發新話題

Lego 今日次貨睇真D !

Hello! 有否大大有買了可提供相!謝謝!

先不要討論次貨既問題, team兄你講既粉紅色問題, 其實我一直都有留意到, 出現粉紅色既lego一定係紅底白印的, 好似你講既士兵, Series 8 的聖誕老人同海盗, 最近我仲發現spider man對眼都係甘, 個人覺得問題又唔係好大, 如果介意既c兄們可以特別留意紅低白印既lego, 唔好買就得啦....

而次貨, 我玩甘耐lego, 發現過有兩次問題出現, 一次係爛件, 一次係印刷問題, lego公司方面, 兩次都好快手同nice甘幫我解決左問題....有問題, 肯解決, 對於消費者既我梨講, 已經好足夠!!

team兄, 你呢個post想表達既野我明白, 都好認同, 但係作為玩具, 真係好少人甘理會lego既品質問題, 老實講, 所謂品質問題, 都係你同我把口講姐, lego大可以話呢d係正常生產出梨既產品, ok就買, 唔ok咪唔好玩囉! 有好多c兄對呢個post持有反對意見, 其實我知佢地本質上都係認同你作為消費者應有既權益的! 不過玩具即係玩具, 係你玩佢, 唔係佢玩你, 唔中意咪掉左佢囉! 唔好再起呢個次貨問題浪費你時間, 哂你精神啦~~~team兄, 有時間show off 下你d珍藏比我睇好過啦~~~
本帖最近評分記錄
  • Fred 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-9-24 17:08
  • otiga1 人仔倉資產 +2 我很認同 2012-9-24 16:33

Just talk color  問題出現係Castle Kingdom 獅子兵 :
獅子兵正確的色係白红色獅子兵。7950同Battle PacK,Chess set  便可以揾到卖Lego 偏粉紅色的獅子兵的 次貨。
就我喜愛玩Lego Castle 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^

利之所在嗎?有好多c兄對呢個post持有反對意見, 其實我知佢地本質上都係認同你作為消費者應有既權益的!
Do you know 有好多other people & 對呢個post持有對意見!

有時間show off 下你d珍藏比我睇好過啦~~~"  I don't want show off "  I havn't the shop! ^^ ^^.

Series 8 的 聖誕老人 同海盗係偏粉紅色的次貨! 正確的色係白色!

我可能是色盲嘅!粉紅色的同白色分不到!!!!
玩 Lego 不是玩品牌品質真是不知道了!比人笑 玩 Lego 原來係玩緊同啟蒙,小魯班一樣水平品質貨咋。Lego 個QC同生産個位人兄 視力正常。粉紅色當白色!勁!

利之所在嗎?縮咗的Ching

JAMES03181973 Ching 等你的回覆吖!你縮咗入店? ^^ 遲D走來向你say Hi! 咁約埋你玩城堡大戰好嗎?嗱係你講在先,唔好話我屈你機呀!^^

(和諧)個位Ching你以前日思夜想要的權威認証,看有都出成咁次貨品質,你上多次這個網址看看吧!

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-24 17:01 發表
Just talk color  問題出現係Castle Kingdom 獅子兵 :
獅子兵正確的色係白红色獅子兵。7950同Battle PacK,Chess set  便可以揾到卖Lego 偏粉紅色的獅子兵的 次貨。
就我喜愛玩Lego Castle 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅 ...
越來越唔知你想點了.  
因為讀不明白你寫的東西....
本帖最近評分記錄
  • otiga1 人仔倉資產 +2 由第一日已經唔知佢係度UP咩了! ... 2012-9-24 18:34

回復 44# 的帖子

不是的話,你會講嘢嗎?^^  ^^  不好意思,剛才回覆好多是懶copy & paste 咋!^^ 又用英文添!Ching我英文不太好請見諒!

先講一款Lego 次貨顔色問題出現在Castle Kingdom 獅子兵 :
Lego 生產的獅子兵正確的顔色係白红色獅子兵,我手上有是實物看看圖吧!
係7950同Battle PacK,,新買回來的 kingdom chess set 盒棋 便可以揾到Lego 偏粉紅色的獅子兵的 次貨。
我喜歡玩Lego城堡,買回來初時是白红色獅子兵,跟着買回來的是 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^這不是次貨係叫乜!

利益之所在嗎?有好多c兄對呢個post持有反對意見, 其實我知佢地本質上都係認同你作為消費者應有既權益的!
有些人看到也能夠知道何謂白色同粉紅色。你估佢哋係$$蒙眼,白色同粉紅色不分嗎?

Series 8 的 聖誕老人 同海盗係偏粉紅色的次貨! 正確的色係白色!
連聖誕老人紅袍白邊也成為粉紅色!不過看來更改為聖誕老人 婆婆也不錯!
各位我可能是色盲嘅!粉紅色的同白色分不到!!!!
玩 Lego 不是玩品牌品質真是不知道了!比人笑 玩 Lego 原來係玩緊同啟蒙,小魯班一樣水平品質貨咋。Lego 個QC同生産個位人兄 視力正常。粉紅色當白色!勁!

P.S 仲有一篇係講 Lego fake lego 生産咗,內容一些fake lego 更係旺角某商店鋪售賣,詳情方面我也記不太多了。但我只着重 Lego 品質質量。

利益所在嗎?縮咗的Ching!

JAMES03181973 Ching 等你的回覆吖!你縮咗入店? ^^ 遲D走來向你say Hi! 咁約埋你玩城堡大戰好嗎?嗱係你講在先,唔好話我屈你機呀!^^

(和諧)個位Ching你以前日思夜想要的權威認証,看有都出成咁次貨品質,你上多次這個網址看看吧!

白红色獅子兵,跟着買回來的是 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^這不是次貨係叫乜!回覆玩了30多年lego 的 chanying13 Ching
>

總括來講,樓主分享了次貨的定義
到頭來...其實係一份哭訴! 因為當成隊白色獅子兵放出來有幾隻粉紅獅子兵,又真係好灰
所以不想展示出來, 因為唔係一間鋪頭...陰公,食左d死貨...點賣呀

我又咁睇, 其實呢位人兄執著於其他人覺得無聊既野(我都曾經覺得係), 都係佢自由, 其實仲有好多玩LEGO 既心得, 你可以執著到不共戴天, 例如玩LEGO 係咪一定要去到MOC 先值得表揚呢? 買返黎唔開擺係屋企係咪代表無玩LEGO 呢? 追求絕版貴到喊既收藏家又係咪不智呢? 大家都識叫人唔鍾意咪唔好買, 咁呢度係聊天室, 你唔鍾意咪唔好睇呢編文, 道理其實一樣!

偏粉紅色的又來了

回覆 46#的(和諧) CHING
師兄不要為我休心了!謝謝!^^ ^^ ^^ (和諧) CHING 我儲是龍兵龍軍!知道實情情况的其他CHING早些 pm佢。^^ "  ^^!
(和諧) CHING看看我晉國城堡區我所Post 出來係乜,儲的是乜!^^ ^^ 內裏講得十分清楚!我們班人不會笑你的。

最重要的是:
玩城堡們朋友得知道玩LEGO 城堡係什麼素質大家笑笑吧!白红色獅子兵--->成為粉粉紅色獅子兵。這裏只是說出其中之一Lego 的一種次貨來。
玩 Lego 不是玩品牌品質真是不知道了!以前玩 Lego 就話係小學雞比人笑 ,我初初玩番仲以為品質品牌,見佢皇冠
都幾好吧!殊不知道原來 玩Lego同玩啟蒙,小魯班差不多水平水準品質貨咋。^^ ^^

回復 47# 的帖子

我又咁睇, 其實呢位人兄執著於其他人覺得無聊既野(我都曾經覺得係), 都係佢自由, 其實仲有好多玩LEGO 既心得, 你可以執著到不共戴天, 例如玩LEGO 係咪一定要去到MOC 先值得表揚呢? 買返黎唔開擺係屋企係咪代表無玩LEGO 呢? 追求絕版貴到喊既收藏家又係咪不智呢? 大家都識叫人唔鍾意咪唔好買, 咁呢度係聊天室, 你唔鍾意咪唔好睇呢編文, 道理其實一樣!

我同意kellyandkelly ching 所講,這裏只是聊天室只是聊聊天,而我談論只不過是事實,Lego 次貨有實物有圖有証,
証明係事實。

公道自在人心!難窒悠悠衆口!
本帖最近評分記錄
  • Everlook 人仔倉資產 +2 謝謝你的分享 2012-9-24 22:45

引用:
原帖由 team388 於 2012-9-24 21:06 發表
白红色獅子兵,跟着買回來的是 玩玩吓白紅色而成為粉粉紅。^^這不是次貨係叫乜!回覆玩了30多年lego 的 chanying13 Ching
既然明說是回應我, 那麼我也希望要發表一下我的看法.

首先想了解多一點的就是,為甚麼你所描述的情況就一定是次貨呢? 作為一件玩具---的其中一件部件上---的一個印刷,為甚麼會老化會褪色是那麼不可思議呢?  有人會對著雪糕大吼, 你為甚麼會溶呀!  你是次貨! 我是吃品牌的, 你是Hagan daz喎, 怎麼水平和品質跟牛奶公司一樣?  利之所在嗎? (若果大家看得有點一塌糊塗的話, 不好意思... 儘量忠於原著)  

阿Sir, 你在追求的甚麼高科技顏料或印刷技術?  我之前也曾回應過, 這是玩具工業, 不是航天科技,   幾咁正常!?  世間是否存在這樣的一種顏料或技術是一個問題,  要將這種偉大發明用於LEGO印刷要用多少錢是第二個問題.   另是否值得,是否需要用於玩具上是第三個問題.  (你經常問的, 利之所在嗎?  答:絕對是!)

自由聊天室固然可以自由討論,但思辯要從多角度,切忌鑽牛角尖,一味亂叫。否則免不了被訕笑 (這也是自由),可憐還自以為看透了世事,概嘆曲高和寡,自覺被打壓而文字越來越狗屁不通。              當然,這也是自由。
本帖最近評分記錄
  • LegoPool 人仔倉資產 +5 我很認同 2012-9-26 08:46
  • otiga1 人仔倉資產 +3 跟本就對牛彈琴,就係個個都頂佢唔順的原因! ... 2012-9-25 00:48

發新話題