發新話題

[集思廣益] 對於10182、10190之類既絕版SET迷思

[集思廣益] 對於10182、10190之類既絕版SET迷思

先不論絕版SET既再轉售市場價值,其實大家有冇諗過吓, 如果D舊SET炒價太離譜,
去訂/搵散件再DOWNLOAD設計圖去砌可能仲平,
咁當然原汁原味就點都好D既,
但以前試過有倉友團訂10190散件,
聽聞真係平過炒價OK多...

講真, 我自己買番黎既SET都砌完就掉盒(因為屋企細冇地方KEEP盒)
所以其實真係搵得齊件又可以平過炒價的話,
我會比較傾向去搵散件

大家對自己DOWNLOAD設計圖去搵件呢樣野又有D咩睇法?
不如講出黎參詳吓

KenNy
Bonds of people is the true power.

其實你所講既方法, 絕對係一個好方法

首先, 要有人方享左個設計圖, 同埋散件配料
其次, 有D罕有件, 唔係想買就輕易可以買到

當然, 比起買3千幾蚊既10182
我都想自己搵散件砌左佢

唔知有冇無私既大大, 能夠分享10182,10190既設計圖呢?
或者人仔倉會唔會有人發起個團購散件活動呢?

上年動漫買左10185,而家都好想砌10182 or 10190, 但無奈炒價太貴!! 自己又唔係好識響 bricklink 訂磚, 如果有朋友可以發起團購散件!! 支持呀!!

之前有人o係呢度買賣區
都有10190散件...
之但係嘛... 都要2000幾wor
咁同樣都係2000幾... 我真係會買埋個盒同埋本書仔
雖然你話好似會無乜意思~
但係儲開就想儲齊
如果計埋1000, 就可以諗諗

咁多位, 其實喺3個月前, 我有諗過上bricklink買散件砌10182, 而且我仲做咗張spreadsheet, 列晒圖片, 散件顏色, 散件敘述, 編號, 數量, 價錢, 而散件就limit喺5-6間鋪度買.  以3個月前嘅匯率, 唔計人仔, 唔計運費, 唔計手續費 (如需要), 要$1,600左右.  但上bricklink買大量散件需時甚長, 所以最後都係放棄咗.

如果咁多位大大有需要的話, 我可以pm個spreadsheet俾你哋 (因為我唔識放條link上嚟呢度), 希望可以幫到想要10182嘅朋友啦!!
本帖最近評分記錄
  • Harry123 人仔倉資產 +3 thx a lot 2010-8-7 13:02

成副10182既散件加起黎要幾錢~?
如果有人攪呢個活動~
我有個好無聊既提意~
((橫店都係汁散件嚕,可以中間果層要2sets/3sets/4sets))
變做高樓大廈,諗起都開心啦~

岩岩睇完3#大大既分享
快速睇完本10182既設計圖,
唔計人仔果d, 都有d散件我未見過
好似果條軟膠, 我就未見過了= =

我未試過係brinklink買散件, 唔知係唔係咩散件都有呢?

引用:
原帖由 fluffyte 於 2010-8-6 15:23 發表
咁多位, 其實喺3個月前, 我有諗過上bricklink買散件砌10182, 而且我仲做咗張spreadsheet, 列晒圖片, 散件顏色, 散件敘述, 編號, 數量, 價錢, 而散件就limit喺5-6間鋪度買.  以3個月前嘅匯率, 唔計人仔, 唔計運費, 唔 ...
$1600 其實都諗得過 =.="
比2800抵先 =.="
我想要, 可唔可以send俾我?
thanks!!

回復 9# 的帖子

唔好意思, 原來pm都唔可以attach file, 如果個file可以幫到你哋嘅話, 請給我你哋嘅e-mail address.我唔介意send俾你哋.
本帖最近評分記錄
  • harbour 人仔倉資產 +5 很好的分享 2010-8-7 11:09

發新話題