11 12
發新話題

[問題] 如何分辨 LEGO minifig head 真假 ?

如何分辨 LEGO minifig head 真假 ?

最近找到一些舊人仔, 頭部找不到 LEGO 字樣, 請問如何分辨真假 ?

頭唔一定有LEGO字樣啊,最好上傳圖片。

引用:
原帖由 LUFSIG 於 2014-1-20 17:56 發表
最近找到一些舊人仔, 頭部找不到 LEGO 字樣, 請問如何分辨真假 ?

引用:
原帖由 banok 於 2014-1-20 19:43 發表
頭唔一定有LEGO字樣啊,最好上傳圖片。
圖片已上存

我估呢度有假的。  

引用:
原帖由 LUFSIG 於 2014-1-21 17:34 發表 http://rocco-chloe.smugmug.com/Other/LEGO/i-cRS33Bp/1/L/IMG_20140121_172355-L.jpg
眼看其中只有一個擬似假的。或可能官方曾經出過而我眼拙未能認出。大部份應該是真的。
真假主要看官方有沒有出過,及物料質素,不過近年頭的款式已經多元化了,如果以一般玩家而言較難判別。
不過開心地玩吧。玩耐了。對lego熱誠多了,自然會學識判別真假的。
本帖最近評分記錄
  • Alywin 人仔倉資產 +1 我很認同 2014-1-22 00:05
由賣到買,由買到狂買,更由狂買去到喪買,回到頭就是不買~

我都想要咁多個頭

引用:
原帖由 samueljim 於 2014-1-21 22:11 發表

眼看其中只有一個擬似假的。或可能官方曾經出過而我眼拙未能認出。大部份應該是真的。
真假主要看官方有沒有出過,及物料質素,不過近年頭的款式已經多元化了,如果以一般玩家而言較難判別。
不過開心地玩吧。玩耐了。對l ...
我經驗尚淺,我覺得右手邊第一個好似係假的,師兄你覺得邊個似假?

要知是否真假,由頭頂望入個窿內。太細?用放大鏡。真嘅必然有Lego字樣。

引用:
原帖由 hohotin 於 2014-2-3 10:34 發表
要知是否真假,由頭頂望入個窿內。太細?用放大鏡。真嘅必然有Lego字樣。
唔一定有架. 雖然有D 好難睇到, 但有D件係沒LEGO字樣的.
要件唔要人!!
 要件唔要人!!

11 12
發新話題