發新話題

[經驗] 朋友的遊樂場第一彈: 旋轉木馬 (movie #39)

朋友的遊樂場第一彈: 旋轉木馬 (movie #39)

由思考到完成, 差不多用左兩個月時間才可以起貨:

10196初初推出市場時, 我仲未中lego毒, 不願意用二千幾蚊買一盒, 而家真係都幾後悔。最初只係想複製一個很像是10196的東西 (意思係在某些裝飾性的地方不跟原裝, 其他就跟足), 完成之後又發現其實原裝的用色還未算很靚, 而且原裝的設計尚有一些缺點, 所以都係諗住攪下野先。另一方面, 阿女又幾鍾意玩「朋友」, 所以有此念頭, 用色一定要「姣屍凳督」。

有砌過原裝10196的朋友可能會發覺, 搬運10196是一件很危險的事: 底板是軟lai lai的, 一般個木馬的轉盤好易散; 另外, 有時轉得多, 底盤的plates經常都會鬆散。除些你將整個旋轉木馬「連根拔起」, 否則難以將個轉盤整實。因此, 我決定將成個木馬加高以增加底部的硬度; 另外, 我亦在基座開一個生口位, 方便我隨時用手夾返實個轉盤(如下圖):

其實如果自己執件砌10196而你又不介意沒有音樂磚及原裝的布件的話, 是非常平的。我又不介意在bricklink盡量執二手件, 我很有可能只是用了不足$3000就可以自製一個。只是到了中後段我缺定自製一個friend style的旋轉木馬後, 我的苛包就出事了... 不過算啦, 我又真係幾鍾意用粉色。另外, 大家如果細心留意的話, 應該會發覺我改動了許多裝飾性的細節, 務求要靚又不用太貴的件。
在這裡, 必須要提醒大家, 如果真係要自製10196的話, 所有的technic件是必須的 (除了是用作開關音樂磚的technic part #4210759, 如果你沒有音樂磚的話, 可以不買)。
另外, 原裝10196用上很多並非平價的bricks/ plates/ tiles, 其實當中有不少的件是不外露的, 基本上大家可以用最平的件就可以, 不用考慮顏色的需要。

友人看過當初的完成品後, 建議我加燈, 我呢隻玩精當然去馬... 開燈!!!!

真係醒神好多!!!

原則上呢套野要玩出friends的特色, 當然只用這些人仔。為方便佢地騎馬, 於是乎隻馬都有少許改動, 我用左Panel 1 x 1 x 1 Corner或Panel 1 x 2 x 1 with Rounded Corners and Central Divider。

吸引左一對新人過來睇野...

呢隻肥腫難分的新娘都話想玩, 所以都俾佢, 係得呢架先可以容納佢...

我將電滋盒及led燈的開關都放在轉盤下。其實而家覺得我可以收得靚d, 不過算啦, 因為已經好心急想砌第二樣野。

大家玩旋轉木馬的指定動作, 搵人幫手影相!!!

這是其中一個改動得較多的地方:

晚上的旋轉木馬特別靚, 相信大家都同意, 再開燈!!! 首先開第一組先....

跟住再開埋第二組...

轉呀!!! 轉到頭都暈...

謝謝觀看, 希望大家喜歡。有問題的話, 不妨提出, 答得到的我都會盡量答。

後話: 我真係覺得唔值得追炒價玩lego...

本帖最近評分記錄
  • beara 人仔倉資產 +3 精彩作品 2014-2-5 14:22
  • anakin 人仔倉資產 +5 精彩作品 2014-2-5 13:22
  • watsonliu 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-6-7 15:13
  • legoluver 人仔倉資產 +5 精彩作品 Amazing!!! 2013-5-29 11:42
  • 小光仔 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-20 20:03
  • Hill 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-19 09:11
  • mingming 人仔倉資產 +10 精彩作品 2013-5-18 02:39
  • butterfly 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-17 23:25
  • mythbot 人仔倉資產 +10 精彩作品 2013-5-17 14:24
  • eric_mkc 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-17 01:45
  • 漆黑天使 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-17 00:53
  • tc_forward 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 21:48
  • bright22 人仔倉資產 +5 勁到爆 2013-5-16 20:12
  • scarecrowcindy 人仔倉資產 +5 強! 2013-5-16 17:07
  • calvin6c05 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 12:50
  • minisnowman 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 12:15
  • 光鯨 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 10:36
  • Sebastian 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 10:25
  • eh0520 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 09:55
  • dennisdom 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 09:08
  • ArzLan 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-5-16 08:27
  • tomwongkaki 人仔倉資產 +5 精彩,你講得對,唔值得用抄價玩LEGO ... 2013-5-16 01:38
  • haggar 人仔倉資產 +20 精彩作品 2013-5-16 01:37
  • 麵包小明 人仔倉資產 +5 精彩作品~~~ :D 2013-5-16 00:56
  • 安東尼.安 人仔倉資產 +10 轉得精彩! 2013-5-16 00:43
  • 神風暗影 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 00:40
  • ddmj2 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 00:39
  • lk_brick 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 00:26
  • chrischeng 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 00:18
  • otiga1 人仔倉資產 +5 精彩作品 2013-5-16 00:09
Architecture的愛好者, 但始終最愛的都是 sculpture moc
我的facebook專頁: https://www.facebook.com/skmoc

一定要LIKE~~~做得好好~~配色方面獨突~:gd::gd:

簡直巧奪天工!!!  靓過原版好多!!!

超靚.但相對 冇MOC經驗.就算汁散件都10分難搞@@
如果可以睇下片就好LU^_^

woooo........how much for it?

正呀!!!!!想問下d散件由外國送到香港,一般運費幾錢?

:yo: :yo:

真係好正。我覺得你簡直係進化左10196。
呢set 可以叫10196 mk2. 師兄, 我都好想砌呢SET俾我個女。有無辦法指教下點砌呢?

靚到爆啦!想唔鑽都唔得!
Ching一定花費唔少心血、Good job~

Oh my GOD, i think it is even much beautiful than the original, you make me want to build one for my daughter also

Thanks ching!!!

發新話題