11 12
發新話題

LEGO報告: 7306 Golden Staff Guardians

LEGO報告: 7306 Golden Staff Guardians

1. LEGO報告: 7306 Golden Staff Guardians(2011年)
2. 購買日期及地點: 2011年香港YAHOO
3. 價錢: $101

4. 人仔數目:3個人仔
5. 評分(5分為滿分)

好玩指數:3        (都有個機關仔)
抵玩指數:3        (價錢OK LA)
靚件指數:3.5      (有杖有架電單車)
罕有指數:1        (YAHOO仲有)

6.物品介紹:
  埃及系列....絕對係LEGO FANS近代的怨念....

上一代的埃及生於LEGO的沒落期.....令貨源甚少
令今日要入隻舊版法老真是要重金禮聘....
今年的埃及....一個字....貴!
不過佢D木乃伊兵又真係出得幾靚,
仲有D大怪物架強下實力....
令我都想儲返SET....而E一SET絕對是埃及的儲兵set,
一盒有2隻兵,又唔太貴,而且仲有支黃金杖
而下同你一齊看下新世代的埃及set!

7. 撰文者: 光鯨

盒面….我不否認影得不錯….夠迫力!

盒底….有簡單說一下機關~~~

打開就是2包加一本說明書…..

SET3集人仔盜墓者同2隻木乃伊兵

特寫一下木乃伊有雙面印刷,武器也是新件…..
真是相當吸引….(我想要法老王ar~~~~~)

電單車….個人覺得相當有型….不過比例大了一點….
仲有好有心思的車尾燈

開始砌個台座….左右不對稱的….(lego日很喜歡用回這種葉…..)

砌了一半,有新件用來做石頭而且配色看看真是不錯

完成la….簡單得來都有點埃及風!

機關雖雖然簡單,但射得幾遠….
不過唔知故事中有咩用….?(感應到有緣人彈出來?)

Bonus parts

最後來張大合照….因無其他set…所以很單薄ar….
而且無排得lego咁正= =

其實在埃及剛出圖的時候我對黃金杖就有迷戀….
可惜由於定價太高卻步…..而且不是鍍金的= =
想不到最後還是弄到手….
埃及set個人覺得今除了多貼紙同貴之外….
相當不錯尤其是人仔…..
真希望可以儲齊一set ar….謝謝觀賞~

本帖最近評分記錄
  • samueljim 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-6-10 15:18
  • maloneyee 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-5-31 10:45
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-5-30 15:55
  • 羅馬兵仔 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-5-30 11:50
  • Alywin 人仔倉資產 +4 謝謝你的分享 2011-5-29 22:53
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 2011-5-29 22:49

這set我有, 不過是沒有木乃衣和武器的版本XD"
很喜歡電單車XD

講左就要努力完成!!
我是city 同creator 的愛好者.
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=390042

我重有兩合就儲齊la!!

今年這系列其實出的不錯, 成set 玩, 殺肉都好.

另外 7306 其實算 抵玩...
Alywin - 齋睇唔買無時間砌
My Bricklink shop: Alywin's Shop

我都買了一副,折扣後還算便宜。

我認為這系列繼承了Indiana Jones的探險系列位置。

情況像其他長壽系列(如CITY),分別在於換了名字和角色,本質上一脈相承。
自我介紹: Click here
My Brickshelf: Click here
公告:VIP會員可以在簽名中使用Discuz!代碼<<使用方法>>

呢個我都有買AR!!!

引用:
原帖由 木兆 於 2011-5-29 22:10 發表
這set我有, 不過是沒有木乃衣和武器的版本XD"
很喜歡電單車XD
電單車的確不錯!
引用:
原帖由 草上飛 於 2011-5-29 22:49 發表
講左就要努力完成!!
你科水比我儲?= =
引用:
原帖由 klmmichael 於 2011-5-29 22:53 發表
我重有兩合就儲齊la!!
出評鑑!
引用:
原帖由 Alywin 於 2011-5-29 23:09 發表
今年這系列其實出的不錯, 成set 玩, 殺肉都好.

另外 7306 其實算 抵玩...
最重要佢有2隻兵
引用:
原帖由 mythbot 於 2011-5-30 16:00 發表
我都買了一副,折扣後還算便宜。

我認為這系列繼承了Indiana Jones的探險系列位置。

情況像其他長壽系列(如CITY),分別在於換了名字和角色,本質上一脈相承。 ...
我有覺得情況有點不同....
起碼佢多D木乃伊兵
引用:
原帖由 maloneyee 於 2011-5-31 10:45 發表
呢個我都有買AR!!!
我應該問你有邊SET無....

衣家跌到$100都有找, 算係幾抵玩
好似度度都仲有好多貨... 係咪呢個系列其實唔多人鍾意呢?

Thx for sharing

11 12
發新話題