全, 武斷或過激的言讑對問題並無意義.  

Fizzy兄可另發表專題, 引起大家的討論.  到時討論的結果就係人仔倉的立場了.  唔明點解係要幹事出公告.  老實講, 幹事寫咩大都只係代表自己的觀點, 並無絕對性或權威性.  反而會員們的意見更具參考價值和代表性.  

個人意見而已...

引用:
原帖由 chanying13 於 2006-11-2 17:08 發表
我欣賞Fizzy兄的發現和洞見, 我一向只收集MISB的set, 至少我以往從未留意過有這種"假MISB"的危險.  但以偏蓋全, 武斷或過激的言讑對問題並無意義.  

Fizzy兄可另發表專題, 引起大家的討論.  到時討論的結 ...
同意大家都應該知道有呢個可能性..

不過唔同意大家討論既結果係人仔倉既立場..

個人認為人仔倉已經表明立場..

Fizzy,你應該有禮貌些,也要有耐性,你的意見也不錯,不過希望你去等幹事去處理,不
必太過擔心

個人意見~~~
Catwoman: You don't owe these people anymore.You gave them everything...

Batman: Not everything.Not yet.

引用:
原帖由 雲遜 於 2006-11-2 17:13 發表

同意大家都應該知道有呢個可能性..

不過唔同意大家討論既結果係人仔倉既立場..

個人認為人仔倉已經表明立場..
我意思係:
人仔倉已表明立場唔禁止買賣空盒 <==同意  
其餘相關的事, 如
引用:
原帖由 Fizzy 於 2006-11-2 11:46 發表
有否討論怎樣去應付這種行騙手法?
作為網上論壇, 我認為各會員可有空間繼續討論, 而討論的內容或結果將具參考性.

發新話題