發新話題

[經驗] 今日真係遇到一個超級好人的外國賣家

今日真係遇到一個超級好人的外國賣家

事情係咁既,我2014年中開始儲加勒比海盜人仔,所有比較難的人仔都可以在香港拍賣網找到,但其餘比較無咁出名既人仔,在香港比較難搵,但我又唔想買返盒SET返黎再拆開儲人仔,於是在BL裡一口氣向幾位賣家訂了其餘所有人仔,大大話話都接近20隻左右,當我今年1月尾收到貨品後,求其打開看看,沒有仔細做對比,最後放埋系個鞋盒度就算鬼數,過佐3個月左右,即係4月尾左右,再搵返套人仔出黎放系DISPLAY櫃時,發現有幾隻人仔既BODY係完全一樣。
IMG_20150427_233018 by andywinky, 於 Flickr

於時我心諗,死啦,又要洗多百幾蚊返個2隻人仔,其實百幾蚊事小,最慘香港無得單隻買,就算比我買到,買返黎之後,錯佐個D BODY又唔想要,變佐浪費,我知道自己又無認真CHECK而又比了POSITIVE評分個位外國賣家,個外國賣家好大機會唔認帳,但最後左諗右諗,都係SEND個EMAIL比外國賣家,睇下有冇機會換返,結果得出一個非常滿意的答案。

首先個位外國賣家第一句就SAY SORRY,跟住佢再CHECK返記錄,佢地原來都睇錯佐,發覺自己都買錯佐人仔身驅。

01 by andywinky, 於 Flickr

最後,個賣家將正確既人仔身驅寄回給我,我收到正確的人仔身驅後,再根據他的指示在信面上寫上 ”Return to Sender – Refused” 把錯誤的人仔身驅寄回給他。
IMG_20150520_002941 by andywinky, 於 Flickr

最後,我出POST的目的唔係想比較香港同外國既售後服務邊個好,只係想同大家講,有D事情未到最後都唔好放棄,做人同玩具都係一樣,只要堅持或耐心等待,有可能會有轉機。

大家都要加油!

本帖最近評分記錄
  • Raphael 人仔倉資產 +5 謝謝你的分享 2015-5-20 12:49

引用:
原帖由 moviepostcard 於 20/5/2015 17:51 發表
你好,我本身都鍾意儲人仔,可唔可以SEDN個賣家資料比我呀,因為好賣家難求,而BL賣家亦實在多,眼都花埋。想問人仔連郵費大約幾錢到呀? 因為係BL買有時郵費都幾貴。謝謝!! ...
PM U. 其實都算係貴, 10隻人仔大約要80蚊港紙運費

引用:
原帖由 meowmeowmeow 於 20/5/2015 01:29 發表
No harm to give it a try

最緊要溝通
師兄, 無錯呀! 溝通好緊要.

引用:
原帖由 lsdvincent 於 27/5/2015 23:48 發表
我在 BL 買人仔的經驗都很良好. 郵費方面, 唯有集齊多 d 一起購買, 可會省一點.
我在外國買咁多次LEGO人仔散件都未試過寄失, 相反在香港買人仔, 唔見過1次.

引用:
原帖由 mic1024 於 20/6/2015 00:44 發表
師兄我都儲開人仔,能否PM賣家俾我,THANKS
PM佐你啦師兄  你又儲開咩人仔系列?

引用:
原帖由 erikpych 於 12/8/2015 22:14 發表
andywinky 師兄,能否都PM賣家資料俾我?
師兄, 已經PM佐你

引用:
原帖由 cmlsunny 於 12/8/2015 19:52 發表
麻煩可唔可以都pm 賣家資料俾我牙?
師兄, 已經PM佐你

發新話題