發新話題

Lego 今日次貨睇真D !

Lego 今日次貨睇真D !

可以分享一下 Lego  品質的過去同現在!

最近一個故事分享,你能看到個獸人盾的哄嗎?18-FEB-2013

盾之戰 (1) + (2) + (3) + 後記 + Mo On Cz 砌法分享一個寒冷中午,蘇菲亞共和國,奥的加河蟹伯爵。

QQ 地要創新! 睇嘢啦喂!

最新的火炎炎設計!跟着要推及擴充軍備,人來!

人來!人來!

河蟹大人,你叫人是不來的,安酉理酉獸人總管來到講應叫獸人來!先會有獸人會來!

奥的加河蟹伯爵就講咗D 問安的說話 "@#%$%^^&**"
安酉理酉獸人總管,

奥的加河蟹大人有何吩咐!

我發明咗獸人之盾,可以防護得好好,戰爭一定打勝!現今

蘇菲亞共和國可以發財同擴張!哈哈!

安酉理酉獸人總管 : 但係個盾好似有D !

奥的加河蟹伯爵就講: 多事!做就做啦!增加人手吖!死蠢!

安酉理酉獸人總管 :係!

獸人兵增加至,因為

安酉理酉獸人總管做自己嘢又落咗格!

獸人兵增兵一個獸人兵!咁多!

生産主管黑加斯

話個盾品質好似有問題呀

安酉理酉獸人總管大人。

安酉理酉獸人總管: 有乜Q ,是但啦!照做照生産生産出來就算吧!

生産主管; 係!

生産主管黑加斯

心想是是但但豉油撈飯,話知你去睡睡做元帥!生産主管黑加斯,睡覺好健康!ZZZZ...... ZZZZ

MOC  亞高巴巴工廠 Mo On Cz 型創新型設計!艾朗西大陸元年5月建成!

奥的加河蟹伯爵設計的火炎炎型的獸人盾正在艾朗酉大陸嘅亞高巴巴工廠瘋狂地生産!!!

亞高巴巴工廠瘋狂地生産火炎炎型的獸人盾!

火炎炎型的獸人盾生産的近照。亞高巴巴工廠 火爐MOC Mo On Cz 設計款式獨特,火爐火力威猛。

後期搜記:

亞高巴巴工廠 火爐MOC Mo On Cz 設計,融合咗歌得式,加利多多式設計而成。

年半前見過Mo On Cz工廠設計朋友,而家先得閒係箱底揾出來post 吓。

下期有晉國的邊防部,北方大山地防區分離主義軍出塲。令敵人見到頭痕頭痛的部隊,軍中格言 令敵人 "分崩離節,摧心斷腸"

本帖最近評分記錄
  • 羅馬兵仔 人仔倉資產        +5 謝謝你的分享 2013-2-4 23:51

team388
人仔倉VIP會員

2#發表於 2013-2-6 10:09         只看該作者

盾之戰 (1+ 2)

安酉里酉獸人主管心想
D 獸人眼睛係弱視的,睇不清楚的應該無問題,生産出來就係咁,偸雞偷懶誰人會知!^^ ^^

晉國的邊防部,北方大山地防區分離主義軍 (副務部)

一個分離主義軍衛兵報告:助理副務部副主管大人,發現了蘇菲亞共和國的擴張計劃,由奥的加河蟹伯爵
研發發明的MOC Mo On Cz 火炎炎獸人盾,據聞盾靚防護力強!準備大量生産投入獸人軍團。

分離主義軍衛兵:
用咗二個蘋果換來的!

副務部副主管:拿來睇睇!咦個右部上面有一個喎!
副務部副主管手按按,盾有裂紋!

副務部副主管:呢度防護較弱,一摸有裂紋,盾品質素質十分差,相信一定係生產時監控失誤所致!有人偷懶同偸工減料。

分離主義軍衛兵: 但係呢個盾係出自亞高巴巴工廠

副務部副主管: 吓!真的嗎(國語)?亞高巴巴名廠艾朗西大陸品牌喎。十幾年前仲申報咗全世界七州八洋,有艾數零零十十減一號認証添!

分離主義軍衛兵: 盾係由安酉理酉獸人總管主理生產。

副務部副主管:難怪!難怪!好!傳令一軍第四團第85副務部中隊,明日早上8時30分準時集合!記住通知大家要吃埋早餐,吩咐廚房燕麥加蛋糕,奶茶小甜,食完九時零三分進攻!我帶隊!^^

副務部副主管: 仲有 軍號 " 旗令,無盾 "

分離主義軍衛兵: 係!大人!

team388
人仔倉VIP會員

3#發表於 2013-2-6 20:29         只看該作者

盾戰 (3)天矇矇霧霾霾,一個三分晨鐘早上。

晉國的邊防部,北方大山地防區分離主義軍 (副務部)第四團第85副務部中隊集結!

晉國分離主義軍副務部大軍壓境,獸人兵仍然得三位,亞蒙,亞太亞奇守住 Mo On Cz 亞高巴巴工廠。

" 旗令,無盾 "
9 時零3分 突然!(國語)  ,分離主義軍 衝吖!殺吖!" 旗令,無盾 " 衝吖!殺吖!

亞蒙奥的加河蟹伯爵研發發明的MOC Mo On Cz 火炎炎獸人盾以為盾靚防護力強火炎炎獸人盾擋一擋,可惜是有哄部份裂開,劍尖刺向亞蒙面前!

亞蒙,嘩的一聲!掉頭就走!走吖!

其餘亞太同亞奇走得仲快!

亞奇被追,大叫救命!救命!

剛剛如厠又大不出的 Mo On Cz 計劃安西里西獸人總管,黑仔黑仔撞正分離主義軍添,慘啦!救命!

分離主義軍全塲Clear !

副務部副主管: Good! 試試個新圓形盾先!

奥的加河蟹伯爵剛剛吃完早餐!大搖大擺咁行去Mo On Cz 亞高巴巴工廠

副務部副主管: Hi! 咁正!奥的加河蟹伯爵你好!幸會!幸會! ^^  ^^ ^^
奥的加河蟹伯爵: What? 咁亞,亞同亞呢?

副務部副主管:佢哋都走咗啦!

奥的加河蟹伯爵: 都係呢二曰研製緊MOC Mo On Cz 基甲二型蕉皮流馬運輸車,二日都無大便!
真係 Mo On Cz !黑仔!黑仔啦!杰過黑仔傑!

奥的加河蟹伯爵: 哼!究竟你想點?

救命!救命!救命!

副務部副主管: Hi! 奥的加河蟹伯爵你好!Mo On Cz 火爐火咁正好用來BBQ燒烤最好!燒烤最好不過!^^ ^^ ^^

奥的加河蟹伯爵: 救命!救命!

副務部副主管:好可惜因Burget問題無西蘭花,如果有加埋隻鑊,罩罩油加蓧葱,葱花抄蟹片仲正!^^ ^^

然而奥的加河蟹伯爵並未死,半蟹熟咁走咗,燒熟咗一半,走!走!走!半生熟嘅奥的加河蟹伯爵正蟹蟹咁行!行返去蘇菲亞共和國。
奥的加河蟹伯爵 : 哼! I  WILL BE BACK!  ><"

MOC Mo On Cz 工廠重新制盾,但炒咗主管黑加斯,用新主管泰爾基斯,生産咗一批正正圓盾仲有酉蘭花標誌圖騰添!

新主管泰爾基斯原來係黑加斯表哥,咁艾朗茜大陸 MOC Mo On Cz 亞高巴巴工廠會不會再有事發生!!!

多謝收看,謝謝!

songwm
人仔倉會員

4#發表於 2013-2-7 10:26         只看該作者

哈哈,樓主真幽默,我看得很開心呢,尤其是煮螃蟹。

另外,那個火爐的設計很棒。也很羨慕妳有那麽多6918鐵匠(我才一個,後悔沒多買)

team388
人仔倉VIP會員

5#發表於 2013-2-7 12:43         只看該作者

後記:

十分可惜揾不到 Lego 橙色的蟹仔
首先謝謝上星期Ching 換咗隻紅蟹仔比我!Thanks! ^^

攝影技術的突破!用咗蕉能相機 Mo3000,蓋沙鏡 沙沙龍技術拍攝
想拍攝得似米普諸拉獎的山漬拍攝技術

此圖名叫做
“炎蟹之淚” 滴眼淚係圖中可見到嘅,反光個點就係!睇唔到都幫不到你!
真係十分可惜!無Lego橙色蟹仔,Lego紅色蟹太上鏡。做不到深層次變化效果!燒之前同燒之後!!!

補充補充呀 !奥的加河蟹伯爵除咗有眼淚外,有瀨尿吖!右下有尿漬一處!

不知道舊時點,菲雲堂,百花園,念慈庵,高佬里,肥仔堂有冇橙色蟹仔買呢?

可惜突顯不出主角
亞高爸爸哄次貨的獸人盾上。隻紅蟹仔只係閒角,十分盼望會有哄的蟹仔出現,變色都可以!最好有白色黑色添用嚟做故事閒角最好不過的!

分享之前成品的拍攝花絮,有晉國龍軍駐守,此時未有修改的嘉利多多形式設計,

閣下可見到香蕉,蘋果同餅添!可知制作嚴謹的MOC Mo On Cz 設計!

team388
人仔倉VIP會員

6#發表於 2013-2-7 13:11         只看該作者

回復 4# 的帖子謝謝!SONGWM Ching 不知道舊時點,菲雲堂,百花園,念慈庵,高佬里,肥仔堂有冇橙色蟹仔買呢?
6918 是一般的鐵匠來。

SERIES 9 隻皇冠騎士(口亞色) 個隻騎士用來做石裨像就幾好!這隻騎士顔色真令人失望!只可作為石裨像。

team388
人仔倉VIP會員

7#發表於 2013-2-10 13:42         只看該作者

MOC Mo On Cz 信痔痔瘡護理中心,三叔公太平洋聯合社及大眾花園十九路北方委員會讚助!

讚助商:委員會讚助!

讚助!

亞高爸爸廠房MOC Mon Cz On 主管,飛,基,明作講解,但飛,基,明三位因無酬金而無返工。又要做自己嘢所以無嚟!

由於又係無Burget誠聘咗蘇菲亞共和國鄰國小太陽英花國
MOC Mo On Cz大師大路口洋二文不多次郎 San比咗少少分享意見

Moc Mo On Cz分層次火炎技巧解構由深出入淺

No. 1 一粒紅色圓磚已不簡單!利害!由深出入淺

No.2  二粒紅色圓磚已有變化不簡單!利害!

No.3

No.4 四粒不同顔色圓磚已有不同顔色色澤變化不簡單!利害!!

No.5

No.6

No.7  多粒混合不同顔色圓磚已有不同顔色色澤變化!利害!!

No.8 多粒混合不同顔色圓磚3D砌成重叠又重叠已有不同顔色色澤變化!利害!!!

No.9 依後用多粒混合不同顔色圓磚3D 3C砌成深層次色彩混合效果技巧!

大家可以砌砌成不同形形式式無窮無盡嘅MOC Mo On Cz 作品

真係講多亞高巴巴Mo On Cz 名句 : 亞高多創意,粒粒考意思

Moc Mo On Cz分層次火炎技巧解構由深出入淺

Mo On Cz大路口洋二閔不多次郎 San:貼士:
MOC Mo On Cz砌砌方程式*&*+ 3.7% - 7 /Mo3000=r*k – On 8 + Cz 9/5000

由於又係無Burget誠聘咗蘇菲亞共和國鄰國小太陽英花國
MOC Mo On Cz大師大路口洋二閔不多次郎 San比咗少少意見
編輯關係删減咗Mo On Cz大師大路口洋二閔不多次郎 SanMo On Cz 作品同習作,有機會時補返比大家!有時候上Mo On Cz book有時有得睇嘅。

大路口洋二閔不多次郎 San結語咁講: 其實應該多謝我的幼稚園補習啟蒙老師亞歷士波斯富修蘭士曾經咁講過 : 磚不在多,志在砌意。今日我有咁嘅MOC Mo On Cz 成就要好多謝老師了!

仲有二款晉國大山地MOC Mo On Zc 爐,大概係3年前砌成已鋪滿塵!
一個爐燒雞比,一個爐烤餅。

No.10

No.11

No.12

No.13

No.14

副務部副主管:沙鍋大師講過 :  “爐不在於舊,用料為主要

副務部副主管: ””蘇菲亞共和國嘅奥的加河蟹伯爵。

這二個MOC Mo On Cz爐燒雞比,爐烤餅設計Mo On Cz朋友有福了雖然都鋪滿塵,無問題!而家同各位講解 MOC Mo On Cz 砌法分享!由深入淺。最難最難係買磚,咁貴!過咗呢步就容易了!

請留意下個月or D 時候由亞高巴巴太神奇報特別記者利公民報導,四格就能道出 MOC Mon Mo On Cz 精神由來!敬請留意,萬勿錯過!

.

lacsun33
普通用戶

8#發表於 2013-2-13 18:26         只看該作者

樓主幾識攪笑!

team388
人仔倉VIP會員

9#發表於 2013-2-14 17:07         只看該作者

回復 8# 的帖子一般般攪笑! ^^ ^^ 希望你會喜歡!

joehon
普通用戶

10#發表於 2013-2-14 17:17         只看該作者

好笑,,好攪笑...睇得好開心...

古時: 草船借箭現時: 徵文蟹現

^^ ^^

本人不是完美主義者,只是一個普普通通的消費者。為應該有的權益而講。

22-Aug-2012  Update 估計資訊
純估計,不知道是否對or 錯的?
估計一是都生産咗知都推出市場先!
估計二冇做到以上程序!
估計三這件産品就是這樣!
估計四本身完全不知道!

估計 5.  $$163 提供,謝謝!
On lego box, you can find out there are many manufacture countrys. Different country will have there own culture.

有冇其他見解同估計?

如果Lego若不是一個好的品牌,品質是受到普羅大眾認知的, 但是Lego 玩具本身已經不便宜,一般的小孩子想買也非容易(年幼時也經歷過,付費不起),現今打工仔也感吃力,幾佰元買盒玩具回來開開心心玩!價錢貴都算了都買回來,但求是開心減壓吓!連小魯班,大陸一些本地品牌的盾都冇哄喎老友,人哋都做成咁樣。(不計其含鉛量先)
Lego 品質嘅粗疏,一次又一次真令人感到失望。

2012年度 Lego 次貨 Hom (哄) of the rings 的分享

係 Lego Hom (哄) of the rings  Item no. 9741 & 9474會揾到獸人盾 又有哄!

獸人盾 又有哄,我買了9472 同 9471 ,開咗盒9471發現2個獸人盾次貨 又有哄!以上是龍軍UFO 頭盔的哄!

都不想提個的塑膠收水部份,先提個次貨
哄先!次貨品質價錢都不知怎樣去衡量!

哄 of ring!   lost of ting!   *   Ting者  次貨笨賊!
係 Kingdom 粉紅色獅子軍 Item no. 7950  同 Kingdom Lion Battle Pack 便會揾到!
上次2010年在Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨獅子軍偏粉紅色次貨
,缺仵等。

Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨 係 7948,7946, Kingdom Dragon Battle Pack便會揾到

生産時嚴謹些便可以避免問題。冇QC 之過!,我不知道 Lego 生産程序守則如何,但連SGS (一間品質檢驗檢定機構) 標準都缺乏嗎?好普通嘢嚟喎。 我仲有些擔心的是含鉛的標準,一般人都知道啦!大陸祖國生産一般既有程序,程序就有但操作的也難看到。當$$蒙眼時有標準可言?看到了內地生産模式就嚇暈你,若不是那會有咁多人落嚟買奶粉!題外話。(並不排除在海外,如果是外地生産仲更應炳多幾句添。)

善意的提醒
調教温度同壓力個哄就不會出現,調好温度同壓力先生産就冇問題的,(女維京盾又不見有哄?) 不要生産咗比你就算,咁好的 Lord of ring 人仔做得咁好咁正,仲係咁求其疏忽做成咁。幾佰幾千元買盒玩具來玩,駛錢要開心買到好品質來玩自然開心,公道自在人心。次貨 的獸人盾接受不接到就自行决定了。

大家看看! 有買到的朋友和倉友們也看看注意吧!成個次貨哄係在盾的左頂部吖!

The black shadow on the Left hand side top of the shield. Opened 9471 I was found 2 pcs shield all of them like this.
Black shadow Bad quality!

以上用女維京人的盾作對比,就知道D次貨
哄是什麼了。

一個Lego生産優良的冇哄的盾 。

25-June-2012
Kingdoms Chess ,
事實上此chess盒的 狮子兵係偏粉红色的 次貨

(—) 狮子兵係偏粉红色的。D次貨 可以向Lego.com or 香港Lego公司 換番正確的白色獅子兵。7950同Battle PacK 便可以揾到卖Lego 偏粉紅色的獅子兵 次貨'
(二) 以往的Lego kingdom 有哄的次貨龍軍UFO頭盔 出現係7946同7948次貨 可以向Lego.com or 香港Lego公司 換番正確的龍軍UFO頭盔

>"
同發現龍軍UFO頭盔是有的那種哄? 又會在Lord of ring 的獸人盾找到了,看到又是Lego 的品牌品質又是這麼差!

先比大家看看有次貨的産品是怎樣的!

Please see the attached helmet to you. Please see the quality.

係 Kingdom 粉紅色獅子軍 Item no. 7950 同 Kingdom Lion Battle Pack 便會揾到!
Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨獅子軍偏粉紅色次貨

Kingdom 龍軍時 UFO頭盔有哄次貨 係 7948,7946, Kingdom Dragon Battle Pack便會揾到

非常同意
不過亦建議大大勿太執著
本人當初比閣下更嚴謹
但越玩越化
人無完美,何況玩具
比著以前,你個維京盾,
我也認為有問題
因圖案印歪了
其實lego從來都好多不知所謂
尤其是printing
現在的人仔上下身圖案併唔埋常有
肉色頭人仔同個身的肉色多數有色差
抽人仔頭幾個series人仔腳有圖案的話,企直是會穿崩的
拿2代女泳手與8代女泳手比較你就明白
還有許多torso設計是半個腰帶扣,有上冇下
只可以講別太認真,以免貼錢買難受,傷完財再傷身

p.s.唔麻煩有得換當然好,冇的話,次的當戰損or擺後面其實唔多覺,反正大把兵,right?
       有時間約埋玩城堡大戰好過啦!
山不在高,有仙則名!海不在深,有龍則靈!兵不在多,有情則勝!
唐大李氏國   http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=29686&extra=page%3D1

JAMES03181973 Ching,都算你有D吉士。

小弟並非執着,Lego 品牌品質做得差,仲要消費者向佢說明你的品質有問題呀國際品牌,Lego都丟臉啦!品質差是事實,非十隻八隻係咁!
Lego人仔如賣$10元一盒,我就由佢啦!(以小魯班,啓蒙價錢),Lego佢賣成8倍價錢人仔成$80老虎都係假照打!
這幾次顔色同個哄的而且確係差,佢估消費者是阿炳呀!

我覺得唔關平貴事,差就係差,事實擺在眼前,冇得拗
之但係,值唔值得為佢嘅差劣枉費心力先?

曾幾何時,我買cd會即拆check有冇花有冇哄
買波鞋我會拎幾對睇吓左右對唔對稱,d線有冇車歪車漏
慢慢我發覺好煩
同埋當我越仔細去睇,就越發現多問題
終於我明白大量生產的東西,是一定有瑕疵
只係你有冇去發掘出嚟
或者呢啲唔係執著,係我庸人自擾

另外,我又發現身外物過了一段日子就會變得不再重要
這幾年,我每星期丟一對波鞋
nike又如何
唔著擺得耐係會自動溶解的
儲波鞋的朋友就會知

而無論你玩乜嘢大牌子玩具幾貴都好
必有sad貨,bandai如是,hottoys如是
儲耐咗,著衫公仔d皮衫又係會自動溶解
聖衣電鍍會氧化

作為消費者自然感不快
但只要有人買,商家繼續賣
除非全世界一齊罷買
否則他們只會告訴你這是玩具,不是藝術品

lego品質一向都不是好好
要不BL賣家就唔會在store policy保障自己講明new not 100%mint
有花痕,有印得唔好都係lego廠問題
可想而知有瑕疵不是新鮮事
淨係今時今日,都冇pack好人仔同印刷件,任得同d磚撞
說明書都唔係全線有包,但個盒就老蓮咁大
就知lego唔係咁睇重我們緊張嘅嘢
在他們眼裡,玩具嚟啫,why so serious?

所以都無謂勞氣,玩係要開心
接受唔到放晒佢算數
趁未爆煲仲有人接貨

老友,take it east啦!
可能廿年後,d人仔爆晒手又爆晒身lu
本帖最近評分記錄
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-8-18 11:03
  • otiga1 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-8-18 02:34
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-8-18 01:21
  • Alywin 人仔倉資產 +3 我很認同 2012-8-18 01:16
山不在高,有仙則名!海不在深,有龍則靈!兵不在多,有情則勝!
唐大李氏國   http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=29686&extra=page%3D1

JAMES03181973 Ching 唔關平貴事,差就係差,我以一句到尾,咁你又不去玩小魯班,啓蒙?價錢平好多添!
(我玩係品牌,品質,安全。) 咁閣下呢?
利之所在嗎?

CD, 波鞋買時候我會睇係咪好的先買免回頭换。
其他品牌bandai,hottoys我無玩我不知道?其他的品牌玩具or日常用品之後日子耐了時長了而耗損合理(time value),Lego 亦然!

有哄的龍軍頭盔,獸人D CHING post 相都見到!
由我買Kingdom回來玩時,請問閣下都有玩castle的,我一向玩的KINGDOM 獅子兵由白紅 (TIME VALE )即時獅子兵由白紅成為粉紅紅,顔色錯了放後邊,你的想法都好好呀!國民教育正缺你呢一種人人材。

有事隱藏,隱惡揚善。河蟹,庵仔,搖尾就多 Ching 不喜勿插!

品質有問題就要出聲向Lego 换回正常的,這是消費者的權益。這是我開此POST的的。明不明白?懶懶地而家先出Post 同各位分享。真係抱歉!

非真實(寓言故事)
當幾位星戰X Ching買盒 8084 白色白兵,開咗盒 白色白兵變米色兵時候,米兵放後邊,白色放前面。相信持續下去也會有這一日來臨!

首尾相對,寓言故事。

你開此POST的目的係講來講去三覆被,因為得唔到認同要死撐下去
講來講去那幾件事, 悶唔悶呀? 都叫你寫信去換,換到咩OK囉! 換唔到講多100次都都改變唔到LEGO D品質有問題!
最後你想玩咩又係要買下去囉

買咩野都會有風險架喇!
想追求完美?
一係你唔好開盒,眼不見為淨,
一係你開盒後發現邊幾件parts有問題既,
自己去配過件靚靚仔仔既!

以執著來講 可能對 樓主 本身有點負面的講法.
或者可以話係一個堅持.

上面兩位倉友的睇法有未為錯. 其實我同上面兩位倉友睇法有相點點相類. 因為有關的討論已有幾個星期, 但亦希望從一方出聲.

我發聲係因為見到James 倉友的兩次回應 意思都想 開道樓主.

之前發過兩次信俾LEGO 分別為 錯件(六月中) 及 一盒 US99.9 的LEGO 內部packing(七月尾) 問題, 佢地都正面答我及 寄回正確物件給我.
我覺得佢地係部份問題 肯跟進.

樓主, 其實 對LEGO 提及 "調好温度同壓力先生産就冇問題的", 或者對制膠的程序想多討論.
但製作問題, 可能係LEGO塑膠啤模 設計上跟本 無法好完美 啤到件 "獸人盾" 或 "UFO頭盔" 無問題.  除非唔啤哩樣件, 整個設計改了.

簡單點講, 大家都識.  如果想整件膠, 中文 回 字 (冇實物, 大家聯想下), 中間個口字無法與外邊個口字 聯合埋, 唯有係兩個口字之間做o的connection. 咁個塑膠啤模先啤到.(大家或者樓主會否投訴個回字唔似樣)  當然LEGO 的塑膠啤模好複雜好多.

點都好, LEGO 係哩類設計有錯重應該冇得改善(見上次倉友貼封信係遊花園, 唔係我收過果兩封straight forward 就知呀), 大家知道. 買唔買, 各自諗.

所以引用倉友 在帖#2 講 "只可以講別太認真,以免貼錢買難受,傷完財再傷身"
我都唔想大家開心的玩, 但開火的討論.  LEGO 的錯, 所以...

樓主, 唔好太堅持喇, 睇LEGO 封遊花園信, 用心神玩其他Set 重好呀.

我表明立場, 我唔鍾意"UFO頭盔", 所以Kingdom Box Set 外, 我所以另外買的Kingdom 兵都係尖頭盔.  LOTR 真係好貴, 所以"獸人盾"與我無緣, 我只買牆景, 重集齊了. (9471x4+9472+9473+9474+9476)

本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享 2012-8-19 21:24

我的目的是給人仔倉的倉友及觀看此論壇的人,知道這以上幾款Lego 品質差係主要的目的,
我非要別人認同!無需要別人的認同!認同用來做乜!
回應埋河蟹(和諧)的蟹文, 我懶! 我十月先去信LEGO換, 不要你為我粗心,不過謝謝你的假設我send信比 Lego換。^^ 多謝你的熱心啦!十月先去信!

JAMES03181973 Ching 等你的回覆吖!你縮咗入店? ^^ 遲D走來向你say Hi! 咁約埋你玩城堡大戰好嗎?嗱係你講在先,唔好話我屈你機呀!^^
河蟹(和諧)Ching 相信你仲未有冇哄的獸人shield ! 我只係將以上幾款Lego 品質差劣展示衆人面前!你又無開店,你利益多麼?至於你話我要人認同我,我一D都無咁需要的, 因為我只是將以上幾款Lego 品質差劣貨品展示衆人面前enough,差不差各人各有自由定案,有次貨只有對大衆有利,店店就差DD,次貨價又能炒上多少。^^

生Ching 你好!(又同你們又say Hello! 了)
呢D 都是生Ching 的主意常中一D提醒,佢用後期效應買了之後,如果係我就用即時效應,買時開盒先睇清楚,驗明不是次貨先付款,開咗盒係次貨比番佢。冇問題先買!是否會更有效應,全是消費者權益。
(大眾福利利益就有)

Alpha Ching 你也說何必太認真!認真D好,係對大衆買Lego玩家有益的,對持貨者(店)如斗斗城,店店就相反,因為比人知道是次貨,你話個價怎樣炒上。正如黑暗不喜歡被光照出來,暴露出來!
産品質素是可以調正的,比多一個例子你,從Lego series 5 gladiator 羅馬鬥士的圓形盾,盾都是gray color 冇哄,9471 ,9474 獸人盾只是Lego 生産咗,是是旦旦便算。
至於龍軍UFO 頭盔的哄,係獅子兵銀色UFO頭盔你能見到哄嗎?請你說一說?能看到嗎?Have 哄 production problem ?  Tell me !

我說的全部有實物在手。你們有的只是叫我不太執着,以免損害你們的利益是嗎?^^
Lego的品質質素不好與人無由!

Hi team388 C Hing,

小弟是河蟹人, 也十分讚成1/10的盲目愛國!

小弟開始感受到你心中的道理!

發新話題