15 12
發新話題

機甲戰記 - 戰隊 - 黃

機甲戰記 - 戰隊 - 黃

SSA-06S-YS
Stand-alone Soldier Armor -06 Special - Yellow Sniper

原本設定黃色機是精神型(NT)機甲,不過總覺得NT的設定不配合整體故事的設計
所以將黃色機重新製作,集中在整體感覺、武裝上的改變

大頭照的質量比較差,後補....

右手的是長距離集束狙擊炮,左手是小盾及經費不足而臨時裝上的代用拳套,希望未來有能力把故事拍出來交代一下這樣設計的原因吧....

背包部分主要為推進器及電池組件,導管是在必要時直接能源輸入炮管內所用

請大家多多支持啦....

本帖最近評分記錄
  • 小熊 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-9-22 11:02
  • otiga1 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-9-13 20:16
  • legostarwarsfan 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-9-13 18:28
  • ArzLan 人仔倉資產 +4 謝謝你的分享 2010-9-13 14:17
  • Raphael 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-9-13 13:27
  • Alywin 人仔倉資產 +3 精彩作品 2010-9-13 13:10
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-9-13 12:57
曾經在乎一切 被突然摧毀 霎那比沙更細
良夜美景沒原因出了軌 來讓我知一切皆可放低

引用:
原帖由 Excalibur 於 2010-9-13 10:31 發表
衰在唔識變形
請尊重一下別人的創作!

BTW 我覺得部機甲外形比上一個serious正好多, 好有重裝甲味道!
右手個支光朿砲好正, 下次可否 show 個 detail 教下小弟呢﹖

裝甲機一流~小弟最喜歡個背包!!
不過此系列既機體, 總係駕駛員頭部外露...個頭盔真係足以保護駕駛員?
裝甲戰好多時都唔係用彈藥決勝負, 反而使用ECM, 高壓電, 離子武器和高熱武器來對抗...

拳甲方面, 似乎使用"打椿釘"會好爽XD

引用:
原帖由 ~Taku~ 於 2010-9-13 13:06 發表
裝甲機一流~小弟最喜歡個背包!!
不過此系列既機體, 總係駕駛員頭部外露...個頭盔真係足以保護駕駛員?
裝甲戰好多時都唔係用彈藥決勝負, 反而使用ECM, 高壓電, 離子武器和高熱武器來對抗...

拳甲方面, 似乎使用"打椿 ...
設計上並非肉盾型機甲,加上小型機甲一向是以速度及破壞力取勝,所以對裝甲及保護性能並不著重

顏色上是特殊色,當然是ACE級駕駛員,被殺掉就只能說技術不足了....

引用:
原帖由 漆黑天使 於 2010-9-13 13:00 發表

請尊重一下別人的創作!

BTW 我覺得部機甲外形比上一個serious正好多, 好有重裝甲味道!
右手個支光朿砲好正, 下次可否 show 個 detail 教下小弟呢﹖ ...
基本設計和藍色及紅色的分別大不,差別只在背包及武器上....
下次見面帶出來俾你睇...

引用:
原帖由 Excalibur 於 2010-9-21 09:36 發表
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=33711&extra=page%3D1
人地大大都可以變形, 呢隻唔識, 擺明就係"削"
IC1987要聽取意見, 將來至有可能進步, 大大唔會能夠原地踏步 ...
不如閣下砌一台可以變型的出來給大家參考和交流吧!

好靚呀,請問會不會教人點拚?

引用:
原帖由 Excalibur 於 2010-9-21 09:36 發表
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=33711&extra=page%3D1
人地大大都可以變形, 呢隻唔識, 擺明就係"削"
IC1987要聽取意見, 將來至有可能進步, 大大唔會能夠原地踏步 ...
要聽取意見,對人有禮貌,唔好亂 ""削" 人,
否則、、、唔好話進步、、、連 "原地踏步" 的機會都冇!

15 12
發新話題