發新話題

LEGO報告: 3848 Pirate Plank

LEGO報告: 3848 Pirate Plank

1. LEGO編號: 3848 Pirate Plank
2. 購買日期及地點: 英國
3. 價錢: £9.99
4. 人仔數目: 5個迷你人仔
5. 物品介紹: Lego新系列Games的產品,用Lego作為版圖、棋子、場景等遊戲工具,而且唯獨呢個系列先有的Lego遊戲骰子。可惜香港沒有行貨,但在香港都不困難找到,而見價錢不算過份。這組是因為屋企人外遊在外地買回來做手信~~ 非常高興!!
6. 評分(5分為滿分)
好玩指數:4 又有海盜又有海盜船 (不過如果單以遊戲計大概3分)
抵玩指數:4 又有得玩Lego又有得玩遊戲 (如果以單純以Lego計大概3分)
靚件指數:3 五隻迷你海盜同粒骰,Games系列獨有,不過未必用得返落其他Lego上
罕有指數:3 始終香港代理無入,要響香港搵要花d花機,不過都唔會好難搵

7. 撰文者: 鈴木先生
8 相片:

包裝盒,但呢set唔包盒面玩緊個兩個海盜,不過Lego好似無出過呢兩個人仔

開盒,同一般包裝唔同,佢係天地蓋盒,預你玩完收返入盒

全部內容:
Lego兩包、一塊藍色地板、一粒Lego骰、一本組合說明書+另一本係遊戲說明書

完成!!

五位海盜,紅色果位塊面好紅,可能飲左酒,船長塊面好黑,唔怪得知要的佢地去跳海

Lego骰,紅色係硬,黑色係軟。擲個陣動跳得好緊要,所以要放入個盒擲,粒骰就唔會逃走。
睇過National Geographic介紹Lego的專輯,開發呢粒骰開發團隊造左好多prototype先揀到呢個最後設計,而且見佢用全自動生產,Overmolding+機械臂的注模機,價值不菲 $.$  

海盜船場景

海盜船可以成為小艇(呢個海盜係臨記)

介紹一下遊戲:

參與玩家:2-4名
適合年齡:7歲以上
遊戲時間:約10~20分鐘

其實遊戲係要自己成為生還者,盡快將其他玩家踼落海成為鯊魚的食物
每個玩家都站立於9格的跳板上,當走完這9格後,該玩家就失敗而退出遊戲

要如何將對手推落海,而自己能保住自身安全,就要靠粒骰喇

如果擲到有空位的面:

玩家可以加入一塊顏色

如擲有顏色的面:

可以選擇面上己有顏色,令對手前進

選擇有一片黃色,黃色棋子要向前行一格

選擇有兩片白色,白色棋子要向前行兩格

如果擲到己有顏色片,但尚有空位的面,就可以選擇加一片顏色 移動要上有該顏色片的棋子

另外還有一面是骷髏頭的面:

假設你是紅色棋子的玩家,你可以選擇:

把自己的紅色棋子退後兩格

或 把任何一個棋子向前一格 (圖中選擇了黃色棋子向前)

直到遊戲剩下一位玩家,遊戲就結束,剩下的玩家勝出遊戲成為生還者!!

遊戲結束後,需要清除骰上的小塊,所以有附一個工具幫手

內盒邊有教如何收拾,收拾時需要將船桿拆去

其實盒尚有不少空間

小總結:
其實遊戲方面,真係15分鐘左右就會完,遊戲好易上手,但變化唔大元素唔多,所以唔係耐玩的遊戲,只能係算是趣味小遊戲。進行遊戲的時候,只要有一個玩家比人針對,就好快玩完,就係試過玩到同塊面有3格同色,結果個海盜好快就歸西。遊戲又發揮唔到Lego的特性,雖然有成架船,可惜基本上同用一塊4x9地版玩無分別。不過呢款遊戲可以分揮到Lego骰的用途,其實成個遊戲重點係響粒骰上面,呢粒骰子咁獨特的玩法真係Lego先做得到,希望日後可以多充份發揮。
以前都有出過有遊戲成份的Lego set,可惜無玩過,不過我見佢仍然以賣Lego為主,感覺遊戲性好似唔係太強。但今次Games系列真係有各色各樣遊戲,增加趣味性。有d期待還未推出新的Heroica系列,睇落有d似RPG,而且可以擴充。
不過作為Lego呢set其實都幾好,又可以砌下Lego,又可以玩下小遊戲,一雞兩味,雙重樂趣。隻海盜船都幾靚仔,而且又有小人仔(暫時都好似係Games系列獨有),所以就算平時擺響度都幾精緻。

希望大家喜歡這個報告
謝謝觀看

本帖最近評分記錄
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-6-1 17:28
  • 光鯨 人仔倉資產 +4 謝謝你的分享 2011-5-31 23:59
  • MythIsaac 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享~ 2011-5-31 22:30
  • Alywin 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享, 很詳盡. 2011-5-31 21:48

this look very fun !! i wish its a whole mini fig tho, rather thn a small body and a head : (

粒骰的確有發揮空間~~~

謝分享&解說

games set 數件數係貴左少少 不過風味同遊戲性搭救
而且lego係棋盤上既發揮空間可以好大 其待日後有更耐玩的長編故事棋

期待新的Heroica系列!!!

呢個分享好有趣呀, 平時我都係提唔起買這類遊戲既意慾, 經您介紹下又好似幾好玩禾, 多謝!

其實一般正版桌遊價格都唔低,用呢個價錢買到用Lego砌的桌遊其實都幾值得
不過遊戲性的確係唔夠,之前響Lego官網睇過用家評語,其實好玩既款唔多,呢樣希望日後可以加強,否則難以吸引桌遊迷
設計好遊戲的確係唔容易,希望Games系列唔係曇花一現,我覺得可以用lego玩遊戲應該可以好過癮

引用:
原帖由 鈴木先生 於 2011-5-31 18:06 發表
1. LEGO編號: 3848 Pirate Plank
2. 購買日期及地點: 英國
3. 價錢: £9.99
4. 人仔數目: 5個迷你人仔
5. 物品介紹: Lego新系列Games的產品,用Lego作為版圖、棋子、場景等遊戲工具,而且唯獨呢個系列先有的Lego遊戲骰 ...
粒骰非常得意呀~~

發新話題