發新話題

翻版Lego賣到開鋪

我也到此一遊買了一隻黑色忍者回來!雖然D膠堅硬D,但印製也中规中舉。但始終也接受不到。

花園街...嘿嘿....

其實應該唔算翻版, LEGO專利好似已經過左
咁SET個D, 就睇設計圖則版權喇...
但我見LEGO D OFFICIAL VIDEO, 感覺上DESIGNER好似係玩下玩下就由堆積木起左個SET出黎
不過理論上都有版權保護

當然, 以上只係小弟拙見

其實啓蒙之所以抄LEGO係因為,國內大陸其實有好多小朋友/家庭都好窮,唔好以為國內大陸人個個都好有錢,事實係相反,佢哋好多小朋友/家庭都鐘意積木玩具或者想買積木玩具,但係由於LEGO太貴原因,佢哋唔係個個都有錢買得起,所以國內大陸就創立咗一間公司叫啓蒙,專門抄LEGO舊Set,以滿足貧窮嘅小朋友/家庭等佢哋可以買到LEGO嘅積木,不過雖然係咁,但係山寨始終山寨,啓蒙抄到LEGO款,但係品質就當然抄唔到,其實我覺得啓蒙類似劫富濟貧,啓蒙一心只係想滿足貧窮家庭/小朋友就無故及到人哋LEGO都有版權,人哋LEGO唔告你,咪算好彩

啓蒙無錯係一間公司,但係可能因為佢哋驚比LEGO知道佢哋抄款所以連間公司地址係邊都無人知披住一層神秘面紗

以上係我搜集返黎嘅資料,不過到目前為止仍未查出啓蒙公司地址,未有頭緒

啓蒙以外牌子,就係大家互相鬥抄

At where

有冇地址,I want to go take a look

引用:
原帖由 arkob 於 2012-5-12 23:00 發表
其實應該唔算翻版, LEGO專利好似已經過左
咁SET個D, 就睇設計圖則版權喇...
Lego 的磚頭設計(一種patent) 已經係1988年完結.
任何人都可以生產同Lego bricks 一模一樣, 可以共用的磚頭.

Lego 只可以就外觀上禁止其他公司生產令人誤以為係Lego的產品.
例如包裝的外觀等等.

至於電影之類的系列,版權持有人唔係Lego, 同 Lego 無關。

請問800mahChing你的第一幅圖的刀我都想知你從那裏買的。謝謝!

引用:
原帖由 team388 於 2012-5-17 05:31 發表
請問800mahChing你的第一幅圖的刀我都想知你從那裏買的。謝謝!
那是 啓蒙807 裏面的件~ 就係花園街買的~

除咗花園街,係深水埗福榮街50號地下間恆利玩具批發,入面超多積木賣(軍事,海盜,城市警察)...好多不能盡錄,因為佢係批發所以價錢比市面賣得平

間鋪可以行到好入,鋪入面有兩條路:

左邊條路係軍事同城市警察系列,有小量海盜,右邊條路係海盜系列【不過係舊Set果啲】

回復 19# 的帖子

Ching listed the company is it  good? you can say 深水埗福榮街about 50號 is ok !

Thanks your information sharing. ^^

發新話題