發新話題

Lego 今日次貨睇真D !

回河蟹Ching d 隱語已經知你係想打出面d賣家啦! 你覺得人地好好搵唔抵得呀?你自己d貨走唔到心急呀?閣下咩又係一個打電話比人叫佢幫你係自己買賣post推高之人,做咩係度冷清高呢?我唔知話緊邊個呢?我懶呀,自己想啦!
利申:LOTR我等埋十月睇下出什麼先決定儲唔儲!

次貨的價值令炒的價值低落,Kingdom Castle UFO 的 哄,粉紅獅子兵 & HOM  of the ring 獸人Shield有問題就炒不起了!好事來的可以向LEGO 換番大家先至好!特別係玩城堡的倉友,係咪正?^^ 平玩好定貴玩好!
只是的是這一批Kingdom Castle UFO 的 哄
粉紅獅子兵 & HOM  of the ring 獸人Shield有問題是very good!價值自然低!
相信Lego 次貨睇真的是有益於大衆!換番好貨係咪正,唔駛價咁高!
河蟹Ching師兄又可以說是又是去講三覆被。係咪!  

生Ching 的善意的提議 ,加強少少效應大家覺得可好?大家可以分享一下。
呢D 都是生Ching 的主意常中一D提醒,佢用後期效應買了之後,如果係我就用即時效應,買時開盒先睇清楚,驗明不是次貨先付款,開咗盒係次貨比番佢。冇問題先買!是否會更有效應,全是消費者權益。
(大眾福利利益就有)

我玩左30+年LEGO.  這是玩具工業, 不是航天科技,   有個哄幾咁正常!?  

消費者權益?  以為俾左錢就可以要求最好既野?   即係你去買棵菜, 有無同個阿嬋講要塊塊葉一樣大呢?   你覺得物非所值, 咪買第樣囉, 這才是消費者的權益啊!
本帖最近評分記錄
  • LegoPool 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-8-28 21:04
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-8-20 20:12

回復 13# 的帖子

CHANYING13 師兄玩左30+年LEGO。相信你也有獨立建解。我只玩了三年尚淺。

不過今次KINGDOM一些由初初 獅子兵由白紅成為粉紅紅,品牌品質是這樣的麼?(我玩品牌,品質,安全)

駛錢都要覺得有價值,我買SET,CHESS都駛咗,也買了其他Lego咪買LORD OF RINGS 玩都出事,你話啦!用市場力量懲罰製造者也是有效的方法之一。

Lego 係2010年龍年頭UFO頭盔就有哄,我有投訴,其後Lego 公司生産另外一批無哄的頭盔,才是企業應有的承擔。

個人只玩Castle,所以對此十分看重。玩的不是品牌,品質,安全玩Lego做乜!如果不是的話這裏便成為小魯班倉,啟蒙倉!

我是個玩Lego Castle,收藏,賣買的玩家。

好同意樓上話:覺得物非所值, 咪買第樣囉...

適度的消費者權益可以爭取...但有時太過火就會有反效果...唔怪得有D外國人好驚同某些地區既人做生意...香港市場先得果700萬人, 樓主唔好搞到LEGO覺得香港人好煩就得...
本帖最近評分記錄
  • 草上飛 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-8-20 21:41

回復 11# 的帖子

Hi otiga1 C Hing,

請問11# 的帖子中提及的 "河蟹Ching" 是否指小弟?

今天因此topic "Lego 今日次貨睇真D ! " 看過 Lego Progess report 2011.

http://aboutus.lego.com/en-us/ne ... -library/documents/

message inside:
point 1,
Quality systems in place
The LEGO Group imposes high standards on design,
development and production of LEGO products. All
LEGO play materials comply with the European and
the US toy regulations. All play materials must as a
minimum comply with all toy standards, national as
well as international. Our ISO 9001 certified quality
management system forms the basis for quality control
and continuous monitoring. The system ensures
quality through random sampling, including counting
elements, building models and assessing moulding
quality. We want to ensure that external partners comply
with our guidelines not only with regard to quality
and safety but also with regard to our strong opinions
about children and play.

point 2.
The Value-Quality is one of  four promises are defined as part of our LEGO® Brand Framework

point 3
We believe that
the LEGO Group should produce and market
high quality products that last for generations
and are safe online and offline.

似乎也十分注重products quality!

所以team388 也有他的道理.

當然所有C Hing 也有他的道理.

引用:
原帖由 otiga1 於 2012-8-20 17:50 發表
利申:LOTR我等埋十月睇下出什麼先決定儲唔儲
題外話, 借問聲點解? 莫非等個價落?  不過我冇收集LOTR人仔. 養Kingdom 人仔已吃不消  

by the way, "有個哄幾咁正常" 其實有o的 1 x 4 定 2 x 4 係 Lego 凸面字都個別冇了Lego 字樣. (不過我砌完都唔記得係邊件零件 , 因為我冇咩記性)

回復 17# 的帖子

$$163Ching 謝謝你!你的資訊關於Lego 的 ISO 9001都係好強的品質認定標準。

相信文字上 Point 1 , Point 2 & Point3 的標準,對 Lego 我所說的品牌品質,次貨品質,哄,顔色變樣。就可能有那個了。

Ching 們相信你們明白分享。我係一個玩Lego Castle 的 Fans,但我從來係不盲從的!說  yes!

(和諧)個位Ching你以前日思夜想要的權威認証,看有都出成咁次貨品質,你上多次這個網址看看吧!

引用:
原帖由 $$163 於 2012-8-20 21:50 發表 Hi otiga1 C Hing,請問11# 的帖子中提及的 "河蟹Ching" 是否指小弟?
唔係指你,有D人比人講中左佢立心不良已經沒回應了!我係人仔倉咁耐真係未試過有人打比我要幫佢推買賣post囉!可能有人眼紅別人有大量拆LOTR強獸人賣自己冇先一而再,再而三copy and paste 係度睇真D! 由此至終佢目的都係打底個價,買前開盒睇左先?姐係唔靚叫人拿去做MIB賣?不如你入貨我同你買啦!咁難接受D QC問題真係唔好買或等下一水D貨睇下有冇bad QC再決定囉!

發新話題