發新話題

[其他] 10分鐘讀完LEGO太空史

非常正的資料

我玩過920 及LL 918 兩過經典set。印象中920若二佰幾蚊(82年左右) 差不多是兩兄弟的利是錢總數。
918平D,若一百

928 當年非常貴。冇玩過

6959好細個果陣曾經有過,不過細路仔唔識珍惜,已經響€搬屋果陣比左人啦
依家唯有好好珍惜現有既野啦

謝謝你的分享
你所撰寫的lego的太空史實在讓我大開眼界了
小弟就只有6900/6999 Cyber Saucer 的殘件(大部分都遺失了)
我有一個小疑問:
你說02-06年間是space的休息期,但2003年不就出了名為Discovery 系列的太空產品嗎?

引用:
原帖由 阿哈 於 2012-5-10 18:10 發表
謝謝你的分享
你所撰寫的lego的太空史實在讓我大開眼界了
小弟就只有6900/6999 Cyber Saucer 的殘件(大部分都遺失了)
我有一個小疑問:
你說02-06年間是space的休息期,但2003年不就出了名為Discovery 系列的太空產品嗎? ...
問得好! Good question!
不是單純以太空為背景的theme都會歸納為Space的. LEGO Space的精髓不是太空, 而是以太空為背景的科幻元素.
Discovery像真度很高, 沒有科幻成分, 所以不是Space的sub-theme. 事實上, Discovery是一個獨立的theme來的.
情況如同2011年City的太空系列, 同樣是像真的. 所以LEGO把它安排在City之下推出, 就是這個意思
本帖最近評分記錄
  • 阿哈 人仔倉資產 +3 謝謝你的解答:) 2012-5-11 01:35

我都記得玩過 926 同 928... 好似係購自當年的大大公司

引用:
原帖由 sean 於 2012-5-10 23:21 發表
我都記得玩過 926 同 928... 好似係購自當年的大大公司
我都好懷念大大公司, 小時候住北角, 在城市花園有一間大大, 記得大大執笠時我同屋企人去掃貨~

引用:
原帖由 littlekenken 於 2012-4-29 08:34 發表

你有926? 實在太勁了, 現在這一set已經十分難找了. 我當年也沒有入這一set啊, 可惜.
2012年Space又無咗影了. 希望佢下次翻生時設計可以更進一步.
Mars Mission和Space Police III的確有點古靈精怪, set與set之間的 ...
呢SET我細細過開始玩, 已經玩到殘晒! 圖下面那個紅色太空人, 就係來自嗰一SET, 塊面都差唔多甩晒色! 遲啲砌出來畀大家羨慕吓先!

引用:
原帖由 shichun17 於 2012-5-12 11:46 發表

呢SET我細細過開始玩, 已經玩到殘晒!%3Ca%20href= 圖下面那個紅色太空人, 就係來自嗰一SET, 塊面都差唔多甩晒色! 遲啲砌出來畀大家羨慕吓先!
...
人仔退色唔緊要, 五色太空人要replace一D都唔難, 最緊要926那些印刷件無退色, 否則......

回復 28# 的帖子

啲印刷件無褪色喎...個塊大屏幕仲保存得好好添!!!!!
反而地基塊板已經好殘, 凸出來的隕石坑有啲殘缺! 應該無得救!

Ref. # 1

Very useful information, thank you for your sharing.

發新話題