發新話題

LEGO報告:6399 Airport Shuttle

回復 1# 的帖子

記得光鯨大在看見這個Yahoo拍賣時,下咗一道通知:此set我志在必得,擋我者死!  當然,我們是不會出手推高價錢,一來價錢實在是夠誇張,二來家中位置也不容許經常擺玩這Set。  唯一只是不太明白一向自稱貧苦的光鯨何以這次破斧沈舟、挑戰九千歲大爺。

但經過這帖細說道出,不單在相片中欣賞到此Set設計精美之處;真是有叫人眼前一亮的驚訝感覺、這set正可以連接各新舊City/Town set、或Modular House,組成一個完整的城市情景。看完真的有衝動在以後的版聚活動可以和光鯨、Alywin、草上飛、Samuel等合作創作一個小市鎮情景呢~

但最重要的是光鯨大加上自己小時候的回憶、分享自己心路歷程,為這套鐵路增加一點知性的內容、亦讓我們知道這套樂高玩具對你的重要性,大概所有玩古董的收藏玩家,最難抵抗就是背後的種種故事。

在此希望你好好珍惜這"小小"的套裝和寶貴回憶,也好好孝順伯母啊!她真的為你無償付出。

最後,我要謝謝你的用心分享,讓我生動的感受到這鐵路的樂趣和背後的故事。
本帖最近評分記錄
  • 光鯨 人仔倉資產 +5 不能同意更多! 2012-4-10 19:03
永遠的FABULANDPARADISA磚魂!

引用:
原帖由 Alywin 於 2012-4-9 23:43 發表 報告, 此乃匹配 近年本地LEGO 屆 豪邁傳記 "九千歲鷹" 的 "四千單軌" 6399 是也...!
還有一點是,別再經常喊窮了......現在總算找到一份穩定的工作和一份有潛力的兼職,財富是自己努力爭取的,像你這次發帖般,好好用心挑戰一下自己吧!
永遠的FABULANDPARADISA磚魂!

將lego放在一邊好一段日子了.  看到這個報告, 幾乎無法壓制那種立刻想要將自己的6399也放出來跑幾圏的衝動.  
謝謝喚起那份熱情.

引用:
原帖由 草上飛 於 2012-4-9 14:58 發表
相當罕有齊全的一set, 冇記錯應該係city 系列入面最大的一盒.=,=
6452唔係一樣大細咩?都好多件架?
引用:
原帖由 wcwailego 於 2012-4-9 15:31 發表
也許出世太遲,看見這些大set又靚包裝,真不敢相信lego曾經如此...
最少當年lego catalog唔係用set封面影.....現在.....真是時代唔同....
引用:
原帖由 chrischeng 於 2012-4-9 15:35 發表
相比起現有的LEGO 火車(如7939, 7938, 3677), 呢一套的確係"經典"之作, 好玩好多, D軌長好多, 又有上落斜

2個火車站好仔細

期望將來新出嘅LEGO火車有返呢D水準 ...
其實火車一定有進步...唔不過因要你四多個火車站所以連set的通常很簡單
引用:
原帖由 小邪 於 2012-4-9 16:30 發表
完夢 的意義比 旅行 或 食幾餐好 大得多
價值倒不是重點
更絕不可能是那些大部分 "所謂名牌" 的虛榮可比擬的

恭喜 光鯨大大~!!
謝謝!
引用:
原帖由 whung 於 2012-4-9 21:05 發表
呢盒組件數目未必係城市系列最多, 但價錢相信當時已經係屬於超貴級別.
呢款6399既獨特之處, 廿幾年來都冇一款可以相比.

另外, 6286 海盜船都係呢款成個蓋面拉起的包裝 ...
對唷,就算到今日不計10xxx一樣是頂級價錢
引用:
原帖由 Alywin 於 2012-4-9 22:30 發表
據我所知, 某A版主 的 意思是:

3年前 (2009) LEGO 官方 舉辦的 Fans 三選一 City 大 set 投票
(見文: http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=26324&page=1#pid333102)

其中有一個 選擇, 全球各地 很 ...
唉....我都是白lego好難再做返這樣....但最少都做條路軌ar....
引用:
原帖由 小熊 於 2012-4-9 23:23 發表
6399,太正了!
見到都開心,感謝光鯨兄詳盡的分享!
多謝小熊兄觀賞!
引用:
原帖由 mythbot 於 2012-4-9 23:26 發表
現今能自成一國的set已不多,盒面構圖相當完整,堪稱經典。
因為要我地買多幾盒....都唔重要...出下建築物ar大佬....
引用:
原帖由 haggar 於 2012-4-10 01:59 發表

還有一點是,別再經常喊窮了......現在總算找到一份穩定的工作和一份有潛力的兼職,財富是自己努力爭取的,像你這次發帖般,好好用心挑戰一下自己吧! ...
我會注意唷~
引用:
原帖由 chanying13 於 2012-4-10 15:22 發表
將lego放在一邊好一段日子了. 看到這個報告, 幾乎無法壓制那種立刻想要將自己的6399也放出來跑幾圏的衝動.
謝謝喚起那份熱情.
快拿出來玩吧~~
引用:
原帖由 maloneyee 於 2012-4-10 18:57 發表
值! 絕對值4千大元!!!!
連埋膠盤上面塊膠, 於今世上去邊度搵?
向你, 同埋6399既上一手, 致敬!!!!
不能不佩服上手玩家,他應該是全套放在櫃保存,
只有盒面較舊

值! 絕對值4千大元!!!!
連埋膠盤上面塊膠, 於今世上去邊度搵?
向你, 同埋6399既上一手, 致敬!!!!

呢篇絕對有資格成為精華文章.......
懇請版主能順應民意, 並將相關報告加入久未更新的LEGO報告總目錄中, 謝謝!!

引用:
原帖由 haggar 於 2012-4-10 03:50 發表
但經過這帖細說道出,不單在相片中欣賞到此Set設計精美之處;真是有叫人眼前一亮的驚訝感覺、這set正可以連接各新舊City/Town set、或Modular House,組成一個完整的城市情景。看完真的有衝動在以後的版聚活動可以和光鯨、Alywin、草上飛、Samuel等合作創作一個小市鎮情景呢~
如果我的市鎮在香港, 加上你們的sets...正爆
A little Servant in Christ

my Lego town http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=38289&extra=page%3D1

你呢盒件靚,又齊內tray,
對town粉絲黎講,好毒呀

支持光鯨大大一圓兒時夢想~
說回LEGO的舊SET, 以前的設計真的很好, 鼓勵創意! 讓大家發揮LEGO精神! 真估不到盒背的其中一幅圖, 會砌隻大白象出來

我當年係屈人寺買...$14XX...等左好耐先買到

發新話題