發新話題

[Technic] 自從 technic 轉用 beam 之後,就放棄無再玩

自從 technic 轉用 beam 之後,就放棄無再玩

以前 technic 用穿洞 bricks 年代好鐘意玩 , 我重keep 住盒8094 control centre,但幾年前轉用beams 之後感覺很唔自然, 因為beams 無凸粒,
一定要用connector 同十字軸接駁 , 覺得'唔似玩緊lego' .

一路到而家無再玩 當然我不能否認用beams 的好處,
造型係靚好多, 如果 8110 unimog 用穿洞 bricks係好難做到個美感.
我就希望technic 用番beams 同 bricks 混合, 咁會好好多

本帖最近評分記錄
  • Alywin 人仔倉資產 +2 謝謝你的分享 2012-1-12 22:14

引用:
原帖由 ken5 於 2012-1-12 15:20 發表
以前 technic 用穿洞 bricks 年代好鐘意玩 , 我重keep 住盒8094 control centre,但幾年前轉用beams 之後感覺很唔自然, 因為beams 無凸粒,
一定要用connector 同十字軸接駁 , 覺得'唔似玩緊lego' .

一路到而家無再 ...
絕對同意, 我都係鍾意TECHNIC BRICKS & PLATES 多過BEAMs, LIFTARM & CONNECTORS, 好似8880 同 8070 兩部SUPER CARS. 外型就8070 流線, 但係好玩, 砌得過癮就一定係8880.

這個很具爭議性

始終有些 Technic 玩家

喜歡比較平滑 1 點的 stud-less beams

純個人喜好

有同感啊!
用technic bricks 會有積木感覺多啲!

回復 3# 的帖子

好明白 beams 砌出來的效果 (正如你所說的平滑) 真係好正,  關鍵係佢高度同闊度係一樣, 明顯係 lego 公司反覆測試左好耐的設計.
如果technic 肯用傳統brick 做車底, beams 做外殼咁會好好多

回復 2# 的帖子我有8880, 雖然好有拼砌感但佢的 'technic' 部份真係幾簡單下,
同8070玩油壓開關真係有距離

對beam又愛又恨,愛係堅固好多靚好多,恨係好難設計,冇得一路砌一路諗,砌錯左好大鑊,唯有跟說明書砌,都想請教d高人玩MOC係咪一定要先畫圖

我覺得2者絕不排斥
不需要你死我活
反而是互補

最理想是2者特性兼得活用

這亦是近年很多 non-technic lego sets 的 trend

上星期我買左第一盒BEAM TECHNIC SET 9391,因為鍾意用黃色BRICKS , 之後花左少少時間研究近10年的TECHNIC 走向:

- TECHNIC 應係先整左LIFTARM ,當時重未設計BEAM,
     LIFTARM 即係曲型BEAM , 砌穿梭機衛星艙門果隻,
      我相信 LIFTARM 係彌補 TECHNIC BRICK 做唔到的彎曲效果,      TECHNIC 仍以BRICKS 為主導

- 一兩年後才出現BEAMS, 但觀察2002-03 的SETS 仍是BEAMS + BRICKS 混合
可能後來LEGO 發覺 BEAM 的外觀效果一流, 於是約07年開始TECHNIC一面倒轉用BEAMS 至今.
另外近年TECHNIC 加入MODEL TEAM 的砌法令外型更美觀

另外我砌 9391 感受到BEAMS TECHNIC 革命性轉變,以前BRICKS時代是
   以雙數為單位, BEAMS 改用單數而衍生 出3,5,7,9 等長度的十字軸.
   另外全面改用BEAMS 亦迫使摩打, 轉台等要重新設計,
    變相令TECHNIC PARTS 劃分BRICKS 及BEAMS 的'兩個世界',       但同時又可以結合使用, 相當有趣,BEAMS 確實為TECHNIC 帶來新的衝擊!

本帖最近評分記錄
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的分析 2012-2-21 00:02
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-2-20 23:54
  • Alywin 人仔倉資產 +2 謝謝你的分享 2012-2-20 23:53

發新話題