24 123
發新話題

[原創] Chungkee creation----JAWS 大白鯊

Chungkee creation----JAWS 大白鯊

雖然第一次參加比賽就唔入圍,但係都唔會打擊我0既.我會繼續努力.因為實在有太多強勁0既師兄喇.不如大家睇睇我0既作品.比0的意見我啦.今次作品0既設計概念係一個室內Studio0既廠景.主要想呈現不同0既工作人員埋頭苦幹,努力拍戲0既情景.

煞科劈燒雞

曾經有人說電影是一個夢工場.一齣經典電影總會令人回味無窮,百看不厭.樂高對於一眾樂高建築師來說,同樣亦都是我們心目中的夢工場.身為電影迷及樂高迷的我得知有今次比賽.心情頓然覺得異常興奮.蠢蠢欲試.
    選材方面,我選擇了史提芬史匹堡(Steven Spieberg)導演於1975年所拍攝的 “大白鯊” (JAWS).原因是我一向非常欣賞他所導演的電影.無論題材,情節都非常之吸引.記得兒時在電視上看到這齣電影重播時.當中的情節如今仍然歷歷在目.可想而知“牠”的震撼力有多大.
    但今次我所創作的作品取向,並不如大家在一般幕前所看到的.整個設計概念其實是以一齣電影拍攝現場為藍本(可能評審會覺得離題!!笑!!)當中我想給大家的訊息就是希望大家在欣賞他人的作品時.亦能同時欣賞到工作人員在背後所付出的努力.
    時間回到三十六年前.當時拍攝一齣電影.導演及其他工作人員需要絞盡腦汁,廢盡心思.運用燈光,機械,拍攝角度等去凝造氣氛.沒有電腦的輔助.拍攝工作肯定比現今艱鉅得多.
    一齣電影由籌備,拍攝到面世.當中工作人員所付出的時間,心血往往都容易被人忽略.所以今次在我的作品中,大家將會見到我把拍攝電影時,各個崗位的工作情景都一一呈現出來.目的是希望大家能夠感受到拍攝一齣電影並不如想像般簡單.正如創作樂高作品,各位樂高建築師在創作時其實都投放了很多心機,時間.希望大家欣賞作品之餘.亦都能夠感受到我們的心意.

本帖最近評分記錄
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-9-15 14:57
  • 傻啦 人仔倉資產 +4 內容詳盡 2011-7-11 19:16
  • MichaelFong 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-11 14:29
  • 光鯨 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-11 09:34
  • tf2 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-10 17:03
  • anakin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-10 07:53
  • lysander 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 22:18
  • ACAC 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 21:02
  • Timothy 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 20:26
  • aresze 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 19:05
  • lk_brick 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 16:57
  • QKLA 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 14:43
  • alexhui 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 13:34
  • fvin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 13:06
  • 羅馬兵仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 12:36
  • timothychau 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 11:38
  • Harry123 人仔倉資產 +5 2011-7-9 11:17
  • PrinceWilliam 人仔倉資產 +10 精彩作品 2011-7-9 10:51
  • 毅武 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 10:43
  • haggar 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-7-9 10:16
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-7-9 10:13
  • 小熊 人仔倉資產 +10 精彩作品 2011-7-9 10:06
  • 草上飛 人仔倉資產 +6 精彩作品 2011-7-9 09:48
  • Alywin 人仔倉資產 +6 精彩作品 2011-7-9 08:31
[url]http://www.minifigs.net/forum/attachments/tm1550web_PnSAGl3UDBOa.gif

Chungkee兄近年作品水準很高,每件也很細緻,這作品整個場景每個角落都十分細緻!人物造型亦栩栩如生,尤其個碼頭和右則那艘船,絕對是佳作,未能入圍實屬可惜!小小意見,若果主角"大白鯊"是以組件砌出來而非現成組件,相信會大大增加入圍機會!加油,期待日後閣下更多佳作!

小熊的brickshelf
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=andybear

生活融入樂高, 樂高融入生活
請支持本地創作!

小熊兄.你講得無錯.另外我亦諗到其他原因.可能我0既作品焦點唔夠集中.我太過貪心有太多0野想表達.所以可能會比人亂0既感覺.開初其實我係想用個燈棚吸引評審.可惜唔成功.不過無所謂.當攞個經驗囉.多謝你之前0既幫忙.Thanks!!
[url]http://www.minifigs.net/forum/attachments/tm1550web_PnSAGl3UDBOa.gif

以一件MOC作品考量,Chungkee兄的作品是非常優秀的。拍攝場地的表達十分好,佈置亦十分豐富。  可能相對在電影本身著墨不多而影響入圍吧。

謝謝你的創作和分享,希望你明年度可以更上一層樓。
永遠的FABULANDPARADISA磚魂!

回復 4# 的帖子

haggar兄亦講得無錯.因為撇除0左條大白鯊同個點題招牌.其實大家都未必知係邊套戲.其實創作之前我係想呈現一個拍攝場景多過想表達一套戲.可能哩個亦都係另一個落選原因.
本帖最近評分記錄
  • haggar 人仔倉資產 +5 繼續加油! 2011-7-9 10:46

我喜歡吊架的燈棚!真是吊起來嗎?

chungkee兄, 唔好見怪, 若以一個MOC黎講,真係好正!!  Especially架船, 有冇多D船身睇下?? 整個景內很多細緻既報局, 如鋸木,拍攝等.... 誠如chungkee兄所言,戲棚+射燈的確吸引了我的目光!!!

唯一可以挑剔的,是離題. 比賽題目為電影場景,chungkee兄何不取大白鯊的其中經典一幕- "咬電纜"黎参賽呢??  因為係個SCENE 而唔係一個大白鯊然之後所有東西都放晒入去... 小弟上年的作品,就是作錯題而出局的. 所以望chungkee兄多加留意,否則浪費了你的心思!!!

不過就作品而言,相當不俗!!
王子相簿
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=PrinceWilliamHK

Legend Bricks

回復 6# 的帖子

Thank you!!!其實係用魚絲固定兩邊,再吊起整個燈棚.

非常好既作品,睇得出花左唔少心思!

第一眼係比個逼真既燈棚吸引左..吸引到個人覺得個燈棚甚至變左主角

其中一個原因可能係下面個拍攝場景太擠擁導致有種亂既感覺

如果將個主要場景轉成大白鯊追殺緊一班人相信會較吸引~

][invincible ]-[elicopter ']['eam

引用:
原帖由 PrinceWilliam 於 2011-7-9 10:34 發表
chungkee兄, 唔好見怪, 若以一個MOC黎講,真係好正!!  Especially架船, 有冇多D船身睇下?? 整個景內很多細緻既報局, 如鋸木,拍攝等.... 誠如chungkee兄所言,戲棚+射燈的確吸引了我的目光!!!

唯一可以挑剔的,是離題.  ...
PrinceWilliam兄.多謝你0既意見.我會多加留意.

24 123
發新話題