25 123
發新話題

modular houses 加燈教學.

modular houses 加燈教學.

首先要謝各位對我set modular houses 嘅喜愛,呢套Lego 的確係我嘅最愛,display 咗幾年,就算搬屋都keep住,其他Lego 如Star Wars、Pirate、 Pharaoh 果d,一早就比我拆散入袋,收返哂入櫃。
早先有師兄問我點加燈,雖然我都約略講過點整,仲(
求其)搵咗條片比大家參考,相信各聰明嘅師兄應該都整到。

不過咁啱昨天我病咗,攞咗病假'嘔'係屋企,食完Panadol燒退咁d,無咁辛苦,見set Green Grocer 都幾污漕,就抽出黎切底清潔一下,順便影返d相教返點加燈,本來想昨天就出post,不過大概係d藥力過咗,又燒返起,最後不支倒地,卒之今日先出到post! Anyway,呢個post希望幫到仲未整嘅師兄。

材料 (都係我五年前係鴨寮街買落)

電箱,(五年前只係5蚊雞)

(最好有開關)

燈泡仔(or LED燈)(因為Green Grocer又係早出嘅modular house, 所以d燈仲係燈泡仔,不過我反而鍾意燈泡多過LED燈,燈泡仔d光比較柔和,襯返modular house 個tune)

五年前鴨寮街有個街邊小販檔賣一蚊一粒,超抵玩。不過而家唔知仲有無。

電線顏色代表亮度,藍色最光,灰色最喑亦偏黃,用作住宅燈光比較好,相反藍色好光,我用佢做商店光。

呢個我唔佢叫乜,不過都係鴨寮街買,好似十蚊一排,自己剪開用,用黎connect d電線同燈泡,雖然唔用佢都得,不過有咗佢會整齊d

寶貼 用黎幫燈泡定位

電線 若干

電芯(好廢,這個當然要吧)

首先好似咁様張所有野連接一齊,兩個connector分別連接唔同層數嘅燈泡,中間用電線連接。

燈泡仔正負極亂駁都著,不過LED就要分返正負極,留意!

測試一下。

到主角出場,洗完白白嘅Green Grocer

首先係後面抽走一片磚比電線入屋,用寶貼按需要定位,我會跟返現實應有燈光位置放燈泡,咁會好睇一d!一層兩個燈泡一般都夠。

咁様

測試一下

偷睇下入面

二樓一樣。

背面個connector我都用寶貼stick 住係牆上面,整齊d。

最後

大功告

希望各位鍾意,最後記得唔好長放電芯係電箱入面,d電池水會漏出黎的。

本帖最近評分記錄
  • minisnowman 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2013-8-4 14:24
  • jaff88 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2013-8-4 11:04
  • wwk56 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2013-7-28 12:59
  • skcheung 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-7-27 00:56
  • Jared 人仔倉資產 +20 謝謝你的分享 2013-7-25 01:16
  • nixonmidi 人仔倉資產 +5 "夜景"迷人 2013-7-11 15:16
  • tc_forward 人仔倉資產 +4 謝謝你的分享 2013-7-10 23:51
  • dennisdom 人仔倉資產 +5 謝謝你的解答 2013-7-10 14:25
  • 光鯨 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-7-10 12:09
  • eh0520 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-7-10 10:58
  • pezrod 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2013-7-10 10:17
  • songwm 人仔倉資產 +5 內容詳盡 2013-7-10 08:27

感謝樓主認真無私的分享。

下次我要做燈光效果時肯定會回來拜讀你的文章多一次!

有時間要學一學先,多謝分享

Thanks for your sharing! Very useful info.

Thanks for sharing =]~

Very Useful and Thanks for your valuable sharing!!

THX THX

要推一下,我都係modular building fans. 我明天就去鴨記買。謝謝

多謝CHING分享!

引用:
原帖由 andywinky 於 2013-7-10 23:56 發表 要推一下,我都係modular building fans. 我明天就去鴨記買。謝謝
師兄,如果鴨記仲有呢D燈泡仔買,請通知一聲,我都用得七七八八,有的話要入返D貨比日後的modular house用,thank

25 123
發新話題