29 123
發新話題

[新加入地圖] 奧迪迦商城

[新加入地圖] 奧迪迦商城

長年潛水,上年年尾完成城堡一直都冇時間同佢影相及介紹,多次聚會都同幾位大大賣關子,今次真係要認真post一次出來了,順便呃返合理的磚數

勢力名稱: 奧迪迦商城
位置: 未定(看看有沒有邪惡商人收留我,唔係就係安全區自閉]
由來: 由otiga1傭兵團之一的萊伊發展出來,經過多年自閉式磨練,厭倦了飄泊生活,最後於一個充滿古代魔力溫存的廢墟重建出來....

艾爾大陸勢力某一廢墟...

前otiga1傭兵團之一的萊伊(機工魔匠[Mechanic])及艾迪(咒術士[Warlock])發現了廢墟中有古代魔導機甲(Magic Gear)

艾迪: 看來這個廢墟不是普通地方,有古化魔導機甲的殘骸...
萊伊: 旅行了那麼多年,都時時候找一個地方休息下來了...
艾迪: 這裡是一個不錯的選擇,魔力充足,適合留下來作研究!

萊伊的鄰居迪奧(大主教[Archbishop])

萊伊: 迪奧,我與艾迪想留在此地,你意下如何?
迪奧: 不失為一個好的建議,我和議!

艾迪: 等我用時空轉移魔法將我們分散係各地的建築物轉移過來啦!

艾迪: 順利地轉移成功了!

奧迪迦商城就此誕生了!

係唔係有d到喉唔到肺呢? 咁就留意下面介紹吧!

迪奧: 由我介紹一下本人的工作室吧!

迪奧: 一個小型聖堂

迪奧: 採用了兩層設計

迪奧: 一樓為聖堂部份

迪奧: 二樓為旅舍部份

迪奧: 樓頂防禦用弩炮(特別鳴謝hopeso兄的設計)

艾迪: 接下來由我介紹一下本人的工作室吧!

艾迪: 一個小型巫師工作室

艾迪: 採用了兩層設計及屋頂

艾迪: 一樓為工作室部份

艾迪: 一樓為住舍部份

萊伊: 食水係重要的設備,井是不可缺

萊伊: 艾爾大陸英雄象?紀念誰呢?

萊伊: 儲物用小屋,非常有用!

萊伊: 儲存了本人打造的大量兵器,分銷艾爾大陸!

萊伊: 儲存食物也是重要用途之一

商城內部就介紹完了!傭兵部份如下!

萊伊: 作為機工魔匠[Mechanic]修復魔導機甲(Magic Gear)正是商城主力,正所謂存亡之道,不可不察,戰爭時亦可作為大量租借傭兵之一(特別鳴謝hopeso兄的設計)

迪奧: 多年修行,終於成為大主教[Archbishop],以神聖力量保護同伴!

艾迪: 作為咒術士[Warlock],研究魔力之餘,也有強力魔攻能力!

傭兵: 作為盧恩騎士[RuneKnight], 以魔法及戰鬥力來作戰!

傭兵: 作為神射手[Sniper],遠距離的敵人交給我吧!

傭兵: 作為刺客[Assassin],暗殺任務交給我吧!

城點可以無兵呢?也發佈一下本人的小量兵力吧!

多年城堡收藏,隨著立城句一段落了,以後只會有限地建立一些設施來美化城堡!(謎之聲:說好的戰船呢?)

本帖最近評分記錄
  • BillyK 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-10 22:08
  • team388 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2010-11-10 08:11
  • james03181973 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-10 01:05
  • mingtim123 人仔倉資產 +5 內容詳盡 2010-11-7 18:01
  • 小籠包乂喵 人仔倉資產 +5 好多正呀........................ 2010-11-7 17:01
  • legostarwarsfan 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-7 16:12
  • PrinceWilliam 人仔倉資產 +10 精彩作品 2010-11-7 15:31
  • Alywin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-7 11:20
  • Benhmho 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-7 10:46
  • samchuck 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-7 10:33
  • mythbot 人仔倉資產 +10 精彩作品 2010-11-7 02:08
  • 極惡三四郎 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 23:34
  • 羅馬兵仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 23:24
  • freedom 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2010-11-6 22:21
  • 雲遜 人仔倉資產 +5 好!好!好! 2010-11-6 22:14
  • lk_brick 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 22:04
  • Raphael 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 22:00
  • 疾風LEGO仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 21:41
  • alanboar 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 20:43
  • QKLA 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 20:20
  • chris 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 19:49
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2010-11-6 19:46
  • 沙洛佛克 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 19:39
  • 神風暗影 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 19:34
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 19:32

你D兵真係很【小】!!

雖然我唔係玩城堡=,=
但大大這作品真得很棒! 每一部份都做得很子細,
由內裝, 外裝, 每一件傢俱都很細緻!
而設計用上了組合式方法亦令城堡很多部份充分清楚表達出來.
而大大所砌的魔導機甲以致其他人仔都很有個性特質,
有些少像經典電玩的ff 系列味道! 用來做中世紀場景很適合!
你所說的少量兵...真係..........
haha 似乎你"少量"的兵不可能全部容納在你的商城內,
係味暗示會加大or 有part 2?
整體來說, 大大這作品真得超級十分棒!!!!!!

我是city 同creator 的愛好者.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=390042

引用:
原帖由 草上飛 於 2010-11-6 19:35 發表
雖然我唔係玩城堡=,=
但大大這作品真得很棒! 每一部份都做得很子細,
由內裝, 外裝, 每一件傢俱都很細緻!
而設計用上了組合式方法亦令城堡很多部份充分清楚表達出來.
你所說的少量兵...真係.......... ...
因為本人喜歡設計,抄襲d細細件ge野,所以有時好執著,
建城都係有比10182,10190個d set的設計影響,
限於位置,所以只能砌一個細城放係台面
你係城市區的作品都很勵害!!!

兵力真係好小....好多大大過千兵咖.....

再砌應該唔會砌城了,想砌d特別的馬車,小型戰船,儲件中~n年後完成

本帖最近評分記錄
  • 疾風LEGO仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2010-11-6 21:41
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 分兩次加5磚, 因真的很棒! 2010-11-6 19:41

非常漂亮的城呢
造型雖簡單
但在細微的地方上,下了不少功夫來設計~~
乾脆來白銀之手這裡發展好了

不得了,, 個城堡好正,, 好fung富
果個"小量兵力" 都簡直令人為之一震!!

個城真係砌得好靚 就咁睇就已經有種好豐富既感覺

屋仔內裝又細心 真係上品!

不過啲兵真係好閃 咁多銀色 反光好刺眼

麻雀雖少,五臟俱全!

高度模組化且極細緻!

商團擁有 400 兵也叫 "小"..... 我可以用渺小來形容!

引用:
原帖由 chris 於 2010-11-6 19:49 發表
個城真係砌得好靚 就咁睇就已經有種好豐富既感覺

屋仔內裝又細心 真係上品!

不過啲兵真係好閃 咁多銀色 反光好刺眼
小弟對皇冠兵情有獨中
地方有限,只恣砌一個小城,盡力美化~
引用:
原帖由 ArzLan 於 2010-11-6 19:52 發表
麻雀雖少,五臟俱全!

高度模組化且極細緻!

商團擁有 400 兵也叫 "小"..... 我可以用渺小來形容!
Arzlan兄見笑了, 個城賣關子賣了成年,再唔影下次出來比人打都似=.=
士兵已經一年多沒再購入了,雜兵都賣光了,照推算其他人儲兵的方式,我記得年多前有幾位城堡人話已經有過千兵了
所以放下藥引,引更多更Amazing的場面重現

一字記之曰:勁
QK-STYLE / QKLA - I love LEGO CREATOR & DESIGNER SET
http://qkla.com/category/lego/

29 123
發新話題