發新話題

Lego 今日次貨睇真D !

轉載自yohoschool ching
回復 1# 的帖子

今日買左兩盒76002,拆左一盒........
真係有D失望,因整體人仔質素好差,覺得好似買左"袋裝人仔"的感覺
具體吾識形容(玩得耐的朋友我想明白的)
eg.
1.手腳鬆.(因玩這麼久,由sets 中拆出的人仔應是質素好的,不會未玩就手鬆腳鬆),此情況如出現在"磁石條""袋裝人仔""棋""盾"或玩左好耐,本人覺得會接受。
2. 如有留意的話,就是"剪口"位,或叫"夾口位"即是模的碰口,大家有冇法覺差了很多"不平滑"...明顯"起級"的......腳則位,手臂位,身側位
3.大家有冇法覺由set 中取出的人仔身上有層coating 或"簿膜"或"瀝架"或"光油"
,發覺不足,好似同袋裝人仔的質素一樣, 冇做到coating ,出現"瓦色"
4.膠的質素,除左個"頭"肯定無變,人仔膠質素已同"袋裝人仔"九成"接軌。差...
而且又吸吾實"pat,pat"及"腳底"
5.同開此topic的朋友一樣

自從袋裝人仔第三代以後,已冇買4-10代了,只專心玩set,moc創作.
現在連set都出這樣質素的人仔,覺得好差。

英文好D,再寫信去投訴,不過試過,冇反應,吾知係我英文差,還是當看不見,或者香港巿埸實在太細,廢事彩你(我想後者多)

最後如果連頭都改變埋,我想我會放底心理關口,去深水埗買"魯班"質素接近,款式未追貼。
最後申報,本人仍每月拆$4xxx以上的boxset,及儲自己覺得靚的boxset,及買parts砌野.

(純粹個人感受,同喜歡砌lego積木的人分享,不喜者勿插)

轉載自LUKE 41 ching
引用:
原帖由 kongkong 於 2013-5-12 22:59 發表 其實係咪個緊個下巴位?

下巴係其中之一,但係成個樣都係冇咁清。

純粹個人感受

黑鹰盾,鹰同白鸽

以前所謂的黑鹰兵頭似白鸽,當我年纪在八歲至十五歲左右,我拿上手又放回架上,覺得似一隻白鸽多過隻鹰,黑色配籃色尚可。白鸽頭設計真是十分丢人太不敢認同係隻鹰,而家這盒10223似番隻鹰。

以前的黑鷹兵。
好可能要由心中去想像是一隻鷹,係一隻鷹,腦中不停咁同自己講,相信係一隻鷹。咁可能有一日有機會看到係一隻鷹來!

Alpha ching
>呢排Lego 又出咗D次货盾仲係Lord of the ring出现,啟蒙個盾會否都有哄呢
因為我剛剛重回Lego, 對黑鹰, 皇冠等的資訊一片空白. 只集中係近兩年的Kingdom 部份 同 6080兩項.
不過買了10223後, 我馬上重溫黑鹰盾, 長盾就唔覺見.
今期的黑鹰冇邊, 唔知點解台灣好多商, 有人賣過千隻.

另外舊時黃邊, 藍邊的稍後貼番.

啟蒙的問題, 有機會係會員聊天室 或其他地方傾, 免被人插/扣磚其他.

追加: 食完早餐加午餐返黎... 繼續打...
上回講到...另外舊時黃邊, 藍邊的黑鹰盾.

初步了解

藍邊的黑鹰盾有 Light Bluish Gray 及 Light Gray 兩色 (即好似灰磚咁).
當中Light Gray有80, 90年代的城堡及02年的 10039 Black Falcon's Fortress (6074 的再版)
至於Light Bluish Gray就係 05年 Harry Potter 的兩set 船出現過.

計算過成本效益, 我會買幾個藍邊的黑鹰盾 - Light Bluish Gray (平過黃邊及Light Gray藍邊盾好多)

>呢set曾經有心動過, 不過價錢過了1000元心理關口, 買唔落手
今日跌穿我的心理關口, 買到了. 下一步係買多黑鷹盾俾 我五個Evil Knight 做黑鷹 將軍的手下.

有啟蒙!10223 我都好想要吖!是真正的鹰的設計,不是以前的白鸽頭的所謂鹰兵。而可惜此款得2個三角形鹰盾,如果盾大些是長形更正,騎士的馬甲設計得也很好,可惜個騎士身不是鹰的樣式設計,否則不是的話就更加正正正了。

Ching啟蒙把刀我十分欣赏的。雖然我非現代軍事迷玩家,都likeD沙包配件。如界喇叭係灰色我一定買此盒。如果有散件配件刀,劍,矛,其他兵器猶其是盾要冇哄喎個隻,呢排Lego 又出咗D次货盾仲係Lord of the ring出现,啟蒙個盾會否都有哄呢?

回復 15# 的帖子alpha 師兄,我都知道10223 的 黑鹰盾 係無問題的好靚仔吓添,如果有其他倉友有所發現請告之大家知道。

Lego Lord of ring 的 次貨 就有了。原來花費幾百元幾千元就係收到了的次貨

n

因為根本不似鷹兵的Logo 的鷹兵
我年幼時,我喜歡是雙AXE Logo Lego 士兵後 (Alpha Ching不好意思吖) ,後來Lego 出了 black falcon 這款鷹兵後 (士兵藍色配黑色尚可以),但個設計似白鴿頭多過似鷹的鷹軍士兵,因為我當時是中學生也不會有好多錢,錢要用得其所,當時也想到要花錢去買自己不喜愛的鷹兵所以放棄玩Lego了!直至2008年係Sogo 見到皇冠兵7048,7094先玩番Lego。
因為我當時是中學生也不會有好多錢,那時也想到要花錢去買自己不喜愛的鷹兵所以放棄玩Lego!

ALPHA CHING SAID
>原來花費幾百元幾千元就係收到了的次貨
下, 唔係嘛.  哎, 零件又係咁, packing 又...

我買7946城堡, 7947 及年頭Batman 各盒, 說明書都pack 得唔好, 貼紙又摺了.
係10223及2507先有硬紙皮保護說明書及貼紙. 真吹脹.

Hi!

Hi!
Are you have a good white color photo for the Santa , I want to compare the series 8 pink one.

SERIES 8 的粉紅色的聖誕老人!

Thanks!

其實我最最最唔明就是同一盒 10225 , 31006 拆出黎, 同一件part , 一件米白, 一件白色..

整鬼我要同它match colour先砌... 

Team388Ching 我拆了2盒新的龍獅kingdom chess 。
真的發現同我之前買的盒set 7946 有不同,原本是白紅色的獅子兵,現在係粉紅白色的獅子兵。
將D兵放在一起係有分別嘅顔色!
Ching可以怎樣做呢?

回復 104# 105# 的帖子

10# 磚也有放錯已是小事,gh1978 Ching 配番吧!我上次也有過深灰都有變成淺灰!。我成包件都缺咗!都試過啦!^^

11# lacsun33 可email 比 Lego.com 叫佢寄番D 白紅色的獅子兵比你!  

10233 個set 暫時無發現有粉紅色的獅子兵,其他就要其他人報吓資料!睇吓D 人是否報料,有時候正賣緊又點會講比你知道係次貨咩!係咪!

如果不是玩lego castle有要求的話,Ching咁你可以儲為粉紅色的獅子女子兵團也不錯!我印象中人仔倉有位Ching喜歡儲女兵的就啱佢玩了。

Ching 們有否有以前的聖誕老人,要係白色的邊,用來對比一下SERIES 8 的粉紅色的聖誕老人!

轉載一位hklwc99Ching的post圖中有獸人哄的盾

• 咁嘅陣容, 引死人咩! 好多獸人盾都有哄呀!
Other post : see it very clear of shield is Hom. May be all of them is hom of the shield. 好多獸人盾都有哄呀!12-June-2013.

New Update information 好多獸人盾都有哄呀!Please see above #107

我昨天係sogo見到個生化的機械人,個盾係金色嘅,但有個一條似哄一條痕。

咁樣真係要同大家分享!^^

咁樣真係要同大家分享!^^   

地點在銅鑼灣sogo display box  6/F 影到!獅子機械人的盾有

Bad quality hom on the lion shield. ><

.

條Hom 紋好明顯可以在圈圈內看到的。

仲有別的機械人,我都無乜留意到,印象中好似是狼人個款機械人腳背也有哄。

路過SOGO 見到以上的HOM 的劣等貨,又是次貨!

次貨的素質!

"條痕好可能會係上次獅子機械人戰鬥完留下來的裂痕,好GRAND!好正!"

在SOGO 時候我向一個約八歲的小朋友講了以上一番話!但他笑!也表示不信,佢話係一條痕。
我當時也笑了!

發新話題