20 12
發新話題

[其他] 挑選古董LEGO心得分享

挑選古董LEGO心得分享

由於今早天氣奇差, 無陽光, 影唔到靚相=出唔到新report. 手痕, 又寫下其他野.

LEGO由50年代開始出set, 最初是積木玩具. 50年代中後期漸漸變成今天的積膠.

所以說, LEGO的set有如恆河沙數, 如果你想好似小弟咁收藏一些"古董LEGO", 除非你當D錢唔係錢, 否則無理由set set都走去買. 所以, 要懂得選擇一些正set來入手, 是好重要的.

在LEGO長久的歷史中, 有些年份是特別重要的, 就如同買紅酒一樣. 入這些年份的古董LEGO會較有意思: 1957/58, 1963, 1966, 1975.

不多講, 去片... (其實我不是全部都有, 相都是網上download的)

第一個一定要記住的年份是1957年. 在這一年, LEGO首次推出了具規模的Town Plan系列, 即以後幾十年Town的雛形:

1306 VW Garage (1957年). LEGO Town Plan系列的頭炮. (1958年再版, 編號改為306)

1307 VW Car Showroom (1957年). LEGO和Volkswagen是多年的老拍檔. (1958年再版, 編號改為307)

1308 Fire Station (1957年). 這是LEGO史上第一個消防局. 消防局是LEGO自起家以來一直都有推出的, 難怪有這麼深的情義結了! (1958年再版, 編號改為308)

借用一位大大的308實物照.

1309 Church (1957年). 如無記錯, 應該是LEGO至今唯一的教堂set. (1958年再版, 編號改為309)

1310 Esso Filling Station (1957年). (1958年再版, 編號改為310)

再借用大大的相片.

810 European Town Plan (1960年). 其實所謂Town Plan set, 即以上幾set集合起來一併出售.

725 Town Plan (1961年).

Town Plan set 中的Hotel.

315 European Taxi (1963年). 60年代初, LEGO開始捨棄50年代"一件過"的交通工具設計, 改成以磚組合. (我有這一set, 不過都變黃了)

316 Farm Trackor (1963年), 和315一同推出的, 但今天的價格比315更高......

317 Truck (1964年). 雖然比上述兩set遲了一年, 但設計明顯有進步, 像真度更高, 值得收藏.

318 Warehouse and Mill (1964年). 我認為, 315-318這四set都極具收藏價值.

112 Locomotive with Motor (1966年). LEGO第一代電動火車面世!!!

347 Fire Station with Mini Cars (1970年). 踏入70年代, 今天LEGO set的面貎基本成形了.

605 Taxi (1971年). 以前LEGO對的士情有獨鐘, 不知怎的今天的set反而很少見的士的跡影.

640 Fire Truck (1971年). 消防車又來了! (其實在LEGO世界, 消防車的出現比警車早得多)

367 Moon Landing (1975年). 這個才是真正的第一個Space set, 很有收藏價值.

659 Police Patrol with Policemen (1975年). Minifig首次在LEGO出現.

693 Fire Engine with Firemen (1975年). 第一set有minifig的消防車. (我也有這一set)

615 Folk Lift with Driver (1975年).

692 Road Repair Crew (1975年). 以上四set都是最早包含minifig的Town set, 值得收藏.

365 Wild West Scene (1975年). Western是最早引入minifig的theme. 不過1976年就終止了, 要到90年代Western才再出現.

最後介紹一set很有意思的:  261 Bathroom (1979年).  第二代minifig在1978年推出. 在261中, 第二代minifig和Homemaker罕有地同場出現. 原來在Homemaker的角度, minifig是一個BB來的呢!

這是我對古董LEGO的小小心得, 如有未完善之處, 還請各位大大指正!

本帖最近評分記錄
  • Everlook 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-5-12 23:55
  • Alywin 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-5-1 20:17
  • what 人仔倉資產 +5 2012-5-1 18:57
  • whung 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-5-1 18:04
  • congeemouse 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享! 2012-4-30 09:53
  • newsos2 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-4-30 09:52
  • 小熊 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-4-30 09:31
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-4-29 21:44
  • fatima 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-4-29 21:18
  • ddmj2 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-4-29 16:34
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-4-29 16:03
  • tc_forward 人仔倉資產 +3 很有用的資料 2012-4-29 15:49
  • dennisdom 人仔倉資產 +5 大開眼界! 2012-4-29 14:00

我覺得以前啲lego似lego多啲~ 好正, 連人仔都係用磚砌出來!
大大的發帖實在很用心, 應該要成為精華, 置頂!

舊有的人仔, 我都有一盒. 314-1 Police Boat
但由細到大都唔鍾意佢. 因為果兩個警察冇咩生氣.
亦係我, 唯一一隻船仔

(網上相片)

回復 3# 的帖子

1976年的款色, 希望你那些透明磚無變黃

讀LEGO歷史都幾有趣~~唔知邊位大大有傳說中既白色豬尾頭呢.......
題外話:借問聲4.5V既火車(好似係)係幾時既產物?

想看我的城市介紹嗎??多多支持!
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=13853&extra=page%3D1

261的minifig是BB
舊LEGO的車是一件過, 其實宜家都可以用D Tomy車配LEGO起TOWN

愛上看大大的你論文了, 太有意思~

引用:
原帖由 congeemouse 於 2012-4-30 09:53 發表
讀LEGO歷史都幾有趣~~唔知邊位大大有傳說中既白色豬尾頭呢.......
題外話:借問聲4.5V既火車(好似係)係幾時既產物?
LEGO在1966年一開波就是用4.5V的, 上圖的112 Locomotive with Motor就是第一set喇~

如果唔計Duplo, 那麼1985年的7722就是最後一set用4.5V的, 正好我也有這set

至於白色豬尾頭, 我反而不清楚在那set出現過. 我喜歡玩積木多過儲人仔, 所以無乜特別去研究

引用:
原帖由 newsos2 於 2012-4-30 09:53 發表
261的minifig是BB
舊LEGO的車是一件過, 其實宜家都可以用D Tomy車配LEGO起TOWN
50年代Town的比例比較細(據說是1:87, 但無從證實), 配Tomy car是一個good idea, 而且可以節省好多磚, 就可以起到一個Town

回復 8# 的帖子

4.5V 火車 真是火車迷的經典
我當年都想要

20 12
發新話題