發新話題

新技術分享: 餐廳加燈

新技術分享: 餐廳加燈

人仔倉一直有好多加燈教學,
今次同大家分享一種新既加燈方法!

就係利用類似無線手機充電技術,
通過無線方式傳送電力, 太technical 既就唔多講了, 上圖

呢個係RF 變壓器原型, 提供無線電力, 線圈好矮可以貼BASEPLATE 下面

呢個係6376 餐廳後面, 灰色板係"潛建" 假天花, 將LED 同接收電力線圈埋藏, 接收線圈唔需要任何電力連接

6376 亮燈效果

影片
http://www.youtube.com/watch?v=oFT2fvwO9S0

後記: "點解要咁麻煩呢?"

呢度有好多高手加燈教學, 亦都好容易做到,
但係有唔少限制, 大抽電線, 加上唔能夠隨意移動,
如果做到一個無線方法, 會有以下好處:
1: 玩CITY 可以將建築物物隨意移動而唔影響亮燈 (前提係BASEPLATE 下面到處都有無線線圈)
2: 同樣方法, MODULAR BUILDING 可以隨時揭起, 唔帶任何電線問題
3: 可以方便管理電源, 唔需要拉線, 唔需要每處放電池, 可以做到無"明線", 無"明電池/明線路" 等

目前線路有效距離係20 PLATE 既高度
之後會慢慢改善靈敏度, 希望好似10232 呢D 樓底超高既地方都可以用到!

希望大家喜歡

本帖最近評分記錄
  • mythbot 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2014-6-2 22:17
  • sbox 人仔倉資產 +5 很有用的資料 2014-5-21 09:55
  • PrinceWilliam 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2014-5-19 13:36
  • lyonfish 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享 2014-5-15 13:25
  • kaworuonline 人仔倉資產 +5 精彩作品!期待製作教學! 2014-5-11 21:41
  • a4victorwong32 人仔倉資產 +5 精彩作品 2014-5-6 20:25
  • pkone 人仔倉資產 +5 精彩作品 2014-5-5 23:56
  • Jackyses 人仔倉資產 +5 值得加分! 詳見我的回應 非常好的無線技術, ... 2014-5-4 23:51
  • phjeff 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2014-5-4 23:14

請問要買咩零件先做到呢??

可否提供詳細點?

thks

引用:
原帖由 ric 於 2014-5-5 03:35 發表
請問要買咩零件先做到呢??

可否提供詳細點?

thks
製作教學需要時間籌備下先, 比較複雜

總共材料工具如下:
辣雞20W X1, 鉗X1, 錫線

電阻5.1K 歐姆/1W X1
貼片電阻200歐姆/1206 X1
4.7NF/50V 電容X2 (其中一個係貼片0805)
1NF/50V 電容X1
0.22UF/50V 電容X2 (其中一個係貼片0805)
貼片二極管1N4148 X1
三極管BD139 X1
LED (3MM 或貼片, 數量視乎需要)

AWG26 線, AWG30 WIRE WRAPPING 線若干米, 做線圈

電池盒或電源ADAPTOR (按需要選擇)

thks for all your info!!!!!!!!!!! :$ :$ :$

利害, 期待製作教學

請問有冇缐路圖? thanks

期待教學...

期待教學... 再淘零件

厲害, 期候賜教!
王子相簿
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=PrinceWilliamHK

Legend Bricks

感激師兄無私分享,其待焊接線路圖供參考~~

感激師兄無私分享,其待焊接線路圖供參考~~~!!!

發新話題