發新話題

[經驗] 倫敦Windsor Legoland之旅(多圖)

倫敦Windsor Legoland之旅(多圖)

上年去過MalaysiaLegoland之後,筨應了小兒今年再去一次。不過今次遠少少,目的地係Windsor Legoland
WindsorLegoland面積大約相等於兩個Malaysia Legoland ( Malaysia Legoland則大過香港迪士尼少少 )
Windsor Legoland距離Heathrow約二十公里左右,差不多等於荃灣去屯門嘅路程。
由於一行六人,有大有細,我哋預先網上book8人車,40英磅左右,30分鐘去到。

見到大門已經起興奮

門口迎接遊客係英國御林軍

酒店大堂

Reception後面嘅人仔牆

LobbyShop

大堂仲有英女皇同皇夫

大堂厠所。起初我以為個Urinal都會用Lego砌。

見到大大杯雪榚,就係二樓嘅餐廳

Drink Menu好靚,不過有啲污糟

檯面有顏色筆俾小朋友畫公仔

Lego薯條

Dinnerbuffet嘅食物絕對係物非所值

Room key

房間有PremiumThemed兩種選擇,今次選左較平嘅Themed

房內除左一張雙人牀外,仲有間細細地嘅兒童房。不過個人認為俾細路的話,個裝修其實有啲恐佈。

英國嘅酒店一般都係「百無」,無雪櫃,無夾萬,無牙膏牙擦。房內唯一可以帶走嘅紀念品就只有厠所內嘅Shampoo, Body Wash

作為一所兒童樂園酒店,個人覺得最出色嘅喱個Treasure hunting遊戲。答啱問題,揾到密碼,就可以於寶箱內扲到小禮品一份

第二朝食早餐

餐廳內嘅凍熱飲杯都好靚,忍唔住攞左幾個做紀念

連碌棍都可以放lego

餐廳一角display左幾set minifigure,但只去到series 6,唔多夠誠意

樂園officially 十點先開,不過酒店住客可以九點半起從餐廳直接進入園內

有小朋友嘅可以租番架車

起初入到樂園時完全無人

由於WindsorLegoland已經有成廿年歷史,各樣設施都有點殘

小火車月台上嘅車長

去到Boatingschool已經要排隊

MalaysiaLegolandBoating school最大分別係,喱到會有大笨象向去噴水

排緊隊玩LaserRaider時,見到幅畫好靚

排左個幾鐘先至玩到嘅LaserRaider,原來即係迪士尼嘅巴斯光年

AlantisSubmarine Voyage,個人認為值得一試,至少同類設施其他樂園都不常見

頖似海洋公園嘅激流,都幾好玩

好似話係全英國最大嘅waterpark,不過似乎…

四周圍都見到lego「人仔」

老實講,對個Miniland真係幾失望,大多數展品都留住歲月嘅痕跡,日久失修咁。唯一值得影下嘅只有英國嘅地標建築

Star WarShop旁有個專門嘅Star War Miniland,不過因為indoor又黑蚊蚊,超難影相

天氣超好,五公里外嘅WindsorCastle清楚見到

另一樣特點,四圍都係昆錢嘅攤位遊戲

如果唔太肚餓的話不妨晏少少食飯,因為4pm後細路免費。幾多歲至唔係kids?唔知喎!至少10歲都仲得

事旦揾間試下,pizzapasta意外不到都幾好。尤其pizza,有多款唔同選擇,最重要係新鮮又熱辣

唔想浪費時間坐低食的話,可買個lunchbox邊玩邊食

左大半日,終於到番樂園嘅大門口。發現牆上寫住所有lifetime pass holders嘅名。死火!得咁少人?!

大門入口處有間BigShopKids Wear。不過貨品實在無嘜特別,佢有嘅香港全都買得到,完全無任何special edition嘅手信。一心諗住買盒新出嘅10242,揾極都唔見,問下個staff,佢竟然唔知係咩?

懷住失落嘅心情離開Windsor,返到倫敦仍然心有不咁,上網check下,原來酒店附近有間Legoshop,於是坐Underground去左Westfield

終於俾我見到佢

Pick a brick都比Legoland吸引

貨品display又做得好

後記:舖面寫明買滿50磅送mini cooper polybag一袋,作為精明嘅香港人緊係會問清楚買滿100磅會否送兩袋,當時個staff一口say no
然而當我prickinga brick時,先前個staff突然靜雞雞攞左兩包mini cooper polybag俾我,仲暗示我唔好笑得太大聲!最終我買左106磅,佢totally送左4包俾我!!

本帖最近評分記錄
  • shichun17 人仔倉資產 +5 內容詳盡 2015-7-17 00:24
  • macchow 人仔倉資產 +5 精彩作品 2014-8-16 18:55
  • tong3182 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2014-8-16 09:57
  • anakin 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享 2014-8-16 09:35
  • dvdliu 人仔倉資產 +3 內容詳盡 2014-8-15 22:53
  • Alywin 人仔倉資產 +10 2014-8-15 22:42
  • JabbawockeeZ 人仔倉資產 +3 謝謝你的分享 2014-8-15 19:32

THX for sharing

這家店員超好人。上次會員卡過期,幫我轉一張新的。

而且保留原先的積分。

之後換了45磅,還建議買多5磅可以送mini bag。

thanks for your share!!

同人熟必定有著數

好想去!!!!! :Q :Q

咁睇間lego shop 吸引過legoland

好詳盡!謝謝分享

謝謝分享

發新話題