21 123
發新話題

[Technic] 8043 Motorized Excavator

8043 Motorized Excavator

第一次玩Technic,感覺好正。這部8043是行貨,要成千八蚊,好貴。但係佢又跟 IR remote x2, IR receiver x2 和 motor x4,又覺得抵翻晒。想再入多一部水貨(平D),玩B Model。

最終都逃不過缺件和錯件,共3粒。

它的動作比較慢,內有四組離合器,可利用Remote的紅色制改變控制模式。

本帖最近評分記錄
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2011-9-22 10:20
  • 小光仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2011-9-21 18:49

用來儲搖控和摩打,8043的確一流,仲有4支 linear actuator 呢!

我砌了一架都有錯件,係駕駛室內的果兩支3格長的操控桿。

一流.. 8043 Motorized Excavator 好好玩..

我前幾天都買了一盒, 都缺了一件Technic的轉角件,但感覺上新系列的MOTOR的轉速比較慢~
我個FACEBOOK,大家可以在這裡找到我~
https://www.facebook.com/legomasterpiece

個個都缺件, 師兄們會怎樣處理?

我用了自己的零件頂上算了。
引用:
原帖由 ultrabebe 於 2011-9-21 15:25 發表 個個都缺件, 師兄們會怎樣處理?

引用:
原帖由 ultrabebe 於 2011-9-21 15:25 發表
個個都缺件, 師兄們會怎樣處理?
www.lego.com/service登記

師兄們不要嚇我呀!

我買了1盒, 但未有時間砌

是否要馬上開盒檢查有無缺件呢 ?

我買過10多sets technic

從未試過欠件, 只有多餘件

真係有缺件缺件??
小的剛剛也完成了8258和8043,沒有缺件情況...
如果師兄有空閒時間建議覆檢一次,
有時啲件個樣差少少,用錯一啲都唔奇!!!
小的有時也有用錯件情況.....

我當然有覆檢過啦。
每歉次開盒後,我會用將不同的零件分好放入密實袋。
到最後,缺了的一件,我在剩件中找到一件類似但不合用的錯件;而另有兩件相同件錯顏色。

另外我的一部10194火車,個車頭頂燈都有錯件,但果件錯件又合用,所以無理會。

21 123
發新話題