47 12345
發新話題

[教學] 8倍快鏡,示範用IKEA RIBBA 畫架 改成LEGO人仔展示台

8倍快鏡,示範用IKEA RIBBA 畫架 改成LEGO人仔展示台

雖然用IKEA Ribba 畫架改做黎擺放LEGO 人仔唔無新鮮野,好多朋友都已經岀文分享.
我又試下改做,並拍下DIY示範片段分享. (放心,用8倍快鏡重播,5分鐘就睇完)

我用既方法跟其他朋友既有少少唔用. 我無利用膠水直接
將2x2磚黐上背板, 而用plates/bricks去砌個內架.
用盡空間的話可擺放135隻人仔. (9行x 15隻).
每層plate 61格闊,3格深,2層plate厚. 層與層之間,相隔5粒brick高度.

本帖最近評分記錄
  • hymen 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2016-11-24 09:10
  • skyheart 人仔倉資產 +5 2013-5-9 22:41
  • anakin 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-3-23 11:27
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2013-3-21 20:47
  • lokinlun 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-3-3 15:56
  • sin321 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2013-2-7 08:15
  • haggar 人仔倉資產 +10 謝謝你的分享 2012-12-14 11:52
  • rk18 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-12-13 12:30
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-12-8 02:07
  • Benhmho 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-12-8 01:25
  • 『會員2號』 人仔倉資產 +5 內容詳盡 2012-12-8 00:30
  • dennisdom 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-12-7 14:46

c兄, 你d兵睇到我眼甘甘呀
介唔介意公布下plates既list呀?

每層用料:
2x6 Plate: 19 pcs
2x4 Plate: 1 Pcs
2x2 Plate: 1 Pcs
1x2 Plate: 6 Pcs
1x3 Plate: 1 Pcs
1x6 Plate: 9
1x2 Brick: 15 Pcs

計哂9層就
2x6 Plate: 171 pcs
2x4 Plate: 9 Pcs
2x2 Plate: 9 Pcs
1x2 Plate: 54 Pcs
1x3 Plate: 9 Pcs
1x6 Plate: 81
1x2 Brick: 135 Pcs
本帖最近評分記錄
  • Fred 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2012-12-7 18:25
  • dennisdom 人仔倉資產 +5 感激c兄無私分享! 2012-12-7 15:24

在 FB 裡問不到, 在這裡找到師兄的詳細資料....
感激分享, 謝謝告知.....

借問聲....係咪冇空位淨嫁啦@@?
如果渣武器.如劍OR槍- - 咁會點??
大隻小小既人仔又放唔放到??
如果想放一層係WOODEY 咁高既人仔.改做8層又O唔OK呢??
THX

good idea!
唔用時可以拆返出來
但成本價高咗好多......

請問 1x2 Brick: 135 Pcs 係咪即係透明磚? Thx

師兄板野起碼值8000蚊

...淨係個架都唔平

我用網友LK  (買賣與徵求) POST的散件至平價()
2X6 Plate: $0.75 X171
2x4 Plate: $0.54 X 9
2x2 Plate: $0.39 X 9
1x2 Plate: $0.55 X 54
1x3 Plate: $0.53 X 9
1x6 Plate: $.0.7 X 81
1x2 Brick: $0.53 X 135
=$299.34
純色我諗大約$300~$350~~個框其實又唔係好貴WO

我之前用4塊32X32癡上RIBBA底板已經用左 $280, 未計2X2磚上人仔腳掙~~

請問樓主可否用不同色的磚砌一層出來,讓大家看看是什麼結構?
引用:
原帖由 chiukeung 於 2012-12-7 15:10 發表
每層用料:
2x6 Plate: 19 pcs
2x4 Plate: 1 Pcs
2x2 Plate: 1 Pcs
1x2 Plate: 6 Pcs
1x3 Plate: 1 Pcs
1x6 Plate: 9
1x2 Brick: 15 Pcs

計哂9層就
2x6 Plate: 171 pcs
2x4 Plate: 9 Pcs
2x2 Plate: 9 Pcs